Balkonschroeven (roestvrij staal) voordelig online kopen

Naar de montage van onze kunststofplaten als balkonbekleding of zichtbescherming op een metalen-onderconstructie, bieden wij u hoogwaardige balkonschroeven van roestvrijstaal in verschillende uitvoeringen.

Uw voordelen bij balkonschroeven van S-Polytec
 1. Onze balkonschroeven zijn verkrijgbaar met of zonder geverfde kop
 2. Al onze balkonschroeven zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal
 3. De geverfde kop is exact afgestemd op de kleur en glansgraad van onze HPL platen in RAL
 4. Koop balkonschroeven in de vereiste hoeveelheid – al vanaf een schroef

Balkonschroeven - Made in Germany ✓ Roestvrij ✓ M5 schroefdraad ✓

Balkonschroeven - meer dan alleen schroeven met schroefdraad

Balkonschroeven zijn in principe niets anders dan schroefdraadschroeven met zelfborgende dopmoeren. De schroeven hebben hun naam te danken aan hun hoofddoel - de constructie van balkonbekleding en balkonschermen. Voor dit speciale toepassingsgebied gelden speciale eisen voor het plaatmateriaal. De platen moeten UV-bestendig en weerbestendig zijn en tevens voldoen aan de ETB-richtlijn. Onze HPL platen in diverse kleuren voldoen aan deze eisen. Daarom laten wij ook onze balkonschroeven speciaal voor onze HPL platen produceren. Wij bieden deze niet alleen in verschillende kleuren aan die bij de HPL platen passen, maar ook zonder geverfde schroefkoppen. Bovendien zijn onze balkonschroeven verkrijgbaar in verschillende lengtes, waarbij de maataanduiding betrekking heeft op de schroefdraadlengte van de schroeven en van invloed is op het minimale en maximale klembereik. Naast de kopgecoate schroef zijn ook een zelfklevende polyschijf, een sluitring, een veerring en een dopmoer bij de levering van een schroef inbegrepen. Afgezien van de zelfklevende kunststof ring zijn alle afzonderlijke onderdelen van onze balkonschroeven gemaakt van een zeer hoogwaardige roestvrijstalen legering om u de best mogelijke kwaliteit te bieden.

Balkonschroeven vormen de verbinding tussen de gevelplaten en onderconstructie en helpen ervoor te zorgen dat de balkonbekleding effectief is tegen vallen. Dit betekent dat er ook aandacht moet worden besteed aan de veiligheid van de schroeven, zodat ze niet vanzelf losraken na verloop van tijd. Daarom zijn onze balkonschroeven dubbel beveiligd tegen zelfontlading. Een speciale schroefborglak op de schroefdraad moet voorkomen dat de dopmoer loskomt. Een RVS-veerring die tussen de dopmoer en de ring wordt gebruikt, draagt ook bij aan de veiligheid en voorkomt opnieuw dat de dopmoer loskomt door stoten of trillingen van de balkonbekleding.

TIP: Zorg er altijd voor dat het vereiste klembereik binnen het vereiste klembereik ligt op basis van de dikte van de plaat en de dikte van het onderconstructiemateriaal.

Wanneer u uw balkonschroeven bij ons koopt, profiteert u op verschillende manieren. Niet alleen bieden wij u aantrekkelijke staffelprijzen met een mogelijke besparing van meer dan 30%, maar wij zien ook volledig af van minimale bestelhoeveelheden of onnodige verpakkingseenheden. Het maakt niet uit of u slechts één enkele balkonschroef nodig heeft of 1000 schroeven wilt bestellen – bij ons bent u flexibel en kunt precies de hoeveelheid kopen die u nodig heeft..

Toepassingsvoorbeelden voor onze balkonschroeven

Balkonschroeven worden - zoals reeds vermeld - meestal gebruikt voor de constructie van balkonbekleding en balkonschermen. Hier worden de kunststofplaten vast en stevig met elkaar verbonden door ze met een speciale dopmoer op een stalen constructie te schroeven. Omdat onze HPL platen in verschillende kleuren zeer vaak worden gebruikt voor balkonbekledingen, bieden wij u onze schroeven niet alleen aan met een kale schroefkop van roestvrij staal, maar ook met een krasvaste kopcoating in verschillende kleuren. De lak is door de fabrikant precies op onze HPL platen in RAL gemengd, zodat een grotendeels onopvallende plaatsing van balkonbekledingen met onze HPL platen mogelijk is. Deze platen hebben ook de nodige goedkeuring volgens de ETB-richtlijnen, waaraan moet worden voldaan om de balkonbekleding te kunnen plaatsen.

In principe kunnen zowel de gelakte schroeven als de schroeven zonder koplak worden gebruikt voor bijna alle platen die op een metalen-onderconstructie moeten worden gemonteerd. Men is niet beperkt tot balkonbekledingen. Ook andere materialen, zoals alu composietplaten, acrylglasplaten of RVS platen kunnen worden gebruikt, zodat u niet beperkt bent tot het gebruik van HPL platen.

De gelakte schroeven zijn speciaal gelakt voor onze HPL platen, maar afhankelijk van de kleur van de schroefkoppen zijn ook veel andere kunststof plaatsnedes uit onze onlineshop geschikt. Of een plaat wordt vervaardigd volgens het RAL-kleurensysteem of welke RAL-kleur vergelijkbaar is met die van een kunststof plaat, kunt u nagaan aan de hand van de aanvullende informatie op de desbetreffende productpagina.

 • De kopgelakte balkonschroeven zijn ideaal voor een onopvallende montage van onze HPL platen
 • De balkonschroeven zijn geschikt voor de constructie van balkonomheingingen op metalen constructies
 • De schroeven zijn ook geschikt voor het vastschroeven van hekwerken van HPL, alu composiet of hout
 • De schroeven kunnen zeer goed worden gebruikt voor zichtbescherming of scheidingswanden op balkons
 • De schroeven kunnen worden gebruikt voor het plaatsen van kunststofbeglazing op terrassen en in kassen
 • De schroeven zijn roestvrij en daarom ook ideaal voor scheidingswanden in vochtige ruimtes, bijv. openbare wc's
 • en veel meer

OPMERKING: Voor de montage op een houten onderconstructie adviseren wij onze gevelschroeven met grove schroefdraad, omdat balkonschroeven niet geschikt zijn voor dergelijke draagconstructies.

Hoe worden de balkonschroeven gemonteerd?

Onze balkonschroeven bestaan uit vijf afzonderlijke elementen. De schroef met een metrische schroefdraad in de maat M5. Een zelfklevende kunststof ring tussen de plaat en de onderconstructie. Een sluitring en een veerring elk, die tussen de onderconstructie en de dopmoer worden geplaatst, en ten slotte de speciale dopmoer zelf.

Let voor het monteren van platen voor balkon- of wandbekleding altijd op de montagehandleiding van de platen. Met name de instructies voor de naleving van de ETB-richtlijnen van de bekledingsplaten zijn uiterst belangrijk en dienen vóór de montage in acht te worden genomen. Bovendien moet, vooral bij HPL platen, bij de bevestiging van de schroeven telkens één vast punt en alle andere bevestigingspunten worden gedefinieerd als glijdende punten om te voorkomen dat de platen uitpuilen door thermische uitzetting.

Voor de bevestiging van de schroeven is een schroevendraaier of bit met Torx aandrijving van maat T20 nodig, evenals een sleutel in mm. Het aanhaalmoment van de schroeven moet tussen 2Nm en 4Nm liggen.

 • Bestaande boorgaten van de staander overbrengen naar de plaat
 • Boor de gaten met een geschikte boor in de bekledingsplaat
 • Lijm de polyschijf precies over de boorgaten van de onderconstructie
 • Steek de schroef door het plaat en de onderconstructie
 • Schuif de sluitring en vervolgens de veerring over de schroef
 • Draai de speciale dopmoer vast met een moersleutel

TIP: Zorg er bij het boren van de plaat voor dat de plaat op een stevig oppervlak staat, om te voorkomen dat er bij het boren afschilfering optreedt. Gebruik voor de HPL platen in het beste geval een massief hardmetalen boor met een diameter van 8mm.

Hoeveel schroeven voor een balkon?

Hoeveel schroeven u nodig heeft voor de constructie van een balkonomheining is vooral afhankelijk van de grootte van het balkon en de bestaande onderconstructie. Daarnaast dragen ook de dikte en het type van de balkonbekledingsplaten bij aan het feit dat het benodigde aantal balkonschroeven sterk kan variëren. Naast normen, richtlijnen en verordeningen speelt natuurlijk ook het uiterlijk van de balkonomheining een doorslaggevende rol. Hoewel de overeenkomstige DIN-normen en bouwvoorschriften van de landen altijd voorrang hebben en in acht moeten worden genomen, kan het type onderconstructie, evenals de grootte van de afzonderlijke bekledingsplaten, leiden tot een heel ander visueel effect.

Zonder normen & richtlijnen gaat het niet

Balkonleuningen dienen in de eerste plaats om te voorkomen dat men van het balkon valt. De visuele verschijning speelt een nogal ondergeschikte rol voor de wetgeving. Voor de bouw van balkonbekleding gelden strenge normen en richtlijnen, die van land tot land kunnen verschillen. Deze regels geven niet alleen aan welke materialen gebruikt mogen worden voor een balkonomhulling, maar ook hoe hoog een balkonreling moet zijn en hoe deze geplaatst moet worden. Informatie over de betreffende voorschriften en wetten vindt u in de betreffende nationale bouwvoorschriften en in DIN 18065 "Trappenbouw - Voorwaarden, meetregels, hoofdafmetingen". Er moet echter worden opgemerkt dat de bouwvoorschriften van de deelstaten voorrang moeten krijgen.

Bevestigingen aan de balkonomheining geven de nodige informatie

Afhankelijk van het type balkonreling kan de montage tussen de afzonderlijke palen of doorlopend op de palen plaatsvinden. De montage in afzonderlijke secties op de palen is ook een veelgebruikte methode voor de bevestiging van balkonbekledingen. In de regel zijn de bevestigingspunten op de reling al gespecificeerd, zodat u het benodigde aantal schroeven kunt overnemen door simpelweg de bevestigingspunten te tellen.

Montage instructies voor de plaat zijn nuttig

Afhankelijk van het gekozen bekledingsmateriaal voor het zichtbescherming van het balkon gelden verschillende waarden voor de maximale horizontale afstand en de verticale afstand. Deze waarden zijn echter niet alleen afhankelijk van het gekozen materiaal zelf, maar ook van de gekozen dikte van de bekledingsplaten. Bij toenemende dikte van een kunststofplaat neemt de buigstijfheid toe. Hierdoor kunnen de waarden voor de afstanden tussen de schroefverbindingen groter worden gekozen. Dit betekent echter niet dat door een verdubbeling van de dikte de waarde voor de horizontale afstand of de verticale afstand ook verdubbeld kan worden, want bij toenemende dikte neemt ook het gewicht van het gekozen plaat toe. Bij de keuze van geschikte bekledingsplaten zijn ook richtlijnen van toepassing, zodat niet elke plaat gelijkelijk voor balkonbekleding kan worden gebruikt, maar alleen platen die voldoen aan de ETB-richtlijn "Componenten die vallen voorkomen" mogen worden gebruikt. Aan deze richtlijn wordt voldaan door al onze HPL platen, zodat u onze HPL-snijplaten zonder aarzeling kunt gebruiken voor de bouw van balkonbekledingen en balkonafschermingen.

De schroefafstand als visueel ontwerp

Hoewel onze balkonschroeven ook leverbaar zijn met kopbekleding voor een grotendeels onopvallende montage in diverse kleuren, betekent dit niet dat de schroeven geen rol kunnen spelen in het uiterlijk van de balkonbekleding. Vooral als de platen van verschillende grootte zijn, is het goed mogelijk dat de afstand tussen de schroeven zo wordt gekozen dat deze beter in het totaalbeeld past. Laten we ervan uitgaan dat de balkonomheining bestaat uit een plaat met een breedte van 200cm en twee andere platen hebben een breedte van slechts 50cm. Als de rand 10cm breed is, hebben de twee kleinere platen een horizontale afstand van 30cm. Technisch gezien zou de grote plaat 5 schroefverbindingen in de breedte nodig hebben. Bij een randafstand van 10cm resulteert dit in een horizontale afstand van 45cm. Als er echter 7 schroeven over de breedte worden gebruikt, is de afstand tussen de schroeven ook 30cm. Er moet echter wel op worden toegezien dat de wettelijke voorschriften in acht worden genomen en dat de maximumwaarden voor de verticale en horizontale afstand niet worden overschreden.

Kleinere platen hebben meer schroeven nodig

Het lijkt misschien onlogisch, maar als een balkonbekleding moet worden gebouwd met platen in kleinere formaten, hebt u meer schroeven nodig voor de bevestiging dan wanneer u hetzelfde gebied met grotere platen bekleedt. Stel dat u een balkon met een hoogte van 90cm en een breedte van 200cm wilt bedekken met een enkele plaat van HPL van 6mm dik, dan heeft u ongeveer 15 balkonschroeven nodig voor de bevestiging, afhankelijk van de onderconstructie. Als dezelfde oppervlakte moet worden bedekt met twee platen van 90cm x 100cm, zijn er 18 schroeven nodig voor dezelfde onderconstructie. Voor platen met een afmeting van 90cm x 50cm zijn nog meer schroeven nodig, omdat de verticale afstand gelijk blijft en in de verticale 3 schroeven per zijde nodig zijn, wat resulteert in een totaal aantal van 24 balkonschroeven.

OPMERKING: Afhankelijk van de dikte van de gekozen plaat als balkonbekleding en ook de dikte van de onderconstructie, kunnen balkonschroeven met verschillende klembereiken nodig zijn.

Onderhoud en reiniging van balkonschroeven

Onze balkonschroeven zijn een hoogwaardige V2A legering van roestvrij staal, zodat ze ook bij gebruik buitenshuis geen speciale zorg nodig hebben. Voor het reinigen van de gemonteerde platen of de schroeven raden wij echter aan geen microvezeldoeken te gebruiken om de gelakte oppervlakken op lange termijn niet te beschadigen als de druk te hoog is. Gebruik in plaats daarvan een zachte doek en wat warm water om de schroeven of de plaatoppervlakken te reinigen.

Recycling van balkonschroeven

RVS is een waardevolle grondstof en kan uitstekend worden verwerkt tot nieuwe producten door het te smelten. Daarom zou het jammer zijn als de balkonschroeven bij het huisvuil zouden worden weggegooid wanneer verder gebruik niet meer gewenst is. De kringloopwerf, maar ook veel ambachtelijke ateliers, die voornamelijk metaal verwerken, beschikken over inzamelcontainers voor roestvrij staalafval, zodat het in het kringloopproces kan worden ingevoerd.