Aqua-Plus PP-R buizen en hulpstukken voor pijpleidingbouw

Onze innovaties pijpleidingsysteem Aqua-Plus gemaakt van polypropyleen-random-copolymeer is een duurzaam, goedkoop alternatief voor conventionele pijpleidingen van metaal en heeft een zeer eenvoudige verwerking

Uw voordelen bij aankoop van PP-R buizen AquaPlus van S-Polytec
 1. De Aqua-Plus PP-R leidingen geschikt voor drinkwater bieden wij in diverse diameters als standaard lengtes aan
 2. Naast de PP-R buizen hebben wij ook geschikte buiskoppelingen, fittingen, eindkappen, aftakkingen en verloopstukken
 3. Als compleet systeem omvat ons assortiment ook PP-R koppelingen, afsluitkranen, kogelkranen en montagemateriaal

Aqua-Plus - het innovatieve leidingsysteem van PP-R

Eenvoudige verwerking ✓ Meer dan 50 jaar levensduur ✓ Voor drinkwater geschikt ✓

Het Aqua-Plus leidingsysteem van hoogwaardig polypropyleen-ramdom-copolymeer is een goedkoop alternatief voor conventionele leidingbuizen en wordt gekenmerkt door een hele reeks positieve aspecten. Naast de lagere aankoopprijs voor de afzonderlijke componenten betekent ook de verwerkingstijd een besparing. Bovendien is er geen duur speciaal gereedschap nodig om water- en drukdichte verbindingen te maken. De moflasapparatuur die nodig is voor het zogenaamde fusielassen van buizen en fittingen is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 30 euro.

De speciale vorm van polypropyleen, die wordt gekenmerkt door een hogere slagvastheid, behoort tot de polyolefine thermoplastische kunststoffen. Dit is een uiterst duurzaam materiaal dat zelfs bij hoge temperaturen en onder inwendige druk een hoge sterkte vertoont, zodat leidingsystemen van PP-R geschikt zijn voor een grote verscheidenheid van toepassingen.

Voor alle eisen bieden wij de juiste componenten van het Aqua-Plus PP-R leidingsysteem!

Aqua-Plus PP-R buizen zijn veelzijdig inzetbaar en door talloze systeemcomponenten inzetbaar voor vele toepassingsgebieden. De leidingen zijn ideaal voor drinkwatervoorziening, voor gerichte tuinirrigatie of als toevoerleiding voor airconditioning- en verwarmingsinstallaties. Daarnaast kan het Aqua-Plus PP-R systeem ook gebruikt worden in de zwembadbouw voor de toevoer van vers water en warm water. Het chloorwater dat gewoonlijk in zwembaden aanwezig is, kan het chemisch zeer resistente polypropyleen niet aantasten. Om dezelfde reden worden de PP-R buizen ook gebruikt als transportleiding voor chemische vloeistoffen in diverse takken van industrie.

Alle beschikbare componenten van het Aqua-Plus leidingsysteem zijn perfect op elkaar afgestemd.

De afzonderlijke systeemcomponenten die wij in onze online shop aanbieden, zijn net zo veelzijdig als de toepassingsmogelijkheden van het Aqua-Plus leidingsysteem. Van buizen en eenvoudige buisverbinders, de zogenaamde moffen of fittingen, ons assortiment omvat ook verloopstukken, aftakmokken en eindkappen. Ons standaard assortiment omvat ook koppelingen voor het installeren van waterkranen en fittingen, evenals kranen en kogelkranen. In tegenstelling tot de meeste andere aanbieders die het Aqua Plus systeem in het groen aanbieden, bieden wij alle componenten in neutraal wit aan. De meer neutrale kleur doet echter niets af aan de technische en chemische eigenschappen, waardoor dit voor opbouwinstallaties alleen maar een prettiger uiterlijk geeft en in tegenstelling tot de groene buis minder opvalt.

Ons leveringsprogramma voor het Aqua-Plus pijpleidingsysteem

 • Aqua-Plus PPR buizen PN25 in wit in diameters van 20mm tot 40mm in lengten van 2 meter
 • Aqua-Plus PPR-koppelingen PN25 in wit voor het verbinden van PPR-buizen met dezelfde buisdiameter
 • Aqua-Plus bocht PN25 in wit naar keuze met 45° of 90° bocht voor onze Aqua-Plus PPR buizen
 • Aqua-Plus T-stukken en T-stukken met verloopstuk in verschillende uitvoeringen in wit
 • Aqua-Plus PPR reduceerkoppelingen PN25 in wit voor eenvoudige aansluiting van verschillende buisdiameters
 • Aqua-Plus PPR verloophulzen PN25 in wit voor eenvoudige aansluiting van verschillende buisdiameters
 • Diverse kogelkranen en kranen geschikt voor de witte Aqua-Plus PPR leidingen PN25
 • Wandaansluitbeugels en montageplaten voor wandmontage voor onze PPR-buizen met een diameter van 20mm
 • Witte buisclips voor wand- en plafondmontage van Aqua-Plus buizen van PPR PN25 in wit
 • en veel meer

OPMERKING: We bieden alle componenten altijd aan in alle beschikbare maten, passend bij de respectievelijke buisdiameters.

Eigenschappen van het Aqua-Plus pijpleidingsysteem

Het AquaPlus leidingsysteem is gemaakt van polypropyleen gecopolymeriseerd met etheen, dat wordt gekenmerkt door een zeer goede chemische bestendigheid. Naast de essentiële eigenschap om de PP-R leidingen te kunnen gebruiken voor drinkwatervoorziening, is de voedselveilige kunststof waaruit de componenten zijn gemaakt ook geschikt als transportleiding voor vloeistoffen in de voedingsmiddelenindustrie. Zo worden de leidingen in zuivelfabrieken gebruikt als leidingen voor verse melk.

Een andere factor waarom kunststof buizen van PP-R zo populair zijn, is de zeer lage thermische geleidbaarheid, wat resulteert in aanzienlijk minder warmteverlies dan vergelijkbare metalen buizen. Om deze reden wordt het Aqua-Plus leidingsysteem gebruikt voor stadsverwarmingsleidingen, aardwarmteleidingen of als koelleidingen voor koelhuizen, als koelleidingen in airconditioning apparaten of als verwarmingsleidingen voor vloerverwarming, wand- en paneelverwarming. Als het echter om hetelucht- of warmwaterleidingen gaat, heeft kunststof ook het nadeel dat kunststoffen iets meer uitzetten dan buizen van aluminium of koper. Voor de meeste toepassingen is de hogere uitzetting echter zo klein dat het nauwelijks uitmaakt of deze vakkundig wordt gemonteerd met vaste en schuifpunten.

De geraffineerde thermoplast heeft een hoge sterkte, zelfs bij hoge temperaturen en een aanhoudende interne druk van 6 bar tot 26 bar (afhankelijk van de continue gebruikstemperatuur). De zeer fijne kristalstructuur van deze kunststof resulteert in een zeer lage wandwrijving, wat de stromingsweerstand aanzienlijk vermindert. Door het zeer gladde oppervlak hoeft u niet bang te zijn voor kalkafzetting, zelfs niet in regio's met een zeer hoge waterhardheid. Hetzelfde geldt voor zwevende stoffen in de vloeistoffen binnen de transportleiding. De zeer hoge slijtvastheid, evenals de corrosiebestendigheid, hebben invloed op de extreem hoge duurzaamheid van de kunststof buizen, die een levensduur hebben van meer dan 50 jaar.

Voor- en nadelen van het Aqua-Plus leidingsysteem

 • Kunststof buizen van polypropyleen zijn absoluut corrosiebestendig
 • PP-R-buizen wegen aanzienlijk minder dan vergelijkbare metalen buizen
 • Het warmteverlies van warmwaterleidingen is aanzienlijk lager
 • De lage thermische geleidbaarheid van PP voorkomt condensatie op de leiding
 • Kunststof lassen is snel en eenvoudig zonder duur speciaal gereedschap
 • Het lage wandwrijvingsverlies vermindert de stromingsweerstand aanzienlijk
 • Het gladde binnenoppervlak vermindert de geluidsemissie tijdens de stroming
 • Het inerte polypropyleen voorkomt kalkafzettingen en hechtingen in de leiding
 • Zeer lange levensduur van meer dan 50 jaar bij gebruik als waterleiding
 • Geen roest, dus geen vervuiling van het drinkwater door corrosie
 • In tegenstelling tot metaal zijn kunststof buizen van polypropyleen niet elektrisch geleidend
 • Kunststofbuizen hebben een iets hogere thermische uitzetting dan metalen buizen

Goedkeuringen en normen voor het Aqua-Plus pijpleidingsysteem

Leidingen die worden gebruikt voor de drinkwatervoorziening zijn onderworpen aan strikte voorschriften en DIN-normen. Niet alleen de gekozen kunststof moet aan de eisen voldoen, maar ook aan de fabricageprocessen van het product zelf, daarnaast moeten de geldende EU- en DIN-normen voor het respectievelijke beoogde gebruik in acht worden genomen. Het Aqua-Plus leidingsysteem voldoet aan zowel internationale als talloze landspecifieke eisen om de PP-R leidingen als drinkwaterleiding te kunnen gebruiken.

 • SKZ gecertificeerd - producten en materialen in contact met drinkwater
 • DVGW gecertificeerd - kunststof leidingsystemen voor warm- en koudwaterinstallatie
 • Productie volgens DIN ISO 9001:2015 gecertificeerd door TÜV Duitsland

De Aqua-Plus buizen en hun hulpstukken (fittings, hoekstukken, T-stukken, verloophulzen, enz.) worden voortdurend gecontroleerd en overtreffen de strenge eisen van de Europese normen, de wereldwijd erkende Duitse DIN-normen en de Britse BS. Om storingen in het leidingsysteem volledig uit te sluiten, worden de tests halfjaarlijks in opdracht van de fabrikant uitgevoerd door de officiële instellingen. De internationale certificaten en testcentra omvatten EBETAM-MIRTEC Griekenland, SKZ Duitsland, DVGW Duitsland, WRAS Groot-Brittannië, ZIK Kroatië, GOST Rusland, SEPRO Oekraïne, ISS Servië, Aristoteles Universiteit in Thessaloniki, Nationale Technische Universiteit van Athene, KIWA Nederland, FERWARME Duitsland.

Verwerking van PP-R buizen in de pijpleidingconstructie

Om de Aqua-Plus PP-R buizen als leidingsysteem te kunnen gebruiken, moeten ze voor plaatsing aan elkaar gelast worden volgens de eisen van het systeem. Het is belangrijk om de posities te noteren waarop T-stukken voor aftakkingen, verloopstukken of kranen of kogelkranen in het systeem moeten worden geïntegreerd. Hoewel deze ook later kunnen worden gebruikt, zolang het systeem niet onder druk staat, bespaart een goed doordachte planning vooraf tijd en werk.

Snijden van de PP buizen op de gewenste lengte

In het meest zeldzame geval worden slechts twee volle meter lengte van de kunststof buizen verwerkt, zodat de buizen op de gewenste lengte moeten worden gesneden. Doordat de PP-R buizen een makkelijk verwerkbare kunststof zijn, is het inkorten van de buizen kinderspel. Voor kleinere buisdiameters zijn er speciale buissnijtangen die bijna moeiteloos door het kunststof glijden en precies op de gewenste plaats doorsnijden. Dikkere buizen kunnen met conventionele zagen op lengte worden gesneden. Een eenvoudige decoupeerzaag met een zaagblad voor zachte houtmaterialen is hiervoor voldoende, maar u moet ervoor zorgen dat de snede haaks op de buis wordt gemaakt. Met een verstekzaag is er geen risico, waardoor het zagen van de buizen een stuk eenvoudiger wordt. In een mum van tijd is zelfs een eenvoudige handzaag voldoende. Het maakt niet uit welke zaag wordt gebruikt. De slag (of snelheid) moet echter zeer laag zijn om te voorkomen dat de spaan versmelt met de snijkant. Daarnaast moet de snijrand achteraf goed worden ontbraamd.

De fitting waarin de pijp tijdens het lassen wordt gestoken, varieert in afmetingen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het op maat zagen van de PP-R buizen. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de buis langer moet blijven naar gelang van de insteekdiepte - die varieert naar gelang van de buisdiameter en de fitting. Indien tussen twee afzonderlijke buizen alleen een verbindingsstuk wordt gebruikt, moet de buis minder worden ingekort dan wanneer in plaats van het verbindingsstuk een T-stuk wordt gebruikt. Wij raden u aan de fitting altijd eerst op de juiste plaats te stoppen en de eindpositie van de buis te markeren aan de hand van de insteekdiepte. Alvorens de elementen te lassen, moeten de zones van de lasverbinding echter grondig worden gereinigd van zaagsel, stof of andere onzuiverheden, zodat deze de lasverbinding niet aantasten.

Lassen van de Aqua-Plus PP-R buizen

Het smeltlassen van buizen, koppelingen, T-stukken of koppelingen klinkt ingewikkeld, maar het is zeer eenvoudig en kan ook door minder handige gebruikers worden gedaan. In tegenstelling tot andere buisprestatiesystemen zijn er geen speciale persgereedschappen nodig en is het complexe inert gaslassen, zoals dat bijvoorbeeld bij koperbuizen gebeurt, evenmin noodzakelijk.

Om een gelaste verbinding te maken is alleen een eenvoudig pijplasapparaat nodig, vaak een moflasapparaat genoemd. De meeste op de markt verkrijgbare lasmachines hebben verschillende verwarmingsdoornen en verwarmingsbussen in de meest gangbare maten van 20mm tot 50mm. Deze worden in het lasapparaat gestoken (of geschroefd, afhankelijk van het model en de fabrikant), zodat ze overeenstemmen met de pijpdiameter. Nadat de vereiste lastemperatuur is bereikt, kan de PP-R pijp in de verwarmingsbuis worden geplaatst. De mof of de fitting die aan de buis moet worden gelast, wordt daarentegen tegelijkertijd op de verwarmingsdoorn geplaatst. Na het verstrijken van de verwarmingstijd, die afhankelijk van de buisdiameter varieert van 5 tot 18 seconden, kunnen de twee elementen uit het lasapparaat worden genomen en onmiddellijk in elkaar worden gestoken. Let erop dat de vereiste insteekdiepte wordt aangehouden en dat de afzonderlijke elementen tijdens het inbrengen niet worden verdraaid. Zodra de twee elementen zijn verbonden, moeten zij enkele seconden rusten om af te koelen alvorens het volgende element kan worden bevestigd. Wij bevelen een rustfase van ten minste 10 seconden aan om ervoor te zorgen dat de twee te verbinden delen goed vastzitten.

ATTENTIE: Het moflasapparaat wordt zeer heet en bereikt temperaturen van meer dan 300°C. De verwarmde leidingen en stopcontacten hebben ook een zeer hoge temperatuur. Wij adviseren ten stelligste hittebestendige beschermende handschoenen te dragen bij het lassen van pijpen en altijd voorzichtig te werk te gaan om brandwonden te voorkomen.

Montage van de gelaste PP-R buizen

Wanneer het lassen met succes is voltooid, kunnen de afgewerkte buizen met de juiste buisklemmen aan de muur en het plafond worden gemonteerd. De maximale afstanden tussen de afzonderlijke montagepunten variëren. Een kleine leidingdiameter vereist meer bevestigingsmiddelen voor dezelfde leidinglengte dan een PP-R leiding met een grotere diameter. Daarnaast heeft de watertemperatuur ook invloed op het aantal bevestigingspunten. Naarmate de watertemperatuur stijgt, nemen de maximaal aanbevolen afstanden tussen de afzonderlijke opzetstukken af.

Afhankelijk van de totale lengte en de watertemperatuur van de afzonderlijke leidingen, moeten mogelijk vaste punten worden gekozen voor installatie om de lage thermische uitzetting in warmwaterleidingen tegen te gaan. Onze witte montageclips van polypropyleen, die we in alle maten op voorraad hebben om te passen bij de beschikbare buisdiameters, zorgen voor uitzetting zodat de buis in het bevestigingspunt kan schuiven.

De kunststof buizen van polypropyleen-ramdom-copolymeer hebben een lineaire thermische uitzettingscoëfficiënt van 0,07mm/m*k bij een watertemperatuur van 10 graden, ongeacht de diameter. Bij een leidinglengte van 10 meter resulteert dit in een uitzetting van 7mm. Lineaire uitzetting neemt toe met toenemende lengte of temperatuur. Als de buislengte wordt verdubbeld tot 20 m, verdubbelt de uitzetting tot 14 mm bij dezelfde temperatuur. Bij een totale lengte van 30m en een watertemperatuur van 10°C is de uitzetting 21mm. De lengteverandering gedraagt ​​zich op dezelfde manier bij stijgende watertemperaturen. Bij dezelfde leidinglengte van 10m zorgt een watertemperatuur van 10°C voor een uitzetting van 7mm. Bij 20°C neemt dit toe tot 14mm en bij 30°C neemt dit weer toe met 7mm tot 21mm.

OPMERKING: De parameters voor de installatie van Aqua-Plus PP-R buizen variëren soms aanzienlijk, daarom hebben we deze voor de duidelijkheid opgeslagen in de gegevensbladen van de respectieve buizen. In deze gegevensbladen worden de lineaire uitzetting, de installatieafstanden, het waterdebiet en vele andere parameters voor behandeling en installatie op een gemakkelijk te begrijpen wijze gepresenteerd.

De afzonderlijke verwerkingsstappen in een oogopslag

 • Bereid alle afzonderlijke onderdelen van het leidingsysteem voor in overeenstemming met het project
 • Meten van de vereiste buislengte plus de insteekdiepte in de fitting
 • Zaag de buizen op maat - Ontbraam en reinig de snijranden indien nodig
 • Gelijktijdige verhitting van de buis en fitting met een moflasapparaat
 • Na het verstrijken van de nodige opwarmtijd in elkaar steken - niet draaien
 • Na het samenvoegen van de elementen, laat de gelaste verbinding 10 seconden rusten
 • Indien alle elementen gelast zijn, is het raadzaam een lektest met waterdruk uit te voeren
 • Bevestig de bevestigingsklemmen met inachtneming van de maximale afstanden - let zo nodig op vaste punten
 • Plaats het leidingsysteem voor de eindmontage in de montageclips en sluit ze
 • Vastschroeven van montageplaten en wandaansluitbeugels op het montageoppervlak

Voor omvangrijke projecten met pijpleidingen van PP-R-buizen kunnen deze ook in secties worden geprefabriceerd en op de installatieondergrond worden bevestigd voor de eindmontage. De afzonderlijke secties kunnen dan op de definitieve plaats van installatie aan elkaar worden gelast. Dit procedé is echter minder geschikt en moet altijd door twee personen worden uitgevoerd, zodat de te lassen delen onmiddellijk na het verhitten aan elkaar kunnen worden gelast.

Recycling van kunststofcomponenten van het Aqua-Plus leidingsysteem

Hoewel polypropyleen ramdom copolymeer een speciale vorm van polypropyleen is waarin een hogere slagvastheid wordt bereikt door copolymerisatie met het monomeer etheen, kan deze kunststof worden ingezameld en gerecycleerd samen met de conventionele polypropyleen homopolymeer zonder enig noemenswaardig verlies wat de kwaliteit van het gerecycleerde materiaal betreft. Normale huishoudelijke hoeveelheden, zoals die welke ontstaan bij de installatie van extra leidingen voor de watervoorziening in de kelder of voor de tuinbevloeiing, kunnen gemakkelijk via de gele recyclagebak in het recyclagecircuit worden gebracht.

Moet u daarentegen grote hoeveelheden afvoeren, dan is het raadzaam het kunststofafval van polypropyleen gescheiden van andere kunststoffen in te zamelen om te verkopen aan geïnteresseerde kunststofrecyclingbedrijven. Door de grote vraag naar recyclagemateriaal is hier een aantrekkelijke vergoeding van de recyclers mogelijk, maar afhankelijk van het recyclagebedrijf zijn minimumhoeveelheden van 500kg of meer vereist zodat de aankoop economisch blijft.