Laserdelen uit kunststofplaten online configureren

Met onze Laserservice heeft u talrijke vormen beschikbaar die met onze platenzagen niet omgezet kunnen worden. Van eenvoudige rechthoeken, cirkels en ringen tot complexe polygonen, onze moderne CO2-lasersystemen kunnen worden gebruikt om elke vorm te lasersnijden .

Uw voordelen met laserdelen uit kunststof van S-Polytec
 1. Veeltallige configuratiemogelijkheden voor de gebruikelijkste basisvormen
 2. Hoogste maatnauwkeurigheid met extreem lage productietoleranties
 3. De snijranden van de laserdelen zijn gelijkmatig glad in plaats van ruw
 4. Individuele laserdelen volgens uw ontwerp op aanvraag mogelijk

Kunststoffen in individuele lasersnede

Configureer uw laserdelen gemakkelijk online volgens uw behoeften met onze praktische laserdelen-configurator.

Wat zijn laserdelen van kunststof?

Laseronderdelen van kunststof zijn, zoals de naam al aangeeft, op maat gemaakte kunststof snedes gemaakt met een CO2-laser. Een op vectoren gebaseerde ontwerptekening wordt met een speciaal programma omgezet in een formaat dat leesbaar is in overeenstemming met de CO2-laser, waarvan de contouren worden gevolgd door de lasereenheid. De uiterst nauwkeurige besturing van de X- en Y-as maakt extreem lage productietoleranties mogelijk en garandeert zo de hoogste precisie en absolute reproduceerbaarheid bij de productie van laseronderdelen van kunststof.

In tegenstelling tot de CNC-freesmachine, waar de binnen radius van een uitsparing wordt bepaald door de diameter van de gebruikte freeskop, zijn ook scherpe hoeken mogelijk met een uitsparing met een laser. Bovendien kunnen met een laser veel fijnere, gedetailleerde spaties of uitsparingen worden gerealiseerd, omdat de snijbreedte van de laser aanzienlijk lager is dan die van een freeskop, wat vooral bij hogere plaatdikten merkbaar is.

Het afschuinen, dat wil zeggen het afronden of afschuinen van randen, evenals verzakking, b.v. voor het gelijkmatig schroeven van twee kunststof delen met verzonken schroeven, maar met een CO2-laser is niet mogelijk. Het bewerken van de Z-as is ook niet mogelijk met een tweedimensionaal lasersysteem, omdat we het gebruiken voor onze kunststof laserdelen.

Welke kunststoffen kunnen gelaserd worden?

In onze online winkel hebben we een verscheidenheid aan verschillende kunststoffen op voorraad voor een breed scala aan toepassingen met een breed scala aan eigenschappen. Sommigen van hen kunnen worden gesneden met een CO2-lasersysteem, maar niet elk kunststof is even geschikt voor lasersnijden.

Het laseren van kunststoffen vereist niet alleen een bepaalde hoeveelheid ervaring, maar ook een constante monitoring van het laserproces zelf, omdat bij het snijden van de kunststoffen zich gassen vormen die in het ergste geval kunnen ontbranden. De kunststoffen die we aanbieden bij lasersnijden produceren ook gassen, maar deze zijn onschadelijk en worden door sterke zuiging uit de gesloten laserbehuizing gezogen. Deze afvoerlucht wordt in een later proces via een filtersysteem gereinigd.

Er zijn echter kunststoffen, zoals PETG, waar laseren zo giftige gassen kan produceren die een gevaar kunnen vormen voor mens en milieu. Daarom kunnen we deze kunststoffen niet aanbieden bij lasersnijden. PVC kan om een andere reden niet worden gelaserd. Dit komt omdat zoutzuur, dat het laserbed aanvalt en het lasersysteem onbruikbaar maakt in het ergste geval, wordt geproduceerd tijdens het laseren. Bovendien zijn er kunststoffen die in principe met een laser kunnen worden gesneden, zoals PE-HD in de kleursoort, maar de snijkant van het laserdeel voldoet niet aan onze kwaliteitsnormen, dus we bieden deze kunststoffen niet aan als laserdelen.

Kunststoffen die wij als laserdelen aan kunnen bieden:

 1. ABS in zwart tot een dikte van 5mm
 2. Polystyreen (PS) in zwart tot 5mm dikte
 3. Acrylglas (PMMA) tot 10mm dikte
 4. ABS/PMMA Coextrudaat tot 5mm dikte
 5. ASA/ABS tot 5mm dikte
 6. Polyethyleen (PEHD) in zwart tot 10mm dikte
 7. Polypropyleen (PP-H) tot 5mm dikte
 8. Polytetrafluorethyleen (PTFE) tot 5mm dikte
 9. Polyamide (PA6) tot 5mm dikte
 10. DecoVitas Decorplaten zelfklevend

Hoe werkt de laserdelen-configurator

Onze configurator voor laseronderdelen van kunststof is in twee stappen opgebouwd. In de eerste stap wordt de basisvorm geselecteerd. Er zijn 14 basisvormen om uit te kiezen, die kunnen worden aangepast met behulp van de invoervelden. In de tweede stap kunnen optionele gaten worden geselecteerd. Hier kunt u, afhankelijk van de geselecteerde basisvorm, opnieuw kiezen tussen verschillende standaardposities, die vervolgens kunnen worden geactiveerd of gedeactiveerd via de invoervelden of selectievakjes.

Alle invoervelden zijn voorzien van een kleine uitleg (een zogenaamde tooltip). Houd de muisaanwijzer kort boven het vraagteken zodat de uitleg van het invoerveld wordt weergegeven. Voor mobiele apparaten met aanraakscherm (tablet, smartphone, enz.), Activeert u de knopinfo door op het vraagteken te tikken. Beweeg de muis over het pictogram of tik buiten de weergegeven tekst om de knopinfo te verbergen.

De echttijd-voorvertoning van uw laseronderdeel

In plaats van een productafbeelding, ziet u de hoofdafbeelding als de weergave van de basisvorm, die verandert op basis van uw invoer in de schaal om een grafische controle over de ingevoerde waarden te krijgen. Dit gebeurt zodra alle benodigde informatie voor de weergave in echt tijd heeft plaatsgevonden en zich onmiddellijk aanpast nadat wijzigingen zijn aangebracht. Het tabblad met de basisvorm toont de buitencontour van uw individuele laserdeel in oranje. Op het tabblad Gaten boren worden de gaten die u plaatst echter oranje weergegeven. De basisvorm van het laseronderdeel en de basisafmetingen zijn grijs om duidelijk te maken dat deze parameters niet worden beïnvloed door de vermeldingen op het tabblad Gaten boren.

De basisvorm van laseronderdeel-configurator

Wanneer de eerste oproep wordt geplaatst, is standaard het tabblad Basis met het basisformulier Rechthoek geactiveerd. Selecteer eenvoudig een van de 14 grafische pictogrammen om de basisvorm te wijzigen.

Basisvorm rechthoek
Bij de primitieve rechthoek is er elk één invoerveld voor de lengte en breedte, die elk moeten worden ingevoerd in millimeters (geen centimeters) om de gewenste rechthoek te configureren. De minimumwaarden en de maximumwaarden worden weergegeven in het betreffende invoerveld.

Basisvorm rechthoek met afgeronde hoeken
Net als bij de rechthoek, heeft de afgeronde rechthoek ook een invoerveld voor de lengte en de breedte, elk ingevoerd in millimeter (geen centimeter), om de gewenste rechthoek te configureren. De minimumwaarden en de maximumwaarden worden weergegeven in het betreffende invoerveld. Bovendien is er voor elke hoek een invoerveld waarin de respectieve straal van de relevante hoek kan worden opgegeven. Als er niets wordt ingevoerd, wordt de hoek niet afgerond en blijft een rechte hoek behouden. Het is mogelijk om een afzonderlijke waarde in te voeren voor elke hoek van de afgeronde rechthoek. De maximaal mogelijke radiussen worden automatisch bepaald op basis van de kortere zijde (lengte of breedte) en weergegeven in het respectieve invoerveld.

Basisvorm cirkel
In de basiscirkelvorm is er slechts één invoerveld dat de straal van de cirkel in millimeters bepaalt. Houd er rekening mee dat de cirkeldiameter tweemaal de waarde is. De minimale radius en de maximale radius worden in het invoerveld weergegeven voordat ze worden ingevoerd.

Basisvorm cirkelring
Met de cirkelvormige basisvorm bepaalt het invoerveld voor de buitendiameter de totale grootte van de cirkel in millimeters. Bovendien moet een binnendiameter in millimeter worden opgegeven, die bepaalt hoe groot de uitsparing voor de annulus moet zijn. De maximale waarde van de binnendiameter is afhankelijk van de buitendiameter. Ook hier kunnen minimum- en maximumwaarden worden overgenomen van de tijdelijke aanduidingen in het invoerveld. Met het optionele invoerveld Offset bepaalt u hoe ver de sectie van het midden naar de rand moet worden verplaatst. Als er niets is opgegeven, is de uitsparing gecentreerd. De maximale waarde wordt weergegeven in het invoerveld en is afhankelijk van de buitendiameter en de binnendiameter. Als het verschil tussen de twee waarden te klein is, is het mogelijk dat er geen verzet naar het midden mogelijk is.

Basisvorm Ellips
Voer voor de basisvorm-ellips de totale lengte (of breedte) en de totale breedte (of hoogte) van de ellips in millimeters in. De stralen van de ellips en de vorm worden automatisch bepaald door de ingevoerde parameters. De minimumwaarden en de maximumwaarden worden weergegeven in het betreffende invoerveld.

Basisvorm halve cirkel
Met de basisvorm halve cirkel is het ook mogelijk om een lengte en een breedte op te geven. Merk echter op dat de breedte, ingevoerd in millimeter, de straal van de halve cirkel definieert, terwijl de lengte de diameter van de halve cirkel bepaalt. Als een exacte halve cirkel en geen halve ellips moeten worden geconfigureerd, komt de invoer voor de breedte dus overeen met de helft van de lengte. Welke waarden zijn mogelijk om een laseronderdeel te maken als halve cirkel wordt weergegeven in de invoervelden.

Basisvorm kwartcirkel
Bij de basisvorm kwartcirkel is het ook mogelijk om een lengte en een breedte op te geven, dus de term quad-ellips zou waarschijnlijk geschikter zijn, tenzij de twee ingangen dezelfde waarde hebben. Zoals bij alle vormen, moeten hier ook de waarden in millimeters worden ingevoerd en de beschikbare minimumwaarden en maximumwaarden worden weergegeven in de invoervelden totdat u een geldige invoer maakt.

Basisvorm achthoek
De achthoek kan ook toepasselijk een rechthoek met afgeschuinde hoeken worden genoemd en heeft, net als de rechthoek, elk één invoerveld voor lengte en breedte, elk ingevoerd in millimeter (geen centimeter) om de gewenste rechthoek te configureren. De minimumwaarden en de maximumwaarden worden weergegeven in het betreffende invoerveld. Bovendien is er een invoerveld in elk waarvan de individuele waarde voor de respectievelijke schuine hoek kan worden opgegeven. Als er niets wordt ingevoerd, is de hoek niet afgeschuind en blijft er een rechte hoek over. Een hoek voor de afschuining kan niet worden gedefinieerd. Dit is altijd 135 graden zodra een waarde wordt gegeven. Net als bij de afgeronde rechthoek verwijzen de maximale waarden van de afschuiningen naar de kleinste waarde van de lengte of breedte.

Basisvorm Rechte hoek trapezium
Met de rechthoekige trapezoïde basisvorm is het mogelijk om een totale lengte en een totale breedte in millimeters op te geven waarvan de maximale waarden moeten worden overgenomen uit de plaatsaanduiding tekst van het respectieve invoerveld. Bovendien is er de mogelijkheid om de lengte van de kortere rechterkant te definiëren met behulp van het derde invoerveld met de naam Lengte rechts. De maximale waarde voor de juiste lengte komt overeen met de waarde van de opgegeven totale lengte. Let op: de twee onderste hoeken geven altijd een rechte hoek.

Basisvorm driehoek
Bij de basisvorm driehoek is het mogelijk om een driehoek te maken met willekeurige hoeken als gevolg van de ingangen lengte, hoogte en offset van de punt naar het midden. Opgegeven in millimeters, wordt de lengte van de onderkant (ook basislengte genoemd) van de driehoek gedefinieerd met het invoerveld Lengte. Het invoerveld Hoogte bepaalt hoe hoog de driehoek moet zijn. Met het laatste invoerveld verzet van de tip, kan de bovenste tip van het midden naar links worden verplaatst. Als er niets wordt vermeld, bevindt de punt zich precies in het midden van de driehoek. Als de waarde gelijk is aan de helft van de lengte, wordt een rechthoekige driehoek gemaakt. Als de waarde de helft van de basislengte overschrijdt, strekt de piek zich uit naar de linkerkant voorbij de basislengte. Opgemerkt moet worden dat de totale lengte van de driehoek een bepaalde maximale waarde niet mag overschrijden. Dit komt voort uit de basislengte en het verzet. De minimum- en maximumwaarden moeten worden overgenomen uit de plaatsaanduiding teksten in het overeenkomstige invoerveld.

Basisvorm Rechthoekige driehoek
Bij de basisvorm Rechte hoek Driehoek is het mogelijk om de lengte en breedte van de driehoek op te geven. Deze informatie moet in hele millimeters worden gegeven en mag niet onder bepaalde minimumwaarden vallen en mag bepaalde maximumwaarden niet overschrijden. Binnen het invoerveld voor het laseronderdeel worden de overeenkomstige minimum- en maximumwaarden weergegeven zolang er geen geldige waarde is opgegeven.

Basisvorm ruit
De basisvorm van de ruit zou ook een willekeurige vierhoek kunnen worden genoemd, omdat het laserdeel, afhankelijk van de ingevoerde gegevens, niet langer uitsluitend een diamantvorm vormt. De eerste twee invoervelden voor lengte en hoogte specificeren de totale lengte en totale hoogte in millimeters. De volgende vier invoervelden zijn optioneel. Het Lengte-veld linksboven definieert de lengte rechts vanaf de linkerbovenhoek. Als dit veld leeg blijft, wordt het bovenste hoekpunt van de ruit in het midden geplaatst, afhankelijk van de totale lengte. Het veld Lengte linksonder definieert hoeveel millimeter vanaf de linkeronderhoek het onderste hoekpunt moet worden ingesteld. Als er niets wordt ingevoerd, is de onderste hoek van de ruit gecentreerd op de totale lengte. Het veld linksboven beïnvloedt de positie van de linkerhoek van de diamant in zijn hoogte vanaf de linkerbovenhoek, terwijl het veld rechtsboven de rechterhoek van de diamant bestuurt en de positie in de rechterbovenhoek plaatst, afhankelijk van de totale hoogte. Als in een of beide van deze velden geen waarde wordt ingevoerd, staat de linker- of rechterhoek in het midden ten opzichte van de totale hoogte. Zoals altijd moet rekening worden gehouden met de minimumwaarden en maximumwaarden voor alle invoervelden, die kunnen worden afgeleid uit de plaatsaanduiding teksten van het overeenkomstige veld.

Basisvorm ster
B de basisvorm van de ster het invoerveld voor de buitenradius om de straal van het midden naar de buitenste punt in te stellen. De binnenradius definieert echter de inspringing van de ster als een functie van de buitenradius. Dat betekent dat u hier bepaalt hoe ver de afstand van het midden tot de binnenste tip moet zijn. Deze informatie moet in stappen van millimeters worden gegeven, rekening houdend met minimum- en maximumafmetingen. Zoals de naam al aangeeft, geeft het aantal invoervelden aan hoeveel pieken de ster moet ontvangen.

Basisvorm polygoon
Met de basisvorm polygoon kunt u een buitenradius in millimeters definiëren, vergelijkbaar met de cirkel, die bepaalt hoe groot het laserdeel moet worden gelaserd. De diameter komt altijd overeen met tweemaal de straal. In het invoerveld Aantal hoeken kunt u opgeven hoeveel hoeken uw polygoon moet passen, afhankelijk van de buitenradius. Het minimumaantal is altijd 5. De zijdelengtes van de veelhoek komen voort uit het aantal hoeken en de buitenradius en zijn allemaal identiek.

De gatenboring van de laseronderdeel-configurator

Via de configurator kunnen niet alle basisvormen van gaten worden voorzien. Bovendien kan het type positionering, evenals het aantal keuzes voor de gaten variëren van basisvorm tot basisvorm.

Invoerveld gatgrootte
Door het diameterveld in te voeren, bepaalt u hoe groot de diameter van het gewenste gat moet zijn. De invoer is geldig voor alle te plaatsen gaten en kan worden gemaakt in tienden van een millimeter (gelijk aan 0,01 cm), maar mag niet onder een minimumwaarde van 2,0 mm vallen en mag de maximumwaarde van 20,0 mm niet overschrijden. Afhankelijk van de grootte van het laserdeel, kan de maximale grootte kleiner zijn of kan de invoer volledig worden geblokkeerd als de veiligheidsafstand tot de rand van het laserdeel te klein zou zijn. De waarden die kunnen worden ingevoerd voor de grootte van het gat, afhankelijk van de grootte van het laserdeel, worden weergegeven in het invoerveld voor de gatdiameter.

Invoerveld randafstand
Bepaal hoe ver de gaten vanaf de rand moeten worden geplaatst. Opgemerkt moet worden dat de randafstand de afstand van het midden van alle gaten tot de respectieve rand bepaalt en varieert afhankelijk van de grootte van het gat en de grootte van het laserdeel. Naarmate de diameter van de gaten toeneemt, neemt ook de minimale marge toe. de maximale waarde verwijst altijd naar de kortste zijlengte (of radius) van de geselecteerde basisvorm en houdt opnieuw rekening met een veiligheidsafstand tussen de gaten onderling.

Boring geen boring
Dit gatgattype is standaard ingeschakeld om ervoor te zorgen dat er niet per ongeluk gaten worden geboord. Er zijn geen gaten in het laserdeel. Invoer voor gatdiameter of randafstand kan niet worden voorgenomen.

Boring Gecentreerde boring
In het gecentreerde gat wordt een gat met de gewenste grootte in het midden van het laserdeel geplaatst. Een indicatie van de randafstand heeft geen effect op de positie van het gat. Dit gatgattype is niet beschikbaar voor alle basisvormen.

Boring selectievelden boring
Afhankelijk van de basisvorm zijn er geen, een of meer keuzes om boorgaten op specifieke posities te activeren of deactiveren via een selectievakje. Waar deze gaten zijn ingesteld, kan worden afgeleid van de identificatie van het selectievak. Houd er rekening mee dat de gaten niet worden geactiveerd totdat geldige gatgrootte en randafstandswaarden zijn ingevoerd. Als een sjabloon voor gaten met selectievelden is geselecteerd, zijn deze standaard allemaal geactiveerd, maar kunnen worden gedeselecteerd door het selectieveld te deactiveren.

Boring Invoervelden boring
Afhankelijk van de basisvorm zijn er geen of meer keuzes om gaten in een willekeurige hoeveelheid aan een of meer zijden van de basisvorm te plaatsen. Aan welke kant de boorgaten zijn bevestigd, ziet u de identificatie van het invoerveld. Het maximaal haalbare aantal gaten varieert afhankelijk van de grootte van de basisvorm, de gatdiameter en de randafstand. Het wordt altijd beschouwd als een veiligheidsafstand tussen de gaten, zodat de gaten geen verkeerde ingang passeren. Let op het volgende als u een waarde invoert: Als de waarde gelijk is aan 1, wordt het gat in het midden van de bijbehorende pagina geplaatst. Als de waarde 2 is, worden de gaten in de buitenste hoeken gemaakt (afhankelijk van de basisvorm wordt automatisch een nummer 1 ingesteld voor de gaten aan de aangrenzende zijde). Als de waarde groter is, worden de gewenste gaten geboord op de beschikbare afstand van de buitenste hoeken.

Boring boring elke 2./3. hoek
Met de polygoon is het mogelijk om gaten in elke hoek te boren. Bovendien is er, afhankelijk van het aantal hoeken, een ander selectievak dat bepaalt of gaten alleen in elke tweede (of derde) hoek moeten worden geboord.

OPMERKING: Als u zich op het tabblad Gaten boren bevindt en overschakelt naar het tabblad basisvorm , worden alle gaten gereset om ongewenste boorgaten op het laserdeel te elimineren.

Leveringsprogramma voor laseronderdelen van S-Polytec

Ons standaard leveringsprogramma voor gelaserde kunststofonderdelen omvat:

 1. Laserdelen gemaakt van transparant acrylglas tot een lengte van 1500 mm x 980 mm breed en 2 mm - 10 mm dik
 2. Onderdelen van acrylglas in opaalversies tot 1500 mm lengte x 980 mm breedte in 5 mm dikte
 3. Laserdelen gemaakt van PE-HD in zwart tot een maximale lengte van 1590 mm x 980 mm breedte en 1 mm - 10 mm dikte

Op aanvraag bieden wij ook:

 1. Laserdelen in elke vorm volgens constructietekening tot maximaal 1590 mm lengte x 980 mm breedte
 2. Laserdelen met uitsparingen en gaten volgens ontwerptekening
 3. Lasergravure als tekst, contourtekening, zwart-witafbeelding of zwart-witfoto
 4. Gelaserde geperforeerde platen met zeer kleine gatafmetingen en gatafstand
 5. Gelaserde letters en cijfers b.v. als bedrijfsbelettering
 6. en veel meer

Toepassingsgebieden voor kunststof laserdelen

Wanneer en of een kunststof in het CO2-lasersnijproces kan worden gesneden, hangt niet alleen af van de materiaalkeuze, maar ook vaak van het type gebruik. Veel afgewerkte onderdelen kunnen worden geïmplementeerd met een laser die veel filigraan en gedetailleerder is dan bijvoorbeeld met een CNC-freesmachine mogelijk is. Bovendien hangt de reproduceerbaarheid van massaproductie af van minder factoren. Hoewel frezen moet worden gedaan met hetzelfde type freeskop, constant vacuüm, voedingssnelheid en vele andere factoren, heeft de laser alleen de gebruikte lasereenheid, het vermogen en de snelheid van de lasereenheid.

Vooral bij kleinschalige kunststofonderdelen zoals PTFE-pakkingen of geperforeerde platen met fijne gaten met korte tussenpozen, is de productietolerantie, die alleen afhankelijk is van de gebruikte lasereenheid, meestal niet haalbaar met een andere methode of minder kostenefficiënt.

Typische voorbeelden van het gebruik van laseronderdelen van kunststof

 1. Filigraan PTFE-afdichtingen worden gelaserd, vooral wanneer extreem lage productietoleranties vereist zijn
 2. Bedrijfsborden van acrylglas worden heel vaak gelaserd, zodat de snijranden niet ruw maar transparant zijn
 3. Vaak worden kleine machineonderdelen van PE-HD gelaserd om een hoge precisie van de componenten te garanderen
 4. Complexe componenten voor instrumenten of in de voertuigbouw kunnen vaak goedkoper worden lasergesneden dan CNC-frezen
 5. Gravures met een driedimensionaal effect zijn meestal niet haalbaar op een CNC-freesmachine en worden daarom gelaserd
 6. en veel meer

Freesdelen van kunststof

Enerzijds is het bij onze CO2-lasersystemen niet mogelijk om kunststof onderdelen met een dikte van meer dan 10 mm te laseren en anderzijds zijn we door het ontwerp beperkt tot een maximale grootte van 1590 mm lengte x 980 mm breedte. Bovendien zijn niet alle kunststofplaten (bijv. Polycarbonaat, PVC of PETG) geschikt voor lasersnijden. Als u echter afzonderlijke vormen van kunststof nodig hebt, wat niet mogelijk is met onze lasersystemen, kunnen ze meestal worden gerealiseerd op onze moderne CNC-freesmachines.

In dit geval vragen wij u om ons een e-mail te sturen met een schets of een ontwerptekening met vermelding van het gewenste kunststof, evenals de vereiste dikte en hoeveelheid. Ons technisch ervaren verkoopteam neemt onmiddellijk contact met u op en stuurt u een offerte op maat incl. verzendkosten per e-mail.