Weerbestendige kunststofplaten in snede kopen

Kunststofplaten voor het buitenbereik zijn aan veel eisen onderworpen. Ze hoeven niet alleen UV- en weerbestendig te zijn, maar ook de buitentemperatuur en weeromstandigheden langdurig standhouden. Goed dat wij een grootte keuze aan weerbestendige kunststofplaten hebben.

Uw voordelen bij onze weerbestendige kunststofplaten
 1. Wij bieden u weerbestendige kunststofplaten voor bijna alle toepassingen in het buitenbereik
 2. Wij hebben ook transparante, getinte of voedselveilige kunststofplaten
 3. Wij bieden een omvangrijke keuze aan diktes, kleuren en formaten in snede

Kunststofplaten voor het buitengebruik

Weerbestendige kunststoffen – voor elke behoefte de passende plaat

Bijna geen enkel materiaal kan zo gemakkelijk worden verwerkt als kunststof. Van eenvoudig snijden tot buigen tot thermische vervorming, er zijn bijna geen grenzen aan de vorm van thermoplasten, die bijna volledig onze kunststofplaten omvatten. De eenvoudige verwerking en de verschillende eigenschappen van de verschillende kunststoffen dragen ertoe bij dat kunststoffen buiten niet achterwege kunnen blijven. Van rollen en grepen op de ketelgrill tot tuingereedschap, meubels en speelgoed, maar ook zwembaden, terrasplanken of terrasoverkappingen. Weerbestendig kunststof wordt op elke manier gebruikt in elke tuin en op elk balkon.

Vooral in de bouwsector is kunststof niet meer weg te denken, omdat het prijswaardig, licht en duurzaam is. Van raamprofielen van hard-PVC tot transparante dakbedekking van terrassen en carports tot complete gevelbekleding, voor elk doel is een passend kunststofplaat beschikbaar.

Het grote aantal mogelijke toepassingen draagt ertoe bij dat er een hele reeks kunststoffen en nog meer kunststofplaten in diverse uitvoeringen op de markt verkrijgbaar zijn. Uiteraard vindt u in onze onlineshop een omvangrijk assortiment voor bijna alle denkbare toepassingsgebieden. Transparant of ondoorzichtig (opaak), moeilijk ontvlambaar of buigstijf, gesneden of als standaardplaat – bij ons kunt u altijd weerbestendige kunststofplaten tegen de best mogelijke prijs kopen.

Typische toepassing voor weerbestendige kunststofplaten

Er is eigenlijk geen industrie die volledig zonder plastic kan. Naast de specifieke eisen voor kunststoffen, zijn de meeste branches ook afhankelijk van weerbestendige eigenschappen. Van de bouwsector tot de auto-industrie tot de fabrikanten van speeltoestellen, kunststof wordt bijna overal gebruikt waar een ander materiaal te duur of te complex is om te verwerken. Het lage gewicht en de hoge duurzaamheid in vergelijking met de meeste andere materialen (bijv. Hout, staal, aluminium, glas etc.) is vaak een belangrijke reden waarom er gekozen wordt voor weerbestendig kunststof.

 1. Acrylglas en Polycarbonaatplaten worden als gewichtssparende glasvervanging voor terrasoverkappingen gebruikt
 2. UV-bestendige kunststofplaten zijn geschikt als privacyscherm voor balkonranden of gevelbekleding
 3. Uit weerbestendige kunststoffen worden duurzame terrasmeubelen en raamprofielen gemaakt
 4. In de autobranche worden UV-bestendige kunststoffen gebruikt voor carrosseriedelen en in het interieur
 5. en veel meer

Ons standaard-leverprogramma voor kunststofplaten

 1. HPL platen in verschillende kleuren, decors en diktes in snede
 2. Acrylglasplaten in transparant, kleur getint of opaal in diverse diktes in snede
 3. Polycarbonaatplaten in transparant of grijs getint in diversen diktes in snede
 4. Alu composietplaten in verschillende kleuren en decors in snede
 5. PE-platen zwart in UV-gestabiliseerde uitvoering in diverse diktes in snede
 6. PVC-platen in UV- gestabiliseerde uitvoering in diverse kleuren en diktes in een standaardformaat
 7. ASA/ABS platen met eenzijdig generfde ASA-oppervlakte in zwart of grijs in snede
 8. DecoVitas decorplaten in hoogglanzend wit met of zonder zelfklevend in snede
 9. PTFE platen in diversen standaardformaten of in snede in vele diktes

Ons uitgebreid leveringsprogramma op aanvraag

 1. Acrylglasplaten in snede tot maximaal 3050mm x 2050mm in verschillende uitvoeringen
 2. Polycarbonaatplaten in snede tot maximaal 3050mm x 2050mm in verschillende uitvoeringen
 3. HPL platen in snede tot 3050mm x 1300mm in diversen kleuren, decor of diktes
 4. Alu composietplaten in snede tot 3050 x 1500mm in diversen kleuren
 5. en veel meer

Opmerking: Houd er rekening mee Op verzoek kunnen wij u op elk moment informatie geven over een mogelijke leverdatum. De verzendkosten zijn afhankelijk van de specifieke eisen met betrekking tot de grootte en het totale gewicht van een bestelling.

Eisen aan weerbestendige kunststofplaten

Kunststofplaten die permanent buitenshuis worden gebruikt, moeten aan een hele reeks eisen voldoen. Naast de bestendigheid tegen UV-straling omvat dit ook de weerbestendigheid of de lichtechtheid van een kunststof. Vaak moet er rekening worden gehouden met andere factoren die afhankelijk zijn van verwering. Deze weersinvloeden kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het specifieke doel of de locatie en het land. In individuele gevallen moet daarom altijd gecontroleerd worden of de gewenste kunststof aan de omgevingsomstandigheden kan voldoen of dat een andere kunststofplaat beter geschikt is voor het gewenste gebruik.

Indien een kunststof plaat niet of onvoldoende voldoet aan de noodzakelijke eisen voor de omgevingsomstandigheden, kan dit leiden tot vroegtijdige veroudering van de kunststof. Dit kan bijvoorbeeld merkbaar zijn doordat de kleuren verbleken of door de mate van glans vermindering, en kan ook leiden tot veranderingen in de mechanische eigenschappen. In het ergste geval kunnen aanhoudende UV-straling of weersinvloeden leiden tot het falen van het materiaal.

Weersechtheid van kunststoffen

Weersbestendigheid evalueert veranderingen in eigenschappen zoals kleur, glansgraad of mechanische sterkte en elasticiteit als gevolg van verwering. Hier komt de term verweringsstabiliteit vandaan, die in tegenstelling tot lichtechtheid (lichtstabiliteit) niet alleen rekening houdt met de veranderingen veroorzaakt door de werking van lichtstralen. Als het gaat om weerbestendigheid, spelen invloeden die worden veroorzaakt door bepaalde weersituaties ook een belangrijke rol in de louter blootstellingstest. Deze factoren zijn onder meer hoge en lage temperaturen waaraan de kunststofplaat moet worden blootgesteld. Hoe sterk en snel de temperatuurschommelingen blijken te zijn, kan van cruciaal belang zijn bij het kiezen van een geschikte kunststof.

Regen of mist en het bijbehorende vocht, evenals de mechanische belasting veroorzaakt door hagelbuien, hevige regen of wind, zijn ook factoren die worden veroorzaakt door weersomstandigheden en die van invloed zijn op de beoordeling van de weersbestendigheid.

  Factoren van de weerbestendigheid
 • Temperaturen en temperatuurschommelingen
 • Duur en intensiteit van lichtinvloed
 • Vochtigheid (bijv. regen, mist)
 • UV-straling (UV-A, UV-B, UV-C)
 • mechanische belasting (Hagelstorm, sterke regen, Wind)

Weersinvloedenbestendigheid van kunststoffen

Weersinvloedenbestendigheid wordt vaak gebruikt als een term voor weerbestendigheid. Naast algemene weersinvloeden moet de weerbestendigheid van kunststoffen echter ook rekening houden met enkele andere factoren die niet door het weer worden beïnvloed. De evaluatie van de weerbestendigheid in combinatie met de evaluatie van de UV-bestendigheid levert echter al voldoende informatie op over de Weersinvloedenbestendigheid van een kunststof.

Naast de algemene weersinvloeden, evalueert de weerbestendigheid ook omgevingsinvloeden zoals atmosferisch zuurstofgehalte, ozonverontreiniging, relatieve vochtigheid, effectieve UV-straling en milieuvervuiling in de lucht door zwaveldioxide of stikstofoxiden. Elk van deze evaluatiecriteria kan sterk verschillen van regio tot regio en bijdragen tot de vroegtijdige veroudering van een kunststof. In de Sahara-woestijn zijn hoge temperatuurschommelingen tussen dag en nacht te verwachten. Bovendien moet de UV-straling van zonlicht als zeer hoog worden beoordeeld, maar de relatieve luchtvochtigheid moet daar vanwege het woestijnklimaat als zeer laag worden geclassificeerd. In Duitsland (en de meeste Europese lidstaten) is het klimaat daarentegen vrij mild en is de luchtvochtigheid aanzienlijk hoger. De luchtverontreiniging door het wegverkeer en de industrie is ook aanzienlijk hoger in bevolkte regio's dan in minder bevolkte regio's.

  Factoren van de weersinvloedenbestendigheid
 • Weerinvloeden
 • relatieve luchtvochtigheid
 • UV-straling (UV-A, UV-B, UV-C)
 • zuurstofaandeel in de lucht
 • Ozon belasting
 • Luchtvervuiling

In principe zijn kunststofplaten met een kleinere dikte minder veerkrachtig ten aanzien van omgevingsinvloeden in verband met mechanische belasting dan kunststofplaten van hetzelfde materiaal met een hogere dikte.

Lichtechtheid van kunststofplaten

De lichtechtheid is in de eerste plaats niet afhankelijk van het type kunststof, maar geeft informatie over de weerstand of lichtechtheid van kleuren onder invloed van helderheid. Licht in welke vorm dan ook, maar vooral zonlicht met een hoog aandeel UV-licht, wordt geabsorbeerd door oppervlakken en leidt tot kleurveranderingen. Dit komt in de regel tot uiting in het vervagen van de kleuren, daarom staat het vaak synoniem voor kleurstabiliteit.

In wezen is er geen volledige lichtechtheid. Elke kleur verliest intensiteit onder de directe of indirecte invloed van licht. Tint, kleurverzadiging, kleurhelderheid en materiaaleigenschappen zijn ook belangrijke factoren voor lichtbestendigheid. Hoe sterk de mate van kleurverandering is en hoe snel het vervagen of vergelen vordert, is afhankelijk van de hoeveelheid licht, de duur van de lichtinval en het aandeel UV-stralen.

Als maatstaaf om de lichtechtheid te bepalen, wordt de wolschaal (of blauwemaatstaaf) als meest gebruikte methode gebruikt. Deze schaal varieert van een waarde van 1 voor zeer lage lichtechtheid tot een waarde van 8 voor uitstekende lichtechtheid.

  Wolschaal als norm voor lichtechtheid
 • WS 1 - zeer geringe lichtechtheid
 • WS 2 - geringe lichtechtheid
 • WS 3 - matige lichtechtheid
 • WS 4 – best goede lichtechtheid
 • WS 5 - goede lichtechtheid
 • WS 6 – zeer goede lichtechtheid
 • WS 7 – voortreffelijke lichtechtheid
 • WS 8 - uitstekende lichtechtheid

UV-bestendigheid van kunststofplaten

UV-bestendig zijn materialen die probleemloos kunnen worden blootgesteld aan UV-straling (ultraviolette straling) zonder het uiterlijk of de mechanische eigenschappen te beïnvloeden. De UV-bestendigheid voorkomt kleurveranderingen (verkleuring, verbleking of vergeling), evenals verbrossing of barsten van het materiaal. Daarnaast draagt de UV-bestendigheid bij aan het feit dat UV-straling niet leidt tot verminderde elasticiteit, sterkte en hardheid van het materiaal.

UV-stralen hebben golflengtes van minder dan 380nm en zijn hierdoor voor het menselijk oog niet te zien. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Ultraviolette straling tussen UV-A, UV-B en UV-C stralen, die verschillende korte golflengtes hebben. Hoe lager of korter de golflengte, hoe meer energie de straling op het oppervlak heeft.

  Golflengten van stralen
 • Zichtbaar Licht - ca. van 400nm tot ca. 780nm
 • UV-A stralen - van 315nm tot 380nm
 • UV-A stralen - van 280nm tot 315nm
 • UV-A stralen - van 100nm tot 280nm
 • Röntgenstralen - ca. van 0,01nm tot ca. 10nm

Vooral kunststoffen, als onderdeel van de organische chemie, zijn bijzonder gevoelig voor ultraviolette straling en kunnen daarom niet zonder aarzelen in het buitenbereik worden gebruikt. Daglicht, vooral zonlicht, bevat veel UV-straling en leidt tot Photo-Oxidation in kunststoffen. Dit proces creëert zogenaamde radicalen die het kunststofoppervlak aantasten. De hoofdketens van het polymeer worden door de radicalen opgebroken en verschillende polaire verbindingen, zoals peroxiden, worden erin verwerkt. Simpel gezegd: de energetische straling veroorzaakt een afbraak op moleculair niveau en resulteert in de vorming van microscopisch kleine scheurtjes. Door deze microscheurtjes dringt de UV-straling verder door in de binnenkant van het materiaal en verslechtert zo de mechanische veerkracht en de chemische eigenschappen van het materiaal duurzaam en onomkeerbaar.

Dit geldt echter niet voor alle kunststoffen, wat betekent dat er ook kunststofsoorten verkrijgbaar zijn die door hun chemische samenstelling een goede UV-bestendigheid hebben. Deze kunststoffen worden UV-bestendig genoemd. De energieke korte golf straling houdt niet op bij UV-bestendige of kunstmatig UV-gestabiliseerde kunststoffen, zodat ook deze onder invloed van UV-straling na verloop van tijd worden aangetast. Dergelijke kunststoffen zijn echter aanzienlijk resistenter en zijn aanzienlijk langer bestand tegen straling dan kunststoffen zonder UV-bestendigheid. Deze kunststoffen zijn bijvoorbeeld acrylglas of PTFE.

  UV-bestendige kunststoffen (en handelsnamen)
 • Polymethylmethacrylaat (PMMA, Acrylglas, Plexiglas, Setacryl, enz.)
 • Polytetrafluorethyleen (PTFE, Teflon, Dyneon, Gore-Tex, enz.)
 • Acrylonitril-styreen-acrylaat-copolymeer (ASA, Polyformage Plus, Luran S, Centrex, Rhodapas, enz.)

Om de weerstand tegen UV-straling te verhogen in het geval van kunststoffen die anders vrij laag of matig UV-bestendig zijn, worden granulaten toegevoegd. In de meeste gevallen is het actief roet, dat als UV-absorbers de invallende energiestraling absorbeert en omzet in warmte. Met een kleine hoeveelheidsverhouding van ongeveer 2% tot 4% in totaal worden de basiseigenschappen van het kunststof niet aangetast, zodat een UV-gestabiliseerde kunststofplaat door actiefroet dezelfde eigenschappen heeft als een ongestabiliseerd type.

  Voorbeelden voor UV-gestabiliseerde kunststoffen
 • Polyethyleenplaten bijv. HDPE in zwart door het toevoegen van actiefroet
 • Raamprofielen van harde-PVC-platen door het toevoegen van Titaandioxide
 • Breukbestendige kunststofbeglazing van polycarbonaat door toevoeging van benzofenonen
 • Reserveafdekkingen van SUV's van polystyreen (HIPS) worden UV-stabiel door toevoeging van actiefroet
 • en veel meer

Naast de daadwerkelijke UV-absorbers om de UV-bestendigheid te verbeteren, worden vaak andere additieven toegevoegd om de algemene weersinvloedbestendigheid te verbeteren. Dit kunnen bijvoorbeeld antioxidanten zijn voor warmtestabilisatie, omdat ook hoge temperaturen een versnellend effect hebben op het verouderingsproces die veroorzaakt wordt door UV-straling.

Vorstbestendigheid van Kunststoffen

De buitentemperaturen op onze breedtegraden kunnen ook dalen tot onder het vriespunt. Daarom moet u bij het kiezen van de geschikte kunststof altijd controleren of de vorstbestendigheid moet worden gegarandeerd voor het beoogde gebruik. De meeste kunststoffen zijn ook geschikt voor vriestemperaturen, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor gebruik buitenshuis. Zelfs met weerbestendige kunststoffen is het niet altijd gegarandeerd dat het temperatuurbereik voldoende sterk is in het minusbereik. Het beste voorbeeld hiervoor zijn ASA/ABS platen, waarbij het temperatuurbereik van -10°C al tot +90°C voldoende is.

In het geval dat een kunststof product de winter niet buitenshuis hoeft door te brengen, zoals tuinmeubelen of kinderspeelgoed in de zandbak, kan de vorstbestendigheid van de kunststof zeker worden verwaarloosd. Er zijn echter ook toepassingen waarbij voor gebruik moet worden gecontroleerd of de temperatuurbestendigheid voldoende is voor de regionaal typische temperaturen.

  Voorbeelden van toepassingen kunststoffen voor langdurig buitengebruik
 • Terrasoverkapping van transparant of getint polycarbonaat (of Acrylglas)
 • Kunststofpijpen, Kunststofdakgoten of kunststofprofielen voor ramen en daken van PVC-U
 • Gevel- en muurverkleding met alu composietplaten, HPL gevelplaten of ook decorplaten
 • Carrosseriecomponenten van kunststof op auto's, vrachtwagens, bussen en treinen, maar ook in het luchtverkeer
 • Borden en informatieborden van kunststof of kunststofcomposietmaterialen (Alu composietplaten)
 • en veel meer

Hittebestendigheid van kunststoffen

De hittebestendigheid van kunststoffen verwijst niet alleen naar de daadwerkelijke opwarming door de omgevingstemperaturen, die zelfs in dit land in de zomer boven de 40°C kunnen komen. Deze temperaturen worden door alle kunststoffen gemakkelijk weerstaan. Zelfs het minder hittebestendige polystyreen (HIPS) of polyvinylchloride (hard PVC of PVC-U) zou nog steeds veilig kunnen worden gebruikt bij dergelijke temperaturen.

De opwarming door zonnestraling moet veel meer worden overwogen dan de heersende buitentemperaturen zelf, ook de kleur van een kunststofplaat speelt een doorslaggevende rol. Hoe donkerder een oppervlak, hoe hoger de absorptie van zonnestraling. Dit resulteert op zijn beurt in een hogere oppervlakteverwarming. Vooral bij zeer donkere grijstinten, zoals antraciet of ook bij zwartgetinte, kan de verwarming van de kunststof oppervlakken veel hoger zijn dan de omgevingsluchttemperatuur.

Andere factoren die van invloed zijn op de mate waarin een oppervlak door zonlicht opwarmt, zijn onder andere het glansniveau van een kunststof, de oppervlaktestructuur of de thermische geleidbaarheid van het materiaal. De doorschijnendheid draagt ook bij aan de verwarmingsfactor. Hoe doorzichtiger een kunststof is, hoe minder het effectief opwarmt door zonnestraling.

  Factoren die van invloed zijn op oppervlakteverwarming
 • Mate van absorptie van de oppervlakken
 • Emissiviteit van het oppervlak (reflectie)
 • Structurele eigenschappen van de oppervlakken
 • Warmtegeleiding van het materiaal
 • Koelende omgevingsfactoren (wind, regen, etc.)

Voor veel kunststoffen die buitenshuis worden gebruikt, voorkomen warmtestabilisatoren in de vorm van additieven als toevoeging tijdens de productie afbraak bij hogere verwerkingstemperaturen.

Warmte uitzetting van kunststofplaten voor het buitenbereik

Naast de daadwerkelijke langdurigegebruikstemperatuur waaraan een kunststof kan worden blootgesteld, is de warmteuitzetting van een kunststofplaat soms cruciaal voor een goede montage. Vooral bij grote gevels of terrasoverkappingen moet rekening worden gehouden met de mogelijke maatveranderingen door temperatuurschommelingen. Bij HPL platen voor balkonbekleding of als gevelbekleding gebeurt dit bijvoorbeeld door een probleemloze installatie met vaste punten en zwevende punten.

De mate waarin een kunststof plaat uitzet, hangt voornamelijk af van de warmteuitzettingscoëfficiënt van de betreffende kunststof. De specifieke heersende temperatuur en de grootte van het oppervlak moeten ook in aanmerking worden genomen bij het berekenen van de lineaireuitzetting vanwege het effect van warmte. De karakteristieke waarde van de specifieke uitzettingscoëfficiënt is onderworpen aan een nauwkeurig gedefinieerde meetmethode bij kamertemperatuur (20°C), die onder meer wordt gedefinieerd in DIN 52328 - "Bepaling van de gemiddelde thermische uitzettingscoëfficiënt".

Acrylglas in transparante uitvoering heeft bijvoorbeeld een lineaire langeuitzettingscoëfficiënt van 0,065mm/m/°C. Dit betekent dat een kunststofplaat met de basisafmeting van 1m x 1m zowel 0,065mm in de lengte, als ook in de breedte uitzet, als de temperaturen om 1 graden celsius over de genormeerde testtemperatuur van 20°C is. Bij een buitentemperatuur van 25°C is de lengte uitzetting bij ons voorbeeld al biji 0,325mm.

  Factoren voor het berekenen van thermische uitzetting
 • Warmteuitzettingcoëffficiënt van het kunststof
 • Temperatuur om de warmteuitzetting te bepalen
 • Afmeting van de kunststofplaat
 • Dikte van de kunststofplaat

OPMERKING: Het is niet ongebruikelijk dat de lineaire uitzettingscoëfficiënt of de thermische uitzettingscoëfficiënt wordt gegeven in millimeters per Kelvin. Zelfs integere waarden met een negatieve macht van tien zijn niet ongebruikelijk in de datasheets onder de thermische eigenschappen voor de lineaire expansie. Mogelijk moeten hier de temperatuureenheden en/of lengte-eenheden worden omgerekend om een mogelijke lengtevergroting bij een bepaalde temperatuur te bepalen.

Temperatuurtoepassingsgebieden van kunststofplaten voor gebruik buitenshuis

Niet elk kunststof kan even goed worden gebruikt als het gaat om blootstelling aan lage of hoge temperaturen. Vooral bij warmte is het temperatuurbereik voor kunststoffen meestal 100°C voordat de kunststof plaat begint te verzachten. We hebben het gebruiksbereik van onze weerbestendige kunststofplaten samengevat in een kleine overzichtstabel.