Kunststof-pluggen voor een veilige bevestiging van alle soorten

Wij bieden de passende kunststofpluggen voor montage van alle soorten aan. Van krachtige expansie pluggen en intelligente universele pluggen tot duurzame pluggen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen de perfecte plug is verkrijgbaar voor elke toepassing.

Uw voordelen bij de aankoop van pluggen van S-Polytec
 1. Wij bieden de juiste pluggen voor elk materiaal voor een perfecte, veilige houvast
 2. Wij hebben ook kunststofpluggen voor speciale toepassingen, bijv. vochtige ruimtes of gipsplaten
 3. Wij verkopen elke plug in elke hoeveelheid - Vanaf een enkele plug

Pluggen van fischer - Beste kwaliteit voor optimale grip

Gigantische selectie ✓ Geen minimumhoeveelheden ✓ Al vanaf 1 plug ✓

Voor de montage van onze kunststofplaten en onderconstructies bieden wij een breed assortiment schroeven en bijpassende boren. Om de platen en profielen aan de wand en het plafond te bevestigen, zijn meestal geschikte pluggen nodig als bevestigingsmateriaal. Het maakt niet uit of gevelbekleding met onze aluminium rails aan de buitenmuur moet worden vastgeschroefd, of kasten, rekken, borden of whiteboards van onze acrylplaten moeten worden opgehangen, wij bieden voor elke toepassing de juiste plug.

Afhankelijk van de last die het montageobject op de bevestiging uitoefent, hebben wij kunststof pluggen in een groot aantal maten van verschillende diameters tot verschillende lengtes. Van eenvoudige 6mm spreidpluggen, ideaal voor het monteren van onze RVS afstandhouders, tot universele pluggen die zich afhankelijk van het materiaal automatisch aanpassen aan het wandmateriaal, tot pluggen met een afdichtende functie, bijv. voor het monteren van alu composietplaten als douchewand in uw badkamer. Er zijn talloze redenen om pluggen en schroeven te gebruiken voor bevestiging en de verschillende soorten en maten pluggen in onze winkel zijn enorm veelzijdig. Afhankelijk van de toepassing kan een specifieke plug of meerdere pluggen worden gebruikt. In onderstaande eigenschappen hebben we op een rijtje gezet hoe je de juiste plug bepaalt en welk type anker het beste geschikt is voor welk bouwmateriaal. Bovendien vindt u aanbevolen toepassingen en schroefmaten in de betreffende productbeschrijving.

In tegenstelling tot andere handelaren gebruiken wij geen verpakkingseenheden en verkopen wij ook losse pluggen

Naast de kunststofpluggen, die in elke gewenste hoeveelheid te koop zijn, bieden wij ook complete assortimenten in verschillende uitvoeringen aan. De praktische FIXtainer van fischer kan worden gestapeld en met een kliksysteem aan elkaar worden gekoppeld voor eenvoudig transport. Afhankelijk van het assortiment omvat het assortiment pluggen in verschillende maten of pluggen met bijpassende schroeven, zodat het benodigde bevestigingsmateriaal altijd goed gesorteerd en bij de hand is voor het huishouden of de vakman.

Flexibel met onze vrij configureerbare FIXtainer - vullen volgens uw behoeften

Ook als de FIXtainer assortimentsdozen van fischer qua design en variatie nauwelijks een wens onvervuld laten, bieden wij in onze shop de mogelijkheid om uw eigen assortimentsdoos naar uw persoonlijke wensen samen te stellen. Hiervoor zijn onze lege FIXtainer beschikbaar. Selecteer eenvoudig de gewenste pluggen en schroeven in de gewenste maten en hoeveelheden en plaats deze samen met de lege assortimentsdoos in de winkelwagen om ze na levering uit te rusten zoals u wilt. De maximaal zes vakken van de transportbox kunnen worden gescheiden door variabele vakverdelingen, zodat ook langere schroeven of boren kunnen worden toegevoegd. Uiteraard zijn de lege FIXtainer ook los verkrijgbaar zodat u uw voorraad schroeven, pluggen, bits, boren en alles wat u nodig heeft netjes en overzichtelijk kunt opbergen.

Een overzicht van onze pluggen voor alle soorten bevestigingen

 • Krachtige expansieplug met 4-voudige expansie
 • Universeel nylon plug voor bijna alle bouwmaterialen
 • Universeel 2-componenten plug voor de hoogste belastingswaarden
 • Afdichtingspluggen inclusief schroeven voor natte ruimtes
 • Duurzame universele pluggen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen
 • Praktische assortimentsdozen met pluggen en/of schroeven
 • en veel meer

OPMERKING:Alle kunststofpluggen uit ons assortiment zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en, afhankelijk van beschikbaarheid, ook in verschillende lengtes.

De juiste plug bepaalt het draagvermogen

Welke plug voor welk doel geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Enerzijds is het montageoppervlak van cruciaal belang. Bovendien moet rekening worden gehouden met de krachten die op de bevestiging inwerken. Hoe hoger de belasting op een bevestigingspunt, des te hoger moet het draagvermogen van de afzonderlijke schroef-plug-combinatie is. De manier waarop een montageobject moet worden bevestigd, draagt ​​ook bij aan welk anker moet worden gebruikt.

Om deze reden zijn er talloze soorten verschillende pluggen op de markt verkrijgbaar. Van conventionele kunststofpluggen met dubbele uitzetting, over stabielere uitzettingspluggen met viervoudige uitzetting, tot universele pluggen die uitzetten of knopen afhankelijk van het type bouwmateriaal. Daarnaast zijn er altijd speciale pluggen voor speciale samenstellingen die speciaal voor dergelijke toepassingen zijn ontwikkeld om een ​​zo goed mogelijke grip van de bevestiging te kunnen garanderen.

Ongeacht het grote aantal verschillende soorten pluggen, varieert het assortiment pluggen ook qua afmetingen, die meestal in verschillende diameters en in meerdere lengtes verkrijgbaar zijn. Door de talloze variaties is het niet eenvoudig bij te houden welke plug voor welke toepassing geschikt is en welke slechts in beperkte mate of helemaal niet. Het kiezen van de juiste plug is een belangrijk aspect dat het verschil kan maken tussen het slagen of mislukken van een montage.

OPMERKING: Bij montage met pluggen en schroeven is het belangrijk dat niet alleen de plug wordt gekozen die past bij het metselwerk, maar ook dat de juiste schroef voor de plug wordt gebruikt. Bijpassende plugschroeven vindt u in de betreffende categorie. Informatie over welke schroefmaten voor welke pluggen moeten worden gebruikt, vindt u in de betreffende productbeschrijving, ofwel met de pluggen of omgekeerd met de pluggen.

fischer DuoPower - De intelligente universele plug

De fischer DuoPower is een 2-componenten-plug die in geen enkel huishouden mag ontbreken. Door zijn speciale ontwerp zorgt de visueel opvallende pluggen voor een betrouwbare houvast voor bijna alle denkbare bevestigingen. De plug kan met alle bouwmaterialen worden gebruikt, ook als het materiaal van de muur of het plafond onbekend is en niet kan worden bepaald omdat het bedekt is met gips, tegels of wandbekleding. Door de combinatie van spreiden, vouwen en knopen past de intelligente plug zich automatisch aan het bouwmateriaal aan en zorgt zo voor een perfecte grip voor de hoogste belastingswaarden.

De DuoPower plug is bij ons verkrijgbaar in diverse diameters en lengtes tegen aantrekkelijke prijzen. Daarnaast bieden wij de intelligente universele plug ook aan in praktische assortimentsdozen, naar keuze met of zonder passende schroeven, zodat de op dat moment benodigde plug altijd klaar staat.

Eigenschappen van fischer DuoPower 2-componenten-plug

 • De 2-componenten-plug is voor alle materialen geschikt
 • De DuoPower plug past zich automatisch aan het bouwmateriaal aan
 • De fischer DuoPower kenmerkt zich door de hoogste belastingswaarden
 • Het perfecte plug voor montages in onbekende bouwmaterialen
 • De plug combineert houvast door spreiding, knopen en flappen
 • De universele plug is ook verkrijgbaar in een lange uitvoering
 • Verkrijgbaar in verschillende diameters van 5mm - 14mm

fischer SX - De spreidplug voor beton en massieve baksteen

De fischer spreidplug SX met gevormde rand is een krachtige kunststof plug van nylon, dat in tegenstelling tot eenvoudige spreidpluggen met dubbele spreidkracht voor krachtoverbrenging in alle richtingen zorgt. Door de 4-voudige spreiding zijn hogere belastingen mogelijk in vaste bouwmaterialen zoals beton, massieve kalkzandsteen of klinker. De SX plug kan zelfs worden gebruikt om wandlampen, schilderijen en lichte hangende kasten of planken te monteren in kalkzandsteen holle baksteen of geperforeerde bouwmaterialen.

De gevormde plugrand zorgt voor de ideale insteekdiepte van de plug en voorkomt tevens dat de plug te diep in het boorgat glijdt. Dit zorgt voor voldoende uitzetting van de spreidplug bij het indraaien van de plugschroef.

Eigenschappen van de fischer SX serie expansieplug

 • De SX-expansieplug heeft een viervoudige expansie
 • De 4-voudige spreiding garandeert een optimale krachtoverbrenging
 • De gevormde plugrand zorgt voor de ideale insteekdiepte
 • De rand voorkomt dat de plug er doorheen glijdt
 • De expansieplug is ideaal voor beton en massieve bouwmaterialen
 • Ideaal voor het monteren van verlichting, badkamer en toiletvoorzieningen
 • Verkrijgbaar in verschillende diameters van 4 mm - 16 mm
 • en veel meer

fischer UX - De alleskunner onder de pluggen

Met de plug voor alle doeleinden van de fischer UX-Serie zijn alle soorten montage mogelijk. Het voordelige alternatief voor de fischer DuoPower is geschikt voor alle bouwmaterialen en combineert de functies strooien of knopen, afhankelijk van de aard van de montage ondergrond. In massieve muren van beton of massieve baksteen zet de kunststof plug uit en biedt zo een maximaal draagvermogen dankzij een betrouwbare uitzetting. In holle bouwmaterialen en plaatmaterialen wordt de best mogelijke houvast bereikt door de plug te knopen.

Dankzij de voorgevormde rand is de hoogwaardige universele plug perfect voor voorgepositioneerde montage en voorkomt hij dat de plug te diep in het boorgat wordt gestoken of er doorheen glijdt wanneer de schroef in het boorgat wordt geschroefd. De randloze versie is daarentegen ideaal voor voorgepositioneerde installaties, zonder dat de overhangende rand een verzonken installatie met verzonken schroeven verhindert. De schuin op de plugschacht aangebrachte verbindingsribben dienen als verdraaibeveiliging, zodat de plug een stevige zit in alle bouwmaterialen garandeert en meedraaien met de schroef verhindert.

Eigenschappen voor universele pluggen van de fischer UX-Serie

 • Universele kunststofplug van hoogwaardig nylon
 • Verspreid of geknoopt afhankelijk van het bouwmateriaal van de ondergrond
 • Optimale grip ook in geperforeerde bakstenen of gipsplaat
 • Geschikt voor zowel insteek- als doorsteekbevestigingen
 • Schuine verbindingsbanden dienen als bescherming tegen verdraaien
 • Een gevormde plugrand voorkomt dat de plug doorglijdt
 • Ook in lange uitvoering voor grotere verankeringsdieptes
 • In verschillende diameters van 5mm - 14mm verkrijgbaar

fischer DuoSeal - Pluggen en dichten in één stap

Met de fischer DuoSeal plug bieden wij de perfecte kunststof plug voor het vooraf inbouwen van tegels in vochtige ruimtes en natte ruimtes. Het boorgat wordt perfect afgedicht door de zachte kunststofrand. Extra groeven op de schacht van de plug compenseren oneffenheden in het boorgat en zorgen voor een veilige afdichting van het boorgat zonder het gebruik van extra afdichtmiddelen.

De twee-componenten universele plug is geschikt voor alle bouwmaterialen en past zich automatisch aan het bouwmateriaal aan om altijd een perfecte hechting te bereiken. De plugrand sluit niet alleen het boorgat af, maar voorkomt ook dat het kunststofplug te diep in het boorgat glijdt en zorgt voor de ideale insteekdiepte in het boorgat, zodat de meegeleverde schroef de functionaliteit van de plug perfect kan ontwikkelen in functie van de ondergrond.

Eigenschappen voor de DuoSeal plug van fischer

 • fischer DuoSeal pluggen worden altijd geleverd met bijpassende schroef
 • De meegeleverde schroef met Torx-aandrijving is gemaakt van roestvrij staal
 • Afdichtende werking van het boorgat zonder de noodzaak van afdichtingsmiddelen
 • De zachte rand van de universele plug sluit het boorgat perfect af
 • Goedgekeurd voor gebruik in commerciële of openbare natte ruimtes
 • Ideaal voor installaties in de badkamer, keuken, zwembad, sauna of wellnessruimte
 • Voorzichtige montage op betegelde ondervloeren met weinig inspanning
 • De 2-componenten plug biedt betrouwbare houvast in alle bouwmaterialen
 • De fischer DuoSeal combineert houvast door spreiden, knopen en klappen

OPMERKING: De fischer DuoSeal is alleen geschikt voor bevestigingen op betegelde oppervlakken en mag alleen worden gecombineerd met de meegeleverde schroef om de afdichtende werking te garanderen.

fisher Green - Pluggen met duurzaamheid

Kunststofpluggen zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van kunststof. Afhankelijk van het type plug en de fabrikant wordt voor de productie meestal gebruik gemaakt van polyamide, dat bij de meeste mensen beter bekend is onder de merknaam nylon, of van polypropeen. De onderneming fischerwerke GmbH & Co. KG zet echter een belangrijke stap in de geest van duurzaamheid en produceert in haar Green Series kunststof pluggen die voor ten minste 50% uit hernieuwbare grondstoffen bestaan. De eigenschappen van de pluggen, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, worden niet beïnvloed, zodat de draagvermogens vergelijkbaar zijn met die van conventionele pluggen van hetzelfde type.

In onze online shop bieden wij de groene kunststof pluggen aan in de UX Green uitvoering. Deze universele plug met betrouwbare expansie heeft dezelfde eigenschappen als onze conventionele nylon pluggen uit de fischer UX-Serie en is bij ons verkrijgbaar in verschillende diameters in een willekeurig aantal stukken, of als een assortiment bestaande uit de meest voorkomende huishoudelijke maten in de populaire fischer FIXtainer transportbox.

Eigenschappen voor pluggen uit de fischer Green-Serie

 • fisher Green pluggen zijn gemaakt van minimaal 50% hernieuwbare grondstoffen
 • Het draagvermogen van de milieuvriendelijkere pluggen blijft ongewijzigd hoog
 • fisher Green pluggen zijn ondanks complexere productie nauwelijks duurder
 • fisher UX-Green is de duurzame versie van onze universele plug
 • De duurzame pluggen zijn ook verkrijgbaar als spreidpluggen(SX)
 • fischer biedt de grasgroene pluggen aan speciaal voor gasbeton

Welke plug is de juiste?

Om te bepalen welke plug de best mogelijke houvast biedt voor de toepassing hangt af van drie belangrijke factoren.

De plug moet bij het bouwmateriaal passen

De eerste en soms belangrijkste factor is de aard van de ondergrond waarin de plug moet worden ingebracht. Naargelang het gaat om massief beton, massieve kalkzandsteen, holle baksteen, cellenbeton of gipsplaten, moet de juiste plug worden gekozen dat bij het bouwmateriaal past, omdat de functionaliteit van een plug voor elk bouwmateriaal anders is. Er bestaan echter ook universeel inzetbare pluggen die twee of meer functies van verschillende pluggen combineren. Met de DuoPower plug van fischer staat u ook bij onbekende bouwmaterialen altijd aan de juiste kant, zodat voor bijna alle toepassingen een voldoende hoog draagvermogen kan worden gegarandeerd.

De juiste diameter

Nadat het juiste plugtype is bepaald, is ook de diameter van de plug een belangrijke factor. Simpel gezegd, hoe groter de plugdiameter, hoe dikker de schroef kan worden gebruikt. Een schroef met een grotere diameter heeft een hoger draagvermogen en meestal ook een grotere schroefkop, zodat hier opzetstukken met een hoger gewicht gemonteerd kunnen worden. De schroef moet altijd zo worden gekozen dat de diameter niet te klein is, anders kan de plug zijn functionaliteit mogelijk niet volledig ontwikkelen. Als de diameter van de schroef te groot is, kan dit tot gevolg hebben dat het boorgat uitbreekt of de plug beschadigt, zodat ook hier niet meer voldoende draagvermogen aanwezig is.

Vuistformule voor de diameter van de plug

Ø Plug (in mm) = Ø schroef (in mm) + (Ø schroef (in mm) * 0,3)

Voor een plugschroef van 6x55mm zou deze formule er als volgt uitzien.

Ø Plug (in mm) = 6mm + (6mm * 0,3) -> 6mm + 1,8mm -> 7,8mm

Een plug met een diameter van 7,8mm is waarschijnlijk moeilijk te verkrijgen, dus ronden we hier af naar 8mm, zodat in het bovenstaande voorbeeld van de plugschroef van 6 x 55mm een plug van maat 8 x 40 de perfecte keuze is. Er zij echter op gewezen dat deze formule slechts een leidraad is voor standaardbevestigingen met expansieankers of ankers voor algemene doeleinden. Voor gasbetonpluggen, gipsplaatpluggen of speciale pluggen voor draadstangen gelden andere richtwaarden. In de artikelbeschrijvingen van onze pluggen hebben wij aanbevolen combinaties van plugmaat en schroefmaten vermeld.

De juiste pluglengte

Met de lengte van een plug, is het van cruciaal belang om, welke lasten op een plug werkt. Deze worden onderscheiden in trekkracht, d.w.z. die in de tegenovergestelde richting van de plug werkt, de dwarskracht, d.w.z. welke belasting loodrecht op de plug werkt en de schuine kracht, een combinatie van beide belastingen, die afhankelijk van het bevestigingsdeel werkt. De mogelijke belasting kan zeker worden verhoogd door een langere plug te gebruiken, wat resulteert in een grotere verankeringsdiepte. Dit geldt echter alleen als ook een langere schroef wordt gebruikt. Het is ook belangrijk te overwegen of de plug rechtstreeks in de muur wordt gestoken. Dit type wordt ook wel voorzetmontage genoemd, waarbij de plug voor het opzetstuk wordt gestoken. Een andere mogelijkheid is om de plug door het bevestigingsobject in het boorgat te steken. Deze variant wordt doorschuifinstallatie genoemd. In dit geval moet de lengte van de plug echter worden vergroot met de diepte van de bevestiging.

Vuistregel voor de lengte van de plug

Variant 1: Pluglengte voor voorgepositioneerde montage

Pluglengte (in mm) = (schroeflengte (in mm) – Dikte van het bevestigingsdeel (in mm)) - (Ø schroef (in mm) * 3)

Bij montage van een 3mm dik alu composietplaat met een 6x55mm plugschroef, zou deze formule er als volgt uitzien.

Pluglengte (in mm) = (55mm - 3mm) - (6mm * 3) -> 52mm - 18mm -> 34mm

In het voorbeeld van de voorgepositioneerde installatie moet de plug met de maat 8x40mm worden gebruikt, omdat deze qua diameter en lengte ideaal is om maximale belastingen te garanderen. Indien daarentegen een onderdeel met een grotere materiaaldikte wordt gebruikt, bijvoorbeeld een houten bekleding van 20mm dikke massief houten platen, moet de schroeflengte langer worden gekozen, omdat met een schroef van 55mm lengte slechts 25mm van de schroefdraad in de plug zou doordringen, wat te klein is voor een veilige montage. Uitvoerige informatie over de keuze van de juiste schroefgrootte hebben wij voor u samengevat in de categorie plugschroeven.

Variant 2: Pluglengte voor doorsteekmontage

Pluglengte (in mm) = (schroeflengte (in mm) – Dikte van het bevestigingsdeel (in mm)) - (Ø schroef (in mm) * 3) + Dikte van het bevestigingsdeel (in mm)

Bij het plaatsen van een kunststofplaat met een dikte van 10mm moet de berekening van de pluglengte een beetje worden aangepast en ziet er als volgt uit.

Pluglengte (in mm) = (65mm - 10mm) - (6mm * 3) + 10mm -> 55mm - 18mm + 10mm -> 44mm

Gewoonlijk wordt de noodzakelijke schroefgrootte van tevoren bepaald aan de hand van het montageobject, omdat dit informatie geeft over de noodzakelijke lengte, afhankelijk van de dikte van het bevestigingsdeel en de diameter van de schroef, die op zijn beurt afhankelijk is van het totale gewicht van het bevestigingsdeel. In ons voorbeeld van montage door een gat moet de schroef langer worden gekozen, omdat 10mm van de schroefdraadlengte verloren gaat aan de dikte van het bevestigingsdeel. Met deze 10mm moet natuurlijk ook rekening gehouden worden bij het kiezen van de juiste plug, omdat zowel de plug als de schroeven ver genoeg in het montagevlak geschroefd moeten worden om voldoende steun in het vlak te krijgen. Dit resulteert in een theoretische schroeflengte van 6x65mm en een plug met een minimale afmeting van 8x50mm.

OPMERKING: De minimale lengte van een plug mag nooit worden onderscheden, omdat dit een nadelig effect heeft op het draagvermogen. Langere pluggen daarentegen kunnen zonder aarzelen worden gebruikt, maar de lengte van de schroeven moet dan groter zijn. Het voordeel van een grotere verankeringsdiepte van de plug in de montageondergrond is een hoger draagvermogen in termen van trek- en diagonale krachten.

Hoe verwijderd men pluggen uit de muur?

Een kunststofplug kan indien nodig eenvoudig worden verwijderd. Hiervoor moet de schroef vooraf volledig van de plug worden losgedraaid, anders zal het spreiden of knopen nog invloed hebben op de plug, die weer loskomt wanneer de schroef wordt losgedraaid. De plug kan dan meestal met een punttang uit het boorgat worden getrokken. Hiervoor is vaak een bepaalde inspanning nodig. Als het eruit trekken met de tang niet werkt, kun je een klein trucje gebruiken. Draai hiervoor de zojuist verwijderde schroef een beetje in de plug en gebruik de punttang als hefboom door de schroef met de tang in te sluiten en de schroef en plug met hefboomwerking tegen de muur te trekken. Er moet voor worden gezorgd dat de muur of het plafond niet wordt beschadigd door de tang. Een doek om het oppervlak te beschermen kan hier schade voorkomen.

Kunststofpluggen die in gipskartonplaten of gasbeton worden geschroefd, kunnen ook eenvoudig weer worden verwijderd met het hulpgereedschap waarmee ze in de ondergrond worden geschroefd door de draairichting tegen de klok in te veranderen. Pluggen die chemisch in de ondergrond worden gestoken, zijn daarentegen moeilijk te verwijderen, bijvoorbeeld door uit te boren.

Recycling van kunststofpluggen

Pluggen zijn gemaakt van verschillende kunststoffen, afhankelijk van de fabrikant. Normaal gesproken wordt polyamide (nylon) of polypropyleen gebruikt voor de productie van kunststof pluggen, die in principe zeer geschikt zijn voor de recyclingcyclus. Kunststofpluggen worden echter meestal pas na gebruik weggegooid, zodat ze meestal grofvuil bevatten van aanhangende gipsresten of boorstof, wat het scheiden van kunststoffen met geautomatiseerde processen in recyclingbedrijven bemoeilijkt. Zeer weinig pluggen die in de prullenbak of de gele zak worden weggegooid, kunnen daadwerkelijk schoon worden gescheiden en dus door regranulatie worden verwerkt tot nieuwe kunststof prefab onderdelen of recyclingplaten. Zelfs als de meeste kunststofpluggen thermisch worden gerecycled, d.w.z. warmte genereren door verbranding in verbrandingsinstallaties, is het zinvol om ze bij het plastic afval af te voeren, want elke plug, hoe klein ook, die kan worden gerecycled, bespaart waardevolle grondstoffen.

Voor verwijdering moeten de schroeven van de pluggen worden verwijderd en, indien mogelijk, moet grof vuil worden verwijderd om recycling te vergemakkelijken.