Grondstofprijzen zijn dramatisch gestegen

Grondstofprijzen zijn dramatisch gestegen

Het tekort aan grondstoffen voor siliconenmetaal heeft verstrekkende gevolgen voor de prijsontwikkeling van siliconenkitten. Met prijsstijgingen tot 500% voor de grondstof zijn prijsstijgingen voor siliconen en MS-polymeren onvermijdelijk.

De enorme vraag en het gelijktijdige tekort aan grondstoffen voor silicium hebben dramatische gevolgen voor de prijsontwikkeling van siliconenkitten. Met prijsstijgingen tot 500% voor de grondstoffen zijn wij helaas gedwongen de prijzen voor siliconen en MS-polymeren te verhogen.

Silicium is het nieuwe goud

Silicium is een grondstof waar wereldwijd vraag naar is en die dringend nodig is voor zeer veel producten en productieprocessen. De enorme vraag en het aanzienlijk lagere productievolume van de waardevolle grondstof leiden tot een huidige uitzonderlijke situatie, waardoor de grondstofprijzen in het afgelopen jaar explosief zijn gestegen. Vooral de regelgeving van de Chinese regering om de doelstellingen inzake CO2-emissies te halen, die vroeger het grootste deel van de siliciumwinning uitmaakten, draagt ertoe bij dat vele mijnen gesloten zijn of aanzienlijk minder grondstof geproduceerd wordt dan twee jaar geleden het geval was. Zo is de prijs van silicametaal, een essentieel onderdeel bij de vervaardiging van siliconen, het afgelopen jaar met wel 500% gestegen. Helaas zijn wij daarom genoodzaakt de prijzen voor onze siliconenkitten van DL-chemicaliën te verhogen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de fabrikant bij de inkoop van de basisgrondstof voor de productie van siliconenolie en siliconenpolymeren op deze prijsstijging reageerde door de verkoopprijzen voor de siliconen te verhogen. Helaas is het door de lage berekende prijzen voor ons niet mogelijk om de hogere inkoopprijzen op te vangen, waardoor wij genoodzaakt zijn om ook in de onlineshop de prijzen te verhogen.

Zodra het tekort aan beschikbare grondstoffen een aanvaardbaar niveau heeft bereikt en de grondstofprijzen daardoor weer tot een acceptabel niveau zijn gedaald, zullen wij er alles aan doen om de prijzen voor het eindproduct weer te verlagen, omdat wij de producten niet alleen in de best mogelijke kwaliteit willen, maar ook tegen betaalbare prijzen willen aanbieden.

Deze prijsverhogingen hebben echter niet alleen gevolgen voor de siliconen van het merk Parasilico, maar ook voor de montagelijm Parabond 600, die wij in vier kleuren in onze online shop hebben.

Naast de hogere inkoopkosten was ook de marginale marktsituatie voor grondstoffen van invloed op de levertijden. Voor standaardproducten - d.w.z. siliconen in standaardkleuren - zijn 5 weken en meer nu niet ongewoon. Door uitgebreide opslag zijn wij echter in staat om de lange levertijden in eerste instantie te compenseren met een hoge voorraad, zodat wij bij een grotere restvoorraad dan voorheen nieuwe goederen kunnen bestellen om de beschikbaarheid van de siliconen in onze onlineshop zonder onderbreking kunnen blijven garanderen.

Alkoxy-siliconen (vooralsnog) niet beïnvloed

Hoewel de siliconen van ons eigen merk S-Polybond Silikonprofi op dezelfde basisgrondstoffen zijn gebaseerd, zijn deze siliconen tot dusver niet getroffen door de prijsstijgingen. Wij kunnen echter niet uitsluiten dat de productiekosten in de komende weken en maanden zullen stijgen. Voor de huidige voorraad gelden echter de oude voorwaarden, zodat wij ons eigen merk tegen de gunstige prijzen zullen blijven aanbieden totdat de extra kosten niet meer kunnen worden opgevangen door de strak berekende winstmarge.

Deze prijsstijgingen hebben overigens niet alleen gevolgen voor de siliconen in onze winkel. Alle fabrikanten van afdichtingsmiddelen op basis van siliciummetalen worstelen met dit probleem, zodat de prijzen voor siliconen in de toekomst overal zullen worden beïnvloed door prijsstijgingen. Hoe sterk de prijsstijgingen bij de respectieve fabrikanten en dealers zullen zijn, hangt altijd af van hun prijsberekening. Hoe lang het zal duren voordat de prijzen weer op een niveau komen dat wij aanvaardbaar achten, heeft ook gevolgen voor de gehele markt en kan op dit moment niet worden beantwoord.

Afbeelding links: Onze alkoxy silicone SILIKONprofi in RAL 7016 antracietgrijs
Afbeelding rechts: Onze alkoxy silicone SILIKONprofi in RAL 8016 mahoniebruin

Verdere prijsstijgingen niet uitgesloten

Silicium is niet de enige grondstof waaraan momenteel een tekort is. Veel andere grondstoffen, waaronder veel metalen, zijn de laatste tijd aanzienlijk duurder geworden. Wij vrezen dat de prijsstijging van siliconenkitten nog maar het begin is en dat vele andere producten door prijsstijgingen kunnen worden getroffen. Hoewel wij de prijsstijgingen met sommige leveranciers hebben kunnen compenseren door grotere inkoophoeveelheden en heronderhandeling van de inkoopvoorwaarden, hebben verschillende fabrikanten reeds prijsstijgingen aangekondigd voor het volgende kwartaal, zodat wij ook hier proberen de verkoopprijzen stabiel en kosteneffectief te houden met een zeer uitgebreide voorraaduitbreiding tegen oude prijzen totdat de markt enigszins is gestabiliseerd. Wij hopen dat onze strategie vruchten zal afwerpen en dat wij kunnen afzien van verdere prijsverhogingen in onze shop.

Zodra nog meer producten met prijsstijgingen te maken krijgen, of de prijzen weer zijn gedaald, zullen wij daar uiteraard in een volgend blogbericht op ingaan.

Wij wensen u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar

Volg ons ook op Facebook of Instagram om nooit meer nieuws te missen.

Hoewel dit niet echt goed nieuws was, hopen wij dat u toch van het artikel hebt genoten en blij bent dat u de tijd hebt genomen om het te lezen. Als u suggesties of vragen hebt, bel ons dan, schrijf ons of neem contact met ons op via Facebook of Instagram.

Deel het artikel

Categorie Wissenswertes