VDE-Zijsnijtang 1000V

Onze VDE-diagonaalscharen met gefreesde precisiesnijkanten van inductief gehard chroom-vanadiumstaal zijn vervaardigd volgens DIN 5749 en zijn geïsoleerd voor veiligheid bij het werken met spanningvoerende spanningen tot 1000V AC en 1500V DC.

✓ Beschermende isolatie tot 1000VAC
✓ Gefreesde precisiesnijkant
✓ Inductief geharde snijkanten
✓ Hoogwaardig chroom-vanadium-staal
✓ Tweecomponentenhandgreep
✓ Ergonomisch gevormd

De VDE diagonaalscharen zijn verkrijgbaar met een totale lengte van 160mm of 180mm.

Het artikel is in voorraad

Verzending van uw order binnen 2 - 3 werkdagen

 • Prijs berekenen
Basisprijs 0,00 € / stuk
0,00 € / stuk
0,0000 kilo / stuk

Alle prijzen zijn inclusief 19% btw

Uw prijs € 0,00 Incl. 19% BTW Gewicht: 0,0000kilo
Beschrijving

VDE diagonaalscharen volgens DIN 5749 (IEC 60900)

Beschermende isolatie tot 1000V AC ✓ Chroom vanadium staal ✓ Geharde snijkanten ✓

Onze Högert VDE diagonaalsnijtangen zijn verkrijgbaar met een totale lengte van 160mm of 180mm. De diagonale scharen hebben gefreesde precisiesnijkanten die ook inductiegehard zijn, wat de levensduur van de scherpe wigsnijkanten verhoogt. De productie uit gelegeerd chroom vanadium staal, dat bijzonder stabiel en hard is, spreekt ook in het voordeel van de hoge kwaliteit van het snijgereedschap, dat zich richt op professionele gebruikers en doe-het-zelvers met de hoogste kwaliteitseisen dankzij de hoogwaardige materialen en uitstekende afwerking. De rode en gele handgrepen hebben een beschermende isolatie die voldoet aan de VDE-normen en een betrouwbare bescherming garandeert bij het werken onder spanning tot 1000 V AC (of 1500 V DC).

De ergonomisch gevormde handgrepen liggen prettig in de hand en bestaan uit een harde en een zachtere component, die comfortabeler werken mogelijk maken doordat ze licht meegeven wanneer de tang wordt samengeknepen. De brede kragen aan de voorkant van de tang voorkomen dat je van de handgrepen glijdt en in contact komt met de ongeïsoleerde bekken bij het werken aan elektrische systemen.

Eigenschappen van de geïsoleerde VDE zijsnijtangen

Met de hoogwaardige VDE-zijsnijtangen van Högert bieden wij hoogwaardige tangen voor kwaliteitsbewuste gebruikers in industrie en handel. Ze zijn vervaardigd volgens DIN 5749, de norm voor zijsnijtangen, ongeacht of het gaat om snijgereedschappen voor algemeen gebruik of om speciaal geïsoleerde zijsnijtangen. Veiligheid bij het werken onder spanning vereist naleving van IEC 60900, die beschermende isolatie tot 1000 volt AC of 1500 volt DC vereist. Onze VDE-tangen voldoen uiteraard aan deze vereisten, zoals blijkt uit de overeenkomstige opdruk aan de binnenkant van het handvat. Naast de IEC-norm staat daar ook het VDE-zegel voor geteste veiligheid.

De breuksterkte van chroom vanadium is bijzonder goed in vergelijking met andere legeringen. Chroom vanadium is bijzonder stabiel en hard, en de uitzonderlijke taaiheid is superieur aan de meeste andere legeringen, daarom wordt deze staallegering meestal gebruikt voor hoogwaardige gereedschappen voor professioneel gebruik. Extra harding in een speciaal inductieproces geeft onze VDE zijsnijtangen een hoge hardheid van HRC 55-60 (Rockwell hardheid). Het grootste verschil in de maten van de geïsoleerde zijsnijtangen zit in de krachtoverbrenging bij het knippen van dikkere kabels en enkele draden, die gemakkelijker is door de langere hefboombaan van de zijsnijtang met een totale lengte van 180mm. Daarnaast kunnen de grotere zijsnijtangen ook worden gebruikt voor het knippen van harde draden met een iets grotere diameter, wat ook komt door de stevigere constructie van de bekken.

Het handvat van onze VDE-tangen is veel meer dan alleen een beschermende isolatie tegen elektrische spanning. Hoewel het primaire doel is om elektrische schokken te voorkomen bij het werken aan elektrische machines en systemen, hebben de vorm en het materiaal ook een belangrijke invloed op de hantering en het werkcomfort. De rood/gele kleur van de tweecomponenten PVC kunststof handgreep is niet alleen gebruikelijk voor tangen met beschermende isolatie, maar dient ook een ander doel bij onze VDE-tangen. De rode, hardere component, die het metaal volledig omsluit, zit stevig vast aan het staal en biedt de nodige grip, zelfs wanneer de tang onder hoge druk wordt samengeknepen, en geeft ook de kraag van de handgreep de nodige stevigheid. De gele zachte component daarentegen geeft licht mee, zodat de druk optimaal wordt verdeeld over de hele lengte van het handvat en er ook een comfortabele grip ontstaat.

Specifieke gegevens van de VDE diagonaalscharen 160mm

 • Totale lengte: 160mm
 • Snijlengte: ca. 23mm
 • Bek breedte: ca. 11,1mm
 • Bek hoogte: ca. 10,7mm
 • Hoofd breedte: ca. 22,8mm
 • Snijprestaties: max. 2,0mm (Draad hard), max. 3,8mm (Draad zacht)
 • Gewicht: ca. 203g

Specifieke gegevens van de VDE diagonaalscharen 180mm

 • Totale lengte: 180mm
 • Snijlengte: ca. 21mm
 • Bek breedte: ca. 13,8mm
 • Bek hoogte: ca. 11,1mm
 • Hoofd breedte: ca. 28,6mm
 • Snijprestaties: max. 2,5mm (Draad hard), max. 3,8mm (Draad zacht)
 • Gewicht: ca. 260g

Toepassing en gebruik van VDE-schuinfrezen

Een zijkniptang is een kniptang voor kabels en draden waarbij de wigvormige snijkanten niet gecentreerd zijn, maar aan de zijkant van de knipbekken zitten. De snijkanten van inductiegehard staal zijn in een wigvorm gefreesd zodat er aan de buitenkant een afschuining - ook wel facet genoemd - ontstaat die, naarmate hij kleiner is, vlak snijden mogelijk maakt. Bij het snijden worden de wigvormige snijkanten samengedrukt zodat ze door de koperdraad glijden en deze snijden. De maximale draaddiameter hangt af van de lengte van de snijkanten, hoewel het ook mogelijk is om de draden in kleinere afzonderlijke sneden door te knippen. Terwijl een telefoon- of coaxkabel nog heel eenvoudig op lengte kan worden geknipt met een kleine zijkniptang, is zelfs een grotere zijkniptang niet geschikt voor een elektriciteitskabel met 5 afzonderlijke draden. Met een doorsnede van 2,5mm2 het heeft zijn grenzen al bereikt, zodat de NYM-J 5x2,5mm2 in twee of drie sneden moet worden gesneden.

OPMERKING: Zelfs als de VDE-snijtangen beschermende geïsoleerde snijgereedschappen zijn, moet het snijden van kabels onder spanning worden vermeden. Als het daarentegen niet mogelijk is om de afwezigheid van spanning te garanderen, zodat het nodig is om onder spanning te werken, mag een dergelijke kabel nooit in één keer volledig doorgesneden worden, omdat dit kortsluiting kan veroorzaken, waarbij de hoge kortsluitstroom resulteert in een zeer hoge warmteontwikkeling, die zelfs met de hoogwaardige snijkanten van chroomvanadiumstaal schade door inkepingen kan veroorzaken.

Bij het knippen van kabels, leidingen en draden wordt de best mogelijke hefboomwerking bereikt door de kabel zo dicht mogelijk bij de verbinding te leggen. Vooral bij stijve enkele geleiders van een koperkabel met een hogere nominale doorsnede of bij hardere draad is op deze manier aanzienlijk minder kracht nodig dan wanneer ze met de punt van de zijkniptang moeten worden doorgeknipt. De bekbreedte en -hoogte zijn het grootst in dit gebied, wat ook een effect heeft op de stabiliteit en de knipnauwkeurigheid. Het voorste gedeelte van de snijkanten is bijzonder geschikt voor enkele draden. De snijkant, die schuin naar het handvat staat, en de taps toelopende snijbekken maken zeer precies werken mogelijk, bijvoorbeeld bij het knippen van enkele draden in een aftakdoos, apparatuurdoos of schakelkast.

Hoewel VDE-zijsnijtangen vooral worden gebruikt in elektronische installaties of in de machine- en installatiebouw vanwege hun beschermende isolatie, zijn zijsnijtangen een onmisbaar gereedschap in elke gereedschapskist of werkplaats, zelfs als werken onder spanning geen optie is. De robuuste, scherpe snijkanten zijn ideaal voor het inkorten van de bowdenkabels van versnellingspoken en kabelremmen van bijvoorbeeld fietsen en e-bikes. Ze kunnen ook worden gebruikt om plastic omsnoeringsbanden of kabelbinders door te snijden en om allerlei soorten lasstaven voor het lassen van kunststoffen of elektrodelassen in te korten. Een zijkniptang kan ook het ideale snijgereedschap zijn om in de hobbywerkplaats te knutselen met ijzerdraad en fijn plaatwerk. Voor de meeste toepassingen is beschermende isolatie volgens IEC 60900 helemaal niet nodig, maar de brede kragen van de zachte handgrepen, die voorkomen dat ze naar de tangkop toe glijden, bieden niet alleen effectieve bescherming tegen elektrische schokken, maar verhogen ook het werkcomfort bij het hanteren van tangen zoals zijsnijtangen.

Toepassingsvoorbeelden voor geïsoleerde VDE zijsnijtangen

 • De VDE-zijsnijtang is een onmisbaar gereedschap voor elektrische installaties
 • De diagonale knippers zijn geschikt voor het knippen van kabels, elektriciteitskabels en enkele draden
 • Dankzij de stevige constructie van gehard CrV-staal kunnen zelfs dunne platen worden gesneden
 • Zijsnijtangen zijn geschikt voor het inkorten van hout en schroefdraad met een kleine kerndiameter
 • Zijsnijders kunnen worden gebruikt om kabelbinders, omsnoeringsband en geperforeerde tape door te knippen
 • Een zijkniptang is ideaal voor het op lengte knippen van kunststof lasdraad en lasdraad

WAARSCHUWING: De integriteit van de kunststof isolatie is van groot belang en moet daarom voor elk gebruik worden gecontroleerd op schade aan de isolatielaag van de handgrepen. Beschadigde zijsnijtangen mogen niet meer gebruikt worden bij werkzaamheden aan elektrische systemen. Er bestaat levensgevaar.

Gegevens over geïsoleerde diagonaalscharen volgens IEC 60900

 • Product type: Tang
 • Materiaal (Handgreep): 2-Componenten PVC
 • Materiaal (Bekken): Gelegeerd chroom vanadium staal
 • Stijfheid (Bekken): HRC 55-60
 • Kleur: Roodgeel
 • Beschermende isolatie (AC): Tot 1000 volt volgens IEC 60900
 • Beschermende isolatie (DC): Tot 1500 volt volgens IEC 60900
 • VDE-Getest: Ja, VDE-testzegel opgedrukt
 • Totale lengte: 160mm of 180mm
 • Ergonomisch gevormd: Ja
 • Bediening met één hand: Ja (beide kanten)
Extra informatie

Extra informatie

ArtikelnummerZVDE0002
LevertijdVerzending van uw order binnen 2 - 3 werkdagen
EigendomBeschermende isolatie tot 1000 V AC (IEC 60900, VDE-getest)
MateriaalGelegeerd chroom vanadium staal
KleurRood-Geel
Beoordelen

Klantenreviews

Er zijn nog geen meningen van klanten beschikbaar

Schrijf de eerste review over dit product

Product delen? Dank je.