Transparante kunststofplaten prijswaardig gesneden kopen

Transparante kunststofplaten wordt niet alleen als glasvervanging gebruikt. Maar kunststof is niet gelijk kunststof en daarom hebben we alle transparante kunststoffen uit onze online shop hier voor u samengevat.

Uw voordelen bij onze transparante kunststofplaten
 1. Voor elke toepassing hebben wij de juiste plaat in transparante uitvoering
 2. We bevoorraden transparante kunststofplaten altijd uitgebreid in alle diktes
 3. Dankzij geoptimaliseerde productieaflopen zijn korte levertijden mogelijk

Transparante kunststofplaten

Transparante platen op maat? Wij doen het das!

De inzetgebieden van transparante kunststofplaten zijn uiterst veelzijdig. In de zeldzaamste gevallen zijn deze echter vereist in het standaardformaat van 3050 x 2050mm en moeten ze nog op de gewenste maat worden gesneden. Wij van S-Polytec hebben niet alleen een uitgebreide selectie van transparante kunststoffen in vele diktes, kleuren en uitvoeringen, maar ook de nodige Know-How en het machinepark om uw transparante platen exact op de door u gewenste maat te maken. Dankzij uitgebreide opslag op onze twee productielocaties zijn korte levertijden mogelijk, zelfs bij grotere bestellingen of uitgebreide snedes.

Onze Standaard-leverprogramma voor transparante kunststofplaten

 1. Transparant Acrylglas (PMMA) in snede tot 2000 x 1000mm
 2. Transparant Polycarbonaat (PC) in snede tot 2000 x 1000mm
 3. Transparant Hart-PVC (PVC-Glas, PVC-U) in standaardformaat 2000 x 1000mm
 4. Transparant Polyethyleentereftalaat-Glycol (PETG) in standaardformaat 2000 x 1000mm

Ons uitgebreide leveringsprogramma op aanvraag

 1. Transparant acrylglas in snede of als standaardplaat tot 3050 x 2050mm
 2. Transparant polycarbonaat in snede of als standaardplaat tot 3050 x 2050mm
 3. Transparant, getint acrylglas in verschillende kleuren in lasersnede
 4. en veel meer

OPMERKING: Houd er rekening mee dat de levertijden en verzendkosten voor ons uitgebreide leveringsprogramma kunnen verschillen. Onze vriendelijke adviseurs informeren u graag op elk moment over onze transparante kunststofplaten.

Typisch voorbeeld van transparante kunststofplaten

Voor alle toepassingsgebieden waarbij glas wordt gebruikt is er ook een geschikt alternatief van kunststof. Het gebruik van transparante kunststofplaten is meestal niet alleen goedkoper, maar ook veel gemakkelijker te verwerken dan glas, omdat de verwerking van kunststoffen met eenvoudig gereedschap kan worden gedaan. Standaardmachines voor houtverwerking zijn voldoende om te zagen. Bovendien kunnen transparante kunststoffen thermisch worden vervormd tot bijna elke vorm die overblijft na afkoeling. In tegenstelling tot glas zijn relatief lage temperaturen vereist voor thermovormen, afhankelijk van de gekozen kunststof.

 1. Terrasoverkappingen van slagvast polycarbonaat besparen gewicht in vergelijking met platen van echt glas
 2. Inleg plateaus in kasten en vitrines kunnen uit krasbestendig acrylglas worden gemaakt
 3. Voor ramen bij toonbanken en koelkasten is voedselveilig PETG het beste geschikt
 4. Voor interieurinrichting in openbare ruimtes wordt moeilijk ontvlambaar PVS aanbevolen
 5. Voor kijkvensters in de machinebouw is het breekbestendige polycarbonaat een veilig alternatief voor glas
 6. Voor de bouw van aquaria of terraria uit kunststof is acrylglas het beste geschikt

Bij het kiezen van het juiste kunststof moet worden opgemerkt dat het geschikt moet zijn voor het beoogde gebruik. De kunststof beglazing van bijvoorbeeld een koelwerkbank voor worst en kaas moet levensmiddelconform zijn en geschikt voor temperaturen in het minusbereik. UV- en weersbestendigheid is hier echter meestal niet nodig. Bij terrasoverkappingen is de weerbestendige eigenschap echter een minimale vereiste, evenals vorstbestendigheid. Een terrasoverkapping hoeft echter niet geschikt te zijn voor voedsel.

Eigenschappen van transparante kunststofplaten

Er zijn verschillende soorten kunststof in een transparante uitvoering, elk met verschillende eigenschappen. Ze hebben echter allemaal één eigenschap gemeen. Dit is het hoge niveau van lichttransmissie, maar dit is beperkt voor gekleurde kunststoffen met transparantie vanwege de toevoeging van kleurpigmenten.

Welk kunststof geschikt is voor de gewenste toepassing is dus altijd afhankelijk van het specifieke doel.

Krasbestendig kunststofplaten in transparant

Transparante kunststofplaten met een krasbestendig oppervlak behoren acrylplaten. Acrylglas heeft dit te danken aan de relatief hoge oppervlaktehardheid, maar is om dezelfde reden niet zo stootvast, daarom kunnen de platen sneller breken dan polycarbonaat of PETG.

Slagvaste kunststofplaten in transparant

Polycarbonaat is een van de meest slagbestendige kunststoffen in een transparante versie. Dit kunststof, dat wij zowel in helder, transparant als in grijstinten in snede aanbieden, is ook bekend onder de merknamen Makrolon® of Lexan®. Polycarbonaat wordt als extreem slagvast en onbreekbaar beschouwd, maar heeft als nadeel dat de oppervlaktehardheid relatief laag is en daarom niet overeenkomt met de krasbestendigheid van acrylglas.

Ook PETG platen tellen tot de slagbestendige en breekbestendige kunststofplaten, met uitstekende transparantie. De slagvastheid van PETG is echter lager dan die van polycarbonaat. Hiervoor wordt PETG als moeilijk ontvlambaar beschouwd en is het voedselveilig.

Weerbestendige kunststofplaten in transparant

De UV- en weersbestendigheid is een essentiële eigenschap bij het gebruik van kunststoffen buitenshuis. Zowel onze acrylglasplaten als onze polycarbonaatplaten kunnen zonder aarzelen buitenshuis worden gebruikt, omdat beide kunststoffen UV-stabiel en weerbestendig zijn. Om deze reden worden deze kunststoffen vaak gebruikt als vervanging voor glas voor terrasoverkappingen, gewichtsbesparende kunststof beglazingen of in kassen.

Hard PVC in transparante uitvoering en PETG zijn niet UV-bestendig en daarmee ook niet voor het gebruik buiten geschikt. Door UV-straling kan het kunststof permanent bros worden. Bovendien wordt de hoge transparantie van deze platen in de loop van de tijd verminderd, wat merkbaar is door een vertroebeling van de platen. Beide kunststoffen zijn echter op aanvraag ook verkrijgbaar als UV-gestabiliseerde versies.

Moeilijk ontvlambare kunststofplaten in transparant

Doorzichtige kunststofplaten kunnen ook worden gebruikt voor toepassingsgebieden waar een moeilijke ontvlambaarheid vereist is. Deze kunststoffen bevatten transparante platen van hard PVC, die vaak ook wel PVC-glas worden genoemd. Een ander transparant kunststof in een onbrandbare versie volgens de brandveiligheidsnorm DIN 4102 B1 is PETG.

Acrylglas en Polycarbonaat gelden daarentegen – als de meeste kunststoffen – als normaal brandbaar.

Voedselveilige kunststofplaten in transparant

Er zijn meerdere kunststofplaten met levensmiddelgoedkeuring. Zo is er polyethyleen, polypropyleen of PTFE dat het meest bekend is onder de merknaam Teflon®. Deze kunststoffen zijn echter niet allemaal transparant. Acrylglas, polycarbonaat of PVC daarentegen zijn verkrijgbaar als een transparante plaat, maar zijn niet voedselgeschikt - dus niet goedgekeurd voor contact met voedsel.

De kunststof de beide eigenschappen hebben is Polyethyleentereftalaat-Glycol - kort PETG. PETG is een zeer transparant polyester, dat volgens BfR wordt beschouwd als fysiologisch onschadelijk en voldoet aan de voedselvoorschriften FDA / EU10/2011 geclassificeerd is.

Temperatuurtoepassingsgebieden van transparante kunststofplaten

Niet alle kunststoffen verdragen even hoge en lage temperaturen. Transparant PVC met een temperatuurbereik van 0°C tot +60°C is niet vorstbestendig en kan ook niet permanent worden gebruikt bij hogere temperaturen. PETG verdraagt ook geen hoge temperaturen, maar kan ook gebruikt worden bij vriestemperaturen. Met een temperatuurbereik van -40°C tot +120°C bestrijkt polycarbonaat het grootste gebied en is daarom even vorstbestendig en hittebestendig.