Lasdraden & lasstaven voor kunststoffen

Wij bieden lasdraden en lasstaven voor bijna elk kunststof in verschillende uitvoeringen en kleuren als voordelig metergoed al vanaf een meter. Zo kunt u de door u benodigde hoeveelheid direct passen voor uw kunststofplaten erbij bestellen en direct met het kunststof lassen beginnen.

Uw voordelen met onze kunststof lasdraaden en lasstaven
 1. Bij ons koopt u alleen de hoeveelheid dat u echt nodig heeft, in plaats van hele rollen te moeten kopen
 2. Profiteer van onze voordelige staffelprijzen voor onze lasdraden en staven
 3. Wij bieden hoogwaardige lasdraden en lasstaven aan – De beste Kwaliteit Made in Germany
 4. Bij onze kunt u lasdraden en lasstaven in verschillende uitvoeringen krijgen

Lasdraden en lasstaven uit kunststof

Kunststoffen worden meestal niet alleen gebruikt als een reine plaat en daarom is het vaak nodig om meerdere kunststofonderdelen met elkaar te verbinden, zodat een duurzame en veilige verbinding ontstaat. In veel toepassingen kan hechting van de hechtstoffen voldoende zijn voor het beoogde gebruik, maar verlijmen is niet altijd een geschikte methode. Bovendien zijn er ook kunststoffen die vanwege hun chemische bestendigheid alleen moeilijk of zelfs niet laten verlijmen.

Wanneer een binding met een geschikte lijm niet kan voldoen aan de eisen voor het verbinden van de kunststofonderdelen, kan het lassen van de kunststof met een geschikte lasdraad of lasstaaf een geschikte methode zijn om een stevige, veilige en dichte verbinding van de afzonderlijke delen te creëren.

Lasdraad of lasstaaf

In principe maakt het niet uit voor het lassen van kunststoffen, of ze gelast zijn met een lasdraad of een lasstaaf, omdat ze van hetzelfde kunststof zijn gemaakt. Terwijl kunststof lasdraden meestal worden aangeboden op een spoel of als losse rol als kiloware, zijn lasstaven starre staven, meestal met een lengte van 1 meter of 2 meter. Wanneer een lasdraad of een lasstaaf wordt gebruikt, hangt dit enerzijds af van de beschikbaarheid, omdat niet alle kunststof in identiek uitvoering en dezelfde dikte verkrijgbaar is, zowel als lasstaaf en lasdraad, als de persoonlijke voorkeur bij de verwerking van lasdraden of - staven. Sommigen geven de voorkeur aan het lassen van grote lassen met een enkele lasdraad, anderen geven er de voorkeur aan te werken met een hanteerbaardere lasstaaf, die gemakkelijker voeren en volgen is omdat deze recht is, maar slechts kortere lassen zijn mogelijk zonder een nieuwe lasstaaf te gebruiken.

Fysieke eigenschappen van onze lasdraden

Omdat onze lasdraden en lasstaven van hetzelfde kunststof zijn gemaakt als de te lassen kunststof, komen de fysische eigenschappen van de lasdraden ook overeen met die van de kunststofplaten van hetzelfde type kunststof. Temperatuur bereiken, verwekingstemperaturen, fysieke dichtheid of zelfs de UV- en weerbestendigheid zijn eigenschappen die betrekking hebben tot de kunststof. Het maakt niet uit of het een massieve kunststofplaat, een holle staaf, een massieve staaf of alleen een lasdraad of lasstaaf is.

Aangezien elke kunststof zijn eigen karakteristieke waarden heeft voor de respectieve eigenschappen, zijn de fysische eigenschappen van onze lasdraden en lasstaven te vinden in de beschrijving van de respectieve kunststofcategorie voor onze lasdraden en -staven.

Hoe wordt kunststof gelast?

Het juiste lasdraad

Voor kunststoflassen moet altijd de juiste lasdraad worden gebruikt. Polypropyleen kunststofplaten mogen daarom alleen worden gelast met een polypropyleen lasdraad. Zelfs in het geval van ondergeschikte typen, zoals het geval is met polyethyleen (PE-HD, PE-HMW), moet altijd de juiste lasdraad voor de kunststof worden gebruikt om te zorgen voor een perfecte las van de kunststoffen. De kleur van de lasdraad speelt geen rol in de kwaliteit van de las en heeft alleen invloed op het uiterlijk van de las. Of de geselecteerde lasdraad rond, ovaal of driehoekig is, speelt slechts een ondergeschikte rol voor de las zelf, maar kan het lassen zelf vergemakkelijken.

De juiste lastemperatuur

Elk kunststof dat geschikt is voor kunststoflassen heeft zijn eigen lastemperatuur, die afhangt van de verwekingstemperatuur van het kunststof zelf. De temperatuur moet afhankelijk van het plastic worden gekozen, zodat zowel de lasdraad als de te lassen oppervlakken voldoende worden verhit, zodat ze beginnen te smelten. Als de lastemperatuur te laag is, kan er geen stevige las worden gemaakt, omdat de samensmelting van de kunststofplaten met de lasdraad niet kan plaatsvinden. Bij een te hoge temperatuur kunnen de kunststoffen verbranden, wat op zijn beurt de kwaliteit van de las beïnvloedt. Welke temperatuur moet worden gekozen voor welke kunststof, raadpleeg dan de respectievelijke specificaties voor de lastemperaturen, de respectievelijke kunststof-lasdraad of kunststof-lasstaaf.

Het juiste lasmachine

Met welke lasmachines kunststoffen worden gelast, is in principe niet bepalend voor het succes, er moet echter een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende lasmachines voor kunststoflassen.

Voor eenvoudige lasnaden, of voor het incidenteel lassen van kunststoffen zijn de zogenaamde lasijzers geschikt, waarin, eenvoudig gezegd, de metalen punt wordt opgewarmd en het smeltproces door direct contact met de kunststof initieert. Ook voor het lassen van scheuren of breuken, zijn de lasijzers uitstekend geschikt omdat de plunjertop in de scheur valt en de lasdraad bijna vlak in de oppervlakscheur wordt gesmolten. Voor groot of vaker kunststoflassen of lange lassen is deze lasser echter slechts gedeeltelijk geschikt, zodat andere lasapparatuur efficiënter zou kunnen worden gebruikt.

Een heel gebruikelijke methode is het lassen met een hete lucht pistool, waarbij een verwarmingsspiraal wordt verwarmd tot de ingestelde temperatuur. Een kleine ventilator zorgt ervoor dat lucht langs de verwarmingsspiraal stroomt, opwarmt en uit de spuitmond van het hete lucht pistool stroomt. Het functionele principe van de heteluchtlasapparaat is vergelijkbaar met de functionaliteit van een haardroger, maar de heteluchtföhn haalt aanzienlijk hogere temperaturen, die nodig zijn voor het lassen van kunststoffen. Dergelijke heteluchtlasmachines zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kwaliteitsniveaus voor de kleine portemonnee tot de professionele versie voor langdurig lassen. Vaak kunnen verschillende bevestigingen (ook wel lasschoenen genoemd) aan het mondstuk worden bevestigd, die de uitstromende warme lucht min of meer concentreren. Gedeeltelijk hebben deze bevestigingsmondstukken een geleidingsoog, waardoor de lasdraad wordt geleid om een nauwkeurige geleiding en vereenvoudigde tracking van de lasdraad binnen de las te verzekeren.

De meest professionele maar ook de duurste variant, handextruders worden gebruikt bij het lassen van kunststoffen. In eenvoudige termen wordt in de handextruder de lasdraad gesmolten binnen een schroeftransporteur en automatisch gevolgd. Tijdens het lasproces verwarmt een heteluchtmondstuk de kunststofoppervlakken die moeten worden gelast tot een vooraf ingestelde temperatuur. De avegaar transporteert de gesmolten lasdraad aan het uitlaatmondstuk en een lasschoen, die van tevoren moet worden geselecteerd afhankelijk van het type en de vorm van de las, geeft de las het uiteindelijke beeld. Bij het gebruik van een handlas extrusie-apparaat zijn lasdraden echter meestal niet geschikt, omdat ze niet zorgen voor een volledige tracking van het lasdraad.

De perfecte lasnaad

De perfecte las hangt vooral af van de factoren die al zijn genoemd. Dus aan de ene kant zijn de lasdraad zelf, evenals de lastemperatuur en de verwarmingstijd cruciaal voor de kwaliteit van de lasnaad. Maar zelfs als aan deze criteria wordt voldaan, kost het altijd wat oefening om kunststoffen te lassen, zodat het gewricht uw doel dient en er goed uitziet zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn, hetzij door herhaald lassen of slijpen.

Ons leveringsprogramma voor kunststof-lasdraden en -staven

 1. PP-lasdraden voor polypropyleen in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 2. PE-lasdraden voor polyethyleen in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 3. PVC-lasdraden voor hard-PVC (PVC-CAW) in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 4. PP-lasstaven voor polypropyleen in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 5. PE-lasstaven voor polyethyleen in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 6. PVC-lasstaven voor hard-PVC (PVC-CAW) en PVC-glas in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 7. PETG-lasstaven voor transparant PETG in verschillende diktes
 8. Lasdraden en lasstaven in rond, ovaal, in een driehoek en in tweeling of drievoudige uitvoering

Op verzoek leveren wij ook

 1. ABS-lasdraden en lasstaven voor ABS en ASA/ABS in verschillende diktes en kleuren
 2. ASA-lasdraden en lasstaven voor ASA en ASA/ABS in verschillende diktes en kleuren
 3. PS-lasdraden en lasstaven voor polystyrol in verschillende diktes, uitvoeringen en kleuren
 4. PMMA-lasdraden en lasstaven voor Acrylglas in verschillende diktes en uitvoeringen
 5. PC-lasdraden en lasstaven voor polycarbonaat in verschillende diktes en uitvoeringen
 6. Lasapparaten, gereedschap en accessoires voor het kunststoflassen

Toepassingsgebieden van onze lasdraden en -staven van kunststof

Kunststof lasdraden en lasstaven van kunststof worden overal toegepast waar door verlijming als verbindingsmethode vanwege de vereisten van de verbinding geen sprake kan zijn, of door de eigenschappen van de kunststof niet mogelijk of moeilijk is. Met name in industrieën waar hoge eisen worden gesteld aan duurzaamheid en/ of de dichtheid van de verbinding van de kunststofonderdelen, is het kunststof lassen een gebruikelijke praktijk en wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de constructie van containers voor chemische containers of bekledingsbakken.

Bovendien wordt kunststoflassen ook zeer vaak toegepast voor het repareren van breuken en het repareren van scheuren in kunststofonderdelen, bijvoorbeeld voor het repareren van behuizingen en afdekkingen in de machinebouw.

Verwijdering van lasdraden en lasstaven

Omdat onze lasdraden en lasstaven uit het zelfde kunststof bestaan en die de gelijke eigenschappen hebben als massieve kunststof platen uit het zelfde materiaal, worden deze ook bij het wegbrengen van de kunststof zelf behandeld en kunnen per soort gezameld en gerecycled worden om kunststofplaten of lasdraden van regeneraten te maken. Dit geldt ook voor gelaste kunststofplaten, tenzij per ongeluk een onjuiste lasdraad van verkeerd materiaal werd gebruikt om de platen te lassen.