Hoogwaardige MS-polymeren als montagelijm online kopen

Koop MS-polymeren van S-Polytec online tegen de scherpste prijzen en profiteer van de vele voordelen van hoogwaardige montagelijmen die even geschikt zijn als kitten. Onze MS-polymeren zijn UV-bestendig, weerbestendig en waterdicht en kenmerken zich door een enorme aanvangshechting en treksterkte op bijna alle materialen, ook zonder primer.

Uw voordelen met MS-polymeren van S-Polytec
 1. MS-polymeren hechten en dichten in één stap, zelfs zonder primer als hechtingsbevorderaar
 2. MS polymeren zijn water- en weerbestendig en kunnen zonder aarzelen binnen en buiten worden gebruikt
 3. Koop onze MS polymeren online en profiteer van onze gunstige staffelprijzen

MS-polymeren - TOP kwaliteit ✓ UV-bestendig ✓ Duurzaam elastisch ✓

MS-polymere kopen – Montagelijm en kit in een

Silicone wordt gebruikt om uitzetvoegen af te dichten of om het binnendringen van vocht te voorkomen. Met acryl worden scheuren en voegen opgevuld die moeten worden overgeschilderd, en voor het vastlijmen wordt een lijm gebruikt die bij het materiaal past. Al deze toepassingsgebieden kunnen worden bestreken met een MS polymeer.

Een MS-polymeer is een één-component, gebruiksklaar hybride systeem dat zowel geschikt is voor verlijming als voor afdichten. De toepassingsgebieden zijn zeer breed en MS-polymeren worden zowel binnen als buiten toegepast. Van de snelle en eenvoudige montage van kabelgoten, die gelijmd worden in plaats van te boren, tot de montage van plafondplaten en wandbekleding zonder vervelende schroefverbindingen in het zichtgebied, is ons MS-polymeer ideaal als montagelijm. Dankzij de goede elasticiteit kunnen plinten van tegels of hout ook in een handomdraai worden bevestigd en in één handeling worden afgedicht om een lucht- en waterdichte afdichting te verkrijgen. Met name in de meubelbouw is een MS-polymeer een uitstekend alternatief voor conventionele houtlijm, vooral wanneer oppervlakken van echt hout op andere materialen zoals metaal of beton moeten worden gelijmd. Als waterdichte afdichting is deze alleskunner zelfs toepasbaar op vochtige ondergronden. In de zwembadbouw of in de klimaattechniek worden MS-polymeren vaak zelfs gebruikt wanneer de lijmpunten of afdichtingen na uitharding permanent onder water staan. Siliconen zijn in de regel maar in beperkte mate geschikt voor dergelijke doeleinden.

Een ander zeer populair toepassingsgebied is de voertuigbouw. In tijden waarin actieradius en efficiëntie belangrijk zijn, is elke gram gewichtsbesparing van groot belang. Tegenwoordig worden carrosseriedelen dan ook vaak niet meer aan elkaar geschroefd, maar aan elkaar verbonden met behulp van MS-polymeren in combinatie met het puntlasprocédé. Hierdoor wordt een uiterst duurzame verbinding van de carrosseriedelen bereikt, ook al zijn dit geen uitsluitend metalen verbindingen onderling, maar gemengde verbindingen van metalen en kunststoffen.

MS-polymeren hechten op bijna alle ondergronden en materialen die in de bouw en industrie worden gebruikt. In de meeste gevallen is er geen primer nodig als hechtingsbevorderaar. MS-polymeren zijn echter niet geschikt voor polyethyleen, polypropyleen of PTFE, omdat deze kunststoffen zo chemisch inert zijn dat de montagelijm niet voldoende hecht aan het oppervlak. Een MS-polymeer kan niet worden gebruikt met EPDM, bitumen of neopreen, evenals met siliconen of butylrubber. Voor behandeld en onbehandeld hout, tegels, keramiek, beton, steen, gips en metaal en nog veel meer is een MS-polymeer het perfecte alternatief voor conventionele bevestigingsoplossingen en is ook geschikt voor gelegeerd staal of gevoelige oppervlakken zoals natuursteen.

Wat zijn MS-polymeren?

MS-polymeren zijn hybride systemen en bestaan uit gemodificeerde silanen, vandaar de afkorting MS. Het belangrijkste verschil met conventionele siliconen is dat de hechtingsbevorderaar al in de kit zit, waardoor het aanbrengen van de primer niet nodig is. Hierdoor ontstaat een universele hybride lijm en kit die uitstekend hecht op de meeste ondergronden. De eenvoudige verwerking van de 1-component montagelijmen kan worden gelijkgesteld met de verwerking van siliconen. Het enige dat nodig is om een MS-polymeer aan te brengen, is een scherp mes om de patroon open te snijden en een spuitpistool voor standaardpatronen.

Afdichtmiddelen op basis van met silaan gemodificeerde polymeren behoren tot de neutraal verhardende afdichtmiddelen die alcoholen afsplitsen bij vernetting door luchtvochtigheid. Een onaangename, doordringende azijngeur, zoals bij Acatet-systemen wel het geval is, ontstaat tijdens het uitharden niet. Bovendien zorgt de neutrale verknoping ervoor dat MS-polymeren de oppervlakken niet aantasten. De lijm en kit is daarom onder aarzeling niet alleen geschikt voor natuursteen, die anders de neiging heeft om de rand van de gevoelige oppervlakken te verkleuren. Door de verwerking van MS-polymeren is er ook geen risico op corrosie bij het verlijmen van metalen.

Onze MS-polymeren zijn vrij van schadelijke stoffen en weekmakers, zodat voor en na het uitharden geen ftalaten, die als gevaarlijk voor de gezondheid zijn ingedeeld, vrijkomen. Bovendien zijn onze montagelijmen vrij van oplosmiddelen en bevatten ze geen isocyanaten.

 • Silaan gemodificeerde polymeren zijn universeel toepasbare hybride systemen met een enorme kleefkracht
 • MS-polymeren tasten geen oppervlakken aan en veroorzaken geen corrosie of verkleuring
 • De uitharding van de neutraal verknopende hybride systemen is grotendeels geurloos
 • MS-polymeren zijn kleef- en afdichtmiddelen die zich zonder primer aan de meeste oppervlakken hechten
 • MS-polymeren zijn weerbestendige afdichtingsmiddelen met een goede UV- en weerbestendigheid
 • MS-polymeren zijn overschilderbaar met de meeste verven en vernissen
 • en veel meer

OPMERKING: Hoewel MS-polymeren geen oppervlakken aantasten, wordt een materiaalmonster op een proefstuk of op een onopvallende plaats aanbevolen om de materiaalcompatibiliteit en de hechting te beoordelen.

Wat zijn de voordelen van MS-polymeren ten opzichte van siliconen?

MS-polymeren zijn vergelijkbaar gemakkelijk te verwerken als siliconen of acrylaten, maar als hybride kleefstoffen kunnen zij overtuigen met een aantal voordelen ten opzichte van conventionele siliconenkitten. Terwijl siliconen vooral worden gebruikt voor afdichting en verzegeling en alleen geschikt zijn voor verlijmingen met een matige gewichtsbelasting, zijn MS-polymeren uitstekende montagekleefstoffen als kleef- en afdichtmiddelen, die worden gekenmerkt door een enorme aanvangshechting op bijna alle oppervlakken, zelfs zonder gebruik van adhesiepromotoren. Daarom is verlijming met een MS-polymeer een uitstekend alternatief voor bevestiging door boren en schroeven.

De elastische kitten doen in de meeste opzichten niet onder voor goede siliconen. Alleen de rek bij breuk in MS-polymeren is beduidend lager dan die van siliconenkitten, zodat een siliconen mogelijk moet worden gebruikt voor afdichtingen die onderhevig zijn aan hoge mechanische belastingen. De reden hiervoor ligt in de hogere Shore-hardheid van het hybride systeem, die ca. drie keer hoger is dan de Shore-hardheid van uitgeharde siliconen. Een andere reden voor de hogere Shore-hardheid is dat een MS-polymeer na uitharding veel moeilijker te verwijderen is dan een zachtere siliconenvoeg. Voor obligaties die langdurig onderhevig zijn aan hoge gewichtsbelastingen, is dit echter een duidelijk voordeel, zelfs als ze onderhevig zijn aan constante bewegingen. Het complexere productieproces zie je ook terug in de prijs, want een MS-polymeer kost ongeveer de helft mee van een goede, neutraal uithardende siliconenkit.

Zoals de meeste siliconen zijn ook MS-polymeren na uitharding lucht- en waterdicht en dus zeer geschikt voor het afdichten van voegen en scheuren. Weersbestendige eigenschappen, zoals UV-bestendigheid en weerstand tegen verwering, zoals vorst, hitte of zure regen, hoeven bij een MS-polymeer ook niet te worden opgegeven. De goede verouderingsbestendigheid draagt ertoe bij dat er geen kwaliteitsverlies optreedt door scheuren, afzettingen of verlies van flankhechting, zelfs niet bij voortdurende blootstelling aan UV-straling. Dankzij de UV-bestendigheid is ook verkleuring van de uitgeharde montagelijm door verbleking of vergeling niet te verwachten. Een belangrijk voordeel, afgezien van de aanzienlijk hogere kleefkracht, is de overschilderbaarheid van MS-polymeren. Afdichtingen, dichtingsproducten of gelijmde zones kunnen worden overschilderd met de meeste dispersieverven. Zelfs verven en vernissen op basis van oplosmiddelen kunnen worden gebruikt om over de lijm en de kit te schilderen of te vernissen. Het is echter niet mogelijk siliconen te overschilderen.

Voordelen van MS polymeer tegenover silicone

 • MS-polymeren zijn geschikt als montagelijm voor veeleisende verlijmingen
 • De hechtingsbevorderaar is al geïntegreerd in met silaan gemodificeerde polymeren
 • Het draagvermogen van een verlijming is vele malen groter dan dat van een silicone
 • Een MS-polymeer is overschilderbaar met muurverven en vernissen op waterbasis
 • MS-polymeren kunnen zonder kwaliteitsverlies op vochtige ondergronden worden gebruikt
 • Een MS-polymeer is geschikt voor afdichting en verlijming onder water

Nadelen van MS-polymeer in vergelijking met silicone

 • MS-polymeren zijn moeilijk te verwijderen na uitharding
 • MS-polymeren zijn normaal gesproken duurder dan gewone siliconenkitten
 • De vervormbaarheid van siliconen is tot drie keer hoger na uitharding

Hoe snel houdt een montagelijm?

Dankzij de hoge aanvangshechting houdt een MS-polymeer direct vast en is het vaak een uitstekend alternatief voor boren. Na uitharding is de elastische montagelijm zelfs bestand tegen mechanische belastingen die kunnen optreden door constante, repetitieve bewegingen. Voor hechting wordt onderscheid gemaakt tussen treksterkte en trekschuifsterkte (schuifsterkte).

De aanvangshechting geeft informatie over hoe sterk de gewichtsbelasting moet zijn onmiddellijk na de verlijming, zodat deze kan worden weerstaan zonder dat de te verbinden delen speciaal moeten worden gefixeerd. Bij MS-polymeren is dit vele malen meer dan de belastbaarheid van conventionele siliconen, zodat montagelijmen over het algemeen de betere keuze zijn. De zeer hoge aanvangshechting, die in de productetikettering van een MS-polymeer vaak als "high-tack" wordt vermeld, varieert soms aanzienlijk naar gelang van de fabrikant. Hechtingsspecificaties variëren ook. Sommige geven het gewicht in gram per vierkante centimeter aan, terwijl andere fabrikanten de meeteenheid kg/m² gebruiken. Een uniform systeem zou het voor de eindgebruiker gemakkelijker maken om te weten welke montagelijm voldoende aanvangshechting heeft voor het project, maar dit is niet gestandaardiseerd, zodat men in geval van twijfel een beetje wiskunde moet gebruiken om de waarden te vergelijken.

De uiteindelijke hechting van een montagelijm verwijst naar het draagvermogen van de verbinding nadat de lijm volledig is uitgehard. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen treksterkte en trekschuifsterkte. Terwijl de treksterkte informatie geeft over hoe sterk een kracht moet worden uitgeoefend om de binding tegen de binding los te maken, geeft de trekschuifsterkte aan welke krachten moeten werken zodat de binding wordt losgemaakt door de te verbinden delen te bewegen en is daarom vaak aangeduid als afschuifsterkte. Deze waarden variëren niet alleen afhankelijk van de te verlijmen materialen, maar zijn ook afhankelijk van de tijd die is verstreken sinds ze zijn verbonden.

Zoals reeds vermeld geven de waardes weinig informatie zonder enige informatie over de materialen die verlijmd zijn. Met onze MS-polymeren is de initiële treksterkte van een geteste tekstverlijming van beukenhout aan elkaar een zeer hoge 300g/cm². Omgerekend levert dit een fantastische 3000kg per vierkante meter op. Na uitharding is de binding bestand tegen een trekbelasting van 24kg/cm². De afschuifsterkte direct na het verbinden is 10g/cm², die na 4 uur oploopt tot een zeer hoge waarde van 15kg/cm² en na uitharding een extreme waarde van 32kg/cm² bereikt. Ook wanneer aluminium aan aluminium gebonden is, kan ons MS-polymeer overtuigen met zeer goede waarden en bereikt het na een korte tijd van 4 uur een treksterkte van 14kg/cm². In de testprocedure werd voor deze binding na een periode van een week een eindsterkte van 24kg/cm² bepaald.

Hoeveel gewicht houdt een montagelijm?

Hoeveel gewicht een montagelijm kan dragen hangt voornamelijk af van de aanvangshechting en de eindhechting van de lijm. Afhankelijk van de fabrikant variëren de draagvermogens echter sterk. Waarden van meer dan 10 kg per vierkante centimeter zijn echter niet ongewoon bij MS-polymeren. Daarnaast is ook het beschikbare hechtoppervlak van belang. Er zij op gewezen dat niet het oppervlak van de te verlijmen materialen doorslaggevend is, maar het oppervlak dat door de lijm wordt ingenomen nadat de substraten zijn samengevoegd. Hoe groter dit oppervlak en hoe groter de hechting van het MS-polymeer aan het materiaal, hoe groter het gewicht dat een montagelijm permanent en stevig kan vasthouden.

Ook het type verlijming speelt een relevante rol, omdat bij de meeste lijmen, waaronder MS-polymeren, de initiële treksterkte doorgaans vele malen hoger is dan de afschuifsterkte. Als plafondplaten vlak onder het plafond worden verlijmd, werkt er een trekbelasting op de verbinding, die afhankelijk is van het gewicht van de plaat. Indien daarentegen de platen aan de wand worden bevestigd, draagt het gewicht van de plaat ertoe bij dat zij naar beneden kunnen schuiven indien de schuifsterkte kleiner is dan het gewicht van de plaat. Hoewel onze MS-polymeren kunnen overtuigen met zeer goede waarden voor trek- en afschuifsterkte, moet altijd worden gezorgd voor voldoende fixatie tot de uitharding, vooral als grote of zware platen moeten worden verlijmd, of als de verbinding onderhevig is aan bepaalde trekbelastingen als gevolg van stralen of bochten.

Hoe hard een MS-polymeer uit?

MS-polymeren harden uit door contact met vocht uit de lucht. De snelheid van uitharding hangt af van het vochtgehalte van de omgevingslucht en de heersende temperaturen.

De uithardingstijd is afhankelijk van de sterkte van de verbinding en bedraagt ca. 2,5 - 3,0mm in 24 uur bij kamertemperatuur (23°C) en een relatieve vochtigheid van 50%. Een hogere luchtvochtigheid kan het uithardingsproces versnellen. Een klein deel van de relatieve vochtigheid in de omgevingslucht kan er daarentegen aan bijdragen dat het uithardingsproces langzamer verloopt. De situatie is vergelijkbaar bij hogere of lagere temperaturen. In principe dienen MS-polymeren altijd in vorstvrije omgevingen te worden toegepast, omdat bij vriestemperaturen de vers aangebrachte montagelijm kan bevriezen voordat deze is uitgehard, waardoor vernetting van het MS-polymeer niet mogelijk is. In het ergste geval kan dit ertoe bijdragen dat de uitharding niet meer plaatsvindt en er dus geen stabiele hechting kan worden gegarandeerd. Te hoge temperaturen kunnen op hun beurt het vernettingsproces aanzienlijk versnellen. In dit geval kan er nog verlijmd worden, maar afhankelijk van de temperatuur is snelheid vereist. Zodra de huid is gevormd, is het niet meer mogelijk om de gewenste objecten te bevestigen zonder de hechting qua draagvermogen aan te tasten. In dit geval moet de montagelijm met een spatel worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht om een permanente, veilige hechting te garanderen.

OPMERKING: Het ideale temperatuurbereik voor de verwerking van MS-polymeren ligt tussen +5°C en +40°C. Verlijming mag niet worden uitgevoerd bij temperaturen onder nul graden of bij te hoge temperaturen. Na uitharding is een MS-polymeer echter absoluut vorstbestendig tot -40°C en duurzaam, zelfs bij hoge temperaturen tot +90°C, zonder dat dit de duurzaamheid en de kwaliteit van de verbinding beïnvloedt.

Om de vernetting van het MS-polymeer te waarborgen, moet ervoor worden gezorgd dat de aangebrachte lijm voldoende contact heeft met de omringende vochtigheid. Kleine verlijmingen kunnen eenvoudig worden gemaakt op punten of door de montagelijm in een lijn aan te brengen. Bij vlakverlijming is het aan te raden de MS-polymeer met veel losse punten of in golven aan te brengen. Een grote of ringvormige applicatie daarentegen is niet gunstig, omdat de vochtigheid in de lucht mogelijk niet alle lijmpunten bereikt, wat de uitharding aanzienlijk kan vertragen of zelfs volledig kan voorkomen.

ATTENTIE: Indien een MS-polymeer niet of niet voldoende kan uitharden door het gebrek aan contact met de vochtigheid in de omgeving, zal dit het draagvermogen van de verbinding beïnvloeden.

Hoe lang gaat een montagelijm mee?

De houdbaarheid van een MS-polymeer is doorgaans 12 maanden vanaf de vuldatum. De duurzaamheid van de lijmpunt is echter niet beperkt.

Indien de verlijming met een MS-polymeer vakkundig wordt uitgevoerd op geschikte ondergronden, zal de verlijmde verbinding normaliter een leven lang meegaan. Zelfs onder mechanische spanning veroorzaakt door trillingen of beweging, alsook onder permanente trekspanning, zal de verbinding niet loskomen zodra de montagelijm volledig is uitgehard. Het maakt niet uit of de lijm binnenshuis wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij het verlijmen van spiegels, plafondbetimmeringen of plinten, of dat het verlijmde gebied permanent aan sterke UV-straling is blootgesteld, zoals het geval kan zijn bij verlijmde gevelbekleding. Als waterbestendige lijmen zijn MS-polymeren zelfs geschikt voor verlijmingen op vochtige substraten en lijden ze geen kwaliteitsverlies als de gelijmde zone permanent in water is ondergedompeld.

Ongeopende patronen van een MS-polymeer kunnen tot twaalf maanden worden bewaard als de bewaarcondities goed zijn. Doorslaggevend hierbij is niet de datum van aankoop of levering, maar de datum waarop de patroon is gevuld. De meeste fabrikanten hebben deze datum op de bovenrand van de patroon gedrukt. Bij onze MS-polymeren vermelden we ook de datum waarop de montagelijm veilig opgebruikt kan worden. Dit wordt aangegeven door de afkorting EXP en bevindt zich ook op de bovenrand van het partoon.

Hoe worden MS-polymeren correct opgeslagen?

Eencomponent MS-polymeren in de handel verkrijgbare standaardpatronen vereisen soortgelijke opslagomstandigheden als siliconen. Montagelijmen moeten daarom altijd op een koele, vorstvrije plaats worden bewaard. De ideale bewaartemperatuur voor verzegelde patronen ligt tussen +5°C en +25°C. Temperaturen onder nul kunnen de houdbaarheid van MS-polymeren aanzienlijk verkorten. Ook opslag onder langdurige blootstelling aan grote hitte kan een negatief effect hebben op de houdbaarheid.

TIP: Geopende patronen kunnen zeker worden bewaard. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat de patroon luchtdicht wordt afgesloten, omdat MS-polymeren met vocht reageren zodat zij hard worden. De gemakkelijkste manier om dit te doen is het uiteinde van de patroon vastgeschroefd te laten en het af te plakken met wat huishoudfolie en plakband om te voorkomen dat er lucht bij de montagelijm komt. Een droge, koele opslagplaats heeft ook een positief effect op de houdbaarheid van geopende MS-polymeren.

Hoe krijg je montagelijm weer verwijderd?

Vers aangebrachte MS-polymeer kan gemakkelijk worden verwijderd met een spatel of een pluisvrije doek. Dit moet echter gebeuren voordat de lijm is uitgehard, want als een MS-polymeer eenmaal volledig is uitgehard, is het moeilijk te verwijderen. Daarom mogen deze montagelijmen alleen worden gebruikt als de verbinding permanent moet worden gehandhaafd. De uitgeharde lijm kan niet meer met oplosmiddelen worden opgelost, zodat de hechting alleen mechanisch kan worden verwijderd, bijvoorbeeld met een scherp mes of een zaag. Onze robuuste profielschrapers zijn ook zeer geschikt voor het verwijderen van lijmresten van vlakke oppervlakken. Daarbij moet altijd voorzichtig te werk worden gegaan, omdat enerzijds het gebruik van scherp gereedschap verwondingsgevaar kan opleveren en anderzijds de oppervlakken kunnen worden beschadigd.

Overtollig, voorzwellend materiaal moet onmiddellijk na het aanbrengen van de te verbinden delen worden verwijderd. Indien nodig moet het gebruikte gereedschap onmiddellijk daarna ook worden gereinigd, zodat het siliconenpistool, de spatel of iets dergelijks gemakkelijk kan worden ontdaan van kleefstoffen en lijmresten.

Recycling van MS-polymeren en patronen

MS-polymeren kunnen niet worden gerecycleerd, zodat thermische recycling, d.w.z. verbranding van de montagelijm, momenteel de enige vorm van recycling is. Hetzelfde geldt voor inktpatronen die niet volledig zijn geleegd of waarop nog lijmresten zitten. Hoewel MS-polymeren meestal van polypropyleen worden gemaakt, kan deze kunststof alleen goed worden gerecycleerd als zij per soort wordt ingezameld en vrij is van grove onzuiverheden.