Slotenmakershamer met houten steel (verschillende maten)

De Högert slotenmakershamer met massief essenhouten steel is gesmeed uit C45-staal met schacht en vin volgens DIN 1041 en is de meest voorkomende hamer in elke gereedschapskist en in elk huishouden.

✓ Kop van gesmeed C45 staal
✓ Massief essenhouten handvat
✓ Geharde rupsband en vin
✓ Kopvorm volgens DIN 1041
✓ Met beschermhulzen voor handgrepen

De slotenmakershamer met houten steel is bij ons verkrijgbaar met een kopgewicht van 300g, 500g of 1000g.

Het artikel is in voorraad

Verzending van uw order binnen 2 - 3 werkdagen

 • Prijs berekenen
Basisprijs 0,00 € / stuk
0,00 € / stuk
0,0000 kilo / stuk

Alle prijzen zijn inclusief 19% btw

Uw prijs € 0,00 Incl. 19% BTW Gewicht: 0,0000kilo
Beschrijving

Slotenmakershamer met houten steel - Het meest gebruikte type hamer

Massief essenhouten handvat ✓ Verschillende gewichten ✓ TÜV/GS getest ✓

De Högert slotenmakershamer met essenhouten steel is een van de klassieke hamers en is het meest gebruikte type hamer in Duitsland. De typische kopvorm is gesmeed uit hoogwaardig C45-staal. Het web bevindt zich aan één kant van de kop. Dit is het belangrijkste slagvlak en is vlak en geschikt voor het inslaan van spijkers en deuvels. De vin aan de andere kant van de hamer, die haaks op het handvat staat, is puntig en wordt gebruikt voor precies hameren en splijten. Als kwaliteitsgereedschap voor commercieel gebruik is de hamer strikt vervaardigd volgens DIN 1193 en de kop volgens DIN 1041. De slagvlakken zijn speciaal gehard om een hoge hardheid van 52 - 58HRC te bereiken. De hoge kwaliteit van de afwerking komt vooral tot uiting in het gebruik van de hamer, die door TÜV Rheinland is gecertificeerd met het keurmerk voor geteste veiligheid bij correct gebruik.

Het handvat is gemaakt van gedroogd massief essenhout, waarvan de lengte en ovale vorm perfect zijn aangepast aan de ergonomie voor een perfecte grip terwijl de krachtopbouw bij het hameren wordt geoptimaliseerd. De blauwe kunststof steelhuls beschermt de steel tegen beschadiging als het doel wordt gemist bij het inslaan van spijkers. Een speciale houtlak beschermt het hardhout ook tegen UV-straling en vocht.

Kenmerken van de slothamer met houten steel van Högert

Met de slotenmakershamer met houten steel biedt fabrikant Högert een professioneel handgereedschap tegen een gunstige prijs zonder concessies te doen aan kwaliteit en vakmanschap. De kop is gemaakt van C45 staal met geharde slagvlakken voor de steel en de vin. Het handvat is gemaakt van een massief stuk gedroogd essenhout en de lengte en vorm zijn perfect aangepast aan de ergonomie van het kopgewicht voor een optimale combinatie van grip en slagkracht. Beschermende coatings op de hamerkop en het houten handvat dragen bij aan de zeer lange levensduur van de slotenmakershamer, die niet wordt beïnvloed door het weer. Afhankelijk van de toepassing en persoonlijke smaak zijn de hamers verkrijgbaar in verschillende maten met een kopgewicht van 300 gram, 500 gram tot zwaar 1000 gram.

De kopvorm van de slotenmakershamer is identiek ongeacht het hamergewicht en wordt beschreven in DIN 1041. Het slagvlak van een slotenmakershamer bestaat in wezen uit vier opvallende gebieden, het slagvlak, de vin, het huis en het oog, die uit een massief blok staal worden gesmeed. Het web is het vierkante slagvlak aan de achterkant van de hamerkop. De voorkant met de afgeronde punt haaks op het handvat wordt de vin genoemd. Beide slagvlakken van Högert slothamers zijn gehard en hebben daarom een hoge hardheid van 52 - 58HRC (Rockwell hardheid). In de Duitse versie van de slotenmakershamer (die afwijkt van het Franse ontwerp) wordt het gebied tussen het web en de vin het huis genoemd. Het heeft deze naam zeker te danken aan het zijaanzicht, dat inderdaad doet denken aan een huis met een puntgevel. Het oog, het laatste opvallende aspect van een hamer, is het ovale gat waar het handvat doorheen wordt gedreven en gespreid met een metalen wig, zodat het handvat en de kop een onlosmakelijke eenheid worden die bestand is tegen de hoge slagkrachten waarvoor een hamer uiteindelijk bedoeld is als slaggereedschap.

De hamer, die we aanbieden in verschillende maten, of beter gezegd met verschillende kopgewichten, heeft een handvat van gedroogd essenhout. Dit is een zware en harde houtsoort met extreem goede sterkte-eigenschappen. De treksterkte en buigsterkte overtreffen zelfs die van eikenhout. Naarmate het gewicht van de kop toeneemt, neemt ook de lengte en diameter van het houten handvat toe, wat op zijn beurt leidt tot een hoger gewicht voor het hardhouten handvat. Het extra gewicht is echter te verwaarlozen in vergelijking met de aanzienlijke toename van de stabiliteit van het handvat. Veel relevanter is hier de lengte en de grotere diameter van het ovale gegoten handvat, dat zorgt voor een optimale grip met de steeds zwaardere hamerpaden. Om het handvat en de kop duurzaam en veilig met elkaar te verbinden, wordt een metalen wig door het zogenaamde oog in het handvat gedreven en afgedicht met een robuuste laklaag. Dit zorgt ervoor dat de kop niet losraakt of zelfs loskomt van het handvat door de constante slagen bij het gebruik van de hamer, wat bijdraagt aan de veilige bediening van de slotenmakershamer. Dit is gecertificeerd door TÜV Rheinland met het zegel voor geteste veiligheid op de hamersteel.

Voordelen van de Högert slotenmakershamer met essenhouten steel

 • De hamer voldoet aan DIN1193 en DIN 1041 met TÜV-gecertificeerde veiligheid
 • De massieve hamerrups is gemaakt van gesmeed en gehard C45-staal
 • Het hoogwaardige handvat van gedroogd essenhout is hard en extreem robuust
 • De gebruikte houtlak beschermt het handvat effectief tegen vocht en UV-stralen
 • Een stevige metalen wig zorgt ervoor dat de hamerbaan stevig op het handvat zit
 • De positie van het handvat in de kop is perfect in balans tussen vin en rupsband
 • Het impactpad is afgeschuind en vermindert impactschade door scherpe randen
 • Een plastic coating onder de kop beschermt het handvat tegen beschadiging
 • De hamersteel is ergonomisch gevormd voor een optimale grip

Dat niet elke hamerslag doel treft en je soms de spijker mist, overkomt zelfs de meest ervaren vakman. Om te voorkomen dat de nagelkop het massief essenhouten handvat beschadigt, wordt de kop beschermd door een slagvaste kunststof coating. Hoewel de beschermhulzen van het handvat na verloop van tijd niet vrij zullen blijven van sporen van meer of minder uitgesproken nauwkeurigheid, zullen krassen en stoten geen nadelig effect hebben op het houten handvat, dat anders na verloop van tijd steeds meer beschadigd zou raken.

Specifieke gegevens van de slotenmakershamers

 • Slotenmakershamer 300g: Hoofdgewicht: 300g, spoor: ca. 22,2mm x 22,2mm, vin: ca. 23,0mm x 4,5mm, huis: ca. 105mm
 • Slotenmakershamer 500g: Hoofdgewicht: 500g, spoor: ca. 26,9mm x 26,9mm, vin: ca. 27,0mm x 6,5mm, huis: ca. 105mm
 • Slotenmakershamer 1000g: Hoofdgewicht: 1000g, spoor: ca. 35,7mm x 35,7mm, vin: ca. 37,5mm x 7,0mm, huis: ca. 135mm

Gebruik van een slotenmakershamer

De slotenmakershamer is het meest gebruikte type hamer in Duitsland. Hij heeft een vierkant slagvlak en een vin die haaks op het handvat staat en is dankzij dit ontwerp zeer veelzijdig in gebruik. Het slagvlak, d.w.z. het grote bijna vierkante oppervlak van de slotenmakershamer, vormt het grootste deel van het gebruik van de hamer en wordt voornamelijk in het huishouden gebruikt om spijkers in te slaan. Het geharde slagvlak wordt ook gebruikt door slotenmakers bij het werken met metalen, vandaar de naam slotenmakershamer, voor het afkanten en vormen van plaatmetaal. In tegenstelling tot de veel smallere vin aan de andere kant van de hamerkop, zorgt het slagvlak voor een hoge mate van nauwkeurigheid. Dit is vooral voordelig wanneer de hamersteel iets verder wordt uitgeschoven om meer slagkracht te genereren. De optimale positie van de hand is aan het uiteinde van de hamersteel, die zo gevormd is dat hij gemakkelijk te voelen is op de hoogwaardige slotenmakershamers.

Het veel kleinere, smalle oppervlak aan de voorkant van de hamerbaan, ook wel de vin genoemd, is perfect voor delicater werk. Het wordt vaak gebruikt om kleine spijkers vast te zetten voordat de krachtigere slagen met de rups op de spijkerkop worden toegepast om de spijker in de muur of het hout te slaan. Het smallere slagvlak is ook veel geschikter voor ronde vormen in metaal. Als huishoudhamer, die in bijna elke standaard gereedschapskist zit, wordt de vin ook gebruikt als geïmproviseerde beitelvervanger voor het afkloppen van muurpleister of tegels.

Het gewicht van de kop heeft een grote invloed op de kracht die op een voorwerp kan worden uitgeoefend. Een kleinere hamer is ideaal voor het spijkeren van achterwanden van kasten, het indrijven van houten deuvels of het vlak in de muur hameren van deuvels, maar is minder geschikt voor het hameren van grote spijkers in dakbalken. Hier is iets meer gewicht nodig, wat betekent dat er hogere krachten kunnen worden uitgeoefend bij het slaan wanneer de hamer wordt gezwaaid. Omgekeerd is er echter ook meer kracht nodig om de hamer vast te houden. De grootste slotenmakershamer met een kopgewicht van één kilogram is ook geschikt voor licht beitel- en sloopwerk in combinatie met een beitel, ook al vereist de langere steel in vergelijking met een hamer meer kracht en een betere nauwkeurigheid. Een gemiddeld hamergewicht is daarentegen ideaal voor delicaat steenhouwwerk en kan ook heel goed worden gebruikt voor houtbewerking met beitels op hardhout. Voor zachtere houtsoorten daarentegen is een lichtere, kleinere hamer van 300 g weer een voordeel.

TIP: Overal waar een hamer wordt gebruikt, is sprake van grote krachten, dus geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen in de vorm van werkhandschoenen en een geschikte veiligheidsbril worden aanbevolen.

Technische gegevens van de Högert slotenmakershamer

 • Product type: Hamer
 • Materiaal (Hoofd): Gehard C45 staal
 • Materiaal (Steel): Essenhout
 • Hoofd vorm: Slotenmakershamer
 • DIN Norm: DIN 1041, DIN 1193
 • Gewicht (hoofd): 300g, 500g resp. 1000g
 • Vorm vin: Smal
 • Vorm gezicht: Vierkant
 • Lengte (Steel): 27,5cm, 29,5cm resp. 32,5cm
 • Gewicht (Steel): 90g, 110g resp. 220g
 • Lengte (Totaal): 30cm, 32cm resp. 36cm
 • Gewicht (Totaal): 390g, 610g resp. 1220g
 • TÜV/GS: Ja
 • Commercieel gebruik: Toegestaan

Bewaren en onderhouden van de slotenmakershamer

De kwaliteitsnormen van de fabrikant voldoen volledig aan de verwachtingen van commerciële gebruikers en worden weerspiegeld in de uitstekende afwerking. De kop is gecoat met een slagvaste beschermende lak. Het handvat van gedroogd essenhout is ook gecoat met een beschermende lak die het hout beschermt tegen UV-straling en vocht. Desondanks moet de hamer in een gereedschapskist worden opgeborgen of aan een gereedschapsrek worden gehangen als hij niet wordt gebruikt, om hem te beschermen tegen vocht en langdurige vochtigheid. Indien mogelijk moet grof vuil op de slagvlakken na gebruik worden verwijderd. Het handvat moet ook altijd schoon worden gehouden om permanente hechting aan het hout te voorkomen. Verder heeft een hamer nauwelijks speciale zorg of onderhoud nodig.

WAARSCHUWING: Een hamer is een slaggereedschap om mee te werken, niet om mee te slaan. Een hamer mag nooit worden gebruikt om op een andere hamer te slaan.

Extra informatie

Extra informatie

ArtikelnummerSHMR00
LevertijdVerzending van uw order binnen 2 - 3 werkdagen
MateriaalGehard C45 staal
KleurNee
Beoordelen

Klantenreviews

Er zijn nog geen meningen van klanten beschikbaar

Schrijf de eerste review over dit product

Product delen? Dank je.

U bent wellicht ook geinteresseerd in de volgende producten