Trespa® Meteon® FR NATURALS 2x1meter

De HPL-platen Trespa® Meteon® FR NATURALS zijn verkrijgbaar in verschillende decors in natuursteen of metaaloptiek met een mat oppervlak aan beide zijden in ons standaardformaat van 2x1 meter en overtuigen door hun enorme duurzaamheid.

✓ Diverse stenen en metalen decors
✓ Matte decoroppervlakken
✓ Hoge UV- en weerbestendigheid
✓ Brandgedrag B-s1, d0 volgens EN 13501-1

Wij bieden de decoratieve gevelpanelen van Trespa® op verzoek ook in andere decors en formaten, en tot op de millimeter nauwkeurig op maat gezaagd.

Het artikel is in voorraad

Verzending van uw order binnen 2-3 werkdagen

 • Standaard platen
2000mm
1000mm
Volumekortingen
 • vanaf stuks 0,00 € (Basisprijs 0,00 € / m2)
 • vanaf stuks 0,00 € (Basisprijs 0,00 € / m2)
 • vanaf stuks 0,00 € (Basisprijs 0,00 € / m2)

Alle prijzen zijn inclusief 19% btw

Basisprijs 0,00 € / m2
0,00 € / stuk
0,0000kilo / stuk

Alle prijzen zijn inclusief 19% btw

Uw prijs € 0,00 Incl. 19% BTW Gewicht: 0,0000kilo
Beschrijving

Trespa® Meteon® FR NATURALS - Gevelpanelen in plaats van natuursteen of metaal

Diverse decors op voorraad ✓ Brandgedrag B-s1, d0 volgens EN 13501-1 ✓

De Trespa® Meteon® FR NATURALS panelen zijn HPL-platen met decoratieve oppervlakken in een grote verscheidenheid aan natuursteenreproducties en diverse metaalstructuren, waarvan we de versies Rusted Brown (NM01) met een trendy roestlook, Weathered Basalt (NA14), dat lijkt op verweerd, licht basalt, en Natural Slate (NA18) in een donkere leisteenlook in ons standaardformaat van 2x1 meter met een dikte van 8 mm hebben. De gladde oppervlakken, die aan beide zijden hetzelfde decor hebben, zijn mat afgewerkt. Dit komt de realistische weergave van de verschillende steen- of metaalstructuren ten goede. Natuursteen is, net als roestig metaal, niet glanzend.

De decoratieve gevelpanelen met oppervlaktedecor aan beide zijden en een matte afwerking zijn bij ons verkrijgbaar in twee populaire natuursteendecors en in een aantrekkelijke roestlook. Dit is echter alleen ons direct leverbare programma. Op aanvraag kunnen we ook andere decors uit de Trespa® Meteon® FR NATURALS-serie leveren. Grotere paneelformaten in de standaardformaten van de fabrikant van 3050x1530mm, 3650x1860mm of 4270x2130mm zijn op aanvraag ook mogelijk, net als precieze zaagsneden op de door u gewenste maat. Een korte e-mail is voldoende en u ontvangt onmiddellijk een individuele offerte op basis van uw specificaties.

Ons standaard leveringsprogramma voor Trespa® Meteon® FR NATURALS

Alle oppervlaktedecors van de panelen uit de collectie Trespa® Meteon® FR NATURALS uit ons standaard leveringsprogramma hebben aan beide zijden hetzelfde decor met een mat oppervlak. Terwijl de natuursteen decors zowel staand als liggend zonder problemen en zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk gebruikt kunnen worden, zijn de panelen in roestlook een richtingsdecor waarbij de optische structuur langs de lange zijde loopt.

 • NM01 Rusted Brown Richtingsgevoelig oppervlak in roestlook
 • NA14 Weathered Basalt Licht oppervlak in verweerde basaltsteenlook
 • NA18 Natural Slate Donker oppervlak met natuurlijke leisteenlook

Eigenschappen van de Trespa® Meteon® FR panelen uit de NATURALS collectie

Trespa® staat voor de hoogste kwaliteitsnormen. Zowel wat betreft de duurzame uitstraling als wat betreft het brede scala aan toepassingen die samengaan met de Trespa® Meteon® FR-platen. Dit is een hogedruklaminaat met een zeer hoge inherente stijfheid, zodat de robuuste decoratieve panelen voornamelijk worden gebruikt voor veeleisende gevelbekleding en als privacy schermen voor balkons buitenshuis. Trespa® Meteon® FR-panelen zijn geclassificeerd als B-s1, d0 volgens EN 13501-1 en zijn geschikt voor gebruik als gevelbekledingspanelen voor geventileerde gevelsystemen.

Trespa® Meteon® wordt echter niet alleen gebruikt voor gevelsystemen, want door de vele aantrekkelijke decors zijn de hoogwaardige platen ook buiten erg populair als privacy schermen voor tuinen en terrassen. De massieve platen zijn chemisch resistent en dankzij hun gesloten oppervlak ook heel gemakkelijk schoon te maken. Stof, roetaanslag of graffiti zijn slechts enkele voorbeelden van mogelijke vervuiling, die meestal zonder resten verwijderd kunnen worden met de juiste reinigingsmiddelen.

Toepassingsvoorbeelden voor Trespa® Meteon® FR NATURALS

Gevelbekleding monteren met Trespa® Meteon® FR
Gevelbekleding in éénkleurige decors is nog steeds wijdverspreid, maar kan soms monotoon en saai overkomen, vooral op grotere gevels. Met de Trespa; Meteon® FR NATURALS-collectie is er een hele reeks decoratieve panelen beschikbaar in realistische natuursteenlooks en in sommige decors op basis van geroeste, gecorrodeerde of geoxideerde metalen. Deze decoratieve panelen met een natuurlijke uitstraling openen volledig nieuwe ontwerpmogelijkheden in het moderne gevelontwerp. In tegenstelling tot grootformaat klinkerpanelen van leisteen, grafiet of kwartssteen blijven de kosten voor de buitenpanelen binnen de perken. De installatie-inspanning voor het bekleden van een gevel is in een directe vergelijking ook lager. Hetzelfde geldt voor het onderhoud en de reiniging van Trespa® Meteon® FR-panelen, omdat ze door hun gesloten oppervlak gemakkelijker te reinigen zijn van vuil dan gevels van echt natuursteen. De levensduur van de gevelbekleding hoeft niet te worden opgegeven, want de panelen hebben een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Bij het bevestigen van gevelpanelen wordt onderscheid gemaakt tussen twee hoofdonderconstructies. Enerzijds montage met gevelschroeven op een onderconstructie van houten steunlatten en anderzijds klinken met grootkop gevelklinknagels op een onderconstructie van aluminium profielen. In beide gevallen moeten de bevestigingsmiddelen voldoen aan de typegoedkeuring voor het monteren van geventileerde gevelsystemen met Trespa® Meteon® FR-panelen en moet ervoor worden gezorgd dat de installatie vrij van beperkingen is, zodat de panelen voldoende uitzettingsspeling hebben. Dit omvat onder andere de noodzaak van bevestiging met vaste en schuifpunten en voldoende afstand tussen de panelen. Bij Trespa® Meteon® FR moeten deze paneelverbindingen een paneelafstand van ten minste 10 mm hebben. Dit geldt zowel voor panelen naast elkaar als voor panelen boven elkaar. Als deze niet worden afgedekt door aluminium profielen, wordt dit type installatie ook wel installatie met een open voeg genoemd.

Als aluminium profielen worden gebruikt om voegen af te dekken, worden meestal H-profielen met een geringe profieldikte gebruikt. De dikte van het profiel moet ook worden meegenomen in de montage van het paneel. Dit betekent dat de paneelafstand niet langer minimaal 10 mm is, maar wordt vergroot met de dikte van het profiel, dat in de paneelvoeg wordt geschoven. De profielen mogen echter niet aan de panelen worden bevestigd, omdat dit hun uitzetting kan belemmeren. Naast het gebruik van dergelijke profielen om puur visuele redenen, voorkomt het afdekken van de open voegen ook dat stof, vuil of vocht achter de gevelconstructie kan komen, waardoor de achterliggende gevel nog beter beschermd wordt.

TIP: In tegenstelling tot de natuursteendecors zijn de panelen in roestlook gericht. Door de panelen opzettelijk 90 graden te draaien van het ene paneel naar het andere, kan een zeer spannend visueel effect worden bereikt, dat bijdraagt aan een in het oog springend totaalbeeld, vooral bij grotere wandbekledingen.

Trespa® Meteon® FR als balkon privacy scherm
De Trespa® Meteon® FR-buitenplaten zijn, ongeacht het decor, getest volgens de ETB-richtlijn "Onderdelen die bescherming bieden tegen vallen" en zijn daarom geschikt als bekledingsmateriaal voor balkonomrandingen en balustrades. De NATURALS collectie van Trespa® Meteon® biedt decors die door hun unieke ontwerp in realistische reproductie van natuursteenoppervlakken of verroeste, gecorrodeerde of geoxideerde metalen een uiterst bijzonder effect bereiken dat bijzonder effectief is in moderne architectuur. Vooral op lichte, monochrome gevels zorgen de roestdecorpanelen, evenals die in leisteenlook, voor een aantrekkelijk contrast. Afhankelijk van de dragende constructie worden voor de bevestiging balkonschroeven met dopmoeren, balkonschroeven met draadbussen of gevelklinknagels gebruikt. Net als bij gevelbekleding wordt de montage uitgevoerd met vaste punt- en schuifpuntsbevestigingen, zodat de panelen ongehinderd kunnen uitzetten zonder dat ze opbollen of doorbuigen.

Als een gebouw meerdere balkons heeft, kan een combinatie van roestachtige decors en basalt of leisteen bijdragen aan meer variatie en tegelijkertijd het pand een aantrekkelijke uitstraling geven. Een materiaalmix van HPL en glas is ook populair in moderne architectuur en creëert een opvallende, hoogwaardige totaalindruk.

Verwerking van HPL platen

HPL-panelen zijn over het algemeen zeer robuuste, buigvaste panelen met een lange levensduur. De gevelpanelen van Trespa® Meteon® zijn ook gemaakt van hogedruklaminaat, dat zonder aarzeling buiten kan worden gebruikt. Indien nodig kunnen de panelen op de gewenste maat worden gezaagd of worden voorzien van gaten voor bevestiging.

HPL platen zagen
HPL is een vrij hard materiaal. Voor de meeste toepassingen is dit een voordeel, maar bij het zagen van de panelen stelt dit bepaalde eisen aan het gereedschap. Hoewel het zagen kan gebeuren met elke in de handel verkrijgbare cirkelzaag of decoupeerzaag, moet een geschikt zaagblad worden gebruikt om een zuivere en precieze zaagsnede te garanderen. Voor handcirkelzagen of tafelzagen raden we een cirkelzaagblad met alternerende tanden of met trapeziumvormige platte tanden aan. Bovendien moet de zaag zo worden afgesteld dat het zaagblad ongeveer 10% van de zaagbladdiameter uitsteekt. Met dergelijke zagen, die geschikt zijn voor rechtlijnige zaagsneden, wordt de zaag op de achterkant van het paneel gezet en niet op de zichtzijde. Dit vermindert het risico op randafbrokkeling aan de zichtbare decorzijde aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor het zagen met een decoupeerzaag. Deze zijn het meest geschikt voor korte zaagsneden, radii of uitsparingen. Hiervoor raden we een zaagblad van hardmetaal voor precisiesnedes aan, zoals aangeboden door bijna elke fabrikant. Eenvoudige zaagbladen voor hout zijn te grof en scheuren de randen. Bovendien is de levensduur van hardmetalen zaagbladen aanzienlijk langer, zodat ze niet zo snel gloeien of dof worden bij het zagen van de harde HPL platen.

HPL panelen boren
Net als bij het zagen is de keuze van de juiste boor ook bij het boren van belang om de gaten precies te boren zonder dat de randen afbrokkelen. In noodgevallen kan HPL worden geboord met een HSS boor, maar de snelheid moet aanzienlijk worden verminderd zodat de boor niet te heet wordt en doorbrandt. Bovendien moet het paneel altijd stevig op een boormat rusten zodat de boor niet doorboort tot niets wanneer hij eruit komt en het oppervlak aan de achterkant afschilfert. Het is beter om een speciale gevelplaatboor van volhardmetaal te gebruiken. Deze volhardmetalen boren hebben een zeer speciale boorkopgeometrie die zorgt voor zeer nauwkeurige boorgaten. De diameters van de boorgaten zijn afhankelijk van de bevestigingsmiddelen. Bovendien moet bij gebruik als gevelpaneel een montage zonder beperkingen in acht worden genomen, waarbij een vast punt, dat wordt geboord in de diameter van de schroef of klinknagel, en schuifpunten met een hogere diameter worden geboord. Voor gevelklinknagels is een diameter van 10 mm voorzien voor het boren van glijpunten. Voor gevelschroeven daarentegen wordt 8mm geboord. Deze specificaties hebben echter uitsluitend betrekking op paneelgaten. Houten onderconstructies voor bevestiging met gevelschroeven worden helemaal niet voorgeboord. Voor onderconstructies van aluminium waarbij de panelen met gevelklinknagels worden bevestigd, moet worden geboord met een boor van 5,1 mm, ongeacht of de boorpositie voor het vaste punt of voor de schuivende punten is.

TIP: Om te voorkomen dat de boor zich bij het verlaten van het boorgat in de holte boort en zo afschilfering aan de rand van het boorgat veroorzaakt, is het raadzaam om het paneel tijdens het boren op een houten boormat te plaatsen.

HPL platen schoonmaken
Het reinigen van Trespa® Meteon® FR-panelen gaat in de meeste gevallen heel moeiteloos, omdat vuil, stof en vuil door het gesloten, bijna poriënvrije oppervlak niet in het oppervlak dringen en zich er nauwelijks aan hechten, zodat reinigen met helder water voldoende is. In het geval van hardnekkig vuil, bijvoorbeeld schoensmeer, waskrijt of graffiti-vlekken, kan een extra reinigingsmiddel nodig zijn. Dankzij de chemische weerstand van de buitenpanelen hoeft u echter niet bang te zijn dat het mooie decoratieve oppervlak wordt aangetast door de schoonmaakmiddelen. Schuurmiddelen of polijstpasta's en harde sponzen en borstels mogen echter niet worden gebruikt voor het reinigen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op het fijne oppervlak. Een zachte doek, een spons of een zachte borstel zijn zeer geschikt voor het reinigen van HPL panelen.

OPMERKING: Op de website van de fabrikant www.trespa.info Trespa® heeft een hele reeks PDF-documenten beschikbaar gesteld om te downloaden, die naast de goedkeuringen en technische gegevens ook installatie-instructies, instructies voor de verwerking en voor het onderhoud en de reiniging van de Trespa® Meteon® panelen bevatten.

Materiaaleigenschappen van Trespa® Meteon® FR

 • Kleur: aan beide kanten, oppervlakteafwerking volgens selectie
 • Finish: mat aan beide kanten
 • Sterkte: 8mm
 • Sterkte tolerantie: +/- 0,50mm volgens EN 438-2.5
 • Fysieke dichtheid: 1,35 g/cm3
 • Buigmodule: min. 9.000 MPa volgens EN ISO 178
 • Buigsterkte: min. 120 MPa volgens EN ISO 178
 • Lineaire uitzetting: max. 0,25 % volgens EN 438-2.17
 • Breedtegraad: max. 0,25 % volgens EN 438-2.17
 • Thermische geleidbaarheid: 0,3 W/mK volgens EN 12524
 • Waterabsorptie: 0,5 % volgens ASTM D2842-06
 • Massatoename: max. 3 % volgens EN 438-2.15
 • Brandgedrag: B-s1, d0 volgens EN 13501-1

OPMERKING: De vermelde eigenschappen zijn slechts een uittreksel van het materiaalinformatieblad van de decorpanelen, dat alle gegevens bevat over de fysische, thermische en mechanische eigenschappen. De laatste versie van dit gegevensblad kan worden gedownload van de website van de fabrikant www.trespa.info en kan indien nodig worden bekeken en gedownload.

Extra informatie

Extra informatie

ArtikelnummerTRS8FR-NASA
Dikte8
Standaardlengte2000
Standaardbreedte1000
LevertijdVerzending van uw order binnen 2-3 werkdagen
KunststofHochdruck-Laminat
MateriaalHogedruklaminaat (HPL)
BrandgedragVlamvertragend
KleurNee
DecorNee
Kleurnaamvarieert
FinishMatt
UV-bestendigheidUV-bestendig
Beoordelen

Klantenreviews

Er zijn nog geen meningen van klanten beschikbaar

Schrijf de eerste review over dit product

Product delen? Dank je.