Configureer voordelige terrasoverkappingen op maat online

Online terrasoverkappingen kopen was nog nooit zo eenvoudig. Je kiest het model dat je het mooist vindt qua kleur en dakbedekking en configureert de gewenste breedte, diepte en profielvorm volgens jouw wensen. Na slechts een korte tijd ontvangt u uw aluminium terrasoverkapping in de door u gewenste configuratie met alle montagematerialen voor zelfmontage.

Uw voordelen met terrasoverkappingen van S-Polytec
 1. Onze terrasoverkappingen op maat kunnen worden geconfigureerd van 3x2 meter tot 12x5 meter
 2. De aluminium terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in antraciet of witte poedercoating
 3. Afhankelijk van het ontwerp zijn de overkappingen goedgekeurd voor sneeuwbelastingzone 1 en 2
 4. We bieden dakbedekkingen van polycarbonaat of veiligheidsglas voor onze terrasoverkappingen

Configureer online terrasoverkappingen op maat

Ontwerp je nieuwe feelgood ruimte gemakkelijk online tegen voordelige prijzen!

Met onze terrasoverkappingen kun je je nieuwe terrasoverkapping met drie simpele klikken helemaal naar wens configureren. We bieden de overkappingen niet alleen in verschillende kleuren aan, maar ook met verschillende platen voor de bedekking, van lichtgewicht kunststof platen van vijflaags dubbelwandig polycarbonaat of gehard gelaagd veiligheidsglas. Je kunt ook kiezen uit twee verschillende ontwerpen. Zo hebben we gegarandeerd de juiste overkapping voor elke smaak, elk budget en elk terras.

Onze luifels zijn ontworpen voor maximale kwaliteit en duurzaamheid. De gunstige prijs voor je overkapping is het resultaat van slim inkopen en lage opslagkosten. Dankzij een doordacht, modulair systeem kunnen de overkappingen eenvoudig en flexibel worden aangepast qua maatconfiguratie en zijn ze net zo eenvoudig te monteren. Kijk zelf maar naar de montagehandleiding. Je zult zien dat er geen duur speciaal gereedschap of extreem veel handvaardigheid nodig is.

Wat is een terrasoverkapping?

Onze terrasoverkappingen op maat zijn constructies voor enkelzijdige wandmontage, die zowel kunnen worden gebruikt als terrasoverkapping in de tuin als voor het afdekken van de ingang van het huis of voor gebruik als carport. Ze bestaan uit een basisframe van aluminiumprofielen van hoge kwaliteit, die uitermate geschikt zijn voor dergelijke doeleinden vanwege hun uitstekende corrosiebestendigheid en hun zeer goede stijfheid en draagvermogen. Je kunt kiezen uit drie basistypen dakbedekking. Van licht polycarbonaat in transparant of melkachtig, ondoorzichtig, opaal polycarbonaat tot platen van gelaagd veiligheidsglas in helder, voor elke smaak is de juiste bedekking beschikbaar. De polycarbonaat platen zijn 16 mm dubbelwandige platen. De platen van gehard veiligheidsglas daarentegen zijn slechts half zo dik (ongeveer 8 mm), maar zijn aanzienlijk zwaarder.

 • We bieden terrasoverkappingen in de twee populairste kleuren antraciet en wit
 • Je hebt de keuze uit drie verschillende bekledingen van gelaagd VSG-veiligheidsglas of polycarbonaat
 • De terrasoverkappingen kunnen tot 12 meter breed worden geconfigureerd, afhankelijk van het ontwerp
 • We bieden terrasoverkappingen met een overstek van 2 meter tot 5 meter (4 meter VSG-glas)
 • Alle panelen worden precies op maat gezaagd en geleverd om de installatie te vereenvoudigen
 • Slank ontwerp kan worden geselecteerd in verschillende profielontwerpen (hoekig of afgerond)

NOTITIE: Voor terrasoverkappingen tot 6 meter worden alle profielen op de juiste lengte geleverd. Voor bredere overkappingen zijn eenvoudige aanpassingen nodig door het inkorten van het wandaansluitprofiel, de afwateringsgoot en het sierpaneel.

Wat is inbegrepen in de levering van een terrasoverkapping?

Simpel gezegd bevat de levering van je terrasoverkapping alles wat je nodig hebt voor een professionele installatie. Te beginnen met het muuraansluitprofiel, de steunpalen, de goot en de dakspanten, maar ook alle afdekprofielen, het volledige afwateringssysteem, het waterdichtingsmateriaal en natuurlijk de dakpanelen die ook worden meegeleverd. Bovendien worden alle nodige schroeven meegeleverd, zelfs de pluggen voor de installatie van het muuraansluitprofiel. Dit zodat je onmiddellijk kunt beginnen met de installatie van je nieuwe dak. Je kunt de installatiehandleiding voor de dakbedekking op elk gewenst moment downloaden op de bijbehorende productpagina. Daar vindt je ook gedetailleerde informatie over het gereedschap dat nodig is voor de installatie en voor het monteren van de steunstijlen en gekoppelde profielen (geldt voor daken met een breedte van meer dan 6 meter).

Nadat je in deze categorie je dakbedekkingsproduct hebt gekozen qua bedekking en kleur, ben je vrij om de configuratie van je droomdak te kiezen. Naast het selecteren van de breedte tot 6 meter (of van 6 tot 12 meter) en de diepte tot 5 meter, kunt je ook het ontwerp van de decoratieve profielen specificeren. Je kunt hier kiezen uit verschillende ontwerpen. Bij de optie "vierkant" zijn alle profielen, steunpalen en sierlijsten vierkant. Bij de afgeronde uitvoering zijn de steunpalen op twee van de vier hoeken duidelijk afgerond. Het sierprofiel voor het afdekken van de afwateringsgoot is ook gebogen in plaats van recht en is aan de buitenkant afgewerkt met bijpassende afdekkappen. Om je een beter idee te geven van de verschillende ontwerpen, worden bij alle producten afbeeldingen van de beschikbare ontwerpen meegeleverd. Het wijzigen van de ontwerpoptie heeft geen invloed op de prijs. Je persoonlijke smaak is de enige beslissende factor.

Naarmate de breedte van je configuratie toeneemt, neemt ook het aantal onderdelen toe. Dit zijn onder andere de binnenspanten, waarvan er altijd één minder wordt geleverd dan de totale breedte van het dak. Voor een terrasoverkapping van 5,06 meterx3,50 meter worden dus altijd twee zijspanten geleverd voor montage aan de linker- en rechterbuitenzijde en vier extra binnenspanten, die tussen de afzonderlijke polycarbonaat- of glaspanelen worden geschoven. Het logische gevolg hiervan is dat voor elke dakspant ook een dakspantafdekking wordt geleverd. Omdat deze identiek zijn voor de zij- en binnenspanten, komt de leveringshoeveelheid voor polycarbonaat afdekkingen altijd overeen met de breedte in meters plus één. In ons voorbeeld zijn dat dus zes klemprofielen voor het afdekken van de kepers. De rubberen afdichtingen, die voor de afdichting in de geleidingsgroef in de kepers en de afdekkingen worden gestoken, zijn logischerwijs langer naarmate de breedte en diepte van het dak toeneemt. De binnenste klikpanelen, die tussen de afzonderlijke kepers worden gehaakt om het muuraansluitprofiel en de afwateringsgoot af te dekken voor een visuele versterking, evenals het aantal panelen voor de dakbedekking, de eindbeugels voor de bevestiging van de binnenste kepers aan de voorkant en de schroeven die nodig zijn om alles stevig te bevestigen, zijn ook afhankelijk van de breedte en zijn inbegrepen in de benodigde hoeveelheid.

De onderdelen van de terrasoverkapping

 • Muurverbindingsprofiel in de geselecteerde breedte
 • Afwateringskanaal in de geselecteerde breedte
 • 2 zijspanten op de gekozen dak diepte
 • Interne spanten op de geselecteerde dak diepte
 • Vereist aantal steunpalen
 • Voetplaten voor het vastschroeven van de steunpalen
 • Decoratief frontprofiel voor afvoergoot in de gekozen vorm en breedte
 • Condensatieprofielen (935 mm) voor het afdekken van de randen van de wandpanelen
 • Condensatieprofielen (980 mm) voor het afdekken van de rand van het kanaal aan de paneelzijde
 • Dakbedekking (afhankelijk van het ontwerp van de terrasoverkapping)
 • Klikpanelen aan de binnenkant als afdekking tussen de spanten
 • Linker eindkap voor afvoergoot en sierprofiel in de gekozen vorm
 • Rechter eindkap voor afvoergoot en sierprofiel in de gekozen vorm
 • 2 eindkappen voor het muuraansluitprofiel
 • PVC standleiding voor afvoer in de steunpaal
 • 90° PVC bocht als afvoer
 • Verloopstuk van downpipe naar bocht (of optionele betonnen voet)
 • Afvoerrooster voor regenpijp
 • Bladvanger voor de afwateringsgoot
 • Rubberen afdichtingen voor de dakspanten en dakspantafdekprofielen
 • Rubber afdichtingen voor de condensatieprofielen van gelaagd veiligheidsglas
 • Rubberen afdichting voor het muuraansluitprofiel
 • Eindbeugel voor bevestiging van de binnenspanten
 • Slagplug Ø 8x60mm voor wandmontage
 • M8x30mm draadschroeven met sluitring
 • Ongelakte schroeven Ø 4,2x16mm (zelftappend)
 • Ongelakte schroeven Ø 6,3x25mm
 • Gelakte schroeven Ø 4,2x16mm (zelftappend)
 • Schroeven met gelakte kop Ø 4,8x38mm
 • Alkoxy siliconen in bijpassende RAL-kleur

Afhankelijk van de maatconfiguratie worden ook profielversterkingen geleverd, waarmee we de afstand tussen de steunpalen kunnen vergroten en die ook bijdragen aan een hoger draagvermogen van de dakbedekking. Dit kan nodig zijn voor zeer diepe daken met een groot dak overstek, maar ook voor de zwaardere glaspanelen die als dakbedekking worden gebruikt. Deze versterkingen worden echter altijd op de juiste lengte gesneden, zodat je eenvoudig werk hebt, aangezien de extra profielen eenvoudig in de holle kamers van de dakgoot of de dakspanten worden geschoven.

Bij bepaalde configuraties, vooral bij zeer brede terrasoverkappingen, moeten het wandaansluitprofiel, de afwateringsgoot en de decoratieve frontprofielen worden opgedeeld. Dit kan nodig zijn om constructieve redenen, maar ook vanwege de maximale productielengte bij het vervaardigen van de profielen. In dergelijke gevallen worden de bijbehorende profielen altijd in de best mogelijke maat met dezelfde lengte geleverd, maar zijn kleine aanpassingen nodig. Dit is echter beperkt tot het wandaansluitprofiel, het frontpaneel en de afvoergoot, die eenvoudig kunnen worden ingekort tot de uiteindelijke maat door een eenvoudige zaagsnede met een geschikte zaag. Om ervoor te zorgen dat de dakbedekking er mooi symmetrisch uitziet, moeten alle profielen evenveel worden ingekort. Om deze profielen precies en stevig te verbinden, wordt altijd het nodige extra materiaal meegeleverd, bestaande uit extra schroeven en afdichtingsmateriaal.

Configuratiegerelateerde extra leveringsomvang

 • Stalen versterkingsstut voor de afwateringsgoot
 • Wapeningsprofielen voor de binnenspanten
 • Y-profielen voor dakspantafdichting met VSG-glasbekleding
 • Speciaal plakband voor het afdichten van snijranden van polycarbonaat
 • Speciaal plakband voor het verbinden van gespleten afvoergoten
 • Afdichtband voor het afdichten van gespleten afvoergoten
 • Optionele accessoires voor terrasoverkappingen

  Met onze optionele accessoires voor onze terrasoverkappingen kun je je eigen buitenleven creëren. Onze discrete LED-spots, die we aanbieden in verschillende behuizingskleuren die passen bij je terrasoverkapping, zorgen voor een gezellig, warm licht op een aangename zomeravond. Met onze panoramische schuifwanden van veiligheidsglas kun je zelfs bij herfstweer genieten van gezellige momenten op het terras en ben je beschermd tegen wind en regen.

  • Geprefabriceerde betonnen sokkel met geïntegreerde afvoer
  • Geprefabriceerde betonnen sokkel zonder geïntegreerde afvoer
  • LED-verlichting als complete set met afstandsbediening
  • Individuele verlengkabels voor ledverlichting
  • Individuele LED-spots en accessoires om de set aan te vullen
  • Panoramische glazen schuifwanden (aanvankelijk alleen op aanvraag)

  NOTITIE: Verlichting, glazen schuifwanden en kabelluifels kunnen onder bepaalde voorwaarden ook achteraf worden gemonteerd op bestaande terrasoverkappingen. De inspanning die nodig is voor de installatie en montage kan echter variëren van fabrikant tot fabrikant. Meer informatie hierover vind je in de betreffende categorie of in de productbeschrijving van de accessoires.

  Hoe de terrasoverkapping wordt geleverd?

  De beslissing is genomen en je hebt je droom van een terrasoverkapping gerealiseerd dankzij onze eenvoudige configuratie. Maar wat gebeurt er nu?

  Wat bij het configureren van de terrasoverkapping met een paar muisklikken voor je wordt gedaan, betekent voor ons nu precisiewerk en zorgvuldigheid. Op basis van de lengte en breedte van je overkapping worden alle aluminium profielen met betrekking tot de diepte van de overkapping op de vereiste afmetingen gesneden. We hechten het grootste belang aan maatnauwkeurigheid, zodat er geen onaangename verrassingen zijn tijdens de installatie en een soepel proces gegarandeerd is. We gaan ook bijzonder voorzichtig te werk, want de aluminium profielen en afdekkingen zijn al gepoedercoat in antraciet of wit en niemand wil eindigen met een bekraste terrasoverkapping.

  We bieden terrasoverkappingen aan met 3 verschillende soorten dakbedekking. Terwijl de VSG-platen (gelaagd veiligheidsglas) al in alle dieptes verkrijgbaar zijn, worden de polycarbonaat-platen met dubbele huid precies op uw lengte gesneden. Gespecialiseerde paneelzagen met CNC-besturing en een luchttafel zorgen voor een zeer oppervlaktevriendelijke verwerking met precies, haaks snijden. Een beschermfolie beschermt de panelen tegen beschadiging tijdens het zagen, het transport en de voorbereiding voor de installatie. Deze moet natuurlijk worden verwijderd voordat de panelen worden geïnstalleerd.

  Nadat alle afzonderlijke onderdelen in de juiste hoeveelheid en het juiste ontwerp (kleur, profielvorm en bekleding) voor u op maat zijn gesneden, worden ze zorgvuldig verpakt en geleverd door onze expediteur.

  NOTITIE: Zorg voor een geschikte opslagruimte voor de levering van de doorgaans lange profielen, zodat ze zonder problemen kunnen worden uitgeladen.

  Waar moet u op letten voordat u de terrasoverkapping installeert?

  Aard van de muur
  De luifel is aan één kant aan de muur van het huis bevestigd. Het is dus logisch dat de muur ook voldoende stevigheid en draagvermogen moet hebben. Voorwaarde voor het plaatsen van de terrasoverkapping is een stevige installatiebasis van steen of beton. Ook het geleverde montagemateriaal is hierop afgestemd. Bij gevelbekleding van HPL of vezelcement, thermisch isolerende composietsystemen of houten lambrisering is enige voorzichtigheid geboden. Enerzijds moet de draagkracht van de ondergrond gegarandeerd zijn, maar er moet ook voor gezorgd worden dat de dakbedekking verankerd is in het achterliggende metselwerk. In geval van twijfel moet dit altijd vooraf worden opgehelderd met de bouwer van de gevelbekleding of isolatie, die informatie kan geven over de toelaatbare belastingen. Bij holle blokken is het probleem van het plaatsen van de muur minder groot. Alleen de slagankers moeten dan worden afgestemd op de betreffende ondergrond om een blijvend stevige en veilige installatie te garanderen, zodat de verankering in de muur na verloop van tijd niet losraakt of zelfs helemaal losraakt.

  Bodemgesteldheid
  De toestand van de grond is een ander zeer belangrijk aspect bij het plaatsen van een terrasoverkapping. Deze moet ter hoogte van de steunpalen voldoende stevigheid hebben zodat de overkapping na verloop van tijd niet in de grond zakt. Passende voorbereidende werkzaamheden, zoals het verdichten van de grond of het storten van een betonnen fundering waarop de steunpalen worden gemonteerd, zorgen ervoor dat de overkapping gegarandeerd stevig staat, zelfs als er extra sneeuw op valt. Bovendien moet het overdekte gebied redelijk vlak zijn. Een te steile helling van de muur naar de voorkant van de steunpalen en tussen de palen is niet alleen oncomfortabel voor het gebruik van de overkapping, maar kan ook betekenen dat de steunpalen met een totale lengte van 250 cm niet meer voldoende zijn om de helling te compenseren. Bij het plaatsen van de steunpalen direct op de vlonder van de terrasoverkapping moet men er zeker van zijn dat deze het gewicht kan dragen en dat de bedding van de vlonder ook voldoende verdicht is om doorzakken van de bestrating of terrasplanken te voorkomen.

  Regionale sneeuwbelastingzone
  Afhankelijk van het type dakbedekking en de maatcombinaties zijn er constructieberekeningen beschikbaar voor onze terrasoverkappingen voor gebruik in sneeuwbelastingzone 1 of 2. Welke specifieke configuratie is goedgekeurd voor welke sneeuwbelastingzone kan worden bekeken na de configuratie in de aanvullende informatie op de productpagina. Houd er rekening mee dat de opgegeven sneeuwbelastingszone niet mag worden overschreden. Anders vervalt niet alleen de garantie, maar bestaat ook het risico op materiële schade en persoonlijk letsel, omdat een te hoge sneeuwbelasting de stabiliteit van de overkapping kan aantasten. Bij onverwacht zware sneeuwval moeten veiligheidsmaatregelen worden genomen om het dak te ontlasten, bijvoorbeeld door de sneeuw te ruimen.

  Installatie van onze aluminium terrasoverkappingen

  Een blik op de montagehandleiding van onze terrasoverkappingen leert dat de montage van de overkapping geen raketwetenschap is en kan worden uitgevoerd door iedereen die niet de spreekwoordelijke twee linkerhanden heeft. Het gereedschap dat nodig is voor de montage is ook eenvoudig. Alleen een afkort- en verstekzaag voor het afstellen van de steunpalen op de gewenste doorloophoogte zal waarschijnlijk niet in elk huishouden voorhanden zijn, maar in geval van twijfel volstaat een eenvoudige handcirkelzaag met een geschikt zaagblad. Afgezien van het montagegereedschap, dat voor de volledigheid nog een keer aan het begin van de handleiding wordt genoemd, zijn alle afzonderlijke onderdelen bij de levering inbegrepen, te beginnen met alle profielen en afdekkingen, via de dakbedekking tot en met rubberen afdichtingen, afdichtband en afdichtmiddelen, evenals alle benodigde schroeven voor wandbevestiging en montage van de afzonderlijke onderdelen.

  Alle profielen, afdekkingen en kunststof platen voor dakbedekking worden geleverd in de exacte lengte die nodig is voor daken tot 6 meter breed op basis van de persoonlijke configuratie. Uitzondering zijn de steunpalen, die moeten worden ingekort vanwege persoonlijke voorkeuren met betrekking tot doorrijhoogte en eventuele oneffenheden in de grond. Bij brede terrasoverkappingen waarbij de maximale profiellengte van 6 meter wordt overschreden, bestaan de bijbehorende profielen uit twee of, om structurele redenen, uit drie afzonderlijke elementen. Dit mag echter alleen het muurprofiel, de goot en de voorkap betreffen. Deze moeten ook worden aangepast aan de uiteindelijke afmetingen door ze op maat te zagen. In dit geval worden alle onderdelen voor het verbinden van de profielen en het afdichten van de voegranden standaard meegeleverd.

  De montage gebeurt met behulp van de gedetailleerde en geïllustreerde instructies in zeven essentiële stappen, die afhankelijk van de grootte van de terrasoverkapping een verschillend aantal keren herhaald worden. Het aantal palen, dubbelwandige platen en spanten varieert naargelang de diepte en breedte van de terrasoverkapping.

  7 treden naar een overdekt terras

  • Het muuraansluitprofiel op het metselwerk monteren
  • De steunpalen plaatsen en indien nodig inkorten
  • De goot op de steunpalen monteren
  • Montage van de zijspanten op het wandaansluitprofiel en de buitenste steunstijlen
  • De binnenspanten voorbereiden, plaatsen en vastschroeven
  • Voorbereiden en plaatsen van de transparante polycarbonaatplaten en spantdeksels
  • Installatie van de interne afvoer

  Voor elk van deze installatiestappen zijn meer of minder complexe voorbereidingen nodig. Deze omvatten bijvoorbeeld het bepalen van de installatiehoogte van het wandaansluitprofiel, afhankelijk van de gewenste vrije hoogte tussen de steunpalen. Om dit te vereenvoudigen, hebben we echter een duidelijke tabel voor je gemaakt. De tabel vind je aan het einde van de instructies. Er is ook een grote illustratie voor de positie van de steunpalen in het middelste deel van de instructies. Zowel voor de afstand tot de muur als voor de afstand tussen de respectieve palen. De procedure voor het voorbereiden van de kepers is altijd identiek, ongeacht het aantal, zodat alleen de afdichtingsrubbers moeten worden geplaatst en afgesneden met een overhang van 30 mm. Afhankelijk van het ontwerp moet een extra wapening in het profiel worden aangebracht en vastgeschroefd. De voorbereiding van de binnenspanten omvat ook de integratie van de optionele verlichting, maar dit blijft beperkt tot het markeren en boren van de gaten voor de inbouwspots en het doortrekken van de kabels met stekkerverbindingen. De dubbelwandige platen, op de gewenste maat gesneden, moeten aan de voorkant worden afgedicht met plakband en verbonden met eindprofielen voordat ze op de aluminium constructie worden geplaatst en vastgezet worden met de afdekprofielen. Dit is een goed doordacht systeem dat eenvoudig wordt aangedrukt (indien nodig met lichte tikken met een rubberen hamer) en aan de voorkant wordt vastgezet met een hoekprofiel om losraken te voorkomen. Aan de muurzijde wordt het bevestigd via een profieluitsteeksel om te voorkomen dat de spantafdekking losraakt.

  Welke voordelen biedt aluminium met poedercoating

  Niet al het schilderwerk is hetzelfde. Vooral bij heel goedkope eenvoudige dakbedekkingen wordt vaak beknibbeld op de kwaliteit van de verf. Dit kan na verloop van tijd natuurlijk opvallen als donkere kleuren vervagen of lichtgekleurde verf geel wordt. Afhankelijk van de kleurkwaliteit en de intensiteit van de Uv-straling kan dit lelijke vlekken achterlaten na een paar weken, maar ook na een paar installaties of een paar jaar. Goede kwaliteit hoeft niet per se duur te zijn, zoals onze terrasoverkappingen in antraciet of wit bewijzen.

  Onze kwaliteitsbelofte? 10 jaar garantie op kleurvastheid!

  Onze terrasoverkappingen zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium, waarvan de oppervlakken zijn afgewerkt met een hoogwaardige poedercoating. Hierbij kun je kiezen tussen een sterke antracietgrijs (RAL7016) en een stralend verkeerswit (RAL9016). Bij poedercoating wordt de kleur via een speciaal proces in poedervorm op de oppervlakken aangebracht. Blootstelling aan hoge temperaturen creëert een homogene verflaag die extreem resistent blijkt te zijn. De zijdematte, gladde verf is extreem UV- en weerbestendig. Dit is echter ook een verplichte vereiste voor een terrasoverkapping, omdat het er uiteindelijk voor moet zorgen dat het terras in alle weersomstandigheden kan worden gebruikt en mensen, planten en terrasmeubilair beschermt tegen zon, regen, sneeuw en hagel. Niemand wil dat het schilderwerk vergeelt of verbleekt, dus focussen we hier bewust op kwaliteit. Omdat we weten hoe goed en duurzaam de poedercoating op de profielen van onze terrasoverkappingen is, bieden we 10 jaar garantie op kleurvastheid tegen weersinvloeden tijdens het schilderen, zodat je achterover kunt leunen en ontspannen.

  WAARSCHUWING: Zelfs als een poedercoating robuust en bestendig is, kunnen agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen de verflaag beschadigen. Te harde schuursponzen zijn ook niet geschikt voor het reinigen van de profielen. In plaats daarvan raden we aan om een milde zeepoplossing en een zachte doek te gebruiken. Als alternatief kunnen de staanders en stijlen ook worden afgespoten met een hogedrukreiniger op voldoende afstand.

  Glas of polycarbonaat - wat is beter?

  Of je gelaagd veiligheidsglas of polycarbonaat kiest voor je dakbedekking, hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke voorkeuren. Elk blad heeft echter zijn eigen specifieke eigenschappen met al hun voor- en nadelen, die we je natuurlijk niet willen onthouden.

  Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen de verschillende platen die beschikbaar zijn voor dakbedekking. De belangrijkste focus ligt hier op weerbestendigheid en temperatuurbestendigheid, aangezien de dakbedekking zich buiten bevindt en bestand moet zijn tegen alle weersomstandigheden zonder de levensduur van de plaat aan te tasten. Omdat we gebruik maken van een UV-gestabiliseerd type polycarbonaat, dat wordt gekenmerkt door een zeer goede UV- en weerbestendigheid, doen deze in niets onder voor platen van gelaagd veiligheidsglas. De temperatuurbestendigheid van de kunststofbekleding is ook meer dan voldoende voor onze breedtegraad en bereikt zelfs +120°C. Zelfs sterke temperatuurschommelingen hebben geen negatief effect. Dankzij de speciale structuur van de 5-voudig versterkte dubbelwandige plaat is de plaat extreem veerkrachtig en stabiel. In feite is polycarbonaat zelfs een splintervrije kunststof, waardoor het een perfect alternatief is voor glasplaten en het, met een gewicht van ongeveer 2,4 kg/m2een extreem lichte bekleding is in vergelijking met de aanzienlijk zwaardere platen van massief gelaagd veiligheidsglas. Dit laatste heeft dan weer het voordeel van een veel krasbestendiger oppervlak. Aangezien de platen als dakbedekking echter nauwelijks fysiek worden belast, zijn krassen op de bovenkant van het dak sowieso nauwelijks te verwachten.

  Verdere significante verschillen ontstaan in de lichttransmissie van de verschillende platen. Hoe hoger de lichttransmissiewaarde, hoe helderder het is op het terras en ook de woonkamer met toegang tot het terras wordt overspoeld met licht. Met 88% is deze het hoogst bij gelaagd veiligheidsglas. Met de transparante dubbelwandige bladen ligt de waarde van 70% nog steeds in een hoog bereik, zodat er zelfs op bewolkte dagen nog voldoende licht is zonder dat er extra verlichting nodig is. De opalen versie van de polycarbonaatplaten vermindert de lichtinval het meest. Hier wordt echter nog steeds 55% van het invallende licht doorgelaten. Door de verstrooiing van de diffuse, ondoorzichtige platen heeft dit echter niet zo'n groot effect als de zuivere cijfers zouden doen vermoeden en heeft het zelfs het voordeel dat je minder intens verblind wordt bij fel zonlicht.

  Een ander aspect is niet in de laatste plaats de prijs. Hoewel gelaagd veiligheidsglas in directe vergelijking enkele voordelen heeft, is het ook aanzienlijk duurder dan een vergelijkbare bekleding met dubbelwandige platen. Het zou goedkoper zijn om een eenvoudige beglazing van gewoon glas te gebruiken, maar dit zou ten koste gaan van de stabiliteit, het draagvermogen en de breukvastheid. Daarom is het niet de bedoeling om gewoon glas te gebruiken voor terrasoverkappingen en moet gelaagd glas worden gebruikt als dakbedekking.

  NOTITIE: In tegenstelling tot andere soorten dakbedekking is onze dakbedekking met veiligheidsglas die is goedgekeurd voor sneeuwbelasting in zone 2 niet 980 mm breed, maar slechts 720 mm. Afhankelijk van de maatconfiguratie kunnen de buitenste glaspanelen zelfs slechts 640 mm breed zijn. Deze informatie wordt echter gedetailleerd beschreven in de installatie-instructies en in de aanvullende informatie in de productbeschrijving en in de productbeschrijving zelf.

  Wat betekenen de sneeuwbelastingszones?

  In tegenstelling tot regen, die door de dakhelling gemakkelijk via de dakgoot en het geïntegreerde afvoersysteem kan weglopen, blijft sneeuw op het dak liggen en moet daarom ook worden meegerekend in de maximale dakbelasting. In sommige gebieden in Duitsland valt nauwelijks een significante hoeveelheid sneeuw. In andere regio's, vooral op grote hoogten, kan langdurige sneeuwval bijdragen aan een verhoogde sneeuwdruk, zodat rekening moet worden gehouden met de structurele aannames met betrekking tot de sneeuwbelasting voor de constructie van een dak, ongeacht of het gaat om een magazijn, vrijstaand huis of terrasoverkapping.

  Eenvoudig gezegd wordt de sneeuwbelastingszone bepaald op basis van weergegevens uit de afgelopen 50 jaar. Andere relevante invloedsfactoren zijn de plaatselijke klimaatzone en de topografische hoogte. We zouden niet in Duitsland zijn als hier geen norm voor was en in feite regelt DIN EN 1991 de effecten op draagconstructies. Deel 1 - 3 (Algemene acties, sneeuwbelasting) beschrijft de principes voor het bepalen van de waarden voor sneeuwbelasting voor het berekenen en ontwerpen van gebouwen en civieltechnische constructies. Dit deel van de norm is echter beperkt tot constructies, waaronder eigenlijk ook terrasoverkappingen vallen die op een topografische hoogte van maximaal 1500 meter boven zeeniveau worden gebouwd. Niet iedereen kan echter bogen op een ingenieursdiploma en de meestal ingewikkeld geformuleerde DIN-normen correct interpreteren, dus het is erg handig om je een beetje te oriënteren met behulp van een kaart waarop de sneeuwbelastinggebieden staan aangegeven. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kan de website www.schneelast.infoworden gebruikt om de sneeuwbelasting en dus ook de sneeuwbelastingszone te bepalen op basis van de postcode en deze op te slaan als PDF-bestand. De DIN-norm is niet geldig voor andere landen. Hier moet de sneeuwbelastingszone worden bepaald voordat een dak wordt geïnstalleerd.

  Onze terrasoverkappingen zijn allemaal goedgekeurd voor gebieden met sneeuwbelastingzone 1. Dit betekent dat de daken zonder problemen gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld het Midden-Rijndal, de Laag-Rijnvlakte en heel Nederland en België.

  Al onze aanpasbare terrasoverkappingen met gelaagd veiligheidsglas zijn goedgekeurd voor sneeuwbelastingzone 2!

  Onze terrasoverkappingen met veiligheidsglas zijn ook goedgekeurd voor sneeuwbelasting in zone 2, wat betekent dat grote delen van Duitsland gedekt zijn. Natuurlijk zijn er nog enkele regio's met een hogere sneeuwbelasting, zoals het Zwarte Woud, het Sauerland, het Harzgebergte, de Alpen en het Beierse Woud. Zelfs sommige maatcombinaties met dubbelwandige polycarbonaatplaten kunnen worden gebruikt in gebieden met sneeuwbelastingzone 2. De kleur van de platen is irrelevant. De kleur van de platen is irrelevant. Het maakt dus niet uit of je voor je dakbedekking transparante of opalen polycarbonaatplaten kiest. Dit geldt meestal voor terrasoverkappingen met een geringere diepte, maar ook hier is er geen vuistregel. Zo is een antraciet terrasoverkapping met een breedte van 6 meter en een diepte van 2 meter niet geschikt voor zone 1. Met dezelfde breedte en een diepte van 2,5 meter wel. Nadat je de breedte en diepte van uw gewenste configuratie hebt geselecteerd, kunt je de toegestane sneeuwbelastingszone bepalen in de aanvullende informatie voor de desbetreffende dakbedekking.

  NOTITIE: Is de gewenste overkapping niet geschikt voor jouw sneeuwbelastingzone? Dat is meestal geen probleem, want met een paar aanpassingen zijn de meeste overkappingen ook verkrijgbaar voor regio's tot sneeuwbelastingzone 2. Neem contact met ons op en wij controleren de haalbaarheid en bezorgen je een gratis offerte voor de gewenste overkapping.

  Terrasoverkapping als energiebesparend wonder

  Een terrasoverkapping kan zeker bijdragen aan het verhogen van de energie-efficiëntie van een woning. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje verrassend, maar de uitleg maakt het duidelijk. Een belangrijke factor in de energiekosten is de isolatie van de gevel en de ramen. Een goede waarde betekent dat er minder verwarming nodig is op koude dagen, terwijl de leefruimte 's zomers minder snel opwarmt, zodat eventuele koeling van de woon- en slaapkamers minder of geen gebruik van ventilatoren of airconditioningunits vereist.

  Een terrasoverkapping vermindert het directe zonlicht dat op de gevel en venster pui valt, vooral in de zomer. Deze zogenaamde energietransmissie (niet te verwarren met lichttransmissie), die varieert afhankelijk van het type overkapping, zorgt er ook voor dat het terras aangenaam koel blijft en dat de woonkamer niet zo snel opwarmt. De energietransmissie is met 85% het hoogst bij helder glas. Bij transparant polycarbonaat is de demping aanzienlijk lager met een waarde van 62%, terwijl opaal polycarbonaat slechts een energiedoorlaat heeft van 54%. Bijgevolg biedt een opalen dakbedekking (als alternatief mat glas) de beste bescherming tegen warmteopbouw onder het terras.

  Wat in de zomer een zegen is, kan in de winter ook een nadeel zijn omdat de warme zonnestralen de gevel en het interieur altijd een beetje opwarmen, zelfs in de winter. Met een lagere energiedoorlaatbaarheid wordt deze factor aanzienlijk verminderd. Toch verbetert een overkapping ook in de winter altijd de energie-efficiëntie, omdat de warmte zich onder een overkapping verzamelt zodat de kou de gevel eronder niet rechtstreeks kan beïnvloeden. Hoewel dit maar een paar graden scheelt, kan het ervoor zorgen dat de verwarming minder hard hoeft te werken om de gewenste behaaglijke temperatuur te bereiken, vooral bij lage temperaturen. Als de terrasoverkapping ook rondom is voorzien van glazen schuifelementen, kan het sluiten ervan het verwarmingsvermogen weer aanzienlijk verlagen, omdat de ingesloten ruimte minder afkoelt door de wind.

  TIP: Met een kabelluifel, die tussen de dakspanten wordt geïnstalleerd, kunt u de voordelen van een helder glazen dak in de winter combineren met optimale schaduw in de zomer. Zo benut je het kleinste straaltje zon in de winter en zorg je voor een schaduwrijke plek in de zomer.

  Onderhoud van een terrasoverkapping

  Bij onze terrasoverkappingen hechten we er veel belang aan om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat u onbeperkt van uw overkapping kunt genieten en uw terras beschermd tegen alle weersomstandigheden en in elk seizoen kunt gebruiken. Daarom gebruiken we uitsluitend aluminium terrasoverkappingen, die door hun corrosiebestendigheid en stabiliteit als onderhoudsvrij worden beschouwd. De witte of grijze poedercoating heeft ook een positief effect op de weerbestendigheid. Het is niet nodig om de sterkte van de schroefverbindingen te controleren of de coating regelmatig te vernieuwen om de oppervlakken te beschermen. Duidelijk voordeel ten opzichte van houten onderconstructies.

  Terrasoverkappingen worden blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Hoewel dit geen invloed heeft op de levensduur van de dakbedekking, kan het er na verloop van tijd wel toe leiden dat de dakbedekking vuil wordt of dat de profielen er niet meer helder wit uitzien. Oorzaken zijn onder andere typische luchtvervuiling zoals stof dat overwaait uit de Sahara, bladval in de herfst, vogelpoep, enz. Dit is echter geen probleem, want de volgende regenbui spoelt het meeste stof van de dakbedekking en als dat nog niet genoeg is, kan de dakbedekking ook heel gemakkelijk worden gereinigd. De meest effectieve methode is om het af te spuiten met een hogedrukreiniger. Op deze manier kunnen zowel de platen als de aluminium profielen op een bijzonder zachte en milieuvriendelijke manier worden gereinigd zonder toevoeging van reinigingsmiddelen. Als alternatief is reinigen met een zachte doek of spons ook mogelijk. Ook hier raden we helder water aan. Voor intensievere vervuiling kan ook een beetje milde zeep aan het water worden toegevoegd. Schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen zijn daarentegen niet geschikt en kunnen de zijdematte glans van de gepoedercoate oppervlakken negatief beïnvloeden en in het ergste geval zelfs krassen veroorzaken. Hetzelfde geldt voor te harde schuursponsjes.

  Het afvoerkanaal met verborgen regenpijp zorgt voor voldoende afvoer, zelfs bij hevige regenval. Als de afvoer of bladvanger verstopt is door bladeren of ander grof vuil, raden we aan de goot uit te vegen met een eenvoudige handborstel en de bladeren uit de bladvanger te verwijderen. Afhankelijk van de locatie van de overkapping kan dit meer of minder vaak nodig zijn, vooral in de herfst.