Boren & bits tegen de beste prijzen online kopen

Voor het Gaten boren voor montage van onze kunststofplaten bieden wij u boren in verschillende uitvoeringen. Van VHM-boren voor HPL platen tot geslepen HSS-boren in verschillende maten passend bij onze schroeven, klinknagels of afstandhouders van RVS.

Uw voordelen met boren & bits van S-Polytec
 1. We hebben boren van volhardmetaal voor perfecte gaten zonder uitbarstingen bij HPL-platen
 2. Onze HSS-boren zijn perfect voor onze kunststofplaten of Alu-composietplaten
 3. Voor onze gevelklinknagels uit aluminium bieden wij de juiste HSS-boren met een Ø van 5,1mm aan
 4. Koop onze hoogwaardige HSS-boren vanaf 1 boor of tegen lage staffelprijzen
 1. 1
 2. 2
 1. 1
 2. 2

Boren & Bits - Beste kwaliteit ✓ Duurzaam ✓ Made in Germany ✓

Alles voor montage met onze schroeven, klinknagels en muurbeugels

Kunststoffen kunnen zeer gemakkelijk bewerkt worden en daarom is het boren van kunststofplaten een van de meest voorkomende verwerkingsmethoden. Beginnend met gaten voor het aan elkaar schroeven van kunststof onderdelen, door gaten in wandborden die met afstandhouders aan de muur worden gemonteerd, tot vlakke bekleding van gevels en balkonomheiningen die door schroeven of klinken te bevestigen. Afhankelijk van het toepassingsgebied en de kunststof zijn verschillende boren nodig. Daarom bieden wij in onze onlineshop verschillende boren van verschillende legeringen en in verschillende diameters aan.

Onze volhardmetalen boren zijn het meest geschikt voor kunststoffen met zeer harde oppervlakken, zoals onze HPL-platen, omdat deze erg hard zijn en een speciale boorkopgeometrie hebben die voorkomt dat de decoroppervlakken tijdens het boren uitscheuren. Bij de montage moet echter ook onderscheid gemaakt worden tussen glijpunten en vaste punten, zodat verschillende boordiameters nodig zijn. Of de HPL-platen worden bevestigd met gevelschroeven, balkonschroeven of gevelklinknagels is niet van groot belang. Het boren van de bevestigingspunten in de onderconstructie kan echter weer andere boren vereisen en hierbij is het absoluut cruciaal of de montage gebeurt door middel van klinken of schroeven.

De HSS-boren die wij aanbieden in onze onlineshop zijn geschikt voor alle kunststoffen die wij aanbieden in onze online hop, met uitzondering van de HPL platen. Onze acrylglasplaten kunnen worden voorzien van gaten zodat ze als informatiebord aan de muur kunnen worden gemonteerd met onze RVS afstandhouders. Onze alu composietplaten kunnen ook perfect geboord worden met HSS-boren om ze te gebruiken als bewegwijzering of wandbekleding. Hetzelfde geldt voor onderconstructies van aluminium of staal. Er moet echter rekening worden gehouden met de diameter, die kan variëren afhankelijk van het bevestigingsmateriaal.

TIP: Welke boor voor welk montagemateriaal benodigd wordt hebben wij per product op een rij gezet.

HPL platen boren

HPL platen zijn zeer compacte, stijve platen die bestaan uit meerdere lagen papier gedrenkt in hars en onder zeer hoge druk op elkaar worden gedrukt om een stevige plaat te vormen. Daarom danken de platen hun afkorting HPL, die is afgeleid van de Engelse taal voor High Pressure Laminate. De hardheid van de platen vormt een bijzondere uitdaging bij het boren, omdat hiervoor ook boren van geschikte harde legeringen nodig zijn. Boren kan zeker met een conventionele HSS-boor, maar de levensduur van de zachtere boor is beduidend lager dan die van een hardmetalen boor.

Om ervoor te zorgen dat het boren van HPL-platen toch zonder problemen mogelijk is, hebben wij in onze onlineshop boren van volhardmetaal. Deze zijn door hun zeer hoge hardheid niet alleen ideaal voor het boren van de zeer harde decorplaten, maar hebben ook een speciale boorkopgeometrie die voorkomt dat de decoratieve oppervlakken breken of versplinteren aan de randen van het boorgat. Om te voorkomen dat de boor wegglijdt, zijn onze volhardmetalen boren ook voorzien van een zeer scherp centreerpunt. Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn verschillende gatafmetingen en geschikte boren vereist bij het boren van HPL-platen. Voor gevels en balkons wordt meestal een gat van 6mm gedefinieerd als het vaste punt en worden alle andere gaten in een plaat geboord met 8mm. De grotere glijpuntboringen zijn bedoeld om te voorkomen dat de plaat knikt in het geval van thermische uitzetting van de plaat en hebben voldoende ruimte voor uitzetting.

Als HPL-platen worden gebruikt voor het bekleden van gevels of als balkonboord, is een beperkingsvrije montage erg belangrijk. Let daarom ook op de informatie over het gebruikte montagemateriaal in betrekking tot het aanhaalmoment van schroeven of het gebruik van speciale mondstukken voor geklonken verbindingen.

 • Voor het boren vanaf het vaste punt van een HPL-plaat adviseren wij de VHM-boor in Ø 6,0mm
 • Voor het boren van de glijpunten van de HPL-plaat adviseren wij de VHM-boor in Ø 8,0mm
 • Bij balkonschroeven dient de onderconstructie te worden geboord met een HSS-boor Ø 6,0mm
 • Voor gevelklinknagels dient de onderconstructie te worden geboord met een HSS-boor Ø 5,1mm
 • Bij gevelschroeven op hout kan de onderconstructie voorgeboord worden

OPMERKING: Let bij het boren van HPL platen altijd op de montage instructies voor het beoogde gebruik.

Alu composietplaat boren

Alu composietplaten worden vervaardigd in een sandwich constructie en bestaan uit een kunststofkern van polyethyleen en buitenlagen van dun aluminium. Om deze reden wordt een boor voor metaal het beste aanbevolen voor het boren van alu composietplaten. Met onze geslepen HSS-G boren bieden wij u de juiste boren voor de meest voorkomende toepassingen van de populaire sandwichplaten. De scherpe boor glijdt gemakkelijk door de aluminium deklagen en transporteert ook de boorspanen van de PE-kern netjes naar buiten.

Als alu composietplaten worden gebruikt om balkonranden of gevels te bekleden, moet een boorgat in de plaat als vast punt worden gekozen. De overige gaten worden groter geboord als schuifpunten. Hoewel de schuifpunten gemaakt kunnen worden met een 8,0mm HSS boor of een 10,0mm HSS boor, is het voor de vaste punten belangrijk hoe de alu composietplaat worden bevestigd. Bij gevelschroeven op een houten onderconstructie, evenals bij onze balkonschroeven met M5-schroefdraad, moet het schuifpunt worden geboord met een boor van 6mm diameter. Als de bekledingsplatenechter met onze gevelklinknagels op een aluminium onderconstructie worden bevestigd, moeten de vaste punten worden geboord met de boor die bij de klinknagel past. Voor onze gevelklinknagels komt dit overeen met een boordiameter van 5,1mm. De onderconstructie zelf dient te worden geboord met dezelfde boormaat die wordt gebruikt voor de vaste punten. Uitzondering hierop zijn houten onderconstructies, omdat het hout niet per se voorgeboord hoeft te worden voor de gevelschroeven.

Alu composietplaten zijn erg populair in de reclametechniek voor gelabelde bedrijfsborden of reclameborden. In combinatie met onze hoogwaardige RVS afstandhouders zorgt dit voor een visueel aantrekkelijke advertentieplaats. Wandafstandhouders zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en diameters die, afhankelijk van de maat, gaten van verschillende afmetingen in de platen vereisen. Voor informatie over de boordiameter verwijzen wij u naar de betreffende productbeschrijving van onze afstandhouders.

 • Voor het klinken van alu-composietplaten onderling adviseren wij de HSS-boor in Ø 5,1mm
 • Voor het boren vanaf het vaste punt van een alu-composietplaat adviseren wij de HSS boor in Ø 6,0mm
 • Voor het boren van de schuifpunten van de alu-composietplaat adviseren wij de HSS boor in Ø 8,0mm
 • Bij balkonschroeven dient de onderconstructie te worden geboord met een HSS-boor Ø 6,0mm
 • Voor gevelklinknagels dient de onderconstructie te worden geboord met een HSS-boor Ø 5,1mm
 • Voor wandmontage met afstandhouders adviseren wij HSS-boren geschikt voor de wandhouder

OPMERKING: Als alu composietplaten worden gebruikt als bekledingsplaten, is het absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de montage vrij is van beperkingen.

Kunststofplaten boren

Het boren van kunststof platen is niet bijzonder moeilijk en kan worden uitgevoerd met eenvoudige boren van conventioneel gereedschapsstaal. Geslepen HSS-boren, zoals we ze in onze online shop aanbieden, zijn echter de betere keuze, omdat deze niet alleen worden gekenmerkt door hun zelfcentrerende boor, maar ook geslepen snijkanten hebben, waardoor het gat er aanzienlijk beter uitziet ten opzichte van de boorgatranden. bijdragen. Door de draaiing van de spiraal wordt de spaan goed getransporteerd. Vooral bij zachte kunststoffen zoals polyethyleen of polystyreen, die aanzienlijk lagere snelheden vereisen, vermindert dit het smelten van de spaan met de boor of de randen van het boorgat aanzienlijk.

Het boren van broze, harde kunststoffen zoals acrylglas of polypropyleen kan ook heel goed worden uitgevoerd met een HSS-G boor, maar ook hier dient weer gelet te worden op een laag toerental en de druk op de boor dient zeer laag te zijn, om te voorkomen dat de randen van het boorgat breken of de plaat breekt. Een volhardmetalen boor kan er in belangrijke mate toe bijdragen dat de boorgatranden uiterst nauwkeurig zijn. Door de langwerpige draaiing van de spiraal wordt de spaan nog beter verwijderd dan bij een HSS boor. Bovendien zorgt de helixhoek voor een effectievere koeling van de boor en het gat zelf, wat het risico op het samenvoegen van de spaan door overmatige warmteontwikkeling verder verkleint. Bij brosse kunststoffen met een hoge oppervlaktehardheid dient echter te worden opgemerkt dat deze stevig op een vlakke ondergrond moeten liggen om te voorkomen dat de kunststofplaat gaat fladderen of trillen. Anders kan de plaat breken.

Niet alleen de keuze van de boor is bepalend voor het later beoogde gebruik, maar ook de diameter van de boring. Afhankelijk van het feit of de gaten voor later schroeven of montage moeten worden gebruikt, als geperforeerde plaat voor afdekkingen met koelluchtcirculatie of puur om optische redenen, kan de keuze van de juiste boormaat doorslaggevend zijn. Voor klinken moet de boor altijd een tot twee tiende millimeter groter zijn dan de blindklinkhuls. Afhankelijk van de thermische uitzetting van de kunststof en het type installatie, moet er ook op worden gelet of een dwangvrije installatie met vaste en glijdende punten vereist is. Bij montage met afstandhouders moet de boor groot genoeg zijn om het deksel door het gat in de huls te schroeven of te steken, maar klein genoeg om het gat nog volledig door het deksel te bedekken.

 • Voor onze afstandhouders, schroeven en klinknagels bieden wij boren in de juiste diameters aan
 • VHM-boren zijn ideaal voor brosse kunststoffen, maar ook HSS boren zijn zeer geschikt
 • Voor klinken moet de boor altijd 0,1mm - 0,2mm groter zijn dan de klinknagelhuls
 • Bij het boren in kunststof met HSS-boren moet het toerental altijd zeer laag zijn
 • HSS-G-boren zijn zelf centrerend - het is niet nodig om zachte kunststoffen voor te ponsen
 • Zorg bij het boren in kunststof voor een stevige ondergrond om te voorkomen dat de plaat breekt

HSS of VHM – Wat is het verschil?

Boren van volhardmetaal (VHM)

VHM Volhardmetaal verschilt in principe niet in ontwerp van HSS-boren. Omdat we de boren echter speciaal hebben ontwikkeld voor het boren van onze HPL-platen, hebben onze VHM-boren een andere geometrie voor de boorkop, die ook is uitgerust met een zeer fijn en extreem scherp centreerpunt om ervoor te zorgen dat de harde oppervlakken schoon en nauwkeurig zijn. om door te kunnen boren zonder angst voor wegglijden of versplintering aan de boorgatranden. Zoals gebruikelijk bij boren van volhardmetaal, kenmerken onze speciale boren met lange vormige spiraal zich door een zeer goede spaanafvoer, wat ook een voordeel is bij zachtere of brosse kunststoffen en zeer korte spanen oplevert.

Boren van volhardmetaal worden gekenmerkt door een enorme levensduur die met conventionele HSS-boren niet haalbaar is. De hogere stijfheid maakt een hogere voedingssnelheid mogelijk zonder de zeer lange levensduur negatief te beïnvloeden. Er zijn aanzienlijk kortere werktijden mogelijk dankzij hogere snijsnelheden, wat uiteindelijk resulteert in een prijsvoordeel, zeker bij veel gaten.

  Voor- en nadelen van een HSS-boor:
 • VHM-boren kenmerken zich door een zeer hoge slijtvastheid
 • Met VHM-boren zijn hogere snelheden mogelijk in vergelijking met HSS-boren
 • VHM-boren overtuigen door hun zeer goede centreer- en leidingseigenschappen
 • Zelfs bij taaie materialen, korte spanen die zeer goed worden verwijderd
 • VHM is geschikt voor zeer harde materialen zoals RVS, glas of porselein
 • Volhardmetalen boren zijn vrij duur in vergelijking met HSS-boren
 • VHM-boren zijn broos en slaggevoelig vanwege hun zeer hoge hardheid
 • VHM-boren zijn minder goed bestand tegen trillingen tijdens het boren

Boor gemaakt van hoogwaardig snijstaal (HSS)

HSS-boren behoren ook tot de snijgereedschappen, maar worden vooral gebruikt voor metaalbewerking. De afkorting HSS is afgeleid van de Engelse naam High Speed Steel. Het is een hoog legering gereedschapsstaal, dat in het Duits ook wel snelstaal of hoogwaardig snijstaal wordt genoemd. In vergelijking met een boor van volhardmetaal is deze legering zachter en daardoor minder gevoelig voor trillingen of stoten, maar slechts in beperkte mate geschikt voor hogere snijsnelheden op zeer harde materialen.

Opgemerkt moet worden dat bij het boren van metalen de snelheid moet worden verlaagd naarmate de diameter van het boorgat toeneemt. Hoewel bij zeer kleine boordiameters hogere snelheden kunnen worden gekozen, is het bij dikkere boren erg belangrijk om langzamer te boren zodat de boor niet doorbrandt. De druk op de boorpunt moet ook extreem laag zijn om voortijdige slijtage tegen te gaan. Koelmiddelen (bijv. Boorpasta, snijolie of koelsmeermiddel) kunnen de levensduur van een HSS-boor aanzienlijk verlengen. Bij het boren in kunststof moet het toerental sowieso altijd aanzienlijk worden verlaagd. Dit voorkomt dat de boor te veel opwarmt en dat de boorspaan versmelt met het boorgat.

HSS-boren zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en slijpingen, ongeacht de boordiameter. De meest voorkomende typen zijn HSS-R-boren, HSS-G-boren en HSS-E-type boren. HSS-R boren van gewalst staal zijn de goedkoopste variant, die zich kenmerken door een eenvoudigere kwaliteit, goede spaanafvoer en hoge breeksterkte. HSS-G-boren zijn geslepen boren die uit één stuk worden gefreesd en gehard en door de boorkopgeometrie zelfcentrerend zijn. Dit maakt een hogere nauwkeurigheid en nauwkeuriger boren mogelijk dan met een eenvoudige HSS-R-boormachine. Daarnaast hebben HSS-G boren een langere levensduur dan de goedkopere gewalste HSS boren. De essentiële eigenschappen van HSS-E boren zijn vergelijkbaar met HSS-G boren, maar de kobaltlegering resulteert in een hogere hardheid en verbeterde hittebestendigheid. Dit betekent dat onder meer materialen met een zeer hoge sterkte, zoals RVS, kunnen worden verwerkt. In onze onlineshop bieden wij u alleen hoogwaardige, geslepen HSS-boren aan, die het ideale ontwerp zijn voor onze kunststofplaten. Met name de goede spaanafvoer en de zelfcentrerende boor zijn belangrijke eigenschappen voor zachte materialen, waaronder de meeste kunststoffen. De geslepen snijkant en de scherpe boorkop snijden uitstekend door de kunststoffen en zorgen voor zeer precieze boringen en boorgatkanten, die alleen worden overtroffen door onze speciale boor van volhardmetaal.

  Voor- en nadelen van een HSS-boor:
 • 3 toy 4 keer hogere snijsnelheid in vergelijking met gereedschapsstaal
 • HSS-boren kenmerken zich door een goede spaanafvoer
 • Boren gemaakt van snelstaal zijn veel goedkoper dan VHM-boren
 • Dankzij de scherp snijden is hij ook uiterst geschikt voor aluminium of kunststof
 • HSS-boren zijn geschikt voor boringen waar stoten en trillingen optreden
 • HSS-boren slijten hardere materialen sneller dan volhardmetaal
 • Sneller verlies van scherpte van de snijkanten dan bij VHM-boren

Verzorging en opslag van boren, bits & Co

Normaal gesproken zijn boren uiterst onderhoudsvriendelijk. Wel is het zinvol om de boor na gebruik altijd een beetje schoon te maken. Het oliën van de boor kan ook een positief effect hebben op de levensduur. Idealiter worden deze in een kleine doos bewaard, zodat de boren altijd onberispelijk en scherp blijven,

Vooral bij de harde boren van volhardmetaal is het erg belangrijk dat ze in de meegeleverde transportkoffer worden bewaard, omdat de boren stootgevoelig zijn en tijdens het transport kunnen beschadigen door botsing met andere boren.

Het wegdoen van oude boren

Boren zijn gemaakt van hoogwaardige staallegeringen en kunnen gemakkelijk worden gerecycled door ze te smelten. Gooi oude, botte boren dus niet achteloos weg, maar breng ze naar het recyclingcentrum, waar de boren gesorteerd en gerecycled worden op hardmetaal of snelheidsstaal. Dit is de enige manier om waardevolle middelen te besparen die nodig zijn voor de productie van gereedschappen, boren en frezen van volhardmetaal of HSS. Als u meerdere boren heeft verzameld, is er ook een groot aantal online verkopers die metaalschroot tegen eerlijke voorwaarden inkopen.