Pijpsnijder voor aluminium/koper (Ø3 - 32mm)

De Högert buissnijder met een mes van hoogwaardig gelegeerd staal snijdt moeiteloos aluminium of koperen buizen tot een buitendiameter van 32mm en kan heel eenvoudig met één hand worden geplaatst, bediend en geopend.

✓ Snijwiel van gelegeerd staal
✓ Traploos instelbaar van 3mm - 32mm
✓ Grote aluminium draaiknop
✓ Snelle fixatie met één hand
✓ Incl. reserve snijwiel

De pijpsnijder is ideaal voor loodgieters- en verwarmingsbuizen en kabelgoten.

Het artikel is in voorraad

Verzending van uw order binnen 2-3 werkdagen

 • Prijs berekenen
Basisprijs € 12,90 / stuk
€ 12,90 / stuk
0,2720 kilo / stuk

Alle prijzen zijn inclusief 19% btw

Uw prijs € 12,90 Incl. 19% BTW Gewicht: 0,2720 kilo
Beschrijving

Pijpsnijder voor aluminium en koperen buizen

Hoogwaardige snijschijf ✓ Voor metalen buizen Ø3 - 32mm ✓ Met snelle bevestiging ✓

Onze buissnijder van Högert is het ideale gereedschap voor nauwkeurig, grotendeels braamvrij snijden van aluminium of koperen buizen en is ook geschikt voor meerlaagse composietbuizen. De compacte rolsnijder kan buizen met een buitendiameter van 3mm tot 32mm verwerken. Het hoogwaardige snijwiel is gemaakt van zeer hard gelegeerd staal. De fabrikant maakt ook gebruik van een robuuste aluminiumlegering in massieve constructie voor de behuizing en de ruim bemeten draaiknop, zodat volledig kan worden voldaan aan de hoge eisen die ambachtslieden en ambitieuze doe-het-zelvers stellen aan kwaliteit en levensduur.

De solide geleiderollen zorgen voor een perfecte concentriciteit van het gereedschap voor een perfect zaagpatroon. Het positioneren van het zaagblad is kinderspel en uiterst nauwkeurig dankzij de eenvoudig te bedienen snelspanner die met één hand te bedienen is. De knop, die gemakkelijk met de duim te bereiken is, wordt ook gebruikt om de klembevestiging van de doorgesneden buis te openen. Een geïntegreerde ontbramer wordt gebruikt om eventuele bramen te verwijderen, hoewel deze nauwelijks noemenswaardig zijn dankzij de spanningsvrije snijmethode.

Kenmerken van de pijpsnijder van Högert

De buissnijder van Högert overtuigt door zijn hoogwaardige materialen en uitstekende afwerking om te voldoen aan de hoge eisen van industrie en handel. De behuizing, evenals de grote draaiknop en de krachtige spindelhouder, zijn gemaakt van massief aluminium. De snijwieltjes, geleiderollen, de draaispindel en de geïntegreerde ontbramer zijn gemaakt van gelegeerd staal om een maximale levensduur van het buizensnijgereedschap te garanderen. Alleen de kleine blauwe afdekkap aan het einde van de handgreep, die het reservesnijwiel verbergt, is gemaakt van robuuste, slagvaste kunststof.

De brede, massieve geleiderollen, die tegenover het snijwiel op de kop zijn geplaatst, dragen bij aan een perfecte rondloop tijdens het snijden. Deze lopen bijzonder soepel en zorgen voor een precieze geleiding met optimale klemming van de ingebrachte buis. Het kernelement van de pijpsnijder is echter het ronde snijwiel met een diameter van net geen 18mm. Dit is gemaakt van gelegeerd GCR15-staal met een zeer hoge Rockwell-hardheid van 55 - 58 HRC. Hierdoor glijdt het scherpe mes moeiteloos door buizen van allerlei materialen, van buizen van harde kunststof tot meerlaagse composietbuizen, zoals aluminium composietbuizen, tot buizen van massief koper, messing of aluminium. Naast de voorgemonteerde snijkant is er nog een snijwieltje in de draaiknop geschroefd, dat in een paar eenvoudige stappen kan worden vervangen met een standaard kruiskopschroevendraaier. De soepel draaiende spindel met grove draad maakt een uiterst precieze en fijne afstelling van het snijwiel mogelijk om de buis stukje bij beetje door te snijden tot hij helemaal doorgesneden is. Door de relatief grote diameter van het snijwiel kunnen buizen met een wanddikte tot 4mm worden doorgesneden. Na het snijden kan het nodig zijn om de snijrand van de binnenwand van de buis te ontbramen. Hiervoor is echter geen extra gereedschap nodig, want de buissnijder van Högert is uitgerust met een ontbramer die uit de achterkant van de behuizing kan worden getrokken, net als een Zwitsers zakmes.

De pijpsnijder kan gemakkelijk met één hand worden bediend, of je nu links- of rechtshandig bent. Met de snelle instelfunctie kun je het mes met een simpele handbeweging naar het werkstuk leiden en snel de juiste snijmaat instellen. Na het snijden wordt het mes met één druk op de knop in de maximale openingsstand gezet, zodat de buis gemakkelijk kan worden verwijderd en de volgende snede kan worden gemaakt. Dit bespaart tijd en maakt de pijpsnijder veel gebruiksvriendelijker. Met de spindel volledig open is de totale lengte slechts 182mm. Vanuit het midden van de buis gezien is de werkradius maximaal 145mm, zodat de pijpsnijder ook kan worden gebruikt om door buizen in de kleinste ruimtes te snijden, waar de meeste snijgereedschappen, vooral een decoupeerzaag of haakse slijper, in het nadeel zijn. De minimale afstand van 20mm tot de muur bij het snijden door metselwerk is te danken aan de grote draaiknop, die dankzij zijn grootte bijdraagt aan een goede grip en moeiteloze afstelling van het snijwiel. De 2 cm is echter ook erg handig, want als de buis te diep bij de muur is, is het misschien niet mogelijk om een fitting op de buis te persen of te solderen.

Voordelen van de Högert buissnijder voor aluminium en koperen buizen

 • Het scherpe snijwiel zorgt voor een precieze, schone scheiding van buizen
 • Dankzij de snelsluiting kan de pijpsnijder met één duimdruk worden losgemaakt
 • De twee stevige geleiderollen garanderen een perfecte bladconcentriciteit
 • De grote draaiknop is heel gemakkelijk te gebruiken met weinig inspanning
 • Dankzij de retourveer kan de pijpsnijder snel worden geopend met één druk op de knop
 • De buissnijder snijdt buizen tot Ø 32mm met een buiswanddikte tot 4mm
 • De pijpsnijder is ook geschikt voor kabelbuizen van aluminium of PVC
 • Een vervangmes zit verborgen in het handvat voor een dubbele levensduur

Bediening van de pijpsnijder voor metalen buizen

Zoals de productnaam al aangeeft, is de buissnijder geschikt voor het nauwkeurig inkorten van metalen buizen zoals aluminium, koper, messing of aluminium composietmateriaal, maar hij kan ook worden gebruikt voor het snijden van isolatie op dikke stroomkabels, het snijden van kunststof gepantserde buizen of aluminium gepantserde buizen voor het leggen van kabels. De procedure, die we hieronder in meer detail uitleggen, is altijd vrijwel identiek. Alleen de hardheid van het materiaal heeft een zeer kleine invloed op de snijprocedure.

Koperen pijp snijden
Het snijden van koperen buizen met een buissnijder is een zeer eenvoudige taak en, in tegenstelling tot zagen of schuren, een zeer schone, spaanvrije en uiterst precieze methode om een buis in te korten tot de gewenste maat. Als de gewenste snijpositie is opgemeten en gemarkeerd, kan het snijwiel tot op een tiende millimeter nauwkeurig worden gepositioneerd. Om dit te doen, opent u de pijpsnijder door op de snelvergrendelknop te drukken, zodat deze naar de maximale openingspositie beweegt. De buis wordt dan tussen de geleiderollen en het snijwiel geplaatst en deze laatste wordt met druk op de knop ingeduwd tot de buis nog een beetje speling heeft tussen de rollen. Het mes wordt nu precies op de gemarkeerde positie gebracht en met een lichte druk op de knop ingeduwd tot de pijpsnijder, of beter gezegd de geleiderollen en het snijwiel, een lichte klemming bereiken en in de geselecteerde positie blijven. Als de positie niet precies wordt geraakt, kan het snijwiel iets worden losgedraaid door de knop linksom te draaien om een nieuwe aanloop te starten.

Zodra het snijblad is geplaatst, kun je beginnen met het snijden van de koperen pijp. Beweeg hiervoor de pijpsnijder in een cirkel rond de pijp. Herhaal dit met een koperen pijp totdat de pijpsnijder heel gemakkelijk rond de pijp glijdt. Pas dan moet de snijdiepte van het snijwiel iets worden vergroot. Een achtste slag met de klok mee is hier een goede richtlijn en zorgt ervoor dat zowel de kracht die nodig is om de snijder te draaien als de belasting op het mes minimaal zijn. De pijpsnijder wordt nu weer om de pijp gerold totdat het mes geen weerstand meer ondervindt en vrij kan worden gedraaid. Dit proces wordt herhaald tot de buis volledig is doorgesneden en is afhankelijk van de wanddikte van de verwarmingsbuis. Hoe dikker de buis of de materiaaldikte, hoe vaker de snijkant moet worden bijgesteld en vrij moet worden gedraaid. Het proces is echter zo eenvoudig dat er niet eens handigheid voor nodig is.

Het toepassingsvoorbeeld voor het snijden van koperen buizen kan worden toegepast op alle metalen buizen. De buissnijder is echter niet geschikt voor buizen van hard metaal zoals ijzer, gietijzer, staal of roestvrij staal, omdat deze metalen een hoge materiaalhardheid hebben die het snijwiel te zwaar belast en daardoor de levensduur aanzienlijk beperkt.

TIP: In zeldzame gevallen, als de klemming van de pijp tijdens het snijden te hoog is, staat er een hoge druk op de schroefdraadvergrendeling zodat de snelspanner het niet mogelijk maakt om het snijwiel terug te trekken. Als dit het geval is, is het mechanisme in geen geval defect. Door de hendel licht tegen de wijzers van de klok in te draaien, wordt het vergrendelmechanisme enigszins ontgrendeld, zodat het snijwiel terugveert in de open positie wanneer de ontgrendelknop tegelijkertijd wordt ingedrukt.

Snijden van aluminium composietbuizen
Aluminium composietbuizen zijn meerlaagse buizen die bestaan uit een dunwandige aluminium buis met als kern een binnen- en buitencoating van een meestal witte kunststof. Deze buizen kunnen heel eenvoudig op lengte worden gesneden met onze buissnijder, op voorwaarde dat de buitendiameter van de buis niet groter is dan de maximale snijdiameter van 32mm. In tegenstelling tot massieve buizen van koper, aluminium of messing heeft het mes van het snijwiel veel minder moeite om door het materiaal te glijden, zodat een kwartslag van de draaiknop al na ongeveer drie rondes kan worden uitgevoerd. De procedure voor het inbrengen van de buis, het positioneren van het snijwiel en het openen van de pijpsnijder is identiek. Voor buizen van kunststof met een hogere oppervlaktehardheid, zoals kunststof gepantserde buizen van hard PVC, kan een kwartslag echter te veel zijn, zodat de instelling van de snijdiepte van materiaal tot materiaal moet worden aangepast. In geval van twijfel is het beter om minder af te stellen, maar vaker, om het snijblad niet te veel te belasten.

De snijranden ontbramen
De pijpsnijder is uitgerust met een eenvoudig en effectief ontbraamgereedschap dat uit de aluminium behuizing kan worden getrokken en er na gebruik weer in kan worden geschoven. Dit is even geschikt voor het ontbramen van kunststof buizen en voor het verwijderen van zeer fijne bramen uit koperen, aluminium of messing buizen. Door het werkingsprincipe van de rolsnijder is de braam bij het snijden door buizen al veel kleiner dan bij snijmethodes zoals zagen of slijpen. Deze flinterdunne braam kan heel gemakkelijk worden verwijderd door deze af te schrapen met de rand van de ontbramer. In het ideale geval wordt de rolsnijder zo vastgehouden dat het mes van de ontbramer een steile hoek maakt ten opzichte van de snijrand en de binnenrand van de buis volledig wordt verwijderd door de buis te draaien. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de buis vastzit, kan de rolsnijder ook langs de rand worden bewogen, wat heel gemakkelijk gaat dankzij het handige, compacte ontwerp.

Andere mogelijke toepassingen
Een pijpsnijder voor metaal hoeft niet per se gebruikt te worden door loodgieters en verwarmingsmonteurs. Hij werkt ook uitstekend wanneer een te breed stuur van een fiets precies op de gewenste breedte moet worden ingekort. De frees is ook geschikt voor sturen van aluminium of carbon zonder het materiaal te beschadigen. Hetzelfde geldt voor balhoofdbuizen van fietsvorken of zadelpennen, ook al hoeven deze laatste meestal minder vaak te worden ingekort. Andere mogelijke toepassingen zijn het snijden van aluminium ronde buizen in de hekconstructie, het snijden van kabelmantel voor dikke elektrische kabels waar een conventionele draadstripper niet volstaat of kunststof buizen van transparant acrylglas, waarbij het risico bestaat dat de snijkant barst tijdens het zagen. Met de buissnijder wordt dit risico echter sterk verminderd.

Het snijwiel verwisselen
De pijpsnijder heeft een gehard stalen mes dat bij correct gebruik zeer lang meegaat. Toch zal zelfs het hardste staal uiteindelijk slijten, vooral bij intensief gebruik. Als dit het geval is en het snijwieltje niet meer voldoende snijdt in de metalen pijp, kan het met een standaard kruiskopschroevendraaier uit de geleider worden verwijderd en worden vervangen door het reservemesje dat in de handgreep is inbegrepen.

Verwijder hiervoor met je vingernagel het blauwe plastic kapje aan het uiteinde van de draaiknop en draai de schroef eronder los, waarvoor je ook een kruiskopschroevendraaier nodig hebt. Hierdoor komt het handvat los en kan het mes worden verwijderd en in de geleider voor het verwijderde snijwiel worden geplaatst en met de schroef worden vastgezet. Tot slot hoeft alleen nog het handvat op de as te worden geschroefd en het blauwe afdekkapje te worden ingedrukt.

Opmerking: Het snijwiel is scherp, dus zorg ervoor dat je geschikte beschermende kleding draagt in de vorm van snijbestendige werkhandschoenen wanneer je het mes verwisselt.

Technische gegevens van de Högert buissnijder

 • Product type: Pijpsnijder
 • Materiaal (Behuizing): Aluminium
 • Materiaal (Draaiknop): Aluminium
 • Materiaal (Snijwiel): Steel (GCR15)
 • Hardheidsgraad (snijwiel): HRC 55-58 (na Rockwell)
 • Diameter snijwieltje: 17,75mm
 • Kleur: Blauw
 • Gewicht: 272 gram
 • Functioneel principe: Rolsnijder
 • Diameter pijp: 3mm - 32mm (traploos)
 • Pijpwanddikte: max. 4,0mm
 • Geschikte materialen: Aluminium, koper, messing, aluminium composietmateriaal
 • Ontbramer: Ja (geïntegreerd, uitschuifbaar)
 • Snel terug: Ja
 • Bediening met één hand: Ja (aan beide kanten)
 • Reservemes: Ja (in de handgreep)
 • Commercieel gebruik: Toegestaan

Zorg en onderhoud van de pijpsnijder

De pijpsnijder is gemaakt van hoogwaardige, roestvrije materialen, zodat elk onderdeel bijdraagt aan een zeer lange levensduur. Toch is een zekere mate van zorg en onderhoud essentieel, zelfs voor zo'n klein, eenvoudig gereedschap, om een onbeperkte werking te garanderen. Vooral het snijwiel, maar ook de schroefdraad van de spindel, moet regelmatig worden ontdaan van vuil en grove onzuiverheden. Bovendien kan af en toe een druppel olie de soepele werking van de spindel, geleiderollen en snijwieltje in stand houden. Om het scherpe mes te beschermen tegen beschadiging door stoten en slagen, moet het snijgereedschap altijd als volgt in de gesloten eindpositie worden opgeslagen en getransporteerd.

WAARSCHUWING: Bij het snijden van metalen buizen met de compacte buissnijder van Högert worden beschermende handschoenen aanbevolen om verwondingen door onbedoeld contact met het scherpe snijwiel of de snijkant van de gesneden buizen te voorkomen.

Extra informatie

Extra informatie

ArtikelnummerCUT01
LevertijdVerzending van uw order binnen 2-3 werkdagen
EAN/GTIN5902801239533
MateriaalAluminium
EigendomMateriaal (snijwiel): Staal (GCR15)
Gewicht0.2720
Beoordelen

Klantenreviews

Er zijn nog geen meningen van klanten beschikbaar

Schrijf de eerste review over dit product

Product delen? Dank je.