Siliconen online kopen

Koop uw siliconenkit bij de vakhandel en profiteer van geselecteerde kwaliteitsproducten. Onze siliconenkit is voor professioneel gebruik en wordt toegepast in de bouw en industrie. S-Polytec biedt hoogwaardige siliconen in diverse actuele kleuren tegen betaalbare prijzen. Kies de gewenste kleur en hoeveelheid en laat uw siliconenkit makkelijk thuis bezorgen.

Uw voordelen van onze siliconen
 1. Al onze siliconen zijn UV- en weersbestendig en voor buitentoepassingen geschikt
 2. Alle siliconenkitten in onze onlineshop worden tijdens het hele productieproces op constante kwaliteit gecontroleerd
 3. Profiteer van onze voordelige staffelprijzen bij onze lijmen en kitten
 1. 1
 2. 2
 1. 1
 2. 2

Siliconen van S-Polytec – Beste kwaliteit ✓ UV-bestendig ✓ Permanent elastisch ✓

Siliconen – meer dan alleen een afdichtingsmiddel

Siliconen zijn verkrijgbaar in ontelbare uitvoeringen en kleuren en zijn ideaal voor een breed scala aan toepassingen, omdat ze normaliter zonder hulpmiddelen kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende toepassingsgebieden behoren verzegelen, afdichten en ook het lijmen. Niet alle siliconen zijn echter even geschikt voor de verschillende toepassingen, omdat het niet alleen afhangt van het beoogde gebruik, maar ook van de ondergrond waarop de siliconen aangebracht worden. Met name bij het verzegelen en afdichten dient erop gelet te worden dat de siliconen-dichtstof geschikt is voor het materiaal, het niet aantast en er ook goed op hecht. Met betrekking tot de elasticiteit van een siliconen, waarover het technische datablad informatie geeft, dient gecontroleerd te worden of de elasticiteit van de uitgeharde siliconen voldoende is voor het beoogde gebruik. Zeker bij de goedkopere siliconen moeten lagere waarden worden verwacht, wat met name een effect heeft op de houdbaarheid van een siliconenvoeg onder mechanische belasting. In termen van kleurconsistentie zult u compromissen moeten sluiten met goedkope siliconen, omdat de gelijkmatige pigmentatie van een siliconen kan variëren, ongeacht de kleur. Zeker als de ruwe massa tijdens de productie niet met de grootste zorg wordt gekneed.

In onze onlineshop bieden wij u professionele siliconen-dichtstoffen aan voor de meest uiteenlopende toepassingen in alle denkbare kleuren. Bij de keuze van ons assortiment letten we niet alleen op de hoogste kwaliteit voor een maximale levensduur van de siliconenvoegen en afdichtingen, maar ook om ervoor te zorgen dat deze op bijna alle ondergronden kunnen worden aangebracht zonder de oppervlakken aan te tasten. Om deze reden bieden wij u enkel siliconen aan op neutraal verknopende alkoxy-basis, die ook nog eens gekenmerkt worden door een nauwelijks waarneembare geurhinder tijdens verwerking en uitharding. Neutrale siliconen zijn meestal aanzienlijk duurder dan siliconen op basis van azijn, maar doordat ze rechtstreeks bij de fabrikant worden ingekocht zijn er geen kosten voor de tussenhandel en door de zeer grote afnamehoeveelheden zijn wij ook in staat onze siliconen tegen zeer gunstige voorwaarden in te kopen. Deze prijsvoordelen geven wij u graag door.

TIP: Bespaar geld en profiteer van onze royale volumekortingen bij aankoop van onze hoogwaardige siliconen.

Met silicone verzegelen

Silicone is een lijm- en afdichtmiddel en wordt vooral in het handwerk gebruikt voor het afdichten van bouwwerk. In het bijzonder wanneer verschillende bouwmaterialen of afzonderlijke constructies naast elkaar liggen, wordt de verbindingsvoeg afgedicht met een siliconen van dezelfde kleur. Meestal wordt siliconen gebruikt voor het luchtdicht afdichten van ramen en deuren, waarbij de voeg tussen het metselwerk en het raamprofiel van kunststof, aluminium of hout zo wordt afgedicht dat ongewenste tocht wordt vermeden, wat een bijzondere impact heeft op de energie-efficiëntie de thermische isolatie heeft invloed. Daarnaast worden aansluitingsvoegen tussen twee constructies of uitzettingsvoegen afgedicht met een siliconen om het binnendringen van omgevingsvocht uit de lucht te voorkomen. Door de hoge elasticiteit die onze hoogwaardige siliconen kenmerkt, zijn blijvend elastische siliconenvoegen met een lange levensduur mogelijk, zelfs bij siliconenvoegen op verschillende bouwmaterialen met verschillende thermische uitzetting.

Een ander toepassingsgebied van het verzegelen met siliconen is binnenshuis. Siliconen worden gebruikt in alle vochtige ruimtes, zoals badkamers of toiletten, om de voegen van wand- en vloertegels af te dichten. Ook het verzegelen van plinttegels op tegelvloeren, laminaten of natuursteenvloeren wordt uitgevoerd met een silicone in de juiste kleur om een elastische verbinding tussen vloer- en wandplint te bereiken. Hierdoor wordt de verbindingsvoeg visueel verbeterd en wordt tegelijkertijd voorkomen dat het geluid door het optreden, het stampen of zelfs de achterkant van het meubilair op de muur van het gebouw wordt overgebracht, waardoor het door het hele gebouw waarneembaar wordt.

Voor het afdichten van verbindvoegen of dilatatievoegen, maar ook voor ramen, deuren of ruiten, zijn voldoende UV-bestendigheid en lichtechtheid essentieel. Zodat onze siliconen ook permanent buitenshuis kunnen worden gebruikt, zijn al onze siliconen weerbestendig, zodat ze bij alle weersomstandigheden aan alle eisen voldoen zonder de levensduur van de siliconenvoegen aan te tasten.

 • Siliconen zijn ideaal voor het afdichten van dilatatievoegen op constructies voor een effectieve structurele afdichting
 • Met siliconen kunnen aansluitvoegen van verschillende bouwmaterialen (bijv. hout en beton) worden afgedicht
 • Het verzegelen van ramen, huis- en patiodeuren helpt de energie-efficiëntie te verbeteren
 • Door siliconenvoegen tussen vloer en basistegels wordt een optisch mooie overgang bereikt
 • Onze siliconen zijn weerbestendig en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt
 • en veel meer

OPMERKING: Indien u siliconen gebruikt voor het verzegelen, dient u er rekening mee te houden dat de siliconenvoegen niet overgeschilderd kunnen worden met conventionele muurverf.

Met silicone afdichten

In tegenstelling tot afdichting met siliconen, wordt afdichting met siliconendichtstof gebruikt om een waterdichte of luchtdichte verbinding tussen twee afzonderlijke elementen te creëren. Dit is ook het geval bij het verzegelen, maar bij het afdichten ligt de nadruk op de dichtheid van de voeg om schade door lekkend of binnendringend water te voorkomen.

Terwijl siliconenvoegen op tegels worden gebruikt om het gebouw af te dichten, worden badkuipen, douchebakken of zelfs gelijkvloerse afvoeren in barrièrevrije douches afgedicht met een silicone om te voorkomen dat het water ongehinderd door de spleten in het metselwerk of de dekvloer terechtkomt en zo schade veroorzaakt. De eisen aan een siliconen zijn vrij hoog, omdat deze blijvend elastisch moet zijn en op vrijwel alle ondergronden zoals keramiek, tegels, pleisterwerk, natuursteen of zelfs glas moet hechten. Bovendien moet een siliconen voor de sanitaire ruimte waterdicht en bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid. Daarnaast dienen siliconen in vochtige ruimtes altijd schimmel remmende eigenschappen te hebben zodat de siliconenvoegen na verloop van tijd niet gaan schimmelen en vernieuwd moeten worden.

Het afdichten van aquaria en terraria voor de particuliere sector, maar ook voor grote zwembadsystemen in dierentuinen, kan net zo goed worden uitgevoerd worden met een siliconenkit. Hetzelfde geldt voor zwembaden, waar de aansluitvoegen en overloopkanalen zijn afgedicht met siliconen zodat het water alleen gaat waar het hoort. Een ander veelvoorkomend toepassingsgebied van siliconen als afdichtmiddel is het afdichten van beglazingen. Dit kunnen serres, terrasoverkappingen of glasplaten van kunststof of echt glas zijn. Met name bij buitentoepassingen is het uitermate belangrijk dat de siliconen een zeer goede UV- en weersbestendigheid hebben zodat de siliconenvoegen niet bros worden door UV-straling en lekkage optreedt. Om deze reden zijn al onze siliconen extreem goed bestand tegen UV en weersinvloeden.

 • Onze siliconen zijn schimmelwerend en worden gebruikt om sanitair af te dichten
 • Siliconen hechten en verzegelen in één stap en zijn daardoor zeer geschikt voor het afdichten van aquaria
 • Onze siliconen zijn oplosmiddelvrij en kunnen worden gebruikt om kunststof beglazingen af te dichten
 • Onze UV-bestendige siliconen zijn ideaal voor het afdichten van terrasoverkappingen en wintertuinen
 • Het dichten van scheuren in tegels of leidingen gaat snel en eenvoudig met siliconen-dichtstoffen
 • en veel meer

OPMERKING: Om af te dichten met siliconen moet de siliconen geschikt zijn voor het materiaal of de materialen en er goed aan hechten.

Met silicone lijmen

Silicone is niet alleen uitstekend geschikt voor het verzegelen en afdichten, maar kan ook zeer goed worden gebruikt voor het verlijmen. Opgemerkt moet echter worden dat siliconen vooral geschikt zijn voor het verlijmen van kleinere of lichtere objecten, zoals plafond-eindstroken, plinten of kabelkanalen, omdat siliconen weliswaar een vrij hoge kleefkracht hebben, maar in het nadeel zijn ten opzichte van MS-polymeren. Deze worden gekenmerkt door een zeer hoge aanvangshechting en een veel hogere kleefkracht, wat vooral bij het verlijmen van voorwerpen met een hoger gewicht of kleinere hechtoppervlakken een doorslaggevend voordeel is.

Het grootste voordeel van verlijming met siliconen is dat de bindingen permanent elastisch zijn. Dit heeft vooral een positief effect bij het verlijmen van materialen met verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten. Bijvoorbeeld bij het verlijmen van hout en metaal om aluminium eindprofielen aan houten lambriseringen of kunststof plinten op wanden en vloeren te bevestigen.

Onze siliconen zijn allemaal neutraal vernet en harden uit bij contact met luchtvochtigheid, dus bij het verlijmen met siliconen is het aan te raden om de siliconenkit niet vlak of in een ringvorm aan te brengen, maar in lichte golven met een bepaalde afstand tot elkaar. Anders kan de uitharding van de siliconen aanzienlijk worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen, wat een bijzonder effect heeft op de fixatietijd van het te verlijmen object.

 • Eindprofielen van aluminium of kunststof kunnen zeer goed verlijmd met siliconen
 • Met siliconen kunnen afzonderlijke tegels of plinten worden verlijmd, bijv om schade te herstellen
 • Siliconen zijn zeer geschikt voor het verlijmen van plafondlijsten, bijv polystyreen stucwerk strips
 • Siliconen kunnen worden gebruikt om eindstroken op het keuken werkblad te lijmen en af te dichten
 • Silicone is perfect boor het leggen van kabelgoten door middel van het verlijmen om storende bekabeling te verbergen
 • en veel meer

OPMERKING: Siliconen zijn niet geschikt voor het verlijmen van polyolefinen zoals polyethyleen of polypropyleen. Ook PTFE kan niet met siliconen worden gelijmd.

Wat is silicone?

De samenstelling maakt het verschil

Siliconen zijn niet allemaal hetzelfde en dus worden de afdichtingsmiddelen niet alleen gedifferentieerd op basis van hun toepassingsgebied, maar ook op basis van hun verschillende samenstellingen. Bovendien zijn niet alleen siliconenkitten in standaard cartridges op basis van één component op de markt verkrijgbaar, maar ook speciale siliconen die twee componenten bevatten. Deze bestaan meestal uit de basiscomponent - d.w.z. de siliconenmassa waaraan additieven worden toegevoegd om speciale eigenschappen te bereiken en, als tweede component, een instelpunt activator die het vernettingsproces in gang zet.

Terwijl tweecomponenten-siliconen voornamelijk in de industrie worden gebruikt voor het verzegelen, afdichten en lijmen, worden de bekende eencomponenten siliconenkit meestal gebruikt door vakmensen en huishoudens. Hierbij wordt echter ook onderscheid gemaakt naar toepassingsgebied, omdat afhankelijk van het beoogde gebruik de eisen aan een siliconen zeer verschillend zijn. Voor de sanitaire ruimte worden vaak siliconen gebruikt die zijn uitgerust met fungiciden of biociden, omdat deze schimmelwerende eigenschappen hebben. Er zijn ook siliconen die zeer hoge temperaturen kunnen weerstaan of na uitharding verbeterde elasticiteitseigenschappen hebben. Om siliconen in een grote verscheidenheid aan kleuren te kunnen gebruiken, worden de meeste siliconen ook verrijkt met kleurpigmenten.

De gebruikelijke siliconen, zoals u ze kent van de ijzerhandel of onze onlineshop, zijn verdeeld in twee verschillende soorten.

Aan de ene kant zijn er siliconen die tijdens de uitharding azijnzuur afsplitsen. Deze worden heel vaak beschreven als azijnzuurvermenging en vertonen een duidelijk waarneembare geur van azijnzuur tijdens het gebruik en de uitharding, die echter met de tijd verdwijnt. Zulke siliconen hebben het voordeel dat ze zeer goed hechten en sneller uitharden. Afhankelijk van de voegbreedte is de uithardingstijd slechts 4 - 6 uur. Azijnzuur heeft echter het nadeel dat de siliconen niet op alle substraten moeten worden gebruikt, omdat het zuur de substraten kan aantasten. Gebruik daarom geen azijnzuurhardende siliconen voor natuursteen, marmer of non-ferro metalen (bijv. aluminium, koper, zink, lood, gietijzer, enz.).

Het tweede wijdverbreide type zijn neutraal verknopende siliconenkitten, die niet alleen worden gekenmerkt door een minder indringende geur. Deze siliconen hebben het nadeel dat ze veel langzamer uitharden met ongeveer 2-4mm per uur en meestal ook duurder zijn, maar in tegenstelling tot zuuruithardende kitten kunnen ze ook gebruikt worden voor het verzegelen van natuursteen of de reeds genoemde Niet-ijzerhoudende metalen.

Eigenschappen van onze siliconen

Onze siliconen worden gekenmerkt door een veelvoud aan positieve eigenschappen. Alle siliconen-kit in onze onlineshop zijn neutraal verknopende siliconen op alkoxybasis, die worden gekenmerkt door een zwakke, minder waarneembare geur. De zeer goede vloei-eigenschappen dragen ertoe bij dat de siliconen zeer goed verwerkbaar zijn en ook doordringen in voegen met nauwe spleten. Bovendien kan de siliconen gemakkelijk worden gladgestreken dankzij de uitstekende, pasteuze viscositeit. Als neutrale dichtstof kan het zonder aarzelen worden gebruikt op gevoelige oppervlakken waarvoor azijnhardende siliconen niet worden aanbevolen. Bijvoorbeeld voor het afdichten van basistegels van marmer of natuursteen, of voor het afdichten van constructie aansluitvoegen van raamkozijnen van aluminium. Zodat onze siliconen ook gebruikt kunnen worden voor afdichting in vochtige ruimtes en sanitair, hebben al onze siliconen schimmelwerende eigenschappen.

Al onze siliconen zijn vorstbestendig en geschikt voor gebruik bij temperaturen tussen -50°C tot +150°C. Hierdoor zijn de siliconen vorstbestendig en kunnen ze zonder aarzelen buiten gebruikt worden, ook in gebieden waar de buitentemperaturen ver onder het vriespunt dalen. Daarnaast zijn onze siliconen UV- en weerbestendig en kenmerken zich door een zeer goede lichtechtheid, zodat onze gekleurde siliconen niet vervagen of verkleuren.

Hoe hardt siliconen uit?

In tegenstelling tot tweecomponenten-siliconen, waarbij een instelpunt activator het uithardingsproces initieert, harden in de handel verkrijgbare siliconenkitten op basis van één component uit door contact met de omgevingsvochtigheid. Dit betekent dat het oppervlak van de aangebrachte kit voldoende luchtcontact dient te hebben zodat een continue en gelijkmatige uitharding kan plaatsvinden.

In de meeste gevallen begint de uitharding na enkele minuten door de vorming van een huid en gaat dan, afhankelijk van de voegdikte en breedte, door met uitharden totdat de siliconenvoeg volledig is uitgehard. Afhankelijk van de concentratie van de verschillende ingrediënten kan de duur van de huidvorming worden vertraagd, zodat afdichtingen ook over grotere afstanden mogelijk zijn zonder de huid snel glad te hoeven maken. Zowel de huidvorming als de verharding van siliconen afhankelijk is van de omgevingstemperatuur en de concentratie van de relatieve vochtigheid en kan daardoor sterk variëren.

Bij onze siliconen bedraagt de vorming van de huid ongeveer 25 minuten bij een omgevingstemperatuur van +25°C en een relatieve luchtvochtigheid van 50%. Hogere temperaturen versnellen het proces van huidvorming, evenals een hogere luchtvochtigheid. De uithardingssnelheid van onze siliconen is, afhankelijk van omgevingsvariabelen, tussen 2,5mm en 3mm per 24 uur en ligt dus in het typische bereik voor een neutraal verknopende siliconen.

Siliconen mogen in principe niet worden gebruikt als de temperatuur lager is dan +5°C of hoger dan +40°C. Na het uitharden kunnen onze siliconen echter veilig permanent worden gebruikt bij temperaturen van -50°C tot +150°C. Voor hogere langdurige gebruikstemperaturen kunnen wij op aanvraag echter ook hoog temperatuurbestendige siliconen leveren.

Hoe gebruikt men siliconen correct?

Met siliconen lijmen, verzegelen of afdichten vereist in principe dezelfde bewerkingsstappen. Voordat de siliconen worden aangebracht, moet het bijbehorende oppervlak goed worden gereinigd. Overhangen van tegellijmen, resten van oude siliconenvoegen of zelfs hardnekkig vuil moeten volledig worden verwijderd zodat de siliconen veilig en langdurig aan de ondergrond kunnen hechten. Ook is het belangrijk dat de ondergrond vrij is van stof, vet en reinigingsmiddelen, omdat dit ook een negatief effect kan hebben op de kwaliteit en duurzaamheid van de voeg. Bovendien moet het gebied waar de siliconen worden aangebracht vooraf worden gedroogd met een pluisvrije doek.

Voor het verwerken van ééncomponent siliconen is een siliconenpistool nodig. Het maakt niet uit of hij met de hand wordt bediend, op batterijen werkt of op luchtdruk werkt. Voor siliconen in standaardpatronen kunnen eenvoudige siliconenpistolen uit de bouwmarkt worden gebruikt. Voor regelmatiger gebruik raden we echter ons professionele siliconenpistool aan, dat dankzij de grote overbrengingsverhouding een gemakkelijke hantering zonder vermoeidheid mogelijk maakt, zelfs bij langdurig gebruik. Het is ook raadzaam om een scherp mes bij de hand te hebben om de patronen open te snijden en de patroonpunten in te korten. Om de siliconenvoegen glad te strijken, kunnen houten stokjes (bijv. ijsstokjes) in verschillende maten en radiussen erg handig zijn. Als alternatief zijn er ook professionele plamuurmesjes waaraan de siliconen niet hechten. Speciale egaliseermiddelen die het resultaat van de voeg verbeteren, evenals een bakje voor overtollige siliconen of een oude doek om de patroon-punt, het plamuurmes of de handen schoon te maken, maken ook het verzegelen veel gemakkelijker.

Ook voor verwerking dient ervoor te worden gezorgd dat de omgevingstemperatuur niet te hoog en niet te laag is, zodat de siliconen goed verwerkt kunnen worden. Onze siliconen kunnen verwerkt worden bij temperaturen van +5°C tot +40°C. Bij temperaturen daarboven kan de duur van de huidvorming te kort zijn, waardoor de siliconen niet meer goed glad gemaakt kunnen worden. Bij temperaturen onder de +5°C kan het zijn dat de siliconen niet meer voldoende elastisch zijn wat de hechting nadelig beïnvloedt, waardoor de voeg mogelijk niet goed afdicht.

Bij het afdichten zelf dient de patroonpunt zo te worden afgesneden dat deze iets groter is dan de voeg zelf. Bij voegen met een grote diepte, zoals vaak het geval is bij aansluiting voegen of dilatatievoegen, dient de diepte vooraf gevuld te worden met een rond afdichtband zodat er geen onnodige hoeveelheid siliconen in de voeg hoeft te worden gebracht. Bij het aanbrengen moet erop worden gelet dat de siliconen altijd aan beide zijden van de begrenzende oppervlakken hechten. Men spreekt ook van een twee-flanken-hechting. Voorkom dat de siliconen in contact komen met de ondergrond, want door deze gebrekkige driezijdige hechting ontstaat nog steeds een strakke afdichting, maar dit kan een extreem negatief effect hebben op de elasticiteit of geluidsisolatie. Daarnaast dient u bij het verzegelen altijd voldoende siliconen toe te voegen zodat overtollige siliconen met een spatel of houten stokje kunnen worden verwijderd. Voor het afpellen moeten de vers aangebrachte siliconen en het geselecteerde afpelhulpmiddel worden bevochtigd met een speciaal gladstrijkmiddel. Dit maakt het afpellen aanzienlijk gemakkelijker en draagt zo bij aan een verbeterd resultaat in termen van het uiterlijk van de afdichting. Hiervoor worden vaak mengsels van water en wasmiddel gebruikt, maar de zeephoudende oplossing kan de hechting van de siliconenkit aan de flanken verminderen. Met ons gladmakend middel S-Polybond FUGENglatt daarentegen bestaat dit risico niet, dit zorgt er voor dat de siliconenvoegen gemakkelijker kunnen worden gladgestreken zonder de hechting te beïnvloeden.

Afpellen met een spatel is normaliter voldoende, zodat de verzegeling alleen maar hoeft uit te harden. In sommige gevallen kan de hechting aan het oppervlak echter worden verbeterd door voorzichtig met uw vinger te drukken en te trekken.

OPMERKING: Laat de voeg afhankelijk van de diepte en breedte altijd lang genoeg uitharden voordat u er mechanische belasting op zet.

Levensduur van siliconen

Siliconenvoegen behoren tot de zogenaamde onderhoudsvoegen, of het nu gaat om het afdichten of verzegelen van de badkuip en douchecabine of om een verbindingsvoeg op de voordeur. De levensduur van een siliconenvoeg is afhankelijk van veel verschillende factoren, daarom is het raadzaam om regelmatig de toestand van de voegen te controleren. Afhankelijk van de kwaliteit van de siliconenkitten kunnen UV-straling, weersomstandigheden of zelfs schimmel ertoe bijdragen dat een siliconenvoeg gerepareerd of vervangen moet worden. Mechanische belastingen veroorzaakt door beweging kunnen ook een negatieve invloed hebben op de levensduur van een verbinding. Dit betekent niet de verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten van twee materialen uit de bouwsector (bijv. PVC-raamkozijnen en kalkzandsteen of klinker), want de blijvend elastische afdichtingen kunnen deze zeer lage mechanische belastingen door de uitzetting van de siliconenvoeg gemakkelijk weerstaan. Het gaat eerder om de bewegingsvrijheid van de badkuip, toiletbril of binnendeuren die een meer of minder effect kunnen hebben op de voeg.

Wij verkopen alleen siliconen van de hoogste kwaliteit, met uitstekende eigenschappen op het gebied van UV-bestendigheid en weersbestendigheid. Bovendien zijn al onze siliconen voorzien van schimmelwerende additieven, zodat zelfs de vorming van schimmels er niet toe kan bijdragen dat de siliconenvoeg na korte tijd moet worden vernieuwd.

Een ander aspect dat niet mag worden verwaarloosd, is de verzorging en reiniging van siliconenvoegen, die een blijvend effect hebben op de duurzaamheid van een siliconenvoeg. Niet alleen de mate en het soort vervuiling, maar ook de manier waarop de reiniging wordt uitgevoerd, zijn factoren die de duurzaamheid van de afdichtingskit aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Scherpe voorwerpen, schuurmiddelen of sterk geconcentreerde reinigingsmiddelen kunnen zelfs de voegen beschadigen, zodat ze in het ergste geval moeten worden vervangen.

Bij een regelmatige reiniging doormiddel van de juiste middelen, in combinatie met een routinematige visuele inspectie op schade, is de levensduur van een siliconenvoeg meestal veel langer dan het gemiddelde gebruik. In de meeste gevallen wordt de vloerbedekking vervangen of wordt de badkamer gerenoveerd in plaats van de siliconenvoeg te vervangen.

De levensduur van een silicone in een gesloten, ongeopende cartridge is afhankelijk van de houdbaarheid en de opslagcondities en is meestal ongeveer een jaar.

Hoe bergt men de siliconen op de juiste manier?

Afhankelijk van de fabrikant zijn ongeopende siliconen ongeveer 12-18 maanden houdbaar mits dat het op een droge, koele plaats bewaard wordt. De houdbaarheid wordt echter verkort bij temperaturen boven 25°C. Om er zeker van te zijn dat een siliconen toch gebruikt kan worden, dient deze voor gebruik gecontroleerd te worden op vloei-eigenschappen (ook wel viscositeit genoemd) en hechting. Als de siliconenkit zonder klonteren tussen de vingers kan worden ingewreven en een zekere plakkerigheid heeft, kan de siliconen meestal nog zonder aarzelen worden gebruikt.

TIP: Indien een geopende siliconenkit op een later tijdstip weer gebruikt moet worden, is het belangrijk om de koker luchtdicht af te sluiten zodat de kit niet uithardt in de koker. Met een slijtvaste folie die strak om de patroonpunt is gewikkeld en met plakband is vastgemaakt, voorkomt u dat lucht de nog niet verknoopte siliconen bereikt. Bij kleine openingen in de koker-punt kan een houtschroef in de punt worden geschroefd om te voorkomen dat de siliconen reageren met de vochtigheid en uitharden.

Verzorging en reiniging van siliconenvoegen

Het is niet ongebruikelijk dat siliconenvoegen worden gebruikt als afdichting om te voorkomen dat vocht de ondergrond binnendringt. Vocht is echter een ideale voedingsbodem voor schimmelgroei. Dit treft vooral siliconen van lage kwaliteit zonder schimmelremming en kan een risico vormen door schimmelgroei. Zowel wat betreft de strakheid van de voeg als voor uw gezondheid, want schimmelsporen kunnen allergieën en astma veroorzaken. In de meeste gevallen moeten de aangetaste siliconenvoegen volledig worden vernieuwd, wat een behoorlijke inspanning is. Al onze siliconen hebben schimmelwerende eigenschappen, maar als ze niet regelmatig of niet schoongemaakt worden, kan het oppervlak van de voegen vervuild raken, wat schimmelvorming op het vuil kan bevorderen.

Regelmatig schoonmaken is daarom aan te raden en kan worden gedaan met een doek en wat in de handel verkrijgbaar citrus- of azijnreiniger. Zorg er na het reinigen altijd voor dat de voegen worden gedroogd om te voorkomen dat vuil weer aan de natte oppervlakken blijft plakken.

Hardnekkigere vervuiling van de voegen kan eenvoudig worden verwijderd met een stoomreiniger. Het gebruik van stoom tast onbeschadigde voegen niet aan en het vuil wordt effectief verwijderd door het gebruik van warmte en stoom. Reinigen met een zachte borstel (bijv. Een eenvoudige tandenborstel) is ook een vaak gebruikte methode om siliconenvoegen schoon te houden. Gebruik echter nooit agressieve reinigingsmiddelen, oplosmiddelen of sterke zuren, aangezien dit de oppervlaktekwaliteit van de siliconenvoeg negatief kan beïnvloeden. Als de siliconenvoegen worden beschadigd door scherpe voorwerpen, schuren of incompatibele reinigingsmiddelen, kan dit leiden tot vroegtijdige veroudering van de voeg. In dit geval worden de siliconenvoegen broos, wat kan leiden tot scheuren en zelfs lekken. In dit geval dienen de siliconenvoegen te worden verwijderd en hersteld met een nieuwe siliconenvoeg.

Verwijderen van siliconenvoegen

Het verwijderen van siliconenvoegen is voor de meeste mensen een uitdaging, want voordat de siliconenvoeg vervangen kan worden, moet de oude voeg verwijderd worden zonder resten achter te laten. Bij de eerste, grove stap moet het voeg voorzichtig worden uitgesneden met een scherp mes. Vervolgens dienen restanten van de aanhechtende siliconen te worden verwijderd met een profiel-schraper. Let hierbij, afhankelijk van de hardheid en aard van het oppervlak, uiterst voorzichtig op dat u het oppervlak niet krast of beschadigt. Om de laatste restjes siliconen kwijt te raken zijn er speciale siliconen voegverwijderaars, deze worden meestal opgespoten of met een kwast aangebracht. Ook hier dient vooraf de compatibiliteit van de ondergrond te worden gecontroleerd. Na een korte inwerktijd kunnen de siliconenresten worden weggewreven met een oude doek. Gebruik in geen geval reinigingsmiddelen op oliebasis, omdat deze voorkomen dat siliconen die opnieuw moeten worden aangebracht, aan het oppervlak blijven kleven.

Als de oude siliconenvoeg volledig is verwijderd, moet de te verzegelen voeg worden gereinigd met een azijnreiniger of citrusreiniger en gedroogd voordat de siliconenkit opnieuw wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de silicone een goede hechting op de ondergrond kan bereiken.

Recycling van siliconen en siliconencartridges

Bij het recyclen van siliconen moet onderscheid gemaakt worden tussen kokers en siliconenkit. Hoewel de kokers meestal gemaakt zijn van PE-HD, dat in principe heel gemakkelijk te recyclen is, kan de siliconen zelf alleen thermisch worden gebruikt door te verbranden. Zelfs met siliconenpatronen die niet helemaal leeg zijn of kokers waarvan de houdbaarheidsdatum zo ver is overschreden dat ze onbruikbaar zijn geworden, kunnen ze alleen met het restafval worden weggegooid. Als de wegwerppatronen nog restanten of verklevingen van siliconen bevatten en via de gele zak in de recyclingcyclus komen, zou dit een aanzienlijke impact hebben op het recyclaat, wat een negatief effect heeft op de eigenschappen en kwaliteit van de gerecyclede kunststof. Daarom mogen alleen volledig lege kokers in de recyclingzak worden weggegooid. Bij twijfel raden we de restafvalbak of het recyclingcentrum aan.