Hoogwaardig schilder-acryl tegen de beste prijzen online kopen

Koop schilderacryl online tegen de beste prijzen bij S-Polytec en profiteer van de uitstekende kwaliteit van onze op acrylaatpolymeer gebaseerde afdichtingsmiddelen met lage volumekrimp. Naar keuze met UV-bestendigheid voor buitengebruik of speciale schilderacryl die direct na het aanbrengen nat-in-nat kan worden overschilderd zonder droogtijden.

Uw voordelen met acrylaat afdichtingsmassa's van S-Polytec
 1. Ons schilderacryl is overschilderbaar en wordt gekenmerkt door zijn geringe volumekrimp
 2. Wij voeren schilderacryl met verschillende eigenschappen voor verschillende toepassingsgebieden
 3. Koop elke hoeveelheid van onze acrylkit met aantrekkelijke volumekortingen

Schilder-acryl Profi-kwaliteit tegen goedkope prijzen

Schilder-acryl - Het juiste acrylaat voor thuis en ambacht

Acrylaatkitten zijn erg populair in de ambacht en bij hobbyklussers omdat het zeer gemakkelijk te verwerken is en in elke bouwmarkt tegen lage prijzen verkrijgbaar is. Acryl wordt voornamelijk gebruikt voor binnentoepassingen om oppervlakken voor te bereiden op schilderen of vernissen. Voegen in kozijnen, vensterbanken, deurkozijnen of hoekvoegen tussen wand en plafond kunnen ook heel eenvoudig met acryl worden opgevuld om een fraaie uitstraling zonder kieren te realiseren.

Het grote voordeel van een acrylaatkit is dat deze overschilderbaar is, zodat de kit na voldoende droging met conventionele verf kan worden overschilderd. Bij siliconenvoegen is dit niet mogelijk omdat de muurverf niet hecht aan het oppervlak van de siliconen. Het is ook mogelijk om oppervlakken van metaal of hout te schilderen. Acryl kan worden gebruikt om gaten, scheuren of inkepingen op te vullen om een gelijkmatig, glad totaalbeeld van het geverfde oppervlak te krijgen. Er moet echter voor worden gezorgd dat de gebruikte verven en lakken vrij zijn van oplosmiddelen, omdat deze de kit kunnen oplossen en week maken.

Acryl heeft een uitstekende hechting op bijna alle materialen. Deze omvatten de bouwmaterialen die typisch zijn voor de bouwsector, zoals beton, kalkzandsteen, klinker, gips, gipsplaat en vele andere. Acrylaatkitten hechten ook zeer goed op onbehandeld hout, geverfde oppervlakken of gecoate zeefdrukplaten. Naast metalen zoals aluminium, koper, ijzer of staal kan acrylaat ook op een groot aantal kunststoffen worden toegepast om deze te verzegelen of te lijmen. Er zijn echter enkele uitzonderingen, vooral bij kunststoffen, zoals polyethyleen, polypropyleen of teflon, omdat deze kunststoffen zo chemisch inert zijn dat het acryl niet aan de oppervlakken hecht.

Acrylaatkitten zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, waarbij wit het grootste deel uitmaakt. Doordat het overschilderbaar is, speelt de kleur slechts een ondergeschikte rol. Daarnaast is acrylaat verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteiten en uitvoeringen met verschillende eigenschappen. Bij de keuze voor acrylaatkitten hebben we bewust gekozen voor hoogwaardig schildersacryl, dat zich kenmerkt door verschillende positieve eigenschappen. Beginnend met eenvoudig schildersacryl, dat zich kenmerkt door een lager volumeverlies tijdens het drogen in vergelijking met eenvoudig acrylaat, tot speciaal acrylaat voor decoratieve toepassingen dat direct na het aanbrengen - nat in nat - zonder lange droogtijden overschilderbaar is, tot UV-bestendig Acryl voor buiten. Deze zijn wat duurder dan in de handel verkrijgbare acrylverf uit de bouwmarkt, maar door de zeer hoge afnamehoeveelheden kunnen wij de zeer hoogwaardige schilderacrylverf tegen lage prijzen verkopen.

Wat is acryl?

Acryl is een gangbare naam voor kitten op basis van acrylaatpolymeren, waarbij een substantieel deel van het chemische mengsel uit polyacryl bestaat. Dit is meestal een kant-en-klare, één-component afdichtingskit die verkrijgbaar is in in de handel verkrijgbare standaardpatronen en wordt aangebracht met een siliconenpistool. Een schildersacrylaat wordt op een vergelijkbare manier verwerkt als het aanbrengen van een siliconenkit, maar deze twee kitten zijn in veel eigenschappen niet vergelijkbaar. Te beginnen met de toepassingsgebieden tot de manier waarop deze twee kitten uitharden, acryl en siliconen verschillen soms aanzienlijk van elkaar.

Acryl zit echter niet alleen in acrylaatkitten, maar ook als bindmiddel in acrylverf en -vernissen. Zelfs kleding kan acryl bevatten, omdat acryl eigenlijk een kunststof is, wat de naam polyacryl doet vermoeden. Zelfs ons acrylglas, waarvan de chemische naam PolyMethylMethAcrylat is, behoort tot de groep stoffen waarin acryl wordt samengevat als chemisch bestanddeel.

 • Acryl is een eencomponentige, gebruiksklare kit op basis van acrylaat-polymeren
 • Acryl wordt op dezelfde manier als silicone aangebracht met een eenvoudige siliconepistool
 • Acryl is afhankelijk van de uitvoering na het aanbrengen direct overschilderbaar
 • Acryl hecht op alle poreuze oppervlakken, maar ook op metaal en veel kunststoffen
 • Acryl is niet UV-bestendig en daarom slechts in beperkte mate geschikt voor buiten
 • Acryl is waterdoorlatend en niet geschikt voor waterdichte afdichtingen

OPMERKING: Om over acryl te kunnen schilderen, moet de kit voldoende tijd hebben om te drogen. Verf droogt sneller dan de kit, wat leidt tot lelijke scheuren in de verf. Er zijn echter ook speciale acrylschilders die direct na het aanbrengen overschilderbaar zijn. Dit geldt ook voor Paracryl Deco, die we in de shop tegen lage prijzen verkopen.

Wat is het verschil tussen acryl en schildersacryl?

In principe is elke schildersacryl ook een conventionele acrylaatkit en slechts een naam voor een acrylaat met bijzondere eigenschappen. Het belangrijkste verschil tussen conventioneel acryl en hoogwaardig schildersacryl is merkbaar in de volumekrimp. Als afdichtmiddel op waterbasis verdampt het water in het stroperige afdichtmiddel wanneer het uithardt, waardoor het volume van de aangebrachte voeg wordt verminderd. Afhankelijk van de kwaliteit van het acryl is dit volumeverlies meer of minder uitgesproken. Omdat acrylaat meestal wordt gebruikt voor het visueel versterken van muurhoekvoegen, voor het opvullen van scheuren en gaten of voor het afdichten van aansluitvoegen naar ramen, deuren en plinten binnenshuis, heeft de volumekrimp meestal geen significant effect op de dichtheid van een voeg en heeft effect alleen nadelig voor het uiterlijk van de overgeschilderde.

Dit volumeverlies kan tot op zekere hoogte worden tegengegaan door de voeg meerdere keren achter elkaar af te dichten met een kleine hoeveelheid kit, maar dit vereist aanzienlijk meer werk. Met deze structuur in meerdere lagen moet je na elke applicatie van het acryl wachten tot het volledig is uitgehard voordat je opnieuw kunt verzegelen, wat enorm veel tijd kost.

Schildersacryl is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, wat resulteert in minder volumekrimp bij toenemende kwaliteit. Hoewel hoogwaardig schildersacryl duurder is dan goedkoop conventioneel acryl, is in de meeste gevallen een eenvoudige applicatie van kit voldoende zonder dat de volumekrimp zo sterk is dat scheuren te verwachten zijn. Bovendien kunnen professionele schildersacryl meestal nat in nat worden overschilderd. Dit betekent dat direct na het afdichten van hoekvoegen, binnendeuren of aansluitvoegen van plint naar muur direct met schilderen kan worden begonnen zonder te hoeven wachten op uitharding. Dit tijdsvoordeel verhoogt de efficiëntie van de activiteiten van de ambachtsman en komt dus ook tot uiting in de kosten van de lonen van de ambachtslieden.

Voordelen van schilders-acryl ten opzichte van conventioneel acryl

 • Schilder-acryl vertoont minder volumeverlies na uitharding
 • Het lagere volumeverlies vermindert het barsten van de afdichting aanzienlijk
 • Door de lagere volumekrimp blijven gevulde scheuren en boringen gelijk
 • Schilder-acryl kan afhankelijk per uitvoering direct na het aanbrengen overgeschilderd worden
 • Er is UV-bestendig schildersacryl dat vooral geschikt is voor buitengebruik

Nadelen van schilder-acryl ten opzichte van conventioneel acryl

 • Acryl voor schilders is meestal iets duurder dan conventionele acrylkitten
 • Schilder-acryl heeft meestal een lagere dichtheid dan eenvoudig acryl

Wat is het verschil tussen acryl en silicone?

Acrylkitten en siliconen worden op soortgelijke wijze verwerkt. Toch heeft acryl veel minder gemeen met siliconen dan met acryl-kunststofplaten, omdat de twee afdichtingsmiddelen uit totaal verschillende chemische stoffen bestaan en het dus niet verwonderlijk is dat de eigenschappen van de twee afdichtingsmiddelen ook nauwelijks vergelijkbaar zijn. Hoewel zowel acrylaten als siliconen geschikt zijn voor het luchtdicht afdichten van voegen, is een waterdichte afdichting niet mogelijk met een acrylaatkit omdat deze, in tegenstelling tot siliconen, waterdoorlatend is. Bovendien heeft een acryl ook geen schimmelwerende eigenschappen, zoals het geval is met met fungicieten behandelde sanitaire siliconen het geval is. Bijgevolg mag het waterdicht maken in sanitaire ruimten of in ruimten met een aanhoudend hoge vochtigheidsgraad niet met acryl worden uitgevoerd.

Een ander aspect zijn de blijvend elastische eigenschappen. Na droging is acryl aanzienlijk minder elastisch dan een uitgeharde siliconenvoeg. Voor verbindingen die permanent mechanisch worden belast door beweging, is een acryl daarom slechts in beperkte mate geschikt. Vooral in uitzettingsvoegen tussen twee materialen met verschillende graden van thermische uitzetting, kan de lagere elasticiteit van acryl leiden tot cohesiefracturen binnen de voeg. Bovendien zijn de meeste acrylverfsoorten niet UV-bestendig, zodat blootstelling aan UV-straling na verloop van tijd barstjes veroorzaakt door verbrossing van het afdichtmiddel. Hoewel er ook speciale acrylaatkitten zijn die zijn voorzien van UV-stabilisatie voor gebruik buitenshuis, bent u op lange termijn veel beter af met een siliconenkit voor gebruik buitenshuis.

De reden waarom schildersacryl nog steeds enorm populair is als kit, merk je bij renovaties en verbouwingen binnenshuis. Rechte aansluitvoegen tussen wand, plinten, tegels, ramen, deuren of vensterbanken kunnen veel beter met acrylaat worden afgedicht om een visueel aantrekkelijk totaalbeeld te krijgen. Voor het afdichten van dergelijke voegen kan ook een siliconenkit worden gebruikt, maar muren worden meestal geverfd met muurverf of bedekt met decoratief behang. Noch verf noch behanglijm hecht door zijn chemische bestendigheid aan siliconen. Een acrylaat daarentegen kan worden overschilderd met conventionele emulsieverven en vernissen. Ook het opvullen van scheuren in het metselwerk, trekscheuren in gipskartonwanden en -plafonds, evenals het opvullen van boorgaten is met een acrylaat in een handomdraai gedaan en draagt bij aan egale ondergronden. U bent niet beperkt tot poreuze, absorberende materialen zoals beton, gips, steen of gips. Zelfs onbehandeld hout dat later een dekkende lak moet krijgen, kan worden voorbehandeld met acryl om scheuren, inkepingen of gaten op te vullen. Hetzelfde geldt voor de verbindingen van metalen onderdelen, maar ook voor veel kunststoffen die moeten worden afgedicht en geverfd.

Voordelen van acryl ten opzichte van siliconen

 • In tegenstelling tot siliconen kan schilderacryl in meerdere lagen worden opgebouwd
 • Schilderacryl kan worde overschilderd met de meeste verven en vernissen op waterbasis
 • Schilderacryl is ideaal voor het gladmaken en repareren van scheuren, boorgaten en onvolkomenheden
 • Conventionele acrylkit is aanzienlijk goedkoper dan siliconenkit
 • Er zijn geen speciale egaliseermiddelen nodig om acrylvoegen glad te strijken

Nadelen van acryl ten opzichte van siliconen

 • Schilderacryl is mechanisch minder veerkrachtig door zijn lagere elasticiteit
 • Schilderacryl is niet schimmelwerend en daardoor niet geschikt voor vochtige ruimtes
 • Schilderacryl is waterdoorlatend en niet geschikt voor waterdichte afdichting
 • Bij het uitharden neemt het volume af door verdamping van water
 • Eenvoudig schilderacryl is niet UV-bestendig en is voorwaardelijk geschikt voor buitengebruik

Waar gebruik men acryl voor?

Acrylaatkitten worden voornamelijk binnenshuis gebruikt en worden heel vaak gebruikt in gipsplaatbouw of schilderwerk. Acryl kan zeer goed worden gebruikt om de ondergrond te egaliseren, met name voor het herstellen van spanningsscheuren in muren, het opvullen van boorgaten of het gladmaken en herstellen van oneffenheden in het pleisterwerk. Dit garandeert gladde oppervlakken voor behang of muurverf. Acryl is ook ideaal in hoeken van muur tot muur of muur tot plafond, of voor het afdichten van kozijnen en deuren in het interieur, zodat ze later kunnen worden behangen of overschilderd met muurverf.

Zelfs brede voegen en scheuren in de muur of grote beschadigingen aan het pleisterwerk kunnen worden opgevuld met schilderacryl. Dit kan door in meerdere stappen lagen op te bouwen, wat zonder aarzelen mogelijk is met een acrylaatkit. Er moet echter voldoende tijd verstrijken voordat een nieuwe laag acryl wordt aangebracht.

Voor het afdichten van dilatatievoegen of voegen die onderhevig zijn aan hoge mechanische belastingen is een acrylkit slechts in beperkte mate geschikt, omdat deze minder elastisch is dan een siliconenkit. Het afdichten van sanitaire voorzieningen, zoals wastafels of badkuipen, is met acryl niet mogelijk, omdat een acrylaatkit in tegenstelling tot sanitair-siliconen niet bijzonder goed bestand is tegen chemicaliën, zodat de meeste reinigingsmiddelen het acryl aantasten en in het ergste geval leiden tot een lek in het gewricht. Bovendien is acryl niet waterdicht en doorlaatbaar voor water in drassige of hoge luchtvochtigheid. Om dezelfde reden mag schilderacryl niet worden gebruikt voor het afdichten van vloerbedekkingen zoals laminaat, tegels of vinyl, omdat ook hier een blijvende waterdichtheid alleen kan worden gegarandeerd als de kit een voldoende hoge bestendigheid heeft tegen reinigingsmiddelen en mechanische belastingen veroorzaakt door schuren, wrijven of schuren na het wegpoetsen. Voor dergelijke toepassingen is een siliconen of een MS-polymeer veel beter aan te raden.

Hoe gebruikt men acryl?

Voor het aanbrengen van acryl heb je een scherp mes nodig om de patroon open te snijden en de patroonpunt op de gewenste maat te snijden. Het patroon wordt vervolgens in een conventioneel siliconenpistool geplaatst en de kit wordt op de voeg of scheur aangebracht. In het beste geval worden grotere oppervlakken toegepast in aangrenzende lijnen. Bij diepe scheuren of brede voegen kan een PU-rondsnoer als opvulmateriaal nuttig zijn om overmatig kitverbruik tegen te gaan. Dit ronde koord dient echter ver genoeg in de voeg te worden gestoken zodat de acrylaatvoeg nog voldoende dik is. Na het aanbrengen kan het afvlakkingsproces worden gestart. Dit moet worden voltooid voordat de kithuid wordt aangebracht. Hoeveel tijd hiervoor overblijft, hangt af van het acryl. Hier kunnen de waarden sterk variëren, afhankelijk van de fabrikant of versie van de kit. Precieze informatie over de verwerkingstijd van onze acrylafdichtingsmassa's vindt u in de betreffende productbeschrijving.

Om de voegen en scheuren glad te strijken, maakt u gewoon uw vingers of een voegenverwijderaar nat met water. Door de wateroplosbaarheid van acrylaatkitten zijn er geen speciale egaliseermiddelen nodig om een gelijkmatig voegbeeld te verkrijgen. Grotere oppervlakken kunnen zeer gemakkelijk worden gladgestreken door het oppervlak met water uit een spuitpistool nat te maken en vervolgens met een voldoende grote spatel glad te strijken. Zorg ervoor dat het gehele oppervlak met water is bevochtigd om te voorkomen dat het acryl aan de spatel blijft kleven.

De ideale verwerkingsomstandigheden worden bereikt bij temperaturen tussen +5°C en +40°C. De oppervlakken moeten vooraf worden schoongemaakt en grondig worden gedroogd. Acrylkitten zijn vorstgevoelig en dienen daarom tegen vorst te worden beschermd tot ze volledig droog zijn. Na uitharding is acryl geschikt voor temperaturen tussen -20°C en +80°C. Verse voegen moeten ook worden beschermd tegen regen of, in het algemeen, tegen contact met water, omdat een acrylkit in water oplosbaar is voordat deze uithardt. Bovendien voorkomt vocht of een te hoge luchtvochtigheid dat de voeg uitdroogt, wat resulteert in een aanzienlijke toename van de uithardingssnelheid.

Hoe lang duurt het voordat acryl droog is?

De droogtijd van acryl hangt af van de dikte van de laag, de temperaturen en de vochtigheid. Hoe dikker de aangebrachte kitlaag, hoe langer het duurt voordat deze volledig is uitgehard. Aangezien water verdampt wanneer acrylaatkitten drogen, kunnen hogere temperaturen de uitharding versnellen. Een lagere luchtvochtigheid draagt ook bij tot een snellere droging, want hoe lager het aandeel vocht in de omgevingslucht, hoe meer de omgeving het verdampende water kan absorberen.

De werkelijke droogtijd kan theoretisch worden berekend. Er moet rekening worden gehouden met de laagdikte in millimeter en met de specificatie van de fabrikant voor de uithardingssnelheid, die meestal in millimeter per dag (mm/24h) wordt gegeven. De uithardingssnelheid varieert niet alleen van fabrikant tot fabrikant, maar is ook afhankelijk van het specifieke ontwerp van de acrylaatkit. Als vuistregel voor de droogtijd kan de laagdikte in millimeters worden gebruikt als het aantal dagen totdat de kit volledig is uitgehard. Een voeg met een diepte van vijf millimeter is dus na ongeveer 5 dagen volledig droog.

TIP: Als je snel moet gaan, kun je het droogproces aanzienlijk versnellen door de kamertemperatuur te verhogen of een föhn te gebruiken om de kit te verwarmen. Hierdoor kan het water in de dispersiekit sneller verdampen. Dit kan er echter ook toe bijdragen dat het snelle volumeverlies resulteert in een verhoogd risico op scheurvorming.

Hoe lang gaat acryl mee?

Acrylvoegen zijn, net als siliconenvoegen, onderhoudsvoegen die moeten worden vernieuwd naar gelang van de belasting en de invloeden van buitenaf. Aangezien schildersacryl gewoonlijk binnenshuis wordt gebruikt om scheuren en onvolkomenheden op te vullen, of om aansluitvoegen bij ramen, binnendeuren of in de hoekzone van behang af te dichten, is een vroegtijdige vernieuwing van het acrylaat gewoonlijk niet nodig. Wanneer het behang letterlijk wordt vervangen, is het raadzaam de oude acrylvoegen te verwijderen en het afdichtingsmiddel vers aan te brengen alvorens het nieuwe behang aan te brengen.

Er zijn echter een aantal factoren die de levensduur van acrylverbindingen kunnen verminderen. Vooral bij verbindingen die aan beweging onderhevig zijn, moet worden nagegaan of een siliconen- of een MS-polymeer geschikt is als alternatief, omdat acryl een geringere elasticiteit heeft, zodat aanhoudende of sterke mechanische belasting tot breuk in de verbinding kan leiden. Het schoonmaken van de voegen met een doek, een borstel of een schuursponsje kan de voeg ook op lange termijn beschadigen en moet daarom worden vermeden. Sterke reinigingsmiddelen moeten ook worden vermeden bij het reinigen van acrylvoegen, omdat de kit een lage chemische weerstand heeft en zelfs zacht kan worden wanneer hij in contact komt met oplosmiddelen. Aanhoudend hoge vochtigheid kan leiden tot schimmelvorming, omdat acryl niet schimmelwerend is. Bovendien is een acrylvoeg sowieso waterdoorlatend, dit zorgt ervoor dat deze kit niet geschikt is voor waterdichte afdichting.

UV-straling kan ook de levensduur van een acrylaatvoeg aantasten en veroorzaakt vergeling van het gewoonlijk witte acrylaatkit, alsook verbrossing van het kit, omdat de meeste acrylaatkitten niet UV-bestendig zijn. Er bestaat weliswaar speciale acrylaat schilderkit voor buitentoepassingen, zoals onze Paracryl Exterior, die UV-bestendig is, maar dit is eerder een uitzondering en daarom mag acrylaatkit slechts in beperkte mate buiten worden gebruikt.

Hoe slaat men acryl correct op?

De houdbaarheid van acrylaatkitten hangt af van verschillende factoren. Normaalgesproken is acrylverf voor schilders 12 maanden houdbaar. Doorslaggevend is echter de datum van vulling en niet de datum van aankoop. Wanneer een product werd gevuld, kan gewoonlijk worden afgelezen aan een kleine afdruk op de bovenrand van de patroon. Sommige fabrikanten vermelden ook afzonderlijk de vervaldatum, die meestal wordt aangegeven met de afkorting MHD of EXP.

Om de houdbaarheid niet te schaden, dienen kitten altijd op een droge en niet te vochtige plaats te worden bewaard. Ook bij opslag spelen temperaturen een belangrijke rol, omdat acrylaat vorstgevoelig is als het niet uitgehard is. Opslag tussen +5°C en +25°C is ideaal. Temperaturen onder het vriespunt kunnen de kit onbruikbaar maken. Aan de andere kant kunnen te hoge temperaturen de gespecificeerde opslagtijd soms aanzienlijk verkorten. Om de duurzaamheid van onze schildersacrylaten te garanderen, worden deze, evenals onze siliconen en lijmen, onder ideale omstandigheden opgeslagen in een geklimatiseerde magazijnopslag, waar de temperaturen constant worden gehouden tussen 15 en 18 graden.

Geopende patronen kunnen ook worden bewaard voor verder gebruik tot de vervaldatum. Dezelfde opslagcondities gelden als voor gesloten patronen, maar er moet voor worden gezorgd dat de patronen punt op de patroon blijft en dat de patroon zo luchtdicht mogelijk wordt afgesloten. Hoewel uitharding bij de punt van de patroon bijna niet te vermijden is, kan de verknoping van het afdichtingsmiddel binnenin de patroon worden tegengegaan. Een luchtdoorlatende zak kan zeer nuttig zijn voor het bewaren van geopende patronen door de volledige patroon in de zak te plaatsen en deze stevig af te sluiten met plakband of een klem tegen het binnendringen van water of lucht zolang de resterende acryl die erin zit niet wordt gebruikt.

Hoe krijgt men schilder-acryl verwijderd?

Schilderacryl kan zeer gemakkelijk met water worden opgelost, mits de kit nog niet is uitgehard of gedroogd, omdat de kit in pasteuze toestand in water oplosbaar is. Daarom is het reinigen van gereedschap en hulpmiddelen na het verwerken van de kit zeer eenvoudig.

Nadat acryl volledig is gedroogd, kunnen de gereedschappen vrij gemakkelijk met een spatel of mes van eventuele verklevingen worden verwijderd. Fijne resten daarentegen kunnen gemakkelijk worden opgelost met een oplosmiddel zoals aceton of thinner en afgewreven met een pluisvrije doek. Voorzichtigheid is echter geboden, want het oplosmiddel maakt geen onderscheid tussen de te verwijderen acryl en het te reinigen oppervlak. Gebruik daarom alleen oplosmiddelen als de oppervlakken goed bestand zijn tegen oplosmiddelen.

Een spatel of mes kan worden gebruikt om acrylverbindingen te vernieuwen of om afdichtingsmiddelen als vulmiddel te verwijderen. Dit moet voorzichtig gebeuren, zodat de oppervlakken niet worden beschadigd. Bij een gestuukte muur is dit misschien niet tragisch, omdat deze later weer glad kan worden gemaakt met acrylaat, maar bij raamkozijnen of deurkozijnen is schade later misschien niet gemakkelijk te verbergen. Het acryl kan worden uitgesneden of gekrast met een mes of spatel. Ook hier kan een oplosmiddel helpen om kleine resten te verwijderen om het acryl te verzachten.

ATTENTIE: Gebruik nooit oplosmiddelen op gevoelige oppervlakken zoals marmer, natuursteen of geverfde oppervlakken. Veel kunststoffen zijn ook niet voldoende bestand tegen oplosmiddelen, dus reiniging met reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen moet bij twijfel worden vermeden.

Recycling van acryl-kitten en -patronen?

Op dit moment zijn er geen processen voor recycling van acrylkitten, zodat alleen thermische recycling mogelijk is. Dit geldt zowel voor niet volledig geleegde patronen als voor het afdichtmiddel dat tijdens het egaliseren wordt verwijderd. Afvoeren kan bij het restafval, mits de kit volledig is uitgehard. In niet-uitgeharde toestand is de pasta-achtige afdichtingsmassa een van de verontreinigende stoffen, zodat deze moet worden afgevoerd in overeenstemming met de plaatselijke afvalverwerkingsvoorschriften.

De patronen zijn gemaakt van polyethyleen of polypropyleen, afhankelijk van de fabrikant. Dit zijn kunststoffen die gemakkelijk kunnen worden gerecycled. Lege patronen kunnen dus via de gele zak of de gele prullenbak in de recyclingkringloop worden ingevoerd, zodat later nieuwe kunststof halffabrikaten van PE of PP van het recyclingmateriaal kunnen worden gemaakt.