Grijze kunststofplaten online tegen de beste prijzen kopen

Koop uw kunststofplaten in grijs en antraciet tegen zeer goedkope prijzen online op maat of in standaardformaat en profiteer van de grote verscheidenheid aan producten en onze gewichtsafhankelijke kortingen.

Uw voordelen bij grijze kunststofplaten van S-Polytec
 1. Wij bieden grijze platen aan in standaardformaat of in precieze snede volgens uw specificaties
 2. Wij voeren diverse kunststofplaten van lichtgrijs tot het zeer populaire antracietgrijs
 3. Wij bieden de kunststofplaten in grijs aan voor een breed scala aan toepassingen
 4. Alle grijze kunststofplaten zijn egaal gepigmenteerd en volledig gekleurd
 1. 1
 2. 2
 1. 1
 2. 2

Grijze kunststof panelen

Grijze kunststofplaten op maat gemaakt - veelzijdig en waar voor uw geld

Wij van S-Polytec beschikken over een uiterst uitgebreide selectie van plastic bladen in vele verschillende ontwerpen, schaduwen en dikten. Afhankelijk van de kunststof bieden wij ook dunne platen aan vanaf een materiaaldikte van 3mm. Afhankelijk van de betreffende kunststof kunnen de eigenschappen sterk variëren, zodat voor elk project met de meest uiteenlopende eisen de juiste kunststofplaat in grijs beschikbaar kan worden gesteld. Ons assortiment omvat onder meer grijze platen met een uitzonderlijk goede weerstand tegen UV-straling en verwering, waarmee weerbestendige projecten buiten kunnen worden uitgevoerd zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over voortijdige verbrossing of verbleking. In de voedselverwerkende industrie en bedrijven, maar ook in particuliere huishoudens, zijn kunststoffen met voedselveilige eigenschappen vereist. Daartoe beschikken wij over een goed gesorteerd productassortiment van fysiologisch onschadelijke platen die zijn goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen.

Wij bieden zelfs grijze kunststofplaten voor zeer veeleisende projecten, zoals balkonbouw. Hiervoor hebben wij HPL platen met de nodige ETB balkon goedkeuring in ons gamma. Deze kunnen zonder meer worden gebruikt voor hoogwaardige balkon- en dakterrasomrandingen en zijn bij uitstek geschikt voor de bekleding van binnen- en buitenmuren met grote oppervlakken. Voor bouwprojecten waarbij een hoge stabiliteit van het paneel vereist is, bieden wij u in onze online shop een grote diversiteit aan grijze panelen, die een uitstekende slagvastheid en dimensionale stabiliteit bezitten. Deze worden onder meer gebruikt voor slagvaste bekleding van binnen- en buitenruimten, maar ook voor de productie van robuuste bumpers, carrosseriedelen of werkbladen op werkbanken. Bovendien bieden wij transparante kunststofplaten met een fijne grijze tint van breukvast polycarbonaat of krasbestendig acrylglas. Naast PMMA hebben wij ook andere polymeren in ons assortiment die een goede krasbestendigheid hebben.

Wij hebben ook chemisch bestendige kunststoffen in verschillende grijstinten in ons gevarieerde productassortiment. Afhankelijk van het materiaal zijn deze uitstekend bestand tegen vele zuren, logen en oplosmiddelen. Bij voorkeur worden ze gebruikt voor de container- en installatiebouw in de chemische en de elektrische industrie. Voor de transporttechniek bieden wij platen in grijs met uitstekende glijeigenschappen. Bovendien hebben wij vlamvaste kunststofplaten in het leveringsprogramma. Deze worden gebruikt voor de bouw van brandbestendige muurbekleding in openbare gebouwen of voor de bouw van brandbeveiligingsinstallaties. Het is voor ons zeer belangrijk om u een grote keuze uit veel verschillende producten met de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden. Tegelijkertijd hechten wij er veel belang aan u onze artikelen altijd tegen eerlijke en gunstige prijzen aan te bieden.

Wij snijden de panelen volgens uw wensen tot op de millimeter nauwkeurig. Om zo zacht mogelijk te kunnen zagen beschikken wij over verschillende CNC-paneelzagen voor horizontaal zagen, die allemaal zijn uitgerust met luchtstraaltafels. Zelfs complexe vormen, uitsnijdingen of randbewerkingen die de hoogste precisie vereisen kunnen door ons worden geproduceerd. Hiervoor gebruiken wij onze CNC portaalfreesmachines met geavanceerde computerbesturing. Voor gedetailleerde sneden, filigraanvormen of, indien een gepolijste rand gewenst is, worden onze nieuwste generatie CO2 lasersnijmachines gebruikt, afhankelijk van de kunststof. Een groot aantal van onze grijze kunststoffen kan ook worden gekozen in het standaardformaat van 2000 mmx1000 mm. Deze kunnen naar behoefte gemakkelijk door uzelf verder worden bewerkt, waarvoor eenvoudig houtbewerkingsgereedschap meestal voldoende is. Wij garanderen altijd een snelle verwerking met korte levertijden. Dankzij onze uitgebreide opslag zijn wij in staat dit te doen, zelfs voor grote hoeveelheden en uitgebreid snijwerk.

Het standaard leveringsprogramma voor kunststofplaten in grijs

 1. HPL platen met aan beide zijden een oppervlakdecor in antraciet, lichtgrijs, stoffig grijs en zilvergrijs op maat gesneden
 2. Buigvaste aluminium composietpanelen met aan beide zijden een gemoffeld oppervlak in verschillende grijstinten op maat gesneden
 3. TÜV-gekeurde ASA/ABS platen met eenzijdige nerf in venstergrijs in op maat gesneden of standaardformaat 2000mm x 1000mm
 4. Transparante acrylaatplaten (PMMA) met grijze tint in lasergesneden tot 1500mm x 980mm met gepolijste snijrand
 5. >
 6. Duurzame polypropyleen platen (PP-H) in grijs in exact zaagsnede of standaard formaat 2000mm x 1000mm
 7. Hoog ontvlambare polypropyleen platen (PP-S) in grijs in vele verschillende diktes in standaard formaat 2000mm x 1000mm
 8. Harde PVC platen met lage ontvlambaarheid in verschillende afwerkingen in lichtgrijs en donkergrijs op maat of als standaardplaat
 9. Breekbare polycarbonaat platen (UV-bestendig) in transparante uitvoering met grijze tint in precieze snit

Ons uitgebreid leveringsprogramma op aanvraag

 1. Grijs getint polycarbonaat als standaard platen of grote blanco's tot een afmeting van 4000mm x 2000mm
 2. HPL platen in antraciet, lichtgrijs, stofgrijs en zilvergrijs tot een maximaal formaat van 3050mm x 1300mm
 3. Aluminiumcomposietpanelen in antraciet, stofgrijs of zilver tot een maximale zaagmaat van 3050mm x 1500mm
 4. Gefreesde onderdelen met individuele contouren, uitsparingen of gaten uit onze grijze panelen volgens uw tekening
 5. Verschillend montagemateriaal met grijze toplaag volgens RAL-kleur passend bij onze HPL-panelen
 6. en nog veel meer

OPMERKING: Met ons uitgebreide leveringsprogramma kunnen er afwijkingen zijn in de verzendkosten en levertijden. Als u vragen heeft over ons assortiment en leveringsvoorwaarden, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze vriendelijke service medewerkers.

Grijs - Alles tussen zwart en wit

De kleur grijs is per definitie een mengsel van zwart en wit, maar het is zelden een zuivere combinatie van deze twee tinten. Bij menging met andere kleuren ontstaan veel ondertonen. Afhankelijk van de fabrikant en de gekozen mengverhouding is er een bijna oneindig kleurenpalet, van warme grijstinten met een bepaalde gele component tot koude tinten met een overeenkomstige blauwe component, alsmede ontelbare tinten van licht lichtgrijs tot het populaire antracietgrijs, dat zeer donker kan zijn afhankelijk van de zwarte component. Het is heel goed mogelijk dat verschillende fabrikanten dezelfde kleuraanduiding gebruiken maar door een verschillende mengverhouding niet met dezelfde tint overeenkomen. Zo kan een paneel in antraciet van een bepaalde leverancier aanzienlijk donkerder of koeler lijken dan hetzelfde materiaal met dezelfde kleuraanduiding van een andere fabrikant.

Om de kleurconsistentie overal te garanderen, worden speciale kleursystemen gebruikt waarin de kleurtonen nauwkeurig zijn gedefinieerd. Dit geldt zowel voor muurverven als voor lakken en kunststoffen. Naast HKS en Pantone is er ook het zeer wijdverbreide RAL-kleurensysteem, dat aan elke kleurtoon een uniek kleurnummer toekent. Grijze kleuren in het RAL-kleursysteem hebben allemaal een viercijferig nummer dat met een zeven begint. Onze hogedruklaminaten, afgekort HPL, zijn verkrijgbaar in de zeer populaire grijstint antracietgrijs, deze tint heeft bijvoorbeeld de RAL-code RAL7016. Bovendien kunt u aan de hand van de exacte kleurbenaming het passende en optimaal op de kleur afgestemde installatiemateriaal vinden. Zo bieden wij bijvoorbeeld voor de genoemde HPL kunststofplaten de bijpassende balkonschroeven, gevelschroeven of gevelnagels met een koplak in precies deze RAL-kleur aan.

De mengverhouding is echter niet de enige factor die een kleurtint bepaalt; ook de afwerking van het oppervlak van de desbetreffende kunststof beïnvloedt de visuele waarneming. Zelfs als de kleur exact overeenkomt met het RAL-kleursysteem, kan deze op een glad of glanzend oppervlak iets anders overkomen dan op een mat of gestructureerd oppervlak. Bovendien kan het materiaal zelf het effect van een identieke kleurtint minimaal verschillend doen lijken. Zo hebben onze gevelschroeven en klinknagels een koplak die exact past bij het antracietgrijs van de bijbehorende HPL panelen met de kleurcode RAL7016. Ondanks de identieke kleur en dezelfde glansgraad kan de kleurschakering nauwelijks waarneembaar verschillen naar gelang van de lichtinval en de intensiteit van het licht. Ons koplak bevestigingsmateriaal kan ook worden gebruikt voor onze antracietkleurige aluminium composietpanelen, zelfs als deze niet exact overeenkomen met de RAL7016 kleur. Een kleurafwijking is hier nauwelijks waarneembaar, omdat het verschil tussen de kleurschakeringen uiterst klein is.

Typische voorbeelden van grijze kunststofpanelen

Het grijze plastic blad komt in vele verschillende stijlen en dikten en een diversiteit van gebruik. Met uitzondering van de doorzichtige polycarbonaat- en acrylaatplaten met een grijze tint zijn al onze grijze kunststofplaten ondoorzichtig. De transparante platen worden vaak gebruikt wanneer een lichte visuele en lichtbescherming gewenst is en vormen een minder zwaar alternatief voor gerookt glas. Naast vele andere toepassingen worden zij vaak gebruikt als verlichtingselementen, tafeldecoratie of voor het discreet afschermen van privacywanden binnen en buiten. Voor projecten zoals de bouw van balkons, de bouw van beschermende wanden of de bekleding van buitenmuren, is er een ruime keuze aan kunststoffen in grijze kleurstelling. Deze hebben uitzonderlijk goede eigenschappen wat betreft bestendigheid tegen UV-straling en zelfs tegen ongunstige weersomstandigheden. Onze panelen hebben ook vele toepassingen binnenshuis. Zo worden bijvoorbeeld decoratieve wand- en meubelbekledingen of robuuste scheidingswanden gemaakt van harde panelen met een krasbestendig oppervlak. Bovendien is het visuele aspect een ander belangrijk aspect voor de binnenhuisinrichting of de meubelbouw. Grijze kunststofplaten met een generfd oppervlak zijn bijzonder geschikt voor dergelijke doeleinden.

In een grote verscheidenheid van industrieën en ambachten zijn kunststoffen onmisbaar geworden door hun uiteenlopende eigenschappen en toepassingsgebieden. Op plaatsen waar voedsel wordt verwerkt of bereid moet het plastic fysiologisch veilig zijn. Voor deze doeleinden is er een ruime keuze aan voedselveilige polymeren. In de automobielindustrie bijvoorbeeld worden de TÜV-geteste en uiterst splintervrije ASA/ABS-platen in grijs bij voorkeur gebruikt voor de productie van slagvaste vormdelen, zoals bumpers of binnenbekleding. Bovendien zijn er verschillende platen met slagvaste eigenschappen die ook tegen harde klappen en stoten kunnen. Kunststofplaten met chemisch bestendige en vuurvaste eigenschappen worden gebruikt voor vele toepassingen in de chemische en de elektrische industrie. Daar worden zij bijvoorbeeld gebruikt voor de bouw van brandbeveiligingsapparatuur of de brandvertragende bekleding van binnen- en buitenmuren. Bovendien hebben onze kunststofplaten een zeer goede isolerende Eigenschappen en daarom worden behuizingen voor elektrische apparaten vaak van dit materiaal gemaakt.

 1. Transparante kunststofplaten met een grijze tint worden gebruikt voor doorschijnende en zichtbare scheidingswanden of verlichtingselementen
 2. In buitentoepassingen zijn harde PVC, HPL en aluminium composietpanelen in grijs bij uitstek geschikt voor schermwanden en gevelbekleding
 3. Voor de constructie van meubelen worden krasvaste en vormvaste kunststofplaten van acrylglas en hogedruklaminaat gebruikt
 4. In de container- en fabrieksbouw worden vaak chemisch bestendige en vuurvaste harde PVC-, HPL- en polypropyleenplaten gebruikt
 5. In beroepen en industrieën waar levensmiddelen worden verwerkt, zijn polyethyleen en polypropyleen in grijs de optimale kunststoffen
 6. Vlamvaste HPL panelen in grijs worden gebruikt in de standbouw voor gesofisticeerde beursstands en privacy-beschermende scheidingswanden

Eigenschappen van grijze plastic platen

Afhankelijk van het toepassingsgebied en de heersende omstandigheden moet de juiste kunststof voor het desbetreffende project worden gekozen. Voor buitentoepassingen bijvoorbeeld zijn UV- en weerbestendigheid de topprioriteiten, maar brandwerende eigenschappen zijn meestal niet nodig. In bouwprojecten waar licht en zichtbaarheid gewenst zijn wordt gekozen voor een plaat met een zekere transparantie. In industrieën en sectoren waar levensmiddelen worden verwerkt moet erop worden toegezien dat de kunststof voedselveilig en fysiologisch onschadelijk is; weerstand tegen verwering is in dergelijke gevallen meestal niet vereist. Voor veeleisende projecten zoals balkonbouw of muurbekleding zijn kunststofplaten met de hoogste stabiliteit en slagvastheid onmisbaar. Voor dit doel zijn er bijvoorbeeld onze HPL platen met de nodige ETB balkon goedkeuring. Bij de constructie van meubelen is het van groot belang dat het gebruikte materiaal de neiging heeft niet te krassen en er visueel aantrekkelijk uitziet. Voor deze doeleinden worden krasvaste kunststoffen met een hard en tevens aantrekkelijk oppervlak gekozen; chemische bestendigheid is hier meestal niet nodig.

Ons productassortiment is zeer divers, dus wij hebben een grote selectie grijze kunststofplaten met veel verschillende eigenschappen. Daarom vindt u in onze online-shop één of meer platen voor bijna elke denkbare toepassing. Deze zijn allemaal volledig geverfd, zodat de gesneden of gefreesde randen een identieke kleur hebben als het oppervlak. De materialen HPL en aluminiumcomposiet vormen hierop een uitzondering. Door het fabricageproces van deze materialen is doorkleuren niet mogelijk. Onze transparante panelen zijn niet zomaar voorzien van een foliecoating, ze hebben een hoogwaardige en constant fijne tint met een iets verminderde transparantie en doorschijnendheid door de toevoeging van grijze kleurpigmenten.

Weerbestendige plastic platen in grijs

Plastic platen die buiten worden gebruikt moeten weerbestendige eigenschappen hebben. Dit omvat een uitstekende weerstand tegen UV-straling en tegen alle weersinvloeden zoals zure regen en vorst. Kunststoffen zonder deze weerstanden kunnen na verloop van tijd verbleken of poreus worden wat de levensduur aanzienlijk kan verkorten. Om dit te voorkomen is er een breed scala aan weerbestendige platen van kunststof in een grijze kleur die zonder aarzeling kunnen worden gebruikt, zelfs in de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Een van de weerbestendige kunststoffen in grijs is hogedruklaminaat. Onze HPL-panelen zijn UV-bestendig en zijn bestand tegen zelfs de meest ongunstige weersomstandigheden. Door hun enorme stijfheid zijn ze bij uitstek geschikt voor de bouw van omheiningen, gevelbekledingen of voor de bouw van gereedschapsschuren. In het laatste geval worden de visueel aantrekkelijke panelen vastgeschroefd op een onderconstructie van hout of aluminium. Bovendien voldoen ze aan de ETB-richtlijn voor balkonbouw, zodat ze perfect zijn voor een robuuste bekleding van balkon- en terrasranden. Ons bijpassend montagemateriaal met bijpassende grijze koplak is de perfecte aanvulling op de HPL platen en maakt een probleemloze en tijdbesparende uitvoering van dergelijke projecten mogelijk. Onze hoogwaardige aluminium composietpanelen in verschillende grijstinten zijn een ander materiaal met uiterst weerbestendige eigenschappen. De UV-bestendige emaillering voorkomt dat de grijze kleur verbleekt, zelfs na jarenlang gebruik buitenshuis. Bovendien hebben zij een hoge buig- en breuksterkte. Bijgevolg worden raamprofielen, deurpanelen en windschermen heel vaak van dit buigzaamste materiaal gemaakt.

Weliswaar zijn onze ABS-platen niet weerbestendig, maar onze ASA/ABS-platen zijn wel geschikt voor gebruik buitenshuis. Dankzij de UV-stabiele ASA-toplaag, die onlosmakelijk is verbonden met de ABS-plaat, kan deze uiterst slagvaste kunststof zonder twijfel buiten worden gebruikt. Door zijn uitstekende vormeigenschappen is een van de vele toepassingsgebieden de automobieltechniek. Daar worden zij gebruikt voor de productie van splintervrije bumpers, binnenbekleding en beslag die niet verbleken of broos worden, zelfs wanneer zij aan intensief en permanent zonlicht worden blootgesteld. Onze lichtgrijze harde PVC-platen zijn ook verkrijgbaar in een UV-gestabiliseerde versie. Deze hebben een lage ontvlambaarheid en hebben zich bewezen in de bouw van gebouwen en stadions. Bovendien is dit stevige materiaal zeer geschikt voor de bouw van buitenstands.

Onze acrylglasplaten in getint grijs, evenals het grijze polycarbonaat in doorzichtige versie, behoren tot de weerbestendige kunststoffen die wij in millimeterprecieze sneden tegen gunstige prijzen aanbieden. Deze platen worden vaak gebruikt voor breukvaste en discreet verduisterende beglazing met bescherming tegen inkijk. Voor weerbestendige terrasoverkappingen en luifels met een discrete bescherming tegen lichtinval zijn deze platen een optimale keuze, met tegelijkertijd een aanzienlijke gewichtsbesparing.

Transparante kunststof panelen getint in grijs

Onze transparante kunststofplaten zijn voorzien van een fijne en doorlopende tint in grijs. De toevoeging van grijze kleurpigmenten zorgt voor een duidelijke kleuring van de verder kristalheldere en transparante platen. Dit heeft een effect op de lichttransmissie, wat ook een effect heeft op de transparantie. De doorzichtigheid blijft, maar wordt meer of minder, afhankelijk van de dikte van de gekozen plaat. De thermische en technische eigenschappen van onze transparante platen in grijs worden echter niet beïnvloed door de pigmentatie.

Onze transparante kunststofplaten in getint grijs omvatten enerzijds onze krasbestendige acrylaatplaten. Gekleurd acrylglas, dat bij de meesten beter bekend is onder de merknaam Plexiglas®, zijn doorschijnend en zichtbaar met een lichte verduisteringsfunctie en hebben acht tot tien maal meer de slagvastheid van glas. Bovendien worden deze platen gekenmerkt door weerbestendige en UV-bestendige eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor allerlei buitenprojecten zonder bang te hoeven zijn dat de grijze tint verbleekt. Als zodanig worden zij vaak gebruikt als vervanging van breukvast glas. Bovendien kunnen deze decoratieve panelen worden gebruikt voor talloze projecten binnenshuis. Zij worden onder meer gebruikt voor de vervaardiging van tafelbladen, legplanken in rekken en vitrines, alsmede moderne scheidingswanden met geïntegreerde verlichting. Door de hoge hardheid van het oppervlak zijn ze minder gevoelig voor krassen. In de reclametechniek zijn grijsgetinte PMMA-platen een populair materiaal, bijvoorbeeld voor reclameborden met filigrane lasergravures. Snijden met een laser geeft gladde, gepolijste randen. Zelfs fijne details zijn mogelijk door getint PMMA met de laser te graveren. Bovendien worden verlichte letters, ook in groot formaat, voor winkels of bedrijfsgebouwen gemaakt van onze transparante acrylglaspanelen.

Onze grijze polycarbonaatplaten zijn ook transparant en hebben een fijne, doorlopende tint die doet denken aan het uiterlijk van gerookt glas. Getinte polycarbonaatplaten hebben een verduisterend effect en hebben, afhankelijk van hun dikte, een lichtdoorlatendheid tussen 40% en 55%. Zo worden zij vaak gebruikt in zones met een sterke lichtinval om een discreet verduisterende en altijd visueel doorlaatbare zonregulerende beglazing te bieden voor gebruik binnen en buiten. Deze UV-gestabiliseerde variant van polycarbonaat is uiterst weerbestendig en, dankzij zijn hoge slagvastheid, uiterst hagelbestendig. Daarom wordt het onder meer gebruikt voor het maken van splintervrije terrasdaken en beglazing met een licht privacyscherm. Voor binnen zijn deze decoratieve panelen een goede keuze voor vele projecten. Zo zijn slagvaste scheidingswandsystemen en vele andere interieurontwerpen, ook vaak met geïntegreerde lichtbronnen, gemaakt van grijs PC. Onze PC-platen worden ook gebruikt in de machinebouw voor breukvaste afdekkingen en motorkappen op zichtbare plaatsen.

Schokbestendige kunststofplaten in grijs

Onze slagvaste kunststofplaten omvatten onze ABS- en ASA/ABS-platen, die wij aanbieden als UV-bestendige ASA/ABS-varianten in de kleur venstergrijs (RAL 7040). Dankzij de UV-bestendigheid en de weerbestendige eigenschappen van de bovenzijde van ASA hebben zij niet de neiging te verbleken of broos te worden, zelfs niet bij sterk en langdurig zonlicht. Daardoor behouden de platen hun enorme slagvastheid, zelfs in ongunstige buitenomstandigheden. Bovendien zijn onze ASA/ABS-platen door TÜV getest op hun weerstand tegen versplintering. In de automobielindustrie worden bijvoorbeeld splintervrije bumpers of interieurbekleding en -beslag van dit robuuste materiaal gemaakt. Grijs ASA/ABS kent ook vele toepassingen in het interieur, bijvoorbeeld als stootvaste onderlagen of tafelbladen voor werkbanken. Dit materiaal is ook uitermate geschikt voor de productie van slagvaste behuizingsonderdelen van allerlei aard. Een andere kunststof met een enorme slagvastheid is ons doorzichtig polycarbonaat met een grijze tint. Bij dezelfde materiaaldikte is PC vele malen sterker dan glas en is het zelfs bestand tegen hevige hagelbuien. Bovendien zijn deze platen UV-gestabiliseerd en weerbestendig. Zo worden onder meer licht verduisterende en breukvaste beglazingen met lichtwering van dit robuuste polymeer gemaakt, zowel voor binnen als voor buiten. Bovendien is polyethyleen een van de kunststoffen met een enorme slagvastheid. Met een dichtheid van slechts 0,92 g/cm³ is grijs PE-HD zeker een van de zeer lichte kunststoffolies. Het gewicht per vierkante meter neemt echter toe naarmate de materiaaldikte toeneemt. De UV-gestabiliseerde platen hebben aan beide zijden een middelgrove korrel en worden net zo goed binnen als buiten gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de aanleg van speeltuinen of als stootbescherming op muren in magazijnen of garages.

Onze stijve PVC-platen hebben een hoge stijfheid en dimensionale stabiliteit en zijn behoorlijk slagvast. De grijze PVC-platen zijn gemaakt van massief kernmateriaal zonder geschuimde kern en zijn, afhankelijk van de uitvoering, verkrijgbaar met UV-stabilisatie, wat ook geschikt is voor buitenprojecten. OVC is geschikt voor een breed scala van toepassingen en wordt gebruikt in de elektrische en de installatietechniek, bijvoorbeeld voor robuuste behuizingen voor elektrische apparaten, waar ook brandwerende eigenschappen vereist zijn. Bovendien worden deze vormvaste kunststofplaten in de beurs- en reclamebranche vaak gebruikt als robuuste dragerplaat voor reclamedrukwerk met een uitstekende kleurbriljantie en drukkwaliteit. Bovendien is ons grijs hogedruklaminaat slagvast en uiterst stijf. De robuuste kunststof is bovendien weerbestendig en UV-bestendig, zodat hij zonder aarzelen buiten kan worden gebruikt. Aangezien onze HPL-platen ETB balkongoedkeuring hebben, worden ze vaak gebruikt voor het maken van slagvaste en duurzame bekleding voor balkons en patio's, en voor grootschalige wandbekleding. Deze kunststofplaten zijn ook uitermate geschikt voor de bouw van stevige privacy omheiningen en tuinhuisjes. In de binnenhuisinrichting worden zij ook gebruikt als scheidingswanden of decoratieve wandbekleding en -schermen.

Krasbestendige kunststof panelen in grijs

Voor toepassingen waarbij een visueel aantrekkelijk oppervlak gewenst is, is het gebruik van krasvaste kunststofplaten van groot belang. Voor dergelijke doeleinden kunnen onze robuuste HPL-platen in grijs worden gebruikt. HPL is een hogedruklaminaat en bestaat in de kern uit verschillende lagen kraftpapier. Het oppervlak bestaat uit lagen decoratief papier die de kleurschakering van het oppervlak bepalen. Onze HPL platen zijn verkrijgbaar in verschillende grijstinten, die worden vervaardigd volgens het RAL-kleursysteem. De afzonderlijke lagen worden in hars gedrenkt en onder hoge druk tot een massieve plaat geperst. Door hun zeer harde oppervlakteafwerking zijn de decoratieve panelen zeer krasbestendig en worden ze gebruikt voor verfijnde bekleding in binnen- en buitentoepassingen.

Dankzij hun hoge oppervlaktehardheid behoren onze acrylplaten met grijze tint ook tot de kunststoffen die ongevoelig zijn voor krassen. Zij worden vaak gebruikt als glasvervangers buitenshuis om sterke lichtinval te verminderen of in de meubelbouw voor transparante rekken en vitrines. In de binnenhuisinrichting worden de transparante getinte PMMA-platen gebruikt voor decoratieve scheidingswanden of lichtinstallaties. Bovendien behoren onze platen met korrelstructuur, zoals ASA/ABS of polyethyleen, tot de kunststoffen die dankzij hun oppervlaktestructuur als minder krasgevoelig worden beschouwd. Hoewel deze kunststoffen een lagere oppervlaktehardheid hebben dan hogedruklaminaat of acrylglas zijn kleine krasjes nauwelijks waarneembaar door het generfde oppervlak.

Zwaar ontvlambare kunststof panelen in grijs

In sommige speciale toepassingsgebieden worden hoge eisen gesteld aan brandbeveiliging. Daar is het van essentieel belang dat het te verwerken materiaal brandvertragende eigenschappen heeft. In onze leveringsomvang hebben wij verschillende grijze kunststofplaten met lage ontvlambaarheid. Hard PVC is een van de meest gangbare kunststoffen voor deze veeleisende taak en is geclassificeerd als brandverdragend volgens DIN EN 13501-1. Dit resistente materiaal is zelfdovend zodra de vlam is verwijderd. Bovendien is ons hard PVC in lichtgrijs ook verkrijgbaar in een weerbestendige en UV-gestabiliseerde versie, zodat het net zo goed geschikt is voor buitentoepassingen als voor gebruik binnenshuis. Bovendien is dit materiaal elektrisch isolerend, zodat brandwerende vormdelen en behuizingen voor elektrische apparaten of afdekkingen in de fabrieksbouw vaak van deze veelzijdige kunststof worden gemaakt. Aangezien PVC ook uitstekend bestand is tegen chemicaliën, wordt hard PVC in grijs vaak gebruikt voor containerbouw in de chemische of farmaceutische industrie. Bovendien hebben deze platen een zeer goede stabiliteit en stijfheid, zodat ze vaak worden gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor de bekisting van betonnen onderdelen.

Onze massieve hogedruklaminaatpanelen in antraciet (RAL7016), stofgrijs (RAL7037) en lichtgrijs (RAL7035) worden beschouwd als moeilijk ontvlambaar volgens DIN EN 13501-1 en hebben een zeer goede temperatuurbestendigheid. HPL kan permanent worden gebruikt bij temperaturen van -30°C tot +80°C. Bovendien zijn de decoratieve panelen UV- en weerbestendig en kunnen ze dus zonder problemen buiten worden gebruikt. Een van de vele toepassingsgebieden van deze veelzijdige panelen is de binnenafwerking overeenkomstig de desbetreffende brandbeveiligingsvoorschriften. In openbare gebouwen moeten de eisen voor zware ontvlambaarheid meestal worden gewaarborgd, zodat onze grijze HPL-platen vaak worden gebruikt voor de constructie van gevelbekleding op buitenmuren. De ETB balkongoedkeuring is een ander vorteil van dit materiaal, dat het gebruik van de platen als balkonbekleding door vaklui garandeert. Bovendien worden brandveilige bekledingen van binnen- en buitenmuren met een aantrekkelijk oppervlak, evenals keukenachterwanden in particuliere huishoudens en grote keukens, gemaakt van onze HPL decoratieve panelen.

Als speciale variant van polypropyleen behoort onze PP-S in donkergrijs ook tot de vlamvertragende kunststoffen. De massieve platen van PP-S zijn permanent hittestabiel bij continu bedrijfstemperaturen tot 100°C en kunnen dus ook langdurig bij hoge temperaturen worden gebruikt. Een ander niet te verwaarlozen aspect is de zeer goede bestendigheid tegen chemicaliën. Deze technische kunststof is bestand tegen vele zuren, logen en oplosmiddelen en is daarom bij uitstek geschikt voor de constructie van containers en afdekkingen in de chemische industrie, met name voor contact met brandbare stoffen. Andere positieve aspecten van dit duurzame materiaal zijn de hoge oppervlaktehardheid en slagvastheid, waardoor dit vlamvertragende polypropyleen perfect is voor toepassingen in de machinebouw en de constructie van fabrieken.

Voedselveilige kunststof panelen in grijs

In industrieën en ambachten waar voedsel wordt verwerkt of bereid, moet aandacht worden besteed aan de levensmiddelengoedkeuring van het gebruikte plastic. De voedselveilige kunststofplaten in grijs omvatten polyethyleen en polypropyleen, die wij op maat gesneden of als een hele plaat in formaat 2x1 meter aanbieden. Polypropyleenplaten hebben een hogere oppervlaktehardheid dan polyethyleen en zijn ideaal voor alledaagse voorwerpen die in contact kunnen komen met voedsel. Dit materiaal wordt onder meer gebruikt voor het maken van alledaagse voorwerpen voor het verwerken en bewaren van voedsel. Polyethyleen wordt ook vaak gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen, maar wegens zijn uitstekende glij-eigenschappen geniet het de voorkeur in de materiaalbehandelingstechniek en bij de constructie van machines en installaties die bij de productie van levensmiddelen worden gebruikt. Onze robuuste HPL platen in grijs worden ook beschouwd als fysiologisch veilig. Hogedruklaminaat wordt echter vaker gebruikt voor de bekleding van balkons en muren buitenshuis of in de binnenhuisinrichting, vanwege de uitzonderlijk goede eigenschappen op het gebied van buigstijfheid en een aantrekkelijk uiterlijk.

Temperatuur toepassingsbereiken van grijze kunststofplaten

Afhankelijk van de kunststof kan het temperatuurtoepassingsgebied sterk variëren. Afhankelijk van het beoogde gebruik is het daarom van essentieel belang dat de gewenste kunststoffolie kan worden gebruikt bij de heersende temperaturen. Voor buitentoepassingen is UV-bestendigheid alleen niet altijd voldoende, zodat, afhankelijk van de regio, ook aandacht moet worden besteed aan de temperatuurbestendigheid van het materiaal. Vooral in landen waar de temperatuur tot onder het vriespunt kan dalen, moet er rekening mee worden gehouden dat een kunststof geschikt is voor temperaturen onder het vriespunt. Grijs polycarbonaat heeft een vrij breed temperatuur toepassingsgebied van -40°C tot 120°C. Bijgevolg is PC uiterst vorstbestendig en kan het permanent worden gebruikt bij aanzienlijk hoge temperaturen. Acrylglas, aluminiumcomposietpanelen en hogedruklaminaat hebben een vergelijkbare weerstand tegen temperaturen. Ze zijn allemaal vorstbestendig tot minstens -30°C en kunnen permanent een maximumtemperatuur van +80°C verdragen. Daarom zijn deze kunststoffen zonder aarzeling geschikt voor permanent gebruik buitenshuis. Het gekorrelde ASA/ABS is ook geschikt voor binnen- en buitenprojecten en kan worden gebruikt bij temperaturen van -10°C tot +90°C.

Polyethyleen kan worden gebruikt bij temperaturen van -50°C tot +80°C. PE is echter niet weerbestendig in vergelijking met de vorige kunststoffen en wordt daarom vooral gebruikt op gebieden waar de UV-bestendigheid van een kunststof een ondergeschikte rol speelt, bijvoorbeeld in de machinebouw of de levensmiddelenindustrie. Polypropyleen is qua essentiële eigenschappen goed vergelijkbaar met polyethyleen (PE-HD), maar het kan geen temperaturen onder het vriespunt verdragen. Het temperatuurbereik van polypropyleen loopt van 0°C tot +100°C, en het is dus niet vorstbestendig, maar het kan permanent worden gebruikt bij vrij hoge temperaturen, wat de reden is waarom keukengerei vaak van deze kunststof wordt gemaakt. Hard PVC, met een temperatuurbereik van 0°C tot +60°C, is niet vorstbestendig en kan niet permanent worden gebruikt bij te hoge temperaturen. Het temperatuurbereik is echter perfect geschikt voor brandbeveiligingsapparatuur binnenshuis; daarom worden PVC-platen minder gekozen op basis van hun temperatuurbestendigheid en worden zij meestal gebruikt omwille van hun brandvertragende eigenschappen. Bij de UV-gestabiliseerde variant van PVC ligt dat anders, want die kan permanent worden gebruikt, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt tot -20°C.