Levensmiddelechte kunststofplaten prijswaardig in snede kopen

Kunststofplaten zijn in de levensmiddelindustrie onmisbaar, omdat ze veelzijdig inzetbaar en eenvoudig te verwerken zijn. Het doel waarvoor een levensmiddelechte kunststofplaat kan worden gebruikt, hangt af van de eigenschappen van de plaat.

Uw voordelen bij onze levensmiddelechte kunststofplaten
 1. Wij bieden u levensmiddelechte kunststofplaten in standaardformaat of op de millimeter gesneden aan
 2. Wij voeren diverse kunststofplaten met levensmiddelechte goedkeuring in de meest gangbare soorten kunststof
 3. We bieden een breed scala aan sterktes, kleuren en formaten voor voedselveilige kunststofplaten
 1. 1
 2. 2
 1. 1
 2. 2

Kunststoffen met levensmiddelconformiteit

Levensmiddelechte kunststofplaten in snede - prijswaardig & snel

Er is een hele reeks kunststoffen die voedselveilig worden genoemd en die zijn goedgekeurd voor contact met voedsel. Wanneer welk plastic kan worden gebruikt, hangt niet alleen af van de voedselconformiteit, maar ook van andere vereisten voor de eigenschappen van een plastic bord. Bij sommige toepassingen is een hoge transparantie vereist, terwijl bij andere zeer hoge temperaturen nodig kunnen zijn, die de kunststof moet doorstaan. Thermische vervormbaarheid voor de vervaardiging van afgewerkte kunststofonderdelen met behulp van het dieptrekproces kan ook een belangrijke rol spelen bij de keuze van een geschikte kunststof.

Wij van S-Polytec bieden u een zeer uitgebreid assortiment van de meest gangbare kunststoffen met goedkeuring voor de levensmiddel- en drinkwaterindustrie. Van de extreem goedkope massakunststof polyethyleen tot het hardere polypropyleen tot het glasvervangende PETG. Ook levensmiddelechte hoogwaardige kunststoffen zoals PTFE (beter bekend als Teflon®) hoeft u bij ons niet vanaf te zien.

U profiteert van onze gratis snijservice, waarbij uw kunststofplaten precies millimeter precies op de door u gewenste maat worden gesneden. Dankzij de uitgebreide bevoorrading van ons standaard-leveringsprogramma zijn niet alleen zeer korte levertijden gegarandeerd. U profiteert ook van zeer goedkope prijzen, omdat het hoge inkoopvolume van onze leveranciers ons in staat stelt om onze kunststoffen zeer goedkoop in te kopen.

Typische toepassingen voor levensmiddelconforme kunststofplaten

Kunststoffen worden zeer vaak gebruikt voor de productie van levensmiddel tegenstanden of voor verpakkingen van voedsel. Kunststoffen zijn goedkoop en zeer gemakkelijk te verwerken in vergelijking met de meeste andere materialen. Bovendien kan kunststof heel gemakkelijk worden gerecycled en bijna elk aantal keer worden hergebruikt.

 1. Verpakking van levensmiddelen die in direct contact staan met het voedsel.
 2. Ondergrond, werkbladen of snijplanken van kunststof, waarop voedsel wordt verwerkt
 3. Schappen en reksystemen die in direct contact staan met levensmiddelen zonder buitenverpakking
 4. De lagen van materialen, die anders niet zijn goedgekeurd voor het levensmiddelbereik
 5. Levensmiddel rakende delen van machines en systemen in de levensmiddelproductie
 6. Kunststofoppervlakken van tafels of toonbanken waarop open levensmiddelcontact plaats vindt
 7. en veel meer

Welke kunststof voor welk doel wordt gebruikt, hangt altijd af van de specifieke eisen die aan de kunststof worden gesteld. Voor dezelfde toepassing kunnen vaak meerdere geschikte kunststoffen worden gebruikt.

Ons standaard-leveringsprogramma voor levensmiddelechte kunststofplaten

 1. Polyethyleen platten (HDPE) in snede in vele diktes tot bis 2000 x 1000mm
 2. Polyethyleen platen (HDPE) als standaardplaten in vele diktes in het formaat 2000 x 1000mm
 3. Polypropyleen platen (PP-H) in snede in vele diktes tot 2000 x 1000mm
 4. Polypropyleen platen (PP-H) als standaardplaten in vele diktes in het formaat 2000 x 1000mm
 5. Polyethyleentereftalaat-Glycol (PETG) in diverse diktes in het standaardformaat 2000 x 1000mm
 6. Polytetrafluorethyleen (PTFE) in snede in vele diktes tot 2000 x 1000mm
 7. Polytetrafluorethyleen (PTFE) als standaardplaten in vele diktes in het formaat 2000 x 1000mm
 8. Polytetrafluorethyleen (PTFE) als standaardplaten in vele diktes in het formaat 1200 x 1200mm
 9. Polytetrafluorethyleen (PTFE) als standaardplaten in vele dikte in het formaat 600 x 600mm

Onze uitgebreid leveringsprogramma op aanvraag

 1. Polyethyleen platen (HDPE) in snede of als standaardplaat tot 3000 x 1500mm
 2. Polypropyleen platen (PP-H) in snede of als standaardplaat tot 3000 x 1500mm
 3. Polyethyleentereftalaat-Glycol (PETG) in snede of als standaardplaten tot 3050 x 2050mm
 4. Individueel gefreesde onderdelen van polyethyleen, propyleen, PETG of PTFE volgens uw ontwerptekening
 5. en veel meer

Opmerking: Houd er rekening mee dat de levertijden en verzendkosten voor ons uitgebreide leveringsprogramma kunnen verschillen. Onze verkoopmedewerkers adviseren u graag uitgebreid over vragen over het gebruik van kunststofplaten bij de omgang met levensmiddelen.

Eisen voor levensmiddelechte kunststoffen

Levensmiddelgebruikstegenstanden van kunststof

Levensmiddelgebruikstegenstanden van kunststoffen zijn vereenvoudigt gezegd alle materialen en tegenstanden, die uit kunststof bestaan en direct in contact komen met levensmiddelen. Dit geldt ook voor meer lagige materialen en kunststofproducten die worden gelijmd, gelast, geschroefd of op een andere manier bij elkaar worden gehouden. Ook kunststoflagen of coatings, die bijvoorbeeld worden gebruikt als afdichting in doppen en sluitingen, of lagen uit twee of meer lagen van verschillende soorten materiaal, behoren ook tot levensmiddelgebruikstegenstanden uit kunststof, op voorwaarde dat de kunststoflagen bedoeld zijn om in contact te komen met levensmiddelen.

Kort gezegd. Als het een object is dat geheel of gedeeltelijk van kunststof is gemaakt en dient om in contact te komen met levensmiddelen, is het ook altijd een levensmiddelgebruikstegenstand waarin levensmiddelconformiteit moet worden gegarandeerd.

Levensmiddelconformiteit bij kunststoffen

Om een kunststof te laten goedkeuren voor de productie van levensmiddelgebruikstegenstanden en dus toegelaten voor contact met levensmiddelen, is bevestiging nodig dat dit materiaal voldoet aan de respectievelijke wettelijke vereisten en dat aan de vereisten voor het in de handel brengen wordt voldaan. Deze worden in Europa door de conformiteitsverklaring voor levensmiddelgebruikstegenstanden uit kunststof volgens EU-verordening Nr. 10/2011 (en diverse anderen) geclassificeerd. Andere normen en classificaties die informatie geven over de bruikbaarheid van een kunststof in het levensmiddelgebruik zijn b.v. Food and Drug Administration (afgekort FDA) van de Verenigde Staten of de richtlijnen van de levensmiddel-, gebruikstegenstande- en voermiddelwetboek (LFGB) in Duitsland.

Deze keten strekt zich uit van de eisen van de grondstoffen en processen die bij de kunststofproductie worden gebruikt, via het productieproces als zodanig, tot het eindproduct. Zo mag een levensmiddelartikel niet op andere artikelen worden gelijmd als de lijm niet geschikt is voor levensmiddelconformiteit of het andere artikel niet aan deze eisen voldoet. Anders wordt het product niet langer geclassificeerd als levensmiddelveilig. Hetzelfde geldt voor de afwerkingsprocessen van een kunststof door middel van coaten, verven, lamineren of dergelijke. De conformiteitsverklaring is bedoeld om de naleving van de relevante voorschriften voor de verwerker of gebruiker van een specifiek materiaal dat in de waardeketen volgt, evenals voor de controle- en toezichthoudende autoriteiten te documenteren. Deze richtlijnen en normen geven informatie over hoe een kunststof voor, tijdens en na verwerking gemaakt moet worden zodat het geschikt is voor contact met levensmiddelen.

Wanneer welke norm in acht moet worden genomen, hangt altijd af van het land van bestemming waarin de levensmiddelgebruikstegenstanden hun beoogde doel moeten bereiken. Voor Duitsland als EU-lidstaat geldt in principe de naleving van EU-normen. Als de kunststofonderdelen echter naar het buitenland worden geëxporteerd, bijvoorbeeld naar de VS, moeten de respectieve land specifieke eissen in acht worden genomen en nageleefd. In ons voorbeeld zou dan een levensmiddelgoekeuring nodig zijn volgens de FDA.

Typische kunststoffen in de levensmiddelindustrie

Polyethyleen (LDPE, HDPE)

Polyethyleen telt niet alleen in de levensmiddelindustrie als meestgebruikte kunststof. Er moet echter onderscheid worden gemaakt tussen polyethyleen met lage dichtheid (LDPE) en polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE). LDPE wordt vooral gebruikt in de vorm van folies voor het verpakken van vlees en worst. Draagtassen van kunststof, zoals die in de detailhandel of op supermarkten, zijn ook gemaakt van polyethyleen (low destiny polyethylene) met lage dichtheid. Vershoudfolies of kijkvensters voor levensmiddelverpakking die grotendeels van papier of karton zijn gemaakt, zijn ook vaak gemaakt van LDPE.

Polyethyleen van hoge dichtheid (high density polyethylene) is daarentegen stabieler en slagvaster en wordt daarom vaak gebruikt voor kunststofflessen. Dit zijn niet de bekende eenmalige en herbruikbare statieflessen, maar verpakkingen voor barbecuesauzen, ketchup, mayonaise en dergelijke. Doordat HDPE een zeer goede chemische bestendigheid heeft en ook inzetbaar is bij temperaturen van -50°C tot + 80°C, wordt deze kunststof ook gebruikt voor levensmiddelopslag, bijvoorbeeld als vershoudbakjes. Zo kunnen levensmiddelen in de vriezer worden bewaard of in de magnetron worden verwarmd. Andere voorbeelden van levensmiddelgebruikstegenstanden gemaakt van HDPE zijn zoetwatertanks voor stacaravans, caravans of woonwagens, grondstoffencontainers in de levensmiddelindustrie of werkbladen, snijblokken en snijplanken, de laatste vaak gemaakt van het hardere polypropyleen vanwege de lagere oppervlaktehardheid van polyethyleen. Polyethyleenplaten worden ook zeer vaak gebruikt voor machinecomponenten, afdekkingen en transportelementen die in direct contact komen met levensmiddelen voor, tijdens en na verwerking in de levensmiddelproductie.

De beide kunststoffen, dus LDPE en HDPE laten zich aan de hand van de recyclingcodes op levensmiddelgebruiktegenstand zeer goed onderscheiden. De recyclingcode voor HDPE heeft de nummerreeks 02. De cijfers 04 geven echter een kunststofproduct aan dat is gemaakt van polyethyleen met lage dichtheid.

Polyethyleentereftalaat (PET, PETG)

Polyethyleentereftalaat is waarschijnlijk een van de meest voorkomende kunststoffen bij de verwerking van levensmiddelen en drinkwater. Er is nauwelijks een grote drankenproducent die geen herbruikbare flessen van PET kunststof gebruikt. Dit is niet alleen aanzienlijk lichter dan glas, maar ook extreem robuust, zeer gemakkelijk te recyclen en gemakkelijk vorm te geven door middel van het spuitgietproces. PETG wordt niet alleen gebruikt voor statiegeldflessen. Vanwege hun volledig gebrek aan kleur en hoge lichttransmissie, worden kunststof ruiten in koelkasten en koelwerkbanken vaak gemaakt van vorstbestendige PETG platen.

Een ander voordeel van het transparante kunststof met levensmiddelgoedkeuring is het brandgedrag, omdat PETG geclassificeerd is als moeilijk ontvlambaar volgens DIN 4102 B1.

Polypropyleen (PP, PP-H)

Polypropyleen is de goedkope alleskunner onder levensmiddelconforme kunststoffen en wordt voor bijna alle doeleinden gebruikt waar een hogere oppervlaktehardheid vereist is dan bij polyethyleen. PP wordt heel vaak gebruikt voor de productie van snijplanken en ontbijtborden of kunststofserviesgoed voor kampeerbehoeften. Dit kunststof is magnetron- en vaatwasmachinebestendig en kan ook worden gebruikt voor versbehoudbakjes of opslagcontainers voor diepvriezers, omdat het temperatuurbereik van polypropyleen varieert van -40°C tot +110°C. Op korte termijn is zelfs hittebestendigheid tot +140°C mogelijk. PP wordt gebruikt voor het verpakken van levensmiddelen, bijvoorbeeld voor yoghurtbekers of voor margarine.

Polytetrafluorethyleen (PTFE)

PTFE is een hoogwaardige kunststof en de meeste mensen kennen onder het merk Teflon®. Dit kunststof wordt niet alleen gebruikt voor het coaten van potten en pannen, maar kenmerkt zich ook door een hele reeks positieve eigenschappen. Bovenal is PTFE een kunststof met een enorm temperatuurbereik van -200°C tot +260°C. PTFE is onmisbaar, vooral bij de industriële verwerking van levensmiddelen, waar extreem lage temperaturen nodig zijn voor het snel koelen van grondstoffen en producten. Maar zelfs bij hoge temperaturen waarbij voedsel voorgekookt wordt door bakken, stomen of koken, is PTFE een zeer geschikte kunststof.

Bovendien wordt PTFE gekenmerkt door zijn enorme chemische bestendigheid. Dit kunststof is chemisch zo inert dat het niet reageert met levensmiddel en dus niet hecht aan het kunststofoppervlak. Dit resulteert in een extreem gemakkelijke reiniging. Het beste voorbeeld zijn potten en pannen met antiaanbaklaag van teflon®. Met dit aspect wordt ook rekening gehouden bij het kiezen van een geschikte kunststof voor machines en systemen die levensmiddel verwerken en produceren, omdat het reinigen en onderhouden van de productielijnen snel en eenvoudig moet zijn, zodat een zo hoog mogelijke efficiëntie bij de productie van levensmiddelen gegarandeerd kan worden.

Een andere opvallende eigenschap is het zeer goede glijgedrag van PTFE - zelfs bij de meest ongunstige temperaturen. Buiten de levensmiddelconformiteit wordt dit kunststof onder andere gebruikt voor glijlagers in bruggen. In de levensmiddelproductie worden de zeer goede glij-eigenschappen vooral gebruikt in de transporttechniek voor levensmiddelen.

Ten slotte moet worden vermeld dat PTFE voldoet aan de zeer strikte eisen van de brandbeveiligingsnorm UL94 V0. Dit kunststof wordt daarom als onbrandbaar beschouwd.