Alu-profielen voor gevelplaten tegen de besten prijzen online kopen

Wij bieden u hoogwaardige aluminium-profielen voor gevelplaten in diverse uitvoeringen als afwerkingsprofielen of het plaatsen van onderconstructies voor gevelbekleding tegen zeer betaalbare prijzen vanaf een profiellengte van een meter.

Uw voordelen bij de gevelklinknagels van S-Polytec
 1. Al onze profielen zijn gemaakt van hoogwaardig geanodiseerd aluminium
 2. Voor onze HPL platen hebben wij afwerkingsprofielen, hoekprofielen en verbindingsprofielen
 3. De onderbouwprofielen zijn ideaal voor het verlijmen of klinken van gevelbekleding
 4. Op aanvraag zijn onze profielen ook leverbaar met poedercoating in de kleur naar keuze

Aluminium-profielen voor gevelplaten

Aantrekkelijk optiek ✓ Perfecte randbescherming ✓ Eenvoudige montage ✓

Onze HPL platen worden ook vaak gebruikt voor gevelbekleding. Om dit toepassingsgebied mogelijk te maken, bieden wij u in onze onlineshop niet alleen het juiste montagemateriaal en diverse boren aan, maar ook hoogwaardige aluminium profielen tegen zeer betaalbare prijzen.

Bij aluminium profielen voor onze kunststofplaten moet een onderscheid gemaakt worden tussen randprofielen voor de visuele verbetering van zaag- en aanslagranden en draagprofielen voor de constructie van onderconstructies. Deze verschillen niet alleen in de toepassingen waarvoor de profielen vaker worden gebruikt, maar ook in de materiaaldikte. Terwijl de onderbouwprofielen een dikte hebben van 2mm, wat resulteert in een zeer hoog draagvermogen, worden de afwerkingsprofielen vervaardigd met een dikte van 1mm om een zo klein mogelijke, aangename rand te garanderen..

OPMERKING: Let op het klemgebied van de randprofielen, want wij bieden de aluminium profielen optioneel aan in 6mm en 8mm uitvoeringen bijvoorbeeld voor onze HPL platen in de bijbehorende dikte. Bij profielen voor de onderconstructie is er geen differentiatie. Deze profielen zijn universeel toepasbaar voor onze HPL platen in 6mm en 8mm en voor vele andere gevelplaten.

Aluminium is niet alleen weer- en roestvast, maar ook zeer goed te verwerken. Een standaardzaag met een metalen zaagblad is voldoende voor de snede. Met name de eindprofielen zijn zeer goed met de hand te zagen. Voor een optimaal zaagresultaat, vooral bij verstekzagen, raden we echter aan een verstekzaag of verstekzaag te gebruiken met een zaagblad dat geschikt is voor aluminium.

Toepassingsvoorbeelden voor optische profielen

Gevelplaten worden meestal gemonteerd op een onderconstructie van hout of aluminium met een spleet tussen de platen. Dit heeft echter het nadeel dat de snijranden van de bekledingsplaten zichtbaar zijn. Zeker bij HPL platen, waarbij de kern meestal van bruin kraftpapier is, kunnen de snijranden worden afgedekt met hoogwaardige aluminium randprofielen. Een ander voordeel is dat lichte randafschilfering door het snijden van de platen wordt afgedekt. Deze treden meestal op als de harde HPL platen niet voor gezaagd worden, zoals bij ons gebruikelijk is, om zo perfecte snijranden te garanderen.

Ook op het gebied van warmte isolatie bieden aluminium-profielen een opmerkelijk voordeel, omdat door de noodzakelijke afstand tussen de platen een spleet ontstaat waar koude (of warme) lucht doorheen kan. Dit zwakke punt wordt ook wel een koudebrug genoemd (synoniem met een warmebrug), wat een negatief effect kan hebben op de gevelisolatie. Door gebruik te maken van randprofielen wordt de uitzettingsvoeg tussen de platen volledig afgedekt, waardoor het rendement van de isolatie blijvend verbeterd kan worden.

De aluminium profielen zijn niet alleen geschikt voor gevelbekleding met HPL of vezelcementplaten, maar ook voor talloze toepassingsgebieden, zowel binnen als buiten. Voorwaarde is dat het klemgebied overeenkomt met de gebruikte plaatdikte, ongeacht of het gaat om gevelplaten, kunststofplaten, hout of tegels.

Afwerkingsprofielen van aluminium

Onze aluminium afwerkingsprofielen zijn zeer veelzijdig. Deze profielen worden voornamelijk gebruikt om snijranden van gevelplaten af te dekken die niet grenzen aan een andere plaat. De hoogwaardige aluminium-zilveren profielen zijn ook uiterst geschikt als visuele afwerking van scheidingswanden, keukenachterwanden van HPL of voor wandtegels met een dikte van 6mm of 8mm. De optisch waardevolle profielen kunnen ook gebruikt worden als afwerking in de meubelbouw om de snijranden van gefineerd spaanplaat te bedekken. Vooral bij dunwandige houten of kunststofplaten kan de buigstijfheid aanzienlijk worden verhoogd met de stabiele aluminium profielen. De profielen zijn zeer eenvoudig te bevestigen door ze te verlijmen met montagelijm. Daarnaast kunnen de profielen ook geboord worden met een HSS boor om ze op de bijbehorende platen te schroeven.

Hoekprofielen van aluminium

Hoek-profielen worden, zoals de naam al aangeeft, gebruikt om twee gevelplaten te bekleden die haaks op elkaar staan. Vooral bij lichtgekleurde gevelplaten zoals onze witte of lichtgrijze HPL platen kan de donkere kern op deze manier effectief worden afgedekt, waardoor een mooier uiterlijk kan worden bereikt. Bovendien wordt het risico op letsel door het snijden van de vaak scherpe snijkanten aanzienlijk verminderd. Daarnaast vormen met name hoekverbindingen van gevelbekleding een koudebrug, omdat meestal isolatiematerialen die achter de gevelbekleding worden aangebracht niet tot aan de rand of om de hoek kunnen worden gebruikt. Ten slotte kan een hoekprofiel er ook toe bijdragen dat het regenwater achter de gevelbekleding door de spleet heen komt. Bij de montage van gevelplaten met hoekprofielen raden wij aan het aluminiumprofiel aan beide zijden met een MS-polymeer te verlijmen en de bevestigingspunten van de gevelplaten vanuit de hoek te kiezen.

Verbindingsprofielen van aluminium

Verbindingsprofielen worden vaak als dubbele T-profielen of H-profielen genoemd. De reden hiervoor ligt in het aanzicht van de doorsnede van een verbindingsprofiel, dat vergelijkbaar is met de hoofdletter H. Dergelijke profielen dienen voor het visueel verbinden van twee aangrenzende gevelplaten. Het profiel wordt op een bestaande gevelplaat bevestigd en een andere plaat wordt in de tegenoverliggende profielgroef geplaatst. De vereiste afstand tussen de platen moet echter altijd worden aangehouden, ook bij het gebruik van verbindingsprofielen, om de platen de mogelijke expansieruimte te garanderen. Anders kunnen de platen bij thermische uitzetting onaangenaam uitpuilen. Het verlijmen van het verbindingsprofiel kan aan te raden zijn, omdat er ook bij HPL platen bepaalde toleranties zijn qua materiaaldikte. Hoewel deze meestal extreem laag zijn, kunnen ze ertoe bijdragen dat het profiel kan wegglijden. Wel dient opgemerkt te worden dat de profielen altijd maar aan één zijde op een plaat verlijmd mogen worden en niet aan beide zijden. We raden een sterke montagelijm aan, zoals onze MS-polymeren.

 • Randprofielen hebben een positief effect op de isolatie-eigenschappen door koudebruggen te verminderen
 • Het afdekken van de scherpe randen van de gevelplaten verkleint de kans op letsel
 • Afwerkingsprofielen verhogen de buigstijfheid van houten en kunststofplaten met een geringe dikte
 • Profielen van aluminium zijn roestvrij en kunnen zonder aarzelen binnen en buiten worden gebruikt
 • Aluminium kan zeer eenvoudig gezaagd worden om de profielen op de gewenste maat te krijgen
 • Door de aluminiumprofielen wordt het uiterlijk van de gevelplaten duidelijk verbeterd
 • En veel meer

Opmerking: In het geval dat de aluminium profielen in verstek moeten worden gezaagd, dient de profiellengte altijd overeen te komen met de kantlengte.

Toepassingsvoorbeelden voor dragende profielen

Voor de montage van gevelbekleding worden meestal onderconstructies van hout of aluminium gebouwd. Met name hout heeft het nadeel dat de vierkante balken niet altijd recht of licht gedraaid zijn, wat de montage van gevelplaten bemoeilijkt. Bovendien kan hout na verloop van tijd rotten door het omringende vocht. Bij onze aluminium profielen, die wij in twee verschillende uitvoeringen aanbieden, zijn deze problemen niet aanwezig waardoor de gevelbekleding niet alleen snel en eenvoudig geplaatst kan worden, maar ook nog eens extreem duurzaam is.

De aluminium profielen worden ofwel rechtstreeks op de muur geschroefd, wat resulteert in een muurafstand van 30mm ten opzichte van de gevelplaat, die kan worden bekleed met extra thermische isolatie om de energie-efficiëntie van het gebouw te optimaliseren, of bevestigd met zogenaamde ankerstangen. Met name bij zeer oneffen bakstenen muren kan met de draadbouten een gelijkmatige afstand tot de muur worden bereikt. Deze worden in het metselwerk geschroefd of, indien gebruik wordt gemaakt van valankers, in het boorgat geslagen tot de gewenste afstand tot de muur is bereikt. Het profiel wordt vervolgens gemonteerd met een zeskantmoer op de schroefdraad. De ankerstangen met schroefdraad moeten op de juiste manier worden gekozen, afhankelijk van het materiaal van de muur. Ook de benodigde lengte kan doorslaggevend zijn, zeker als er isolatiematerialen met een bepaalde dikte achter de gevelbekleding moeten worden aangebracht.

Z-Profielen van aluminium

Z-profielen, die hun naam te danken hebben aan het aanzicht in doorsnede, worden enerzijds aan de buitenzijde van de onderconstructie toegepast en anderzijds zijn de profielen ook uitermate bruikbaar bij het bevestigen van grote gevelplaten met montagepunten binnen de plaatvlakken. Het contactoppervlak van het profiel is 40mm. Dit geldt zowel voor het montageoppervlak aan de wand als voor het montageoppervlak van de gevelplaten. Let er bij gebruik als buitenprofiel van de onderconstructie op dat het profiel zo wordt bevestigd dat het montageoppervlak van de gevelbekleding aan de binnenzijde van de onderconstructie wordt gemonteerd. Anders is de randafstand van de plaatboringen te klein, ongeveer 20 mm.

Omega-Profielen van aluminium

De zogenaamde omega-profielen worden toegepast wanneer twee gevelplaten naast elkaar liggen. Deze profielen staan ook wel bekend als dubbele-profielen of verbindingsprofielen voor onderconstructies en hebben twee 40mm brede montageoppervlakken met een onderlinge afstand van 60mm. Dit zorgt voor voldoende afstand tussen de platen en de randafstand van de gaten in de gevelplaten. Net als bij de Z-profielen is de profieldiepte 30mm wat resulteert in een wandafstand van 30mm, wat zeer geschikt is voor optionele warmte isolatie.

 • Alu-onderconstructies zijn even geschikt voor HPL, vezelcement- of alucomposietplaten
 • Onderconstructies van aluminium zijn weerbestendig en verrotten in tegenstelling van hout niet
 • Bij aluminium profielrails is een vochtscherm met EPDM-voegband niet nodig
 • De aluminium profielen zijn eenvoudig te monteren en zorgen voor een efficiënte warmte isolatie
 • Voor de aluminiumprofielen zijn onze gevelklinknagels van aluminium uiterst geschikt
 • De stijve profielen kunnen op alle dragende oppervlakken worden bevestigd

TIP: De onderconstructie-profielen zijn niet voorgeboord om maximale flexibiliteit bij de montage te garanderen en kunnen eenvoudig geboord worden met onze HSS-boren.

Gevelbekleding met onderconstructie

Gevelbekleding met onderconstructies van Z-profielen en Omega-profielen zijn zeer eenvoudig te plaatsen. Een goede planning van de onderbouw, rekening houdend met verschillende factoren, speelt een doorslaggevende rol. Naast de montagevereisten van het plaatmateriaal dat als gevelbekleding gebruikt gaat worden, is het ook van belang om de te bekleden gevel nader te bekijken om te kijken of de profielen direct op de muur gemonteerd kunnen worden of dat een afstand tot de muur noodzakelijk is. Dit kan nodig zijn bij slecht gemetselde gevels of bij extra warmte isolatie.

Eigenschappen & materiaal van de gevel

Voor het monteren van de onderconstructie moet de te bekleden gevel worden gecontroleerd op het draagvermogen van het materiaal. Afhankelijk of het om holle kalkzandstenen, harde klinkers of beton gaat moet een onderscheid worden gemaakt tussen het type en het aantal bevestigingen voor de aluminiumprofielen. In principe worden voor de profielen 8mm dikke schroefdraadbouten gebruikt. Deze hebben een metrische schroefdraad van maat M8 aan de kant waar het profiel is bevestigd. De zijde die in het metselwerk wordt geschroefd, daarentegen, varieert afhankelijk van het soort materiaal. Voor beton worden meestal slagbouten gebruikt, die zonder anker direct in het boorgat worden gedreven. Voor klinkers, kalkzandsteen of gasbeton worden de gaten geboord in 10 mm en voorzien van een passende deuvel. Maar pas op, niet elke deuvel is even geschikt voor elk materiaal. De schroefdraadbout moet dan aan de wandzijde worden voorzien van een grove schroefdraad, zodat deze goed en stevig in de deuvel kan worden geschroefd. Het aantal bevestigingen voor de onderbouw is enerzijds afhankelijk van de dikte van de gevelplaat, omdat het gewicht van de gevelbekleding toeneemt naarmate de dikte toeneemt. Aan de andere kant, hoe poreuzer de ondergrond, hoe hoger het aantal schroefdraadbouten dat de onderconstructie ondersteunt. Daarom zijn er minder bouten nodig voor hard beton dan voor kalkzandsteen. Cellenbeton daarentegen heeft geen hoog draagvermogen, dit zorgt ervoor dat hier meer schroeven moeten worden gebruikt dan bij kalkzandsteen.

Directe wandmontage of wandafstand

Bij egale gevels, zoals beton, kunnen de aluminium profielen zeker direct op de gevel worden bevestigd. Bij metselwerkgevels, vooral bij oude gebouwen, kan het voorkomen dat de gevel niet vlak is door uitstekende stenen of klinkers, waardoor direct schroeven in het metselwerk nauwelijks mogelijk is. In dit geval is het raadzaam om bouten met een borgmoer of een sluitring als schroefdraadbegrenzing te gebruiken. Hierdoor kan de afstand tot de wand van het profiel zodanig vergroot worden dat het profiel verticaal en recht gemonteerd kan worden. Afhankelijk van hoe ver de afstand tot de muur moet of moet worden vergroot, moeten langere draadbouten worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de bout stevig in het metselwerk wordt vastgehouden. Naarmate de afstand tot de muur toeneemt, neemt ook het aantal bevestigingen toe. Bij montage van onderconstructies op afstand van de muur is het raadzaam om naast de normale bevestigingen de montage uit te breiden met diagonale bevestigingen om verticale vervorming van de onderconstructie door zware gewichtsbelastingen te voorkomen. Dit kan worden gedaan met conventionele bouten van voldoende lengte of met speciale bouten met montagebeugels.

Extra thermische isolatie van de gevel

Indien gevelbekleding wordt toegepast, is het raadzaam om de tussenruimtes te voorzien van geschikte warmte isolatie om de energie-efficiëntie van het pand te optimaliseren. Onderscheid moet worden gemaakt of de isolatieplaten vooraf op de gevel worden aangebracht of dat het isolatiemateriaal achteraf tussen de verticaal gemonteerde aluminiumprofielen wordt geplaatst. Ook de materiaaldikte van het isolatiemateriaal speelt een belangrijke rol, want hoe groter de dikte, hoe groter de wandafstand van de onderconstructie, wat gepaard gaat met een toename van de bevestigingspunten en langere gevelbouten. Ook hier kan het nodig zijn om diagonaal geplaatste bevestigingen toe te voegen om verticale vervorming tegen te gaan.

Oppervlakte voor de gevel & platen

De oppervlakte van de gevelbekleding speelt niet alleen een rol bij het benodigde aantal aluminium profielen, dat wij in lengtes van twee meter aanbieden, maar ook welk type profiel er nodig is. Voor de buitenzijden van de gevelbekleding zijn de eenvoudige Z-profielen nodig, met name bij brede gevelbekleding bestaande uit meerdere naast elkaar liggende gevelplaten. Deze worden zo bevestigd dat het draagvlak voor de gevelplaten naar de binnenzijde van het oppervlak van de gevelbekleding gericht is om ervoor te zorgen dat de gaten in de gevelplaten op voldoende afstand van de rand liggen. Daar waar twee gevelplaten naast elkaar liggen, worden omega-profielen gebruikt, die op de ideale afstand van elkaar twee afzonderlijke steunvlakken hebben om beide gevelplaten met een uitzettingsvoeg aan een alu-profiel te bevestigen. Als er klein formaat gevelplaten worden gebruikt, kan het mogelijk zijn om af te zien van tussenprofielen. Bij grotere plaatformaten kunnen echter bevestigingen nodig zijn tussen de bevestigingspunten aan de plaatrand, zodat ook hier de eenvoudige Z-profielen kunnen worden gebruikt. Er moet echter worden opgemerkt dat de montage op de muur moet worden uitgevoerd met een verschil van 40mm vanwege de afwijkende contactvlakken op de muur en de plaat. Het aantal profielen dat als onderconstructie wordt gebruikt en de afstand tussen de profielen is afhankelijk van het materiaal van de gevelplaat en de dikte van het plaatmateriaal.

Klinken of lijmen

Als de onderconstructie volledig is bereikt, kunnen de gevelplaten worden gemonteerd. Bij zware HPL platen of vezelcementplaten die nog zwaarder zijn, wordt meestal een bevestiging met op kleur afgestemde gevelklinknagels uitgevoerd. Bij alu composietplaten met gevelgoedkeuring is klinken ook een zeer veilige en snelle methode, maar onder bepaalde omstandigheden kan verlijming met een montagelijm, zoals onze MS-polymeer ook mogelijk zijn. Bij het verlijmen kan een voorbehandeling met een hechtverbeteraar (primer) de verlijming aanzienlijk verbeteren. Let bij het verlijmen echter op voldoende fixatie om te voorkomen dat de gevelplaten naar beneden vallen voordat de montagelijm uithardt. Bij het klinken moeten zowel de platen als de aluminium profielen voorgeboord worden. Het is erg belangrijk dat de gaten in de plaat exact op de onderconstructie worden overgebracht. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat van elke plaat één gat wordt geboord dat overeenkomt met de klinknagel als fixatie punt. De boordiameter van onze (en bijna alle andere) gevelklinknagels is 5,1mm. Alle andere gaten in de plaat worden geboord met een diameter tussen 8mm en maximaal 10mm. De onderconstructie daarentegen wordt altijd geboord met de HSS-boor met een diameter van 5,1mm. Het voordeel van montage met gevelklinknagels is dat er geen fixatietijd nodig is, omdat geklonken verbindingen direct belastbaar zijn.

OPMERKING: De profielen hebben geen gaten voor montage aan de muur, noch gaten voor montage van de platen met gevelklinknagels. Deze gaten kunnen echter eenvoudig worden gemaakt met een standaard accuschroevendraaier en een metaalboor, zoals onze HSS-boren in 8mm of 5,1mm.

Verzorging en reiniging van gevelprofielen

Onze randprofielen zijn gemaakt van een hoogwaardige roestvrije aluminiumlegering, die zonder aarzelen geschikt is voor buitengebruik en geen speciale zorg nodig hebben. In het geval dat deze moeten worden ontdaan van vuil van weersinvloeden, is het gebruik van warm water met in de handel verkrijgbare huishoudelijke schoonmaakmiddelen voldoende. Let bij het reinigen echter altijd op de compatibiliteit van de reiniger met de gebruikte gevelplaat, om het uiterlijk van de plaatoppervlakken niet te beïnvloeden. Voor het reinigen raden we over het algemeen een zachte katoenen doek aan en geen microvezeldoekjes, omdat deze lichte krasjes kunnen veroorzaken.

Het reinigen van de profielen voor de onderconstructie is niet nodig, omdat deze meestal volledig worden afgedekt door de gevelplaten waardoor ze niet meer zichtbaar zijn en dus niet meer bereikbaar voor reiniging.

Recycling van profielen van aluminium

Aluminium is een waardevolle legering die zo vaak als nodig kan worden gebruikt om nieuwe profielen, schroeven en dergelijke te maken door deze te smelten. Indien u de overgebleven stukken van onze gevelprofielen die u niet meer nodig heeft, wilt afvoeren, raden wij u aan deze in te leveren bij een recyclingcentrum, waar de metalen op soort worden gesorteerd en voor recycling worden opgestuurd. Afhankelijk van het bedrag kan dit ook door het te kopen bij een schroothandelaar, maar verkopen is alleen de moeite waard als het totaalgewicht groter is, omdat individuele profielresten voor een koper niet interessant zijn.