PLA-filamenten voor de 3D-print

Onze PLA filamenten zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, zo dat uw creativiteit bij het 3D-printen onbegrensd is. Onze PLA filamenten worden uit milieuvriendelijke, biologische kunststoffen in Duitsland geproduceerd, die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Uw voordelen van onze PLA filamenten
 1. PLA filamenten worden uit geregenereerde grondstoffen gemaakt en zijn biologisch afbreekbaar
 2. PLA filamenten hebben bijna geen warping-effect na het afkoelen van de 3D-print
 3. PLA filamenten zijn niet brandbaar, UV bestendig en zijn ideaal voor beginners

Hoogwaardige PLA filamenten uit milieuvriendelijke kunststof.

Wat is PLA?

PLA is de afkorting voor polyactide of polymelkzuur en is een thermoplast, hij kan dus erg goed door verwarmen worden vervormd. Polyactide telt tot de groep van de synthetische polymeren en is uit vele chemisch aan elkaar gebonden melkzuur moleculen opgebouwd. PLA wordt uit regeneratieve grondstoffen, bijvoorbeeld zetmeel gemaakt en is buitengewoon milieuvriendelijk. Om deze reden word PLA vaak bio-kunststof genoemd, omdat het dankzij de molecuulstructuur ,van de melkzuur moleculen, goed biologisch afbreekbaar is. Men moet er wel op letten, dat de biologische afbreekbaarheid van PLA bepaalde voorwaarden moet vervullen zodat het materiaal binnen een acceptabele tijd verteert. Deze voorwaarden worden bijna uitsluitend in speciale, industriële compsteerinstallaties vervuld, waarin polyactide zich al na een paar manden afbouwt. In de natuur zijn deze criteria er niet dus duurt het verteren van het milieuvriendelijke PLA veel langer.

PLA is, afgezien van zijn milieuvriendelijkheid, een materiaal wat buitengewoon makkelijk te verwerken is, vergeleken met anderen materialen heeft PLA een heel laag smeltpunt. Onder andere is dit de reden waarom PLA filamenten tot de meest gebruikte filamenten voor de 3D-print behoren.

In zijn natuurlijke vorm geldt PLA als buitengewoon transparant, maar ook als ruw en is bovendien voor het levensmiddelengebied te gebruiken. Daarom wordt deze biologisch afbreekbare kunststof als sinds geruime tijd voor levensmiddelenverpakkingen, bekers of rietjes gebruikt. PLA is wel, in vergelijking met andere kunststoffen die voor de levensmiddelenindustrie toegelaten zijn, bijvoorbeeld PET, best duur.

Fysische eigenschappen van PLA filamenten

PLA filamenten zijn continu kleurecht en hebben een trekvastheid van 10 tot 60 MPa. PLA filamenten gelden ook als bijzonder weerbestendig en hebben een hoge stabiliteit met betrekking tot de UV instraling. Afhankelijk van de kleur, kan de kleurintensiteit verbleken (vooral de NEON-kleuren). De doorsnee dichtheid van PLA ligt met 1,21 – 1,45 g/cm³ meer in het onderste bereik van de filamenten, daarom zijn PLA filamenten bijzonder geschikt voor 3D-prints op het gebied van de lichtgewicht constructies. PLA is niet zo hittebestendig als ABS en heeft slechts een temperatuurbestendigheid van 65°C .

PLA is het ideale filament voor beginners en kan zonder problemen door iedere gebruikelijke 3D-printer verwerkt worden. PLA geld ook als vuurbestendig en vervult, variërend naar kleur, de brandveiligheidsklasse UL94. De lichtechtheid van PLA filamenten kan als heel goed worden beschouwd en bereikt, variërend naar kleur, een waarde van 8 op de wolschaal (loopt van 1 - 8).

BELANGRIJK: Al onze filamenten bestaan uit zuiver materiaal en zijn, afgezien van de kleurpigmenten, vrij van additieven, onzuiverheden en weekmakers.

Hoe worden PLA filamenten verwerkt?

De verwerking van onze PLA filamenten functioneren met een geschikte 3D-printer die in de FDM-handelwijze (Fused deposition modeling procedure) gebruikt wordt. Dat betekent, dat de print laag voor laag met een bepaalde laagsterkte wordt gemaakt, tot dat het geprinte object zijn definitieve form en hoogte bereikt heeft. Deze methode wordt ook smeltproces genoemd. De aanbevolen extrusie temperatuur voor de print van PLA filamenten ligt tussen 190°C en 225°C, maar is ook afhankelijk van de kleur (van het filament). Gedetailleerde informatie over de verwerkingstemperaturen kunt u in de productbeschrijving van onze PLA filamenten vinden. Principieel kan bij de 3D-print met PLA filamenten van een heatbed worden afgezien, maar voor een goed contact op het printbed raden wij aan een heatbed-temperatuur van 30°C tot en met 60°C in te stellen.

Al onze filament-spoelen zijn netjes gewikkeld, zodat een soepele materiaallevering gegarandeerd wordt en hierdoor het scheuren van de filamenten uitgesloten wordt, als de druk onderbroken wordt kan het onder omstandigheden onbruikbaar worden. De hoge nauwkeurigheid met betrekking op de rondheid van het materiaal en de afwijkingen van de diameter, helpen erbij, dat bij onveranderde extrusietemperatuur een gelijkblijvende materiaalstroom garandeert kan worden. Ons PLA filament heeft bovendien een buitengewoon lage vertraging (ook “warping” genoemd) bij het printen en het afkoelen van het materiaal.

Voor onze, in Duitsland geproduceerde, PLA filamenten, worden er alleen maar hoogwaardige onbewerkte materialen gebruikt. Dit helpt er bijvoorbeeld bij, dat tijdens de verwerking van het filament er geen onaangename stank ontstaat, daarom kunnen PLA filamenten zonder problemen in gesloten ruimtes worden bewerkt.

LET OP! Ook al nemen onze PLA filamenten bijna geen vocht uit hun omgeving op, toch moeten ze droog en luchtdicht bewaard worden!

Onze leveringsopties voor PLA filamenten:

 1. PLA-filamenten in zwart met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 2. PLA-filamenten in wit met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 3. PLA-filamenten in rood met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 4. PLA-filamenten in blauw met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 5. PLA-filamenten in geel met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 6. PLA-filamenten in lichtgroen met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel
 7. PLA-filamenten in oranje met 1,75mm sterkte als 0,75kg spoel

Op verzoek leveren wij ook:

 1. PLA-filamenten in een sterkte van 2,85mm
 2. PLA-filamenten als 2kg spoel, deels ook als 4,5kg spoelen
 3. PLA-filamenten in nog veel meer modieuze kleuren
 4. PLA-filamenten in metallic-look in goud, zilver of brons
 5. en nog veel meer

Onze PLA filamenten voor de 3D-print beantwoorden aan de hoogste kwaliteitseisen waarmee de filamenten zowel voor de privé gebruiker als ook voor de industriële verwerking de nauwkeurigste resultaten kunnen leveren. Om dit te bereiken word het materiaal tijdens de productie continue gecontroleerd, ook wordt iedere spoel individueel na de productie, als ook voordat het filament vacuüm wordt verpakt, gecontroleerd.

Toepassingsgebieden van PLA filamenten

PLA is een buitengewoon veelzijdige kunststof en wordt om zijn makkelijke verwerking heel graag door beginners gebruikt. Ook professionele gebruikers zijn liefhebber van PLA om zijn gemis van het warping, omdat dit een hoge precisie garandeert. De hoge UV-bestendigheid van PLA filamenten, als ook hun hittebestendigheid en de mogelijkheid, 3D-prints voor het contact met levensmiddelen te printen, vergroten de gebieden waar PLA filamenten worden gebruikt.

Typische voorbeelden voor de toepassingen van PLA filamenten:

 1. PLA filament wordt graag door beginners voor het eerste uitproberen van 3D-printen gebruikt
 2. PLA filamenten worden voor het printen van figuren, speelgoed en gebruiksvoorwerpen gebruikt
 3. PLA filamenten worden in de geneeskunde en tandheelkunde voor de print van tijdelijke prothesen gebruikt
 4. en nog veel meer

Heeft u grote hoeveelheden van PLA filament nodig?

Als u grotere hoeveelheden van PLA filamenten nodig heeft, of filamenten in een bepaalde kleur, kunt u ons uw verzoek per email sturen. Graag sturen wij u op basis van uw individueel verzoek voor uw PLA filament een scherpe prijsopgave.

Let er alstublieft wel op, dat er voor de productie van uw PLA filament in de door u gewenste kleur er een minimum aankoophoeveelheid bestaat, die naar kleur, sterkte of spoelgewicht kan variëren. Bovendien geldt, dat de gewenste kleur altijd van de bouwstof van het filament voor de verwerking door een 3D-printer afhankelijk is, omdat de kleurgeving van de print door verschillende parameters kan veranderen, bijvoorbeeld door de extrusietemperatuur of de druksnelheid.