Hard PVC platen (PVC-U) online op mat kopen

Hard PVC (polyvinylchloride) is een thermoplastische kunststof met een zeer goede chemische bestendigheid. Onze PVC platen zijn massief en voldoen aan de wettelijke RoHS-richtlijnen van de Europese Unie.

Uw voordelen van onze hard PVC platen
 1. Hard PVC platen zijn leverbaar in een weersbestendige of een niet-weersbestendige uitvoering
 2. Hard PVC platen zijn moeilijk ontvlambaar en bovendien elektrisch isolerend
 3. Hard PVC platen zijn hard en vormvast, ze beschikken over een normale slagvastheid en een hoge stijfheid

Koop uw hoogwaardige PVC platen online – Made in Germany

Massieve PVC platen van S-Polytec – zonder weekmakers

In onze online winkel bieden wij u PVC platen uit hard-PVC (PVC-U) in verschillende uitvoeringen en kleuren in snede of als hele plaat in standaardformaat tegen bijzonder voordelige prijzen.

PVC platen in snede of als standaardplaat

Dankzij onze snijconfigurator voor onze op maat gemaakte PVC-platen wordt volautomatisch rekening gehouden met volumekortingen. Selecteer eenvoudig de gewenste dikte uit de beschikbare diktes en voer de afmetingen voor uw PVC snedes in millimeters in (geen centimeters). Het maximale formaat voor onze PVC snedes is 2000mmmm voor de lengte en 1000mm voor de breedte. Ten slotte is een indicatie van de gewenste hoeveelheid vereist. Op basis van het totale gewicht van uw configuratie wordt de meest gunstige prijs in rekening gebracht. Het totaal, het totale gewicht en de eenheidsprijs van uw spaties worden in echttijd bepaald en weergegeven.

Met onze standaardplaten in het formaat 2x1 meter wordt de informatie voor lengte en breedte weggelaten, omdat deze al vast zijn. Hier zijn onze PVC platen alleen de selectie van de dikte en de indicatie van het bedrag voor de beschikbare prijsberekening. Natuurlijk worden op gewicht gebaseerde kortingen ook automatisch berekend op onze standaardplaten, om u altijd de best mogelijke prijs te garanderen.

Laagste prijzen voor PVC platen

Dankzij de constante opslag van onze PVC platen in alle aangeboden dikten, kleuren en ontwerpen, zijn extreem korte levertijden mogelijk. Vanwege de zeer goede inkoopvoorwaarden van onze fabrikanten, die niet in de laatste plaats te wijten zijn aan de zeer hoge aankoophoeveelheid, kunnen we PVC gesneden aanbieden tegen zeer redelijke prijzen. Maar dat betekent niet dat u een compromis moet sluiten op kwaliteit. Integendeel. Door ons aangeboden harde PVC platen worden in Duitsland vervaardigd in overeenstemming met geldige EU-richtlijnen in een uitstekende kwaliteit. Slechts 100% nieuw materiaal wordt gebruikt bij de productie van onze platen en er worden geen andere stoffen toegevoegd. Daarom voldoen onze PVC-platen aan alle normen zoals REACH (EU Chemicaliënverordening), RoHS (Verordening inzake het verbod op gevaarlijke stoffen in de elektrische industrie) of PAK (Richtlijn voor de naleving van limieten voor polyaromatische koolwaterstoffen).

Ons standaard-leverprogramma voor harde-PVC platen

 1. PVC platen in snede tot 2000mm x 1000mm van 2mm tot 15mm dikte in donkergrijs (vergelijkbaar met RAL 7011)
 2. PVC platen in standaardformaat van 2000mm x 1000mm van 1mm tot 50mm dikte in donkergrijs (vergelijkbaar met RAL 7011)
 3. PVC platen in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 1mm tot 15mm dikte in transparant (PVC glas)
 4. PVC platen in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 1mm tot 40mm dikte in zwart (vergelijkbaar met RAL 9005)
 5. PVC platen in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 2mm tot 10mm dikte in rood (vergelijkbaar met RAL 3000)
 6. PVC platen in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 1mm tot 20mm dikte in wit (vergelijkbaar met RAL 9016)
 7. PVC platen (UV) in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 1mm tot 4mm dikte in wit (vergelijkbaar met RAL 9016)
 8. PVC platen in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 1mm tot 30mm dikte in lichtgrijs (vergelijkbaar met RAL 7004)
 9. PVC platen (UV) in standaardformaat 2000mm x 1000mm van 3mm tot 30mm dikte in lichtgrijs (vergelijkbaar met RAL 7004)

Ons uitgebreide leveringsprogramma op aanvraag

 1. PVC platen kleurloos, transparant in het formaat 3,0 x 1,5 meter in diktes van 3mm tot 10mm
 2. Donkergrijze PVC platen in het formaat 3,0 x 1,5 meter dik van 2mm tot 30mm
 3. PVC platen in lichtgrijs in het formaat 3,0 x 1,5 meter met een dikte van 3mm tot 10mm
 4. PVC platen in zwart in het formaat 3,0 x 1,5 meter in de dikte van 2mm tot 6mm
 5. PVC platen in wit in het formaat 3,0 x 1,5 meter in de dikte van 2mm tot 20mm
 6. PVC staven in 1,0 of 2,0 meter in verschillende kleuren en diameters
 7. Lasdraden en lasstaven van PVC-U in verschillende diktes, kleuren en uitvoeringen
 8. PVC buizen van hard PVC in verschillende diameters
 9. en veel meer

Onze PVC-platen zijn gemaakt van massief volkernmateriaal en niet van platen met een geschuimde kern (hardschuimplaten). Bovendien zijn al onze platen volledig geverfd voor perfecte kleuren die identiek zijn aan oppervlakken en snijranden. Bovendien bevatten onze kunststofplaten van hard PVC geen ftalaten (weekmakers).

Opmerking: Alle PVC platen in standaardformaat kunnen op aanvraag ook gesneden geleverd worden. Over levertijden en leveringsvoorwaarden informeert ons vriendelijke adviesteam u graag.

Individuele freesdelen uit hard-PVC (PVC-U)

Heeft u afzonderlijke gefreesde delen van PVC nodig? Bijvoorbeeld geperforeerde platen, behuizingscomponenten of machinekappen? Onze freesservice kan worden gebruikt om zeer individuele vormen te maken, met uitsparingen, uitsparingen of verzinkboren om op aanvraag te schroeven. Stuur uw ontwerptekening als een DXF- of DWG-bestand (alternatieve bestandsindelingen: STEP, IGES, AI (Adobe Illustrator) en EPS-bestanden) en vertel ons de benodigde hoeveelheid per verzending.

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om u een goedkope, op maat gemaakte aanbieding te bezorgen incl. Verzendkosten, precies volgens uw specificaties en behoeften.

Levering & verpacking van uw PVC platen

Afhankelijk van de totale afmetingen en het gewicht van uw bestelling, worden uw PVC platen geleverd met een pakketdienst of op een pallet met onze partner-expediteur. De levertijd van onze PVC platen is afhankelijk van het producttype. Als we alleen PVC snedes opslaan in ons productiemagazijn, wordt de bestelling normaal gesproken de volgende werkdag verwerkt en overgedragen aan de verzendafdeling. Bij standaardplaten met een formaat van 2x1 meter worden de goederen op aanvraag geleverd, zodat levertijden tot een week gebruikelijk zijn.

Voor verzending worden alle bestellingen gecontroleerd op volledigheid en juistheid van de goederen. In het geval van snedes wordt ook de naleving van de maatnauwkeurigheid gecontroleerd en vervolgens zorgvuldig verpakt, zodat de goederen veilig op uw plaats aankomen. Bij het verpakken van onze kunststoffen letten we op duurzaamheid en daarom gebruiken we alleen volledig recyclebaar verpakkingsmateriaal.

Opmerking: Hard PVC is een technische kunststof en wordt als zodanig zonder beschermende film geleverd. Daarom mogen PVC platen niet worden gebruikt voor optisch veeleisende toepassingen. De uitzondering zijn de transparante PVC platen (PVC glas). Hier is een beschermende folie bevestigd aan beide zijden, die gemakkelijk kan worden verwijderd.

Waar wordt PVC gebruikt

Typische toepassingsgebieden van PVC-platen zijn tankconstructies of apparatenbouw, de productie van voeringen en composietconstructies, evenals het gebruik in airconditioning- en ventilatietechnologie, evenals de productie van plafond- en wandelementen.

Vanwege de zware ontvlambaarheid van PVC wordt dit kunststof zeer vaak gebruikt op het gebied van brandbeveiliging. De toepassingsgebieden in dit gebied variëren van kleine tekens voor blusapparatuur, tot vlambestendige beglazingen van transparant PVC-glas, tot grootschalige bekleding van machines, elektrische systemen en wanden, waar moeilijk ontvlambare materialen nodig zijn vanwege de brandbeveiligingsvoorschriften.

De classificatie als moeilijk ontvlambaar kunststof is vaak vereist in veel openbare ruimtes. Niet alleen om vandalisme te voorkomen. Om deze reden wordt PVC ook heel vaak gebruikt voor gedrukte of ingeschreven reclameborden, voor kunststof glasvervangers, b.v. gebruikt bij bushaltes of telefooncellen.

PVC is echter niet alleen moeilijk ontvlambaar, maar heeft ook een hoge oppervlaktehardheid en een goede weerstand tegen zuren en logen. Bovendien is hard PVC ook zeer goed bestand tegen vetten en oliën. Daarom wordt dit plastic zowel in de containerconstructie voor chemische containers als in pijpleidingconstructie, bijvoorbeeld voor rioolbuizen, gebruikt.

PVC wordt ook gebruikt als buis in de elektrische industrie. Bijvoorbeeld als beschermbuizen voor opbouwbekabeling, evenals voor leidingen voor inbouwbekabeling. Vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen, wordt PVC ook veel gebruikt voor isolatoren, aansluitdozen, stopcontactafdekkingen, lichtschakelaars, kabelisolatie, om maar een paar te noemen.

Typische voorbeelden voor het gebruik van hard-PVC (PVC-U)

 1. PVC-U platen zijn geschikt voor geventileerde ventilatiesystemen met brandbeveiligingseisen
 2. PVC-U platen worden gebruikt voor gewichtsvermindering in de vliegtuigbouw en het openbaar vervoer per spoor
 3. Voor schakelkasten of verdeelkasten wordt PVC-U gebruikt als materiaal voor behuizingen en isolatoren
 4. Pijpenleidingen gemaakt van PVC-U worden gebruikt in de pijpleidingbouw, evenals in de bouw of sanitaire sector
 5. Kunststoframen zijn meestal gemaakt van PVC-U (UV) voor de productie van raamprofielen
 6. Voor borden of reclameborden wordt PVC-U gebruikt vanwege de lage ontvlambaarheidseigenschappen
 7. en nog veel meer

Wat is PVC?

De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride. PVC is een amorf, thermoplastisch materiaal en in zijn natuurlijke vorm transparant met een zeer lichte blauwe gietvorm. Het wordt geproduceerd in een radicale ketenpolymerisatie van vinylchloride.

PVC is een van de meest gebruikte kunststoffen en wordt in zoveel verschillende toepassingen gebruikt als alle andere kunststoffen. Alleen de twee technische polymeren polyetheen en polypropeen worden vaker gebruikt vanwege hun vele eigenschappen. Maar PVC is niet hetzelfde als PVC, dus in principe zijn er twee verschillende soorten.

  PVC wordt in principe in twee types in zwei Typen onderscheden:
 1. Hard PVC (PVC-U)
  zeer broos en heeft een hoge hardheid
 2. Zacht PVC (PVC-P)
  hier wordt PVC tot 50% met ftalaten gevuld

Hard PVC of ook PVC-U

Hard PVC, wordt ook afgekort PVC-U. De U staat voor niet-geplastificeerd wat eenvoudig betekent dat het kunststof niet verrijkt is met weekmakers. Daardoor beschikt hard PVC niet alleen een hoge oppervlaktehardheid maar ook een hogere dichtheid en wordt het als relatief broos beschouwd. Door additieven toe te voegen, kunnen de eigenschappen van PVC echter worden geoptimaliseerd, bijvoorbeeld om een hogere slagvastheid of weerstand tegen UV-straling en weersinvloeden te bereiken.

Zacht PVC of ook PVC-P

In het geval van zacht PVC, wordt PVC elastischer en meer plastic gemaakt door de toevoeging van vulstoffen om dit kunststof bruikbaar te maken voor aanzienlijk meer doeleinden. Vandaar komt ook de afkorting PVC-P, waarbij de P voor plasticized staat. Als additieven worden hoofdzakelijk ftalaten (bijvoorbeeld tot (2-ethylhexyl) ftalaat) gebruikt. De zogenaamde weekmakers van PVC veroorzaken discussies over de carcinogene effecten van ftalaten. Na verloop van tijd vervluchtigen de weekmakers en diffunderen geleidelijk uit het kunststof. Hierdoor wordt het materiaal in de loop van de tijd steeds brozer. Hier in het land worden nieuwe stoffen ontwikkeld en ftalaten vervangen door andere additieven.

Opmerking: Al onze aangeboden PVC-platen zijn gemaakt van hard PVC zonder weekmaker.

Fysische eigenschappen van hard PVC (PVC-U)

PVC platen van hard PVC worden gekenmerkt door een zeer hoge oppervlaktehardheid. De massieve platen zijn extreem stijf en hebben een goede chemische bestendigheid, maar zijn niet bestand tegen oplosmiddelen, daarom kan deze kunststof zeer goed worden gebonden met geschikte lijmen.

Waarschijnlijk is het belangrijkste kenmerk van PVC de zware ontvlambaarheid. PVC brandt niet nadat de vlam is verwijderd, zodat aan de criteria voor classificatie volgens DIN 4102 B1 is voldaan. Hoewel alleen de diktes van 1mm - 4mm werden getest voor deze DIN-norm, blijft het kunststof hetzelfde, zelfs bij hogere intensiteiten, zodat zelfs hier een lage ontvlambaarheid wordt gegeven. Bovendien voldoen al onze harde PVC-kunststofplaten met een dikte van meer dan 1mm aan de UL94 V0-specificatie, die ook als moeilijk ontvlambaar wordt beschouwd. Als gevolg hiervan kan PVC uitstekend worden gebruikt in openbare ruimtes waar moet worden voldaan aan de eisen voor brandbeveiliging.

 1. Fysiek dichtheid: 1,38 - 1,55 g/cm³
 2. Gebruik-Temperaturen: 0 °C tot +60 °C
 3. Brandbaarheid: moeilijk ontvlambaar DIN 4102 B1 (1mm - 4mm dikte), UL94 V0 (vanaf 1mm dikte)
 4. UV-bestendig: van toepassing bij UV-gestabiliseerde versie
 5. Weerbestendig : van toepassing bij UV-gestabiliseerde versie
 6. Waterbestendig: Ja
 7. Voedselconformiteit: nee

Opmerking: Gedetailleerde informatie over de fysieke eigenschappen van onze PVC platen vindt u in de betreffende productbeschrijving en de bijbehorende databladen.

Bewerking van harde PVC platen

PVC snijden

PVC platen kunnen op dezelfde manier worden verwerkt als hout en dus kunnen houtbewerkingsgereedschappen worden gebruikt. Voor het zagen of frezen van harde PVC platen is geen speciaal gereedschap nodig, zodat PVC snedes eenvoudig in het gewenste formaat kunnen worden gevormd. Een conventionele cirkelzaag of een decoupeerzaag met een middelgrote zaagbladervaring, de beste resultaten. Vooral met PVC moet dringend aandacht worden besteed aan de juiste snelheid. Dit moet, evenals de toevoer, vrij laag zijn om overmatige hitte aan de snijkant te voorkomen. Als de snelheid te hoog wordt ingesteld, kan het oppervlak van de snijrand verbranden en de vorming van zoutzuur tot gevolg hebben, wat het zaagblad aantast en tot snel roesten leidt.

Attentie: Het snijden met een CO2-laser is bij de kunststofplaten uit PVC vanwege de warmteontwikkeling niet mogelijk. Het door hitte gegenereerde zoutzuur tast het lasersysteem aan en kan het in het ergste geval onbruikbaar maken.

PVC boren

Het boren van gaten of verzinkingen is heel gemakkelijk bij de harde PVC platen met een standaard metaalboor en een accuboormachine. Zoals met elk kunststof, moet de snelheid van het gebruikte apparaat vrij laag zijn. Vanwege de hoge oppervlaktehardheid van de PVC-U wordt het aanbevolen om de gaten met een korrel te markeren om mogelijke slippen van de boor te voorkomen. Dit maakt een zeer nauwkeurige positionering van boorgaten mogelijk. Zelfs het draadsnijden is heel goed mogelijk in de harde kunststofplaten om de platen met schroefdraadschroeven met elkaar of met andere substructuren te schroeven.

TIP: Met onze freesservice kunnen we niet alleen uw PVC platen in elke vorm snijden, maar we kunnen voor ook de gaten boren.

PVC montage

De montage van PVC platen kan op veel manieren worden gedaan. Zowel het verlijmen van grote oppervlakken van PVC-U platen met een montagelijm, bijvoorbeeld als een brandwerende wandbekleding, als door schroeven met een onderconstructie of vlakke oppervlakken. Voor bekledingen van ventilatiesystemen of brandbeveiligingssystemen is schroeven een veel voorkomende methode. Kastcomponenten, scheidingswanden of vlamwerende behuizingen worden meestal ook aan elkaar geschroefd. Bij het schroeven mogen de schroeven niet met teveel kracht worden vastgedraaid. Zo kunnen uitbraken of scheuren van de relatief brosse kunststof worden vermeden.

PVC lijmen

PVC is een gemakkelijk te verlijmen kunststof en kan eenvoudig worden verlijmd met gewone kleefstoffen op basis van oplosmiddelen, zoals onze Ruderer L530. Onze montagelijm Parabond 600 is ook zeer geschikt om de PVC platen als grootschalige lambrisering te lijmen. Plakken, lamineren en doubleren met een digitale print of kleurfolie is geen probleem met de stevige harde PVC platen.

PVC lassen

Hoewel PVC heel goed kan worden verlijmd, is lassen in veel gevallen de voorkeursmethode om PVC permanent en veilig te verbinden. Met een bijpassende PVC lasdraad is kunststoflassen van PVC geen grote uitdaging en vereist niet veel oefening. De keuze van de juiste temperatuur speelt ook een zeer belangrijke rol tijdens het lassen, omdat als de temperatuur te hoog wordt ingesteld of het materiaal te lang wordt verwarmd, het oppervlak van de te verbinden delen of de lasdraad brandt. Dit beïnvloedt enerzijds het uiterlijk, maar verslechtert vooral de kwaliteit van de las. Bovendien, bij het verbranden van de oppervlakken van zoutzuur, wat een sterk scherp effect heeft bij inademing. De ideale luchttemperatuur voor PVC lassen ligt tussen +250°C en +280°C.

PVC dieptrekken

PVC behoort tot de groep thermoplasten en kan als zodanig uitstekend diepgetrokken worden. De productie van kunststof afgewerkte onderdelen in dieptrekprocessen wordt vaak gebruikt, met name in de vliegtuigbouw of in de binnenbouw van het spoorvervoer. Opgemerkt moet worden dat het dringend noodzakelijk is om de temperatuur en de verwarmingstijd te observeren om te voorkomen dat de platen verbranden. Het ideale temperatuurbereik voor thermovormen van hard PVC ligt tussen 90°C en 140°C. PVC is dus, vergelijkbaar met polystyreen, thermisch vervormbaar, zelfs bij zeer lage temperaturen.

Milieuvriendelijkheid van PVC kunststoffen

Hard-PVC ontleedt niet tientallen jaren en is dus noch schadelijk voor waterorganismen noch voor de lucht. Om PVC op een milieuvriendelijke manier te verwijderen, moet dit kunststof goed worden behandeld en mag het niet op de stortplaats belanden.

Recycling van PVC platen

Recycling van PVC kunststoffen

Hoewel PVC thermisch kan worden gebruikt, dit betekend dat het verbrand kan worden voor energie, de calorische waarde is echter zeer laag en de reststoffen worden gevaarlijk afval genoemd. Bovendien zijn de kosten van speciale filtratie-apparatuur erg hoog om de gevaarlijke gassen te filteren die worden gegenereerd bij het verbranden van PVC. Dus niet echt een zinvolle herstelmethode.

Recycling kan daarentegen op twee manieren worden gedaan. Enerzijds de recycleerbare recycling van PVC, waarbij het kunststof afval opnieuw wordt gesmolten en verwerkt tot nieuwe kunststofplaten, staven of pijpen. Vanwege het resulterende PVC regenereren, kan worden afgezien van het gebruik van ruwe olie en andere grondstoffen. De tweede methode is het recyclen van grondstoffen. Hier wordt hard PVC door zeer hoge temperaturen gesplitst in zijn chemisch bruikbare stoffen. Dit vrij complexe en kosten intensief proces wordt ook pyrolyse genoemd en wordt vooral gebruikt voor gemengde kunststoffen.

Verwijderen van PVC kunststoffen

Verwijdering via de gele zak, of afhankelijk van de regio, over de gele bak is toegestaan, maar er kan nooit 100% worden gegarandeerd dat PVC daadwerkelijk wordt gerecycled en niet in de afvalverbrandingsoven terechtkomt. De beste en veiligste methode voor milieuvriendelijke recycling is om PVC gesorteerd op type te verzamelen en af te voeren bij het recyclingcentrum. In tegenstelling tot veel andere kunststoffen heeft PVC zijn eigen recyclingcode 03 voor polyvinylchloride.